Штедљиви кућни грејачи

1

У 2020. години хитно је питање како смањити потрошњу електричне енергије, упркос све већој потражњи. Једна од редовних дискусија на ову тему је избор штедљивог грејача за дом, јер је опрема ове врсте у стању да ефикасно загреје дом, али у исто време уштеди ресурсе што је више могуће.

Избор грејача

Прво неколико речи о основним принципима уштеде енергије, како електрични грејач који штеди енергију генерално ради и како је користан.

Штедљиви грејачи су уређаји који се користе за загревање просторије, али истовремено троше енергију на минимум.

Како ради грејач

Уређај троши исто толико ресурса колико и топлоту у околину. Важно је тачно колико топлоте преноси, а затим се ти бројеви претварају у енергију. Губици топлоте корелирају са стањем кућишта, његовом изолацијом, бројем отвора за врата и прозоре, унутрашњим грејањем просторије итд. Временом цела загрејана атмосфера одлази, ваздух изнутра се брзо охлади, тако да грејач увек има посла.

Како одабрати уређај за себе

Свака врста грејача има своје, јединствене карактеристике - позитивне и негативне, као и чисто техничке разлике у дизајну које директно утичу на принцип њиховог рада. Ако вам треба ултра-брзо загревање ваздуха, онда је боље одабрати грејач вентилатора. Ако вам је потребан скроман, удобан и лако се уклапа у унутрашњи апарат, боље је узети платно за савијање. Ако вас занимају само јефтине опције, онда је врста уља погодна. За купатило или малу собу у којој се редовно накупља прашина, инфрацрвени конвектор који није осетљив на влагу је најприкладнији. Електрични камин идеалан је за дневну собу. Зидно или плафонско грејање се могу уградити у вртић. ако имате мало дете, онда неће моћи да дође до опреме ...

Поред самог грејача, мора се узети у обзир и врста собе. Колико дуго ће се користити, која површина треба да се загреје, колико има извора гријања итд. Они. пре куповине морате израчунати површину собе, узимајући у обзир чињеницу да је 1 м² собе = 100 В.

Принцип рада савремених електричних грејача

Три методе преноса топлоте се структурно разликују:

 1. Бесплатна конвекција. Пренос топлоте заснован је на интеракцији топлог и хладног ваздушног тока у заједничком простору. Тежи хладни ваздух се спушта, а топлији се, пак, подиже на своје место.
 2. Дуга таласна дужина зрачења. Ту спадају, на пример, инфрацрвени зраци.Суштина је да уређаји који раде на овом принципу загревају површине (зидове, плафоне) и предмете, због чега се целокупан унутрашњи простор загрева и задржава топлоту.
 3. Вентилација за грејање. Ово је систем који укључује грејни елемент и вентилатор. Прво, прво загрева ваздушне токове, а затим друго уклања те топлотне токове споља.

Разноликости електричних грејача

Нафта

Уљни радијатори су буџетски, тј. најприступачнији већини становништва и најчешћи међу људима модели електричних грејача. Погодни су за транспорт због малих димензија (само електрична жица може ометати, али то се лако може поправити подним заптивачем). Споља, уљни радијатори подсећају на уобичајени радијатор, али имају запечаћено метално тело, напуњена уљем. Када се прикључи струја, уље почиње да се загрева, меша и дистрибуира топлоту по телу.

Обично је унутра уграђен термостат који одржава нормалну брзину грејања и одржава температурни режим, штитећи структуру од прегревања. Када се достигне одређени температурни праг, термостат искључује све функције грејања уређаја, а структура остаје у режиму приправности док температура не падне на прихватљив ниво. Слично искључивање када се уређај преврне осигурава сигурност приликом интеракције са децом, животињама или једноставно неопрезним власницима.

Уређаји ове врсте су јефтини и нуде идеалан однос цене и учинка. Али брзина грејања је лоша: просечном хладњаку уља треба 10 до 20 минута да се загреје. А могу се поставити само на под.

Конвектор

Електрични уређаји са конвекционим принципом рада су уређаји малих и равних облика који се лако могу уградити у унутрашњост. Конвектори раде са цевастим електричним грејним елементом - грејним елементом, који је уграђен у посебну рупу у доњем делу тела уређаја. Ваздушне масе које улазе у ову шупљину загревају се, улазе према горе и излазе у околину кроз отворе са горњег дела кућишта (понекад се вентилатор користи за уклањање протока ваздуха).

Постоји условна класификација међу конвекторским уређајима. Уређаји су подељени према начину њихове уградње, разликујући четири класе:

 • Панел, вертикални и плафонски конвектори, стационарни тип;
 • Панел конвектори мобилног типа;
 • Лајсне конвектори;
 • Скривено (монтирано испод пода).

Упркос разликама, сви уређаји су опремљени високо прецизним температурним сензорима који надгледају сваки пад температуре. Ниједан савремени модел конвектора није потпун без таквих технологија.

Инфрацрвени

Инфрацрвени радијатор је најбоља опција за сеоску кућу. Има високу брзину грејања, одржава ваздух сувим, ергономским, практично нечујним, смањује трошкове енергије и има дуг радни век.

Највиша класа заштите уређаја ове врсте омогућава им употребу, укључујући у окружењу са запаљивим супстанцама. Безбедност од пожара такође у потпуности елиминише могућност опекотина на површини кућишта (ако су испуњени сви услови и ако уређај одговара типу собе). А такође употреба ИР панела утиче на јонизацију ваздуха и смањује токсичност ваздуха, што такође доприноси терапијском ефекту.

У тело уређаја уграђен је дисплеј на коме одбројава тајмер, што вам омогућава да сами прилагодите систем за спречавање прегревања. А ако вам се не свиђа ручно управљање, можете да користите даљински управљач.

Електрични грејачи раде на принципу дуготаласног зрачења (инфрацрвени таласи), који емитују топлотне зраке, попут сунчевих зрака који загревају животну средину. У овом случају се не загрева сам ваздух, већ подручје у подручју покривања грејача. Емитери у таквим уређајима су халогене лампе или керамичке / карбонске плоче, које се загревају грејним елементима.

Мане ИР грејача укључују следеће аспекте:

 1. Брзина загревања ваздуха је на високом нивоу, међутим, пад температуре неће бити ништа мање оштар у случају наглог искључивања уређаја (што је понекад узроковано скоковима напона).
 2. Пре куповине уређаја потребно је израчунати капацитет за одређени тип собе. Температура грејања у различитим условима може се значајно разликовати. Максимална неопасна снага је 350 В / м2, у супротном може доћи до опекотина на додиру.
 3. Стално одвлаживање ваздуха може довести до одређених негативних последица. Нарочито ако у соби постоје предмети за фарбање, за које је исушивање прекомерно штетно. Зато се препоручује додатна уградња овлаживача.

Кварц

Кварцни електрични грејачи изгледају или као правоугаоне монолитне плоче, које укључују пресовани кварцни песак и нихромову легуру, што их потпуно изолује од околине, или као стаклене цеви у челичном кућишту опремљеном инфрацрвеним грејним елементом. Први и повезани су, у већини случајева, са појмом "кварцни грејач". Потоњи се обично називају "цевасти грејачи", имају потпуно другачији принцип рада и припадају инфрацрвеној класи. Управо се са таквим уређајима повезују бројна „популарна“ питања која су постала уобичајена именица и везана су за кварцизацију, попут: „Да ли кварцни грејач помаже против плесни“ ...

Кварцни грејач је повезан директно на мрежу, док троши изузетно малу количину електричне енергије. Поуздана топлотна изолација чини га потпуно ватроотпорним, термостат вам омогућава да конфигуришете уређај тако да одржава било коју температуру у аутономном режиму (на пример, ако власници посете кућу око неколико пута месечно, просечну температуру у соби могу да оставе на 10-12 ° Ц). Укупни ниво температуре плоче не прелази 95 ° Ц. Снага уређаја је 0,5 кВ и то је сасвим довољно да у потпуности обезбеди топлоту просторију површине до 8м². Ово је потпуно преносни, врло велики грејач (просечна тежина - 12 килограма).

Кључни недостатак уређаја је што се полако загрева - кварцном уређају је потребно најмање двадесет минута да се загреје. Истовремено, један уређај можда неће моћи да се носи са загревањем просторије, па је вероватно да ће бити потребно инсталирати неколико паралелних јединица.

Овај компактни уређај, који се не одликује прекомерном снагом, идеалан је за оне који желе да одржавају стабилан температурни режим у својој сеоској кући коју посећују неколико пута месечно.

Керамика

Грејање на керамичким плочама комбинује карактеристике дизајна конвектора и уређаја са инфрацрвеним зрачењем. Хибридни принцип рада керамичког грејача омогућава вам дистрибуцију инфрацрвених зрака не само зонских, као што је случај на стандардном ИЦ панелу, већ и загревање целокупног унутрашњег простора уопште због својстава конвекције модела.

Керамика, од које је направљено тело ове класе уређаја, загрева се до 85 степени Целзијуса. А просечна потрошња енергије керамичког уређаја је 375 вати, што је чак и мање од потрошње енергије рачунара. Перформансе ових грејача премашују перформансе инфрацрвених уређаја, а њихова уградња у приватној кући заправо замењује систем грејања и не захтева котларницу.

Филм

Филм или флексибилни грејач једна је од варијанти инфрацрвених грејача. Дизајн таквог грејача је што практичнији: грејни елемент уграђен је између слојева флексибилног отпорног на топлоту филма, који је окачен на зид, под или плафон, а споља у свом облику често подсећа на слику.У вези са последњим, ова опција може заинтересовати оне које муче питања: како уклопити грејач у унутрашњост, где је боље ставити га, где пронаћи одговарајуће место итд.

Функционално, уређај понавља све могућности инфрацрвеног емитора: током рада спроведена топлота се не преноси директно у ваздух, већ прво загрева околне предмете.

Најбољи модели + цене

Одабрани су само најбољи представници њихових класа који су тражени на савременом тржишту. Стога су представници рејтинга сортирани не толико по цени, већ по квалитету. Такође се узима у обзир популарност модела.

Врсте грејачаМесто рангирањаНазив моделаПросечна цена
Конвектор1НОБО Ц4Ф2013 490 РУБ
Конвектор2ЕЛЕЦТРОЛУКС ЕЦХ / АГ-1500 МФР3290 РУБ
Лајсне3МЕГАДОР МГ-1001690 РУБ
Кварц4АЕГ ИВК 120 2700 РУБ
Конвектор5Теплеко2400 РУБ
Керамика6Никатен 330/15100 РУБ
Кварц7Поларис ПКСХ-02081039 РУБ
Керамика8Никапанелс 3303800 РУБ
Филм9ЈАРКОФФ ЈК 9002919 РУБ
Филм10Сезона сомота949 РУБ

Оцена квалитетних грејача

НОБО Ц4Ф20

Овај скандинавски конвекторски уређај тежак око 8,5 кг и димензија 132к40к8,7 цм је укључен у оцену због уграђених могућности (уз сву структурну једноставност) и могућности загревања просторије до 20м². Високи трошкови компензују се широком функционалношћу и пријатним перформансама. Систем има осетљиви термостат, контролу климе, уграђену функцију искључивања од прегревања, заштиту од хладноће, заштиту од воде, заштиту од пожара.

Модел има пријатан изглед који се лако подудара са дизајном ентеријера. Лако се поставља на зидове или подове.

НОБО Ц4Ф20

Предности:

 • Уштеда енергије;
 • Високих перформанси;
 • Водоотпоран, отпоран на експлозију и ватроотпоран;
 • Даљинско управљање помоћу даљинског управљача;
 • Недостатак електромагнетног зрачења;
 • Радити без интернета.

Мане:

 • висока цена;
 • нема приказа.

Елецтролук ЕЦХ / АГ-1500 МФР

Мали шведски конвектор Елецтролук ЕЦХ / АГ-1500 МФР, максималне снаге 1500 В. Има нижу цену због механичке контроле, али његове могућности нису много инфериорније од аналога. Баш као и претходни модел, способан је да опслужи површину до 20 квадратних метара и има функцију аутоматског искључивања када се прегреје.

Овај конвектор има густо тело отпорно на влагу, тако да се не плаши уградње у просторији са високом влагом, попут подрума, застакљеног балкона или купатила. Да би одржао угодне услове у таквом окружењу, има уграђени висококвалитетни систем за пречишћавање ваздуха од прашине, као и осетљиви термостат.

Елецтролук ЕЦХ / АГ-1500 МФР

Предности:

 • брзо загревање;
 • присуство термостата;
 • Цена.

Мане:

 • површина кућишта се брзо загрева
 • прегревање и искључивање је неизбежно када се ради пуном снагом.

МЕГАДОР 100 МГ

Пристојни лајснени конвектор који се истиче у ширини. Димензије производа: 100х6х4 цм, тежина - 1,8 кг. Грејна површина је 8 м2 + мала потрошња енергије и велика одвођења топлоте.

Снагу хардвера корисник механички контролише путем интегрисаног интерфејса. Прекидач има погодан индикатор са позадинским осветљењем. И не заборавите на спољну заштиту кућишта - заштита од влаге је присутна.

Модел се тренутно дистрибуира у белој и смеђој верзији, као и са различитим распоредима каблова за повољнију локацију. Будући да је ово подни уређај, дужина кабла је важна: према стандарду једнака је 1,2 м, али се по жељи може продужити.

МЕГАДОР 100 МГ

Предности:

 • уравнотежен излаз топлоте и потрошња енергије;
 • добро монтиран;
 • сигурносни индикатор са позадинским осветљењем;
 • ергономија;
 • профитабилност.

Мане:

 • није пронађен.

АЕГ ИВК 120

Моћни кварцни уређај реномираног произвођача. Кућиште је добро пресвучено заштитом од влаге, ветра и корозије.Као резултат, уређај се може користити и код куће и на балкону, на веранди, на тераси итд.

Модел има уграђени термостат. Управљање је механичко. Пренос топлоте започиње у року од 30 секунди након покретања механизма, док се након искључивања (на прекидачу уграђује светлосни индикатор) и даље одржава исти ниво топлоте.

Одвојено, треба напоменути једноставност и брзину уградње, компактност и погодност уређаја током транспорта (тело и потрошни материјал могу се ротирати под углом до 45 °), способност усмеравања грејања и одличну уштеду енергије.

АЕГ ИВК 120

Предности:

 • могућност уградње на отвореним местима;
 • Мала величина;
 • регулатор температуре;
 • индикатор искључивања;
 • тајмер;
 • позадинско осветљење
 • водоотпорност.

Мане:

 • одсутан.

Теплеко

Електрични грејач кварцног типа. Димензије: 600к350к25 мм, тежина - 12 кг. Као и сваки кварцни уређај, он је у стању да дуго задржава топлоту у соби, чак и након искључивања. Уређај троши највише 3,5 кВ при макс. снаге 400 вати.

Уређај је у потпуности заштићен од спољних претњи: од пожара, влаге, па чак и од физичких оштећења. Његов дизајн не подразумева присуство било какве буке, а чињеница да не исушује ваздух чини га доступним било ком ентеријеру, без опасности од оштећења уметничких предмета.

Нажалост, модел нема уграђени термостат, па ако требате подесити температуру, мораћете да га поставите сами.

грејач Теплеко

Предности:

 • поузданост и трајност;
 • недостатак буке;
 • чврсто, заштићено кућиште;
 • ниска потрошња енергије.

Мане:

 • недостатак терморегулације;
 • брзо загревање кућишта;
 • велика тежина уређаја.

Никатен НТ 330/1

Популарни керамички грејачи "Никатен", серија НТ. Овај висококвалитетни панел за уштеду енергије има снагу да загреје просторије до 7м², а максимална снага се постиже за само пет минута. Праг снаге није јако висок и износи 330 В, међутим, чак и након искључивања око 40-45 минута, ваздух у соби остаје топао. Уштеда енергије износи 40%. Керамички камен као основни материјал кућишта има највеће одвођење топлоте.

Херметички затворен, водоотпоран и ватроотпоран метал у потпуности елиминише ризик од опекотина или оштећења структуре уређаја течношћу. Једноставност монтаже и одсуство сложених техничких елемената омогућава му да служи без провера и посета сервисном центру најмање 25 година. Од појединачних предности, вреди истаћи пријатне перформансе и потпуно одсуство буке током рада.

Ако погледате колико кошта такав модел (просечна цена је око 5100 рубаља), можете схватити да је ово уређај барем високе класе.

Никатен НТ 330/1

Предности:

 • добар дизајн;
 • терморегулација;
 • уштеда енергије;
 • ефекат акумулације топлоте;
 • дуг радни век.

Мане:

 • велика тежина (14 кг);
 • висока цена;
 • снага не прелази 330 вати.

Поларис ПКСХ 0208

Позната марка „Поларис“ представља свој инфрацрвени кварцни грејач ПКСХ 0208. Одликује га мала величина, лака транспортност, једноставност уградње (узимање и стављање), способност брзог преноса са једног места на друго, без потребе за уградњом. Сигурно за људско тело и за атмосферу у окружењу. Ватроотпоран. Не ствара буку. Опремљен системом за аутоматско искључивање у случају превртања или прегревања.

Уређај ради у два режима: 400 В и 800 В. У другом случају, наравно, потрошња енергије ће се знатно повећати, али површина загрејаног подручја ће се повећати на 20м².

Према прегледима, сви су ценили грејач због мале тежине, великог преноса топлоте, економичне потрошње енергије и добро осмишљеног сигурносног система.

Поларис ПКСХ 0208

Предности:

 • мала величина, лакоћа, покретљивост;
 • присуство два начина грејања;
 • аутоматско искључивање при превртању и прегревању;
 • грејни простор у максималном режиму - 20м²;
 • низак ниво буке;
 • не утиче на микроклиму.

Мане:

 • одсутан.

Никапанелс 330

Никапанелс 330 је мали, квадратни инфрацрвени панел пречника 60 к 60 к 4 цм, снаге 400 В и погодан за грејање просторија до 7 м². Постоје четири боје за модел: кафа, беж, сива и амба.

Према прорачунима, систем смањује потрошњу енергије за 35-40%, али то се дешава због смањене хардверске снаге. Тако уређај троши само 2,3 кВ / дан. Никапанелс почиње да ради за 5 минута. након укључивања, 20 мин. касније прелази у пуни хардверски капацитет, а затим траје још 60 минута. хлади се.

Због потпуне изолације од спољних претњи, уређај се може користити чак и у условима јаке влаге или заштите од пожара. Алуминијумско кућиште спречава оштећење унутрашње структуре, а прелепа керамичка текстура помаже спајању панела у унутрашњост собе.

Брза инсталација, велика брзина грејања, дуготрајно задржавање топлоте, као и дуг радни век (до 25 година) могу се истакнути као пријатне предности.

Никапанелс 330

Предности:

 • издржљиво тело;
 • заштита од било каквог спољног утицаја;
 • висока ефикасност;
 • једноставна инсталација.

Мане:

 • тежина.

ЈАРКОФФ ЈК 9002

Равна, зидна плоча на којој је приказан париски торањ. Слободно се закључава на било коју вертикалну површину помоћу прикаченог језичка. Овај начин монтаже, иако није идеалан, има низ предности у поређењу са подном монтажом, која захтева додатни простор.

Унутра је уграђен висококвалитетни филмски инфрацрвени елемент, снаге до 500 В, способан да загреје површину собе до 100 ° Ц. Препоручује се за уградњу у просторије површине до 5м². Поред тога, са својим димензијама од 1050 к 600 мм и тежином од 0,5 кг, једноставан је за транспорт.

Животни век модела је дужи од просечног представника класе ИЦ грејача и плута у року од 30-40 година (искључујући контакт са сервисним центром).

Недостатак додатних опција и опште корисности надокнађује се буџетском ценом производа.

ЈАРКОФФ ЈК 9002

Предности:

 • леп дизајн;
 • компактност и мала величина;
 • добар пренос топлоте;
 • једноставна инсталација;
 • приступачан трошак.

Мане:

 • мало функционалности.

Сезона сомота

Друго место у рејтингу међу флексибилним грејачима и последње место у укупном рејтингу 2020. године припало је зидној подлози линије „Велвет Сеасон“. Ова серија је позната и по пристојним техничким карактеристикама и по широком спектру дизајна погодних за било који ентеријер: то су слике слатких животиња, и прелепи пејзажи, и портрети познатих ликова, и разне слике.

Ова мала флексибилна плоча, пречника 580 к 1200 мм и тежине до 320 грама, лако се може маскирати у обичну слику. Не само да ће угодити својом компактношћу и уклопити се у унутрашњост, већ чак додати и елемент декора.

Способност брзог загревања, у року од 30 секунди. У овом случају ваздух није изгорео или осушен. Отпорност на влагу је толико велика да се може безбедно уградити на балкон (затворен), у купатило, на лођу и у друге просторије са високим нивоом влаге.

зидна грејалица Велвет сезона

Предности:

 • Заштита од пожара;
 • благотворно дејство на рад имунитета;
 • брзо загревање;
 • трошкови електричне енергије смањени су за више од 30%.

Мане:

 • велика брзина ваздушног хлађења након искључења.

Грешке при избору грејача

Покушавам да уштедим

Негативан резултат често је резултат непромишљене штедње. Један од примера је грејач вентилатора, као буџетска замена за грејач. Радост купаца због једнократне уштеде на грејачу засењује чињеница да грејач вентилатора на тренутке преклапа количину грејача у погледу потрошње енергије.

Куповина бренда уместо производа

За разлику од претходне тачке, многи купци, уместо да разговарају о позитивним квалитетима производа и ономе што је њима лично погодно, размишљају о томе који је грејач бољи и коју марку је боље купити. У већини случајева то доводи само до непотребног отпада.

Занемаривање заштите од пожара

Електрични грејачи су често узрок пожара, па приступ избору уређаја са механизмом за грејање мора бити озбиљан и удовољавати стандардима заштите од пожара.

Избор превише бучног грејача

Уређаји за поништавање буке вреде злата, али већина уређаја за грејање једноставно не испушта звукове. Грејачи вентилатора сматрају се најгласнијим, али модели са металним кућиштима такође повремено праве буку.

Куповина грејача који се не уклапа у унутрашњост

Поред усклађености са техничким параметрима, уређај мора одговарати изгледу собе, на то се мора обратити пажња у фази избора у продавници. Ово се односи не само на функционалне карактеристике уређаја у интеракцији са околином, већ и на карактеристике дизајна.

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИТЕ ПРЕГЛЕД

Унесите свој коментар!
Молимо унесите своје име овде

Прочитао сам услове Кориснички Уговор *