‍♂Како одабрати електрични авион за свој дом: најбољи модели за 2020. годину

0

За било који столарски посао у кући потребна је пажљива припрема дрвета, тако да на крају произведени производ поприма пристојан изглед. Електрични авион се може брзо и лако носити са овим задатком. Ако човек више воли ову врсту посла као хоби, онда му није довољно да купи готов материјал, највероватније ће радо обрађивати дрвене оквире, греде сопственим рукама.

Уредништво сајта „best-sr.designuspro.com“ нуди вам преглед најбољих електричних блањалица за кућну употребу, популарних ове године међу многим купцима.

Кућни столарски алати

Електричне блањалице за кућну употребу

Тренутно је на продају огроман асортиман различитих врста електричних модела планера, за сваки укус и боју, са уграђеном додатном функционалношћу и без ње, мале тежине и не разликују се међусобно по цени и квалитету. За сваког купца постоји верзија уређаја који му се свиђа. Али да бисте направили прави избор, морате да будете у стању да их разликујете према главним карактеристикама, принципима рада, како бисте избегли грешке у избору и бескорисно расипање породичног буџета.

Захваљујући електричном авиону, изглед столарије ће изгледати много лакши, занимљивији, јер ће готово сву обраду дрвета овај уређај обављати самостално и мораћете да уложите врло мало физичких напора.

У погледу количине и квалитета припремљеног дрвета, резултат знатно премашује рад обичног авиона, будући да електрични погон ради у аутономном режиму и продуктивнији је од ручног рада.

Ренде за ручни тип

Али пошто овај електрични уређај може радити само на дрвету, таква аквизиција се не врши у свакој кући. Мушкарцима који се баве активношћу или хобијем блиско повезаним са столаријом несумњиво је потребан електрични авион како би олакшао посао, како би постигли најчистије и најтачније нивелисање дрвних материјала.

Разноликост модела

На полицама продавница може се наћи неколико врста електричних блањалица, као што су:

 • приручник са механизмом сакупљача мотора;
 • стационарни, који имају асинхрони мотор;
 • мреже, које раде из електричне мреже, напона 220 В;
 • пуњива - ради на пуњивој батерији која не захтева повезивање кабла на мрежу
 • домаћинство, са техничким параметрима погодним за употребу код куће, обично довољне снаге за обављање не превише посла;

Држите уређај чврсто рукама

 • професионални, веће снаге и перформанси.

Уређај и принцип рада

Било која електрична блањалица је прилично једноставна за употребу. Што се тиче уграђеног електричног система, као и потрошње енергије мотора, индикатора напона, брзине, овде је све индивидуално за сваки модел и зависи од тога за колико послова су намењени и да ли ће се користити професионално или у обичном режиму.

Споља се уређај састоји од:

 • носачи који имају могућност кретања и подешавања по висини;
 • алуминијумске кутије;
 • предње ручке са механизмом за подешавање дубинског планирања;

Вијак за подешавање дубине блањања

 • електрични мотор;
 • механизам "старт" са сигурносним дугметом против случајног укључивања уређаја;
 • дршка смештена иза уређаја;
 • задњи ослонац, који је, у поређењу са предњим, непомичан;
 • бубањ;
 • 2 или више ножева причвршћених за бубањ;
 • плоча од легуре алуминијума, глатка, без икаквих жлебова и храпавости, али са посебном рупом за жлебове дизајнираном за циркулацију ваздуха, помоћу које обрада дрвета постаје боља (може бити неколико жлебова);

Глаткоћа ђона

 • неки уређаји могу имати уграђену одвојну цев за уклањање струготина са прикљученим цревом са функцијом усисавања и уклањања отпада из обрађеног дрвета - струготине, пиљевине, дрвене прашине;

Избацивање чипа удесно

 • поред тога, сет може садржати потисне уређаје који су инсталирани паралелно једни са другима и потребни су за тачније регулисање ширине радне површине (узорак);
 • За неке моделе произвођач ставља у комплет спремну врећу за пиљевину.

Торба са пиљевином

Електрична блањалица испуњава своју функцију захваљујући уграђеним ножевима смештеним на бубњу. Када је уређај укључен, мотор почиње да ради, услед чега ременски преносник преузима честе ротационе покрете, преносећи ову особину на бубањ, а он се, пак, опремљен ножевима, индуктивно окреће. Тако се сече горњи слој површине дрвета.

Глатка површина обрађеног дрвета

Дебљина насталих иверја може се подесити подешавањем разлике у висини покретних и фиксних носача ђона електричног уређаја. Дубина сечења се подешава вијком на предњој ручки.

Уређај треба држати чврсто, равномерно померати и под једнаким притиском на површину обрађеног материјала, тада ће резултат бити позитиван. Пожељно је да планер има снагу од најмање 600-900 В и брзину окретања бубња ножевима од 10.000 окретаја у минути.

Спецификације

Параметарски подаци електричних уређаја могу се детаљно наћи у упутству за употребу производа. Али важно је не само пронаћи и прочитати информације, већ и разумети о чему произвођач пише, јер сви бројеви и скраћенице имају своју ознаку, индикатор, директно су критеријуми за избор.

собаПараметарКарактеристична
1Дубина блањањаОво је показатељ колико уређај може уклонити у дебљини чипова у првом потезу. Подешавање се врши вертикалним померањем предње и задње ручке, подешена висина ђона је фиксирана вијком. У једноставнијим кућним моделима, ова висина може варирати до 2 мм, а код професионалних уређаја - до 4 мм. Корак дубине блањања је 0,1-0,5 мм. Што су индикатори подешавања јаснији у авиону, то је скупље у погледу трошкова, али боље у погледу његових својстава и перформанси.
2Ширина блањањаОвај параметар је одређен ширином узорка за блањање, зависи од ширине резне ивице ножева. Ако је потребна обрада широких плоча, онда треба обратити посебну пажњу на ову карактеристику.
3СнагаВажан параметар било ког електричног уређаја. У овом случају, што је снажнији електрични блањалица, то је већи његов производни капацитет, самим тим и већи показатељ чистоће и јасноће уклањања слојева дрвета једним потезом. За уобичајену употребу довољна снага у распону од 500-900 В. Професионалац мора имати велику снагу - 1500-2200 В за потпуно функционисање.
4Фреквенција ротацијеУ основи, ова цифра је унутар 10-17 хиљада обртаја у минути. И одређује брзину ротације, брзину и квалитет уређаја. Што је нижи број обртаја у минути, то је већа реакција јединице на вибрације, а ови модели су дизајнирани за грубе радове у тврдом дрвету.
5ПолугаТребало би да буде ергономско, односно удобно, а не клизаво, гумирано ради удобности корисника.Постоје модели са додатном дршком на левој страни за леву руку мушкарца - ово је врло згодно када држите алат и чак га притискате током рада.
6Разводна цевСмештен са бочне стране кућишта. Неопходно је како би се са радне површине уклонили струготина, пиљевина, дрвена прашина. То може подразумевати повезивање посебног црева или вреће од усисивача, што ће уштедети од обилног загађења ваздуха и саме радионице производима од столарије.
7Закључана случајна активацијаШтити од случајног активирања уређаја током ношења или у мерама безбедности у присуству деце у близини електричног авиона. Када је закључано, дугме окидача неће радити када се притисне.
8Лаган почетакМоже вам помоћи да сачувате оперативност уређаја, односно, спасиће вас брзог трошења елемената електричног система. Када се укључи, брзина се не постиже одмах, већ постепено и глатко.
9Електродинамичка кочницаПонекад је потребно нагло зауставити покренут бубањ за сечење, што ће помоћи кочењу. Рад са таквим моделима са могућностима кочења за мајсторе је много сигурнији него без њих.
10Стална електроникаСа повећаним оптерећењем, брзина се може смањити, што резултира застојем система уређаја. Да бисте то избегли, морате одабрати моделе са овом карактеристиком, што осигурава постојаност наведене брзине ротације бубња, без обзира на особине дрвета. Али у основи се овом приликом одликују професионални модели.

Дакле, просечна цена електричног уређаја зависи од његовог капацитета, односно колико електричне енергије треба да потроши. Што је уређај моћнији, то је већа цена и радна издржљивост.

Који је најбољи модел за куповину, свако одлучује појединачно за себе, јер свако има одређени буџет и преференције, јер не само квалитет, већ и материјални трошкови породице зависе од тога колико уређај кошта.

Главни критеријуми за избор

Да бисте направили прави избор и купили прави алат, морате сами да одлучите у ком режиму ће се користити: за поправке у кући, у земљи или у професионалне сврхе зараде.

Треба обратити посебну пажњу на такве параметре као што су:

 • снага мотора - минимална - 500, максимална - 2200 В;
 • ширина обрађеног дела површине дрвета - зависи од дужине ножева, њиховог дозвољеног угла блањања, има 50, 75, 82, 100, 110 мм;
 • дубина блањања - до 2 мм, а за професионалне моделе - до 4 мм;

Струготина

 • брзина кретања око бубња ножевима - унутар 10.000-18.000 о / мин у празном ходу; неки модели долазе са могућношћу подешавања и одржавања брзине;
 • тежина електричног планера - за кућну употребу теже око 3-4 кг, радна верзија је око 7-9 кг.

Много је погодније ако је дужина ножева што је могуће дужа, јер у овом случају треба смањити радне потезе на површини широке даске.

Табан треба да буде гладак са једним или више жлебова на основи предњег дела стопала, који се могу подесити по висини. Захваљујући жлебовима, формира се ваздушна експлозија, која помаже уклањању формираних чипова из радног подручја. Ово помаже мајстору да се усредсреди на главни задатак, а да га не ометају отпадни материјали.

Уређај треба да има две ручке ради лакше употребе, као и гумирану подлогу на њима ради сигурнијег држања и избегавања клизања. Када купујете, морате погледати где се налазе дугме за напајање и осигурач, тако да их је лако користити без уклањања алата из руку.

Било би корисно имати поклопац на шаркама - за заштиту руку и материјала од сечива ножева.

За домаћу употребу погодни су модели који коштају јефтино, али са најнеопходнијим функцијама. Можете пронаћи такав алат који долази у комплету за сигурније складиштење и лаку преносивост.

Врхунски произвођачи

На избор алата у великој мери утиче име марке.Као резултат позитивних рецензија купаца, по савету већине, може се претпоставити која је компанија боља за куповину авиона. Најпоузданији брендови који су стекли поверење потрошача више од једне деценије су следећи:

 • Босцх је немачка марка;
 • Макита је јапанска компанија;
 • Де Валт и Блацк & Деккер су америчке и јапанске компаније које заједнички производе електричне алате;
 • Хитацхи је јапански произвођач;
 • Интерскол - руски квалитет;
 • Спарки је немачка компанија.

Што је алат бољи, то је више тражен међу корисницима, али и по много вишој цени. Али не смемо заборавити на честе фалсификате, па је боље ако се производња и монтажа обављају у истој земљи.

Оцена најбољих електричних планера за дом у 2020. години

Ова оцена је састављена на основу прегледа, повратних информација и препорука већине купаца. Представљени ТОП-10 најбољих, висококвалитетних електричних планера помоћи ће вам да се снађете у томе који су модели, са поверењем да бисте купили заиста неопходну ствар.

Преглед садржи основне кратке информације о популарним моделима, њиховим предностима и недостацима, што је погодно за читаоца.

ВОРТЕКС П-82/1100

ВОРТЕКС П-82 1100

Почетни положај листе заузима овај уређај домаће производње. Постоји дугме за блокирање укључивања, као и заштита од преоптерећења мрежног напона. За ову цену снага алата је врло добра.

Ширина чипа82 мм
Дебљина иверја3 мм
Снага1100 Вт
Фреквенција ротације16000 о / мин
Четвртинско узорковање+
Избацивање чипадесно
Брава окидача+
Заштита од преоптерећења+
Кључ+
Паралелно заустављање+
Тежина2700 грама
Трошкови3060 рубаља
ВОРТЕКС П-82/1100

Предности:

 • можете подесити дубину блањања;
 • широка ручка за практичност;
 • неклизајућа површина дршки;
 • погодно место дугмета за закључавање (при руци);
 • неометан, тачан рад уређаја, без потребе за снажним притиском на њега;
 • дугачак кабл;
 • према многим купцима, погодан правац испуштања пиљевине (удесно); могуће је прикључити грађевински усисивач.

Мане:

 • потребна је додатна куповина усисивача, јер приликом куповине није укључен у комплету, али то је на захтев и потребу власника.

Хиундаи П 900-82 Екперт

Хиундаи П 900-82 Екперт

Електрична блањалица познатог светског бренда са алуминијумским ђоном и жлебом за скошење. Постоји адаптер за повезивање усисивача, као и резервни погонски ремен, врећа за пиљевину и карбонске четке.

Повезивање усисивача

Ширина чипа82 мм
Дубина уситњења3 мм
Снага900 вати
Фреквенција ротације17000 о / мин
Четвртинско узорковање+
Избацивање чипадесно
Брава окидача+
Заштита од преоптерећења+
Кључ+
Паралелно заустављање+
Тежина3300 грама
Трошкови3300 рубаља
Хиундаи П 900-82 Екперт

Предности:

 • лакоћа коришћења:
 • трошак;
 • висококвалитетна монтажа и материјали.

Мане:

 • ручка се загрева током рада, али само мало;
 • бучно.

ЕЛИТЕЦХ П 110

ЕЛИТЕЦХ П 110

Овај уређај је произведен са могућношћу стационарног причвршћивања. Пристојна ширина блањања, снага и опрема по повољној цени.

Ширина чипа110 мм
Дубина уситњења3 мм
Снага1000 вати
Фреквенција ротације15000 о / мин
Четвртинско узорковање+
Избацивање чипаповратно путовање
Брава окидача+
Заштита од преоптерећења+
Кључ+
Станите за узорковање четвртине+
Тежина4200 грама
Трошкови4700 рубаља
ЕЛИТЕЦХ П 110

Предности:

 • двострани правац изласка струготине;
 • торба за пиљевину;
 • стационарни носач;
 • глатка обрађена површина;
 • снага;
 • цедуља са ценом.

Мане:

 • нема жлебова за скошење;
 • тежина.

БОСЦХ ГХО 26-82 Д Профессионал

БОСЦХ ГХО 26-82 Д Профессионал

Уређај има жлеб за скошење. Кабл од три метра је згодан када се користи уређај, овај параметар је типичан за већину професионалних инструмената, али његова употреба је идеална и у кућном животу.

Ширина чипа82 мм
Величина иверја у дебљини2,6 мм
Снага710 Вт
Фреквенција ротације18000 о / мин
Четвртинско узорковање+
Избацивање чипаповратно путовање
Брава окидача+
Заштита од преоптерећења+
Кључ+
Станите за узорковање четвртине+
Паралелно заустављањепостоји
Торба за чипс+
Тежина3400 грама
Трошкови10900 рубаља
БОСЦХ ГХО 26-82 Д Профессионал

Предности:

 • 1 жлеб за скошење;
 • учесталост обртаја у минути;
 • двострани излаз струготине;
 • торба у комплету;
 • кабл за напајање - дугачак 3 метра.

Мане:

 • снага;
 • дебљина иверја;
 • трошак.

Чекић РНК600

Чекић РНК600

Подлив од ливеног алуминијума са жлебом за укошење. Цена је приступачна за готово свакога ко жели да купи електрични апарат у ове сврхе.

Ширина чипа82 мм
Величина иверја у дебљини2,6 мм
Снага600 вати
Фреквенција ротације17000 о / мин
Четвртинско узорковање+
Искошени падобран1
Избацивање чипајел тако
Брава окидача+
Заштита од преоптерећења+
Кључ+
Станите за узорковање четвртине+
Резервни погонски ременпостоји
Карбонске четке+
Тежина2600 грама
Трошкови2750 рубаља
Чекић РНК600

Предности:

 • носи се са својом функцијом планера;
 • довољан рез;
 • поуздано причвршћени ножеви и израђени од висококвалитетног метала, плус подлежу топлотној обради, што смањује ризик од брзог оштећења сечива, дуго се не отупљују, чиме се елиминише потреба за брзим оштрењем ножева;
 • добра брзина;
 • економично у погледу потрошње енергије;
 • не прави превише буке;
 • не прегрева се у случају дуже употребе;
 • прикладан дизајн, тако да нема замора руку након употребе уређаја;
 • лако се носи са тврдим дрветом (храст, багрем и други);
 • струготина није зачепљена, излази глатко, без загушења;
 • доступност цене.

Мане:

 • снага је мала;
 • ширина блањања није превелика, али је, према већини мушкараца, довољна.

Метабо ХО 26-82

Метабо ХО 26-82 кутија

Једна од важних предности овог модела је кабл за напајање од четири метра. У комплету је посебна кутија.

Ширина чипа82 мм
Величина иверја у дебљини2,6 мм
Снага620 Вт
Фреквенција ротације17000 о / мин
Четвртинско узорковање+
Искошени падобран1
Избацивање чипајел тако
Брава окидача+
Кључ+
Паралелно заустављање+
Адаптер за прикључак црева за усисивачпостоји
Торба са пиљевиномпостоји
Тежина2400 грама
Трошкови7100-7500 рубаља
Метабо ХО 26-82

Предности:

 • постоји адаптер за усисивач;
 • постоји врећа за сакупљање струготине, пиљевине, дрвене прашине;
 • произведе га произвођач одмах са футролом за складиштење и транспорт;
 • са скошеним падобраном.

Мане:

 • снага;
 • нема заштите од преоптерећења;
 • није укључен у комплет за испоруку је заустављање за узорковање четвртине;
 • без резервног погонског ремена;
 • за малу снагу уређај није јефтина опција.

ДеВАЛТ ДВ680

ДеВАЛТ ДВ680

Многи власници купују електричне планере ове компаније, захваљујући својој популарности, висококвалитетним производима. Електрична блањалица има 3 жлеба за укошење.

Ширина чипа82 мм
Величина иверја у дебљини2,5 мм
Снага600 вати
Фреквенција ротације15000 о / мин
Четвртинско узорковање+
Искошени падобран3
Избацивање чипајел тако
Брава прекидача+
Паралелно заустављање+
Тежина3200 грама
Трошкови8990-9000 рубаља
ДеВАЛТ ДВ680

Предности:

 • са три жлеба за скошење;
 • висококвалитетна обрада материјала;
 • дугме за заштиту од случајног активирања.

Мане:

 • Цена;
 • снага;
 • недостатак заустављања за узорковање четвртине;
 • Не долази са инструментима у комплету резервног погонског ремена.

Макита КП0810Ц

Макита КП0810Ц

Од осталих кућних апарата разликује се по дебљини иверја и глатком старту са повећањем броја обртаја мотора. Снага је добра, број жлебова за скошење је 3 ком.

Ширина чипа82 мм
Величина иверја у дебљини4 мм
Снага1050 Вт
Фреквенција ротације12000 о / мин
Четвртинско узорковање+
Искошени падобран3
Излаз чипабилатерални
Глатко укључивање+
Заштита од преоптерећења+
Кључ+
Станите за узорковање четвртине+
Паралелно заустављањепостоји
Карбонске четке+
Тежина3400 грама
Трошкови13750 рубаља
Макита КП0810Ц

Предности:

 • висококвалитетна монтажа производа;
 • поузданост материјала;
 • можете одабрати четвртину;
 • постоји функција скошења;
 • једна страна ножева довољна је за довољно велику количину дрвета.

Мане:

 • трошак;
 • не постоји дугме-блокатор случајног притиска на окидач.

ЗУБР ЗР-950-82

ЗУБР ЗР-950-82

Потплат од легуре алуминијума са резервним и додатним елементима.

Ширина чипа82 мм
Величина иверја у дебљини3 мм
Снага950 Вт
Фреквенција ротације15000 о / мин
Четвртинско узорковање+
Искошени падобран1
Избацивање чипајел тако
Брава прекидача+
Кључ+
Паралелно заустављање+
Станите за узорковање четвртине+
Резервни погонски ремен+
Торба за чипс+
Тежина2900 грама
Трошковидо 3100 рубаља
ЗУБР ЗР-950-82

Предности:

 • компактан дизајн;
 • добра опрема;
 • резервни ножеви;
 • жлеб за обрубљивање;
 • тежина;
 • добре перформансе уређаја;
 • гаранција произвођача 5 година (у случају одржавања блањалице);
 • је јефтин.

Мане:

 • дужина кабла за напајање, који није превише удобан за рад, је 2 метра;
 • незгодно за леворуке због лета чипса по особи, али, као опцију, можете користити усисивач.

Макита КП0800

Макита КП0800

Према већини купаца, ово је најбољи модел међу свим осталима. Има позитивне квалитете електричног алата, направљен је од висококвалитетних материјала, обавља своју функцију у пуноправном начину, оправдавајући потрошени новац власника. Упркос не превисокој снази мотора, али за кућну употребу, мушкарци примећују довољну погодност уређаја.

Ширина чипа82 мм
Величина иверја у дебљини2,5 мм
Снага620 Вт
Фреквенција ротације17000 о / мин
Четвртинско узорковање+
Искошени падобран1
Избацивање чипајел тако
Заштита од преоптерећењауграђена у
Кључ+
Паралелно заустављање+
Станите за узорковање четвртине+
Резервни погонски ремен+
Торба за чипс+
Тежина2600 грама
Трошкови7550 рубаља
Макита КП0800

Предности:

 • ради не директно од мењача, већ преко каиша, што смањује оптерећење самог мењача;
 • тих рад;
 • згодан;
 • тачно полирана површина обрађеног материјала од првог проласка;
 • висококвалитетни ножеви укључени у пакет уређаја;
 • одговарајући трошак.

Мане:

 • нема бочне потпоре;
 • нема осигурача против случајног активирања.

Сигурносне мере предострожности када користите електрични апарат

Самоодбрана при раду са електричним авионом

Овај уређај је прилично опасан за људе. Стога, пре него што га употребите, морате се детаљно упознати са безбедносним упутствима како бисте унапред избегли повреде и незгоде, како бисте заштитили себе и своје најмилије ако у кући постоји нови алат.

Када рукујете електричним планером, морате се придржавати одређених правила, и то:

 • прилагодите се тек након потпуног искључења са мреже, не заборављајући да притиснете дугме за случајно активирање за закључавање ради сигурности;
 • не можете радити у одећи са дугим рукавима и подовима;
 • боље је користити посебне наочаре као средство за заштиту очију;
 • приликом куповине потребно је правилно прегледати уређај на присуство или одсуство лабаво фиксираних делова, ротирајућих елемената, чија ротација није предвиђена општим дизајном;
 • све нокте, вијке, спајалице и друге стране предмете, ако их има, треба уклонити из припремљених материјала;
 • дрво мора бити сигурно причвршћено између шкрипца;
 • одржавати стабилан положај током рада;
 • ножеви се морају купити само они које је произвођач првобитно одобрио, а њихове оштрице треба проверити за параметар дужине - он мора бити исти за све ножеве, у супротном ће се појавити реакција бубња на вибрације, што је крајње непожељно;
 • електричну блањалицу не остављајте без надзора, држите је даље од деце.

Стога висококвалитетни електрични уређаји не могу бити прорачун, а квалитет ћете морати платити. Али за кућу је сасвим могуће учинити са не прескупим моделима, јер њихов рад не предвиђа обраду велике количине дрвне грађе.

Процес рада са електричним апаратом

Стога се позивају они који желе да се у кући докопају овог алата да се упознају са карактеристичним особинама, описима, саветима власника, на основу којих је створен избор оцена, чија је главна сврха помоћ у избору, упознавање са најбољим моделима.

Ако имате искуства са електричним блањалицама представљеним у оцени или занимљивијим моделом, реците нам о томе у коментарима.

ОСТАВИТЕ ПРЕГЛЕД

Унесите свој коментар!
Молимо унесите своје име овде

Прочитао сам услове Кориснички Уговор *