Најбоља топлотна изолација отпорна на високе температуре за 2020. годину

0

Када треба да купите изолацију за свој дом, тада је једна од најбољих опција куповина ватроотпорне, незапаљиве топлотне изолације. Дакле, особа ће се заштитити, јер одабрани материјал неће подлећи отвореној ватри и издржаће скоро сваку температуру. Међутим, важно је одабрати прави производ, јер немају сви производи на тржишту изврсну трајност. Стога су уредници сајта „best-sr.designuspro.com“ припремили за вас рејтинг најбоље топлотне изолације отпорне на ватру за 2020. годину.

Зашто вам је потребна незапаљива изолација и шта треба тражити

Ватроотпорна топлотна изолација је од суштинског значаја за сваки дом, јер не само да изолује зграду од утицаја ниских температура, већ и даје сигурност кориснику. Ово смањује могућност случајног пожара на 0%. Ако су раније такви грејачи били новина, онда 2020. године на тржишту постоји стотине модела који су погодни за кућне пећи, камине, димњаке, купке, док њихова ефикасност остаје на високом нивоу.

Индекс кисеоника

Први критеријум за избор је индекс кисеоника. Карактеристика указује на минималну количину кисеоника која је присутна у јединици запремине топлотне изолације. Укупно постоје три врсте грејача који се разликују у прагу запаљивости:

 • 40%. Ова категорија укључује композитне полимере;
 • 31%. Стаклена вуна, базалтна вуна и друга влакнаста и ћелијска изолација;
 • 20%. Вреди знати да такви производи добро сагоревају у ваздуху, па је њихова употреба неприхватљива на местима опасним од пожара.

Карактеристике:

Приликом избора ватроотпорне топлотноизолационе материје мора имати следеће параметре:

 • Изгарање видљивим пламеном је дозвољено, али не би требало да траје дуже од 10 секунди. Ово ће спречити ширење пожара на друга подручја, што ће спречити појаву великог пожара.
 • Приликом сагоревања, максимална температура употребљеног материјала не би требало да порасте изнад 50 степени.
 • Поред тога, важно је да изолација не изгуби половину запремине и масе током сагоревања.

Ако су све ове тачке испуњене, тада корисник може бити сигуран у одабрани материјал, јер га никада неће изневерити.

Које су врсте ватроотпорне изолације

На тржишту постоје стотине модела изолација, сваки са јединственим саставом, који могу бити универзални или специфични за одређену локацију. Због тога морате знати који су погодни за цеви, а који за кућу, пећи, камин итд.

Лоосе

Ова врста је ситно дробљено камење. Они се сипају на посебно место у грађевинској структури. Већина стручњака саветује употребу расутих материјала различитих фракција како би се повећала њихова ефикасност, јер ће велики производи створити изврсну топлотну изолацију, а мали ће попунити празнину која се ствара између њих.

 • Проширена глина. Еколошки прихватљив материјал који је потпуно сигуран за људе и састоји се од природних производа. Главни елемент композиције је глина.Производ је погодан за употребу на тешко доступним местима. Предност ове опције је велика отпорност на влагу. Овај производ се чешће користи за изолацију објеката опасних од пожара у индустријској зони.
 • Проширени вермикулит. Главни елемент овог производа је хидромика. Да би био сигуран за употребу, током производње се подвргава високој температури. Овај производ се користи за топлотну изолацију малих грађевина и ниских зграда. Главна предност материјала су природни састојци, висока стопа биостабилности. Једини недостатак је нестабилност влаге.
 • Перлит. Један од популарних производа који се користи за топлотну изолацију на многим местима са малим садржајем влаге. Материјал је направљен на бази вулканског стакла, захваљујући овом решењу, производ је лаган и пружа ниску топлотну проводљивост.

Саће

На први поглед таква топлотна изолација више личи на смрзнуту сапуницу, али са великом отпорношћу на топлоту. Пенасто стакло је веома популарно у овој категорији. За његову производњу користе се стаклене мрвице које се обрађују на високој температури и синтеровају угљем. Предност таквог производа је трајност (па чак и јефтин производ има оперативни показатељ 60 година, у скупљим моделима достиже 100 и више година). Поред тога, пенасто стакло има високу механичку чврстоћу и ниску топлотну проводљивост.

Његова ефикасност је доказана у професионалним и аматерским експериментима. Овај материјал се не запали до 1600 степени или касније. Све што ће се догодити на рекордним температурама је топљење пенастог стакла, које прати испуштање опасних токсина. Због велике тежине, материјал се користи за изолацију подрума.

Влакнаста

Популарна топлотна изолација, која изгледа попут вате, јер се састоји од малих влакана беле сјене, која се налази насумично. Таква изолација је доступна у ролнама и простиркама, што је погодан фактор облика за већину купаца.

Минерална вуна се може продати у облику чаршава. Овај производ има малу крутост, за разлику од сличних производа у простиркама. Укупно су дистрибуиране 3 врсте овог материјала:

 • Стаклена вуна. Материјал може да издржи температуре до 500 степени, уз одржавање свих номиналних техничких карактеристика: животни век, мала тежина, топлотна ефикасност. Међутим, за рад са таквим материјалом морате имати посебну заштиту јер стаклена вуна негативно утиче на слузницу и укопава се у кожу, а производ је такође склон скупљању.
 • Базалтна вуна. Овај производ је заснован на каменим влакнима која се током производње загревају на преко 1400 степени. Из тог разлога такав производ без већих потешкоћа може поднети температуру преко 1000 степени. И пре 10 година и данас, овај материјал је у великој потражњи за изолационе предмете. Предности укључују: малу вредност упијања влаге, паропропусности, еколошке прихватљивости и биостабилности.
 • Ецовоол. Материјал се састоји од рециклиране целулозе која је у фази обраде подвргнута обради успоривача ватре. Производ има малу тежину, није штетан за тело и има малу изолациону вредност. Главни недостатак је мала отпорност на влагу.

Течност

Материјал се наноси прскањем на одређену површину. После неколико сати од течне супстанце настаје чврста маса која је по изгледу и на додир слична експандираном полистирену. Полиуретан је у великој потражњи међу градитељима.

Материјал је изузетно сигуран за људско тело, такође се тренутно пријања за површину и равномерно се распоређује, док истовремено попуњава све зглобове и пукотине.Поред тога, полиуретан има висок радни век и гарантује квалитет деценијама.

Где се користи ватроотпорна топлотна изолација?

Упркос чињеници да се већина високотемпературних изолација користи у једну сврху, њихово подручје примене варира. Тако се неке могу користити у изградњи великих зграда и индустријских објеката, док су друге погодне само за загревање купке или цеви.

Базалтна вуна је најраспрострањенија. Најчешће се користи за топлотну изолацију спољних фасада. Велика предност је што се може користити и за спољашњу и за унутрашњу декорацију. Јер материјал има све потребне техничке карактеристике за ово.

Минерална вуна је такође у великој потражњи за викендицама, али има нешто лошије техничке карактеристике које не дозвољавају да се користи са било каквом изолацијом. Али за разлику од претходне верзије, она има већу еластичност, што омогућава уградњу у сложене облике.

Неки купују ватроотпорну топлотну изолацију за изолацију нестамбених просторија или тавана. Овде стручњаци препоручују употребу расутих материјала, они су погоднији за ово.

Да бисте произвели високотемпературну изолацију на местима са високом влажношћу, потребно је одабрати изолацију отпорну на влагу и парну баријеру. Најбоље ће бити ако је овај производ камена вуна.

Базалтна вуна се користи за изолацију дневних соба. Али поред ње, минералну вуну можете користити и за изолацију подова или дрвених конструкција.

Шта још треба да знате

Да би се постигла максимална топлотна ефикасност, потребно је купити изолацију за било које место, али се бавити сложеном топлотном изолацијом читаве просторије. Дакле, ако особа изолује подове, ово је добро, али хладноћа ће и даље тећи кроз зидове, чак и у малој количини, али биће приметна.

Трошак није главни критеријум, али је неопходан. Уштеда је наравно добра, а када продавница продаје два идентична производа, али по различитим ценама, производ са ниском ценом делује привлачније. Да, на први поглед немају разлике, али може бити да су у скупом производу поставили репер за повећање свих техничких карактеристика и користили најновија достигнућа у производњи.

Када особа купује минералну изолацију, мора се обратити пажња на постављање влакана. Најбољи производ биће онај са случајним пласманом. Такви модели показују високе резултате у топлотној и звучној изолацији, за разлику од сличних представника, али са вертикалним или хоризонталним распоредом.

Приликом избора материјала за фасадну изолацију, производ мора не само да издржи високе температуре, већ и да има малу топлотну проводљивост и да не изгуби својства од влаге. За унутрашњу декорацију стамбених просторија, главни параметар ће бити сигурност и одсуство штетних токсичних супстанци.

Једино на чему можете уштедети при одабиру минералне вуне је густина. Међутим, овде је неопходно узети у обзир место рада. Ако се производ планира користити тамо где неће бити изложен великим оптерећењима, тада су уштеде сасвим одговарајуће, у супротном нема смисла и боље је узети издржљив модел са високим стопама затезања и компресије.

Оцена најбоље ватроотпорне изолације

ТецхноНИКОЛ Тецхноацоустиц

Добар модел који је погодан за изолацију плафона и пода. Базалт је главни елемент у композицији. Продаје се као плоче од 12 комада у паковању. Можете их пронаћи мање или више. Производ припада категорији НГ, што значи да није подложан ватри и да ће почети да се топи на високим температурама. Животни век овог материјала је 50 година. Поред одличне температурне отпорности, материјал не преноси звук.Такође, састав вуне често укључује металуршке шљаке, које повећавају његову ефикасност.

Продато по цени од 1.200 рубаља за 12 комада.

ТецхноНИКОЛ Тецхноацоустиц

Предности:

 • Отпоран на високе температуре;
 • Широк спектар примена;
 • Цост;
 • Израда;
 • Погодан фактор облика.

Мане:

 • Није отпоран на влагу.

П-600-450-150-1

Стакло од пене је одлична опција за опремање индустријских зграда топлотном изолацијом. По изгледу, материјал подсећа на смрзнуте мехуриће са порозном површином. Производња се врши према методи синтеровања стаклених елемената угљеником. Производ је високо отпоран на различите температуре, што омогућава рад на многим местима опасним од пожара.

Просечни трошак је 20.000 рубаља по кубном метру.

термоизолација од пенастог стакла П-600-450-150-1

Предности:

 • Показује високу отпорност на температуре;
 • Када се топи, не емитује токсичне супстанце;
 • Сигурност;
 • Трајност (100 година);
 • Једноставна инсталација;
 • Једноставно руковање.

Мане:

 • Велике масе, стога се препоручује постављање изолације у подруме;
 • Висока цена.

Проширени вермикулит

Материјал је савршен за разне грађевинске и поправљачке радове за изолацију куће ватросталним средством. Добија се испаљивањем природних хидромика. То је гранулирана супстанца која показује високу отпорност на штетне микроорганизме и температуре. Најчешће се користи у изградњи малих ниских зграда, јер тамо показује највећу ефикасност.

Прихватљиве радне температуре при којима експандирани вермикулит не губи своја својства крећу се од -256 до +1100 степени Целзијуса. Поред одличних својстава отпорности на ватру, производ позитивно утиче на карактеристике звучне изолације зидова.

Просечни трошак је 1.000 рубаља по торби.

Проширени вермикулит

Предности:

 • Висока ефикасност;
 • Широк спектар примена;
 • Природни састав, који утиче на сигурност људског тела;
 • Цост;
 • Подноси механичко напрезање.

Мане:

 • Слаба отпорност на влагу.

Перлит М-75

Ово је одличан избор за оне који ће дуго изоловати свој дом. Главни елемент композиције су грануле опсидиан хидроксида. Главна предност ове опције је мала тежина, као и високе вредности топлотне изолације. Погодно за изолацију пољопривредних зграда и кровова са било којим нагибом, што је велика предност. Такође се овај производ користи за попуњавање празнина у зидању. Поседује високу отпорност на изложеност рекордним температурама, а када се топи не емитује јаке мирисе који могу наштетити људима или природи.

Продато по цени од 3 600 рубаља по кубном метру. м.

Перлит М-75

Предности:

 • Сигурност;
 • Течност, ово омогућава материјалу да у потпуности попуни празнине;
 • Неорганскост;
 • Подноси температуре преко 1000 степени;
 • Звучна изолација;
 • Профитабилност;
 • Показатељ високих перформанси.

Мане:

 • Слаба отпорност на механичко напрезање;
 • Упија влагу.

СИЛЦА 250КМ

То су лагане плоче од калцијум-силиката које су изузетно отпорне на високе температуре и имају изврсна својства перформанси. Могу се користити у домаћим пећницама где је присутна редукујућа атмосфера. Овакве плоче се чешће користе за задњу облогу.

Продаје се по цени од 1 700 рубаља по комаду.

СИЛЦА 250КМ

Предности:

 • Подноси температуре до 1100 степени;
 • Пружа одличну заштиту пећницама;
 • У производњи се користе сигурни материјали;
 • Чврсте површине;
 • Поузданост.

Мане:

 • Није пронађен.

Оутпут

Ако имате искуства са употребом ватроотпорне топлотне изолације описане у оцени или занимљивијих представника, реците нам о томе у коментарима.

ОСТАВИТЕ ПРЕГЛЕД

Унесите свој коментар!
Молимо унесите своје име овде

Прочитао сам услове Кориснички Уговор *