Најбоље камере без огледала за 2020. годину

0

Дуго су сви који су се бавили фотографијом настојали да набаве ДСЛР, који је доминирао у фото индустрији. Међутим, 2008. године дошло је до државног удара - појавила се технологија без огледала која је направила алтернативу огледалној и брзо стекла обожаваоце. Да би схватили зашто су камере без огледала толико наклоњене купцима, уредници сајта „best-sr.designuspro.com“ саставили су оцену најбољих камера без огледала.

Садржај

Камере - шта су то?

Фотографска техника се дели на следеће врсте:

 • Компактни уређаји;
 • СЛР фотоапарати;
 • Модели без огледала;
 • Акцијске камере.

Компактни уређаји

Ови укључују:

 • Тацне за сапун су јефтине камере. Најједноставније и најприступачније међу свим на полицама продавница. Омогућавају вам да узмете незаборавни оквир за породични фото албум и погодите статично, али неће бити могуће ухватити покретни објекат због чињенице да је матрица таквих уређаја врло мала. Предност таквих уређаја је њихова мала величина, захваљујући којој се лако могу уклопити у женске ташне, а чак ни технички неискусни корисници неће имати проблема са њиховом употребом. Недостатак је низак квалитет снимања. Паметни телефони најновије генерације способни су да производе боље фотографије;
 • „Ултразоом“ (суперзоом, хиперзума) - разликује се од „кутија за сапун“ у објективу, што вам омогућава да фотографишете са удаљеније удаљености. На таквим камерама је назначен однос зума, што значи однос максималне и минималне жижне даљине сочива. Квалитет слика снимљених ултразоом-ом је такође низак, а цена већа од цене претходне категорије. Ултразоом је погодан за путнике аматере, оне који желе да ухвате свет око себе, али није потребан висок квалитет;
 • Професионална - свестрана опрема за фотографију која комбинује карактеристике неколико врста фотоапарата. Опремљен прилично добрим не-уклоњивим сочивима и великом матрицом која пружа слике високог квалитета. Најбољи модели су опремљени оптиком високог зума, што вам омогућава да фотографишете издалека. Уређај због своје величине неће стати у џеп, али истовремено не делује гломазно и сасвим је згодно да га понесете са собом на путовања. Што се тиче трошкова, професионална опрема је знатно испред осталих компактних уређаја.

СЛР фотоапарати

Назив технике потиче из специфичних карактеристика дизајна - уређај је заснован на огледалу које прелама будући оквир и шаље га директно у тражило. Верује се да су због тога фотографије снимљене уз помоћ ДСЛР-а тако високог квалитета. Заправо, разлог за сјајне слике је величина сензора. ДСЛР-ови имају велики.

Још једна важна тачка је уклоњива оптика, којих је много. Стандардна опрема за ДСЛР уређаје укључује кућиште камере и сочиво, које се назива кит кит или КИТ - добра опција за фотографе почетнике.

Професионалци радије купују камеру одвојено од сочива како би је могли опремити према сопственим потребама, јер су за различите сврхе потребне различите оптике. Ова врста модела назива се Боди или "труп".

Постоји неколико недостатака огледала - велике димензије и високи трошкови. Не могу сви да приуште чак ни уређаје из средње ценовне категорије.

Камере без огледала

Уређаји са заменљивим сочивима који су се на тржишту појавили релативно недавно. Такође, попут СЛР-а, одликују се великом величином матрице, која пружа слике високог квалитета.

По чему се уређај без огледала разликује од огледала?

Разлике су следеће:

 1. Принцип рада. Разлика је у томе што уређаји без огледала користе електронско тражило, док СЛР уређаји користе оптичко тражило. Светлосни ток, продирући кроз мембрану, одмах улази у сензор. Процесор обрађује слику, а затим се у дигиталном облику приказује у тражилу или на екрану;
 2. Димензије. Иако су ДСЛР фотоапарати најоптималнија опција за студијско снимање, најбоље је узети опрему без огледала на камповање или било који дужи догађај. Камере без огледала су још увек далеко од џепних уређаја, али су приметно лакше тежине, а тело је, за разлику од огледала, компактније због одсуства огледала и пентапризме у порасту;
 3. Дизајн. ДСЛР-ови садрже много механичких елемената, од којих је већина покретних, што не само да повећава трошкове производње, већ и смањује поузданост уређаја. Уређаји без огледала су максимално поједностављени - недостају не само већ поменута огледала и пентапризма. Не постоји оптичко тражило и сензор фазе, укључујући.

Камера без огледала погодна је за професионалце као лагана опција, као и за оне који намеравају да редовно фотографишу.

Акцијске камере

Техника, чије име садржи целу суштину уређаја, су камере које се користе за снимање и фотографисање током активних радњи (често повезаних са екстремним условима) - скакање с падобраном, скакање бунгее-а, роњење, брза вожња, скијашке стазе итд. Даље.

Акцијске камере пружају висококвалитетну слику, али при слабом осветљењу све функције пропадају. У исто време, цена за такве уређаје је веома "гризе".

Даље ћемо размотрити главне критеријуме избора који ће вам помоћи да се крећете која је камера боље купити.

Како одабрати камеру?

Компетентно приступајући избору фотографске опреме, треба обратити пажњу на следеће параметре.

Матрик

Матрица (или сензор) односи се на део уређаја на којем се формира фотографија. Ово је основа сваке камере и представљена је у облику микровезја направљеног од фотодиода које претварају светлосни ток у електричне сигнале. Аналогно-дигитални елемент затим претвара електрични сигнал у дигитални.

Величина

Квалитет сензора је одговоран за потенцијал уређаја у целини и има много параметара, али најважнији од њих је његова физичка величина. Што је већа вредност овог елемента, то ће слика бити јаснија и боља.

Резолуција матрице

Резолуција, односно број мегапиксела матрице је такође од велике важности.Пиксели (пиксели) су елементи осетљиви на светлост који се налазе на сензору, што је њихов број већи, квалитет слика је већи. Такође, величина слике на којој се може репродуковати без осетног смањења квалитета такође зависи од резолуције.

Одређени број светлосних елемената троши се за унутрашње потребе, па је стога прихваћена подела пиксела на укупне и ефективне мегапикселе. Ефективни мегапиксели показују стварну резолуцију.

Формат и врста

Максимални формат који сензор може имати је пуни кадар од 35 мм. Због сложеног производног процеса, као и високе цене, сензори са пуним оквиром уграђују се само у скупе професионалне уређаје. Повољни модели без огледала најчешће су опремљени сензорима Мицро 4/3 Фоур Тхирдс. Најчешћи сензори који се налазе у моделима средње класе су АПС-Ц. У студијској технологији за професионалце користи се приказ матрице средњег формата.

Што се тиче врсте матрице, савремене камере користе следеће - ЦМОС, БСИ ЦМОС, ЦД, Кс-Транс ЦМОС, Ливе МОС и ЕКСР ЦМОС.

Фактор усева

Цроп фактор је вредност која одређује разлику између физичке величине фотографског сензора и традиционалног 35 мм филмског оквира. Цроп фактор се користи за израчунавање жижне даљине када је сочиво постављено на различите моделе. То јест, знајући вредност фактора усева, могуће је одредити жижну даљину одређеног сочива и упоредити га са карактеристикама других модела. На пример, ако камера има фактор обрезивања 2, то значи да је матрица упола мања од оквира од 35 мм.

Фактор усева може се израчунати поделом дужине дијагонале оквира од 35 мм са дужином дијагонале сензора. Такође можете погледати упутства произвођача, где треба навести вредност фактора усева.

Дубина боје

Боја сваког пиксела кодира се одређеним бројем битова (елементарне честице информација). У складу са бројем битова потрошених на боју за сваки пиксел, одређује се кодирање различитог броја боја. Као последица, дубина боје омогућава одређивање ограничења броја боја и нијанси које се могу репродуковати на слици.

На пример, ако је дубина 24 бита / пиксел, тада ће садржај боје потенцијалне слике бити приближно 16,8 милиона свих врста боја и нијанси.

Осетљивост на светлост

Осетљивост на светлост је количина светлосне енергије потребна за стварање слике. Карактерише га минимална и максимална вредност, мерена у ИСО јединицама, а што је већа наведена вредност, већа је и осетљивост. На пример, снимање у условима слабог осветљења и велике брзине кретања објекта захтева повећане параметре осетљивости матрице.

Важан је и радни опсег осетљивости - његова ширина пружа више могућности, јер је у том интервалу сензор у стању да пренесе слику са минималним сметњама и прихватљивом буком.

Тражило

Постоје четири врсте тражила - оптичка, електронска, огледала и хибридна.

Оптички је најчешћи и представља дизајн оптичких сочива, уз помоћ којих је камера усмерена на субјекат и одређују се границе будуће фотографије. Мане - ефекат паралакса, односно несклад између слике која се приказује у тражилу и слике која је видљива у сочиву. Фотограф не може да прати тачност фокусирања.

Електроника се производи у облику малог ЛЦД екрана у комплету са сочивом, које је постављено унутар уређаја. Будући кадар се приказује на екрану визира тачно у оном облику у којем га одређује матрица осетљива на светлост, „гледајући“ кроз оптички систем камере. Електронско тражило елиминише могућност паралакса и зато фотограф може одмах да одреди све параметре снимања.Главни параметар електронског тражила је резолуција. То значи да је број пиксела и што је већи, то ће слика бити детаљнија на екрану. Главни недостатак електронског тражила је велика потрошња енергије.

Огледало има следећи принцип деловања - слика се усмерава директно на њега кроз сочиво помоћу преклопног огледала. Параллак је одсутан и зато је фотограф у стању да контролише основне параметре, укључујући тачност фокусирања и дубину поља.

Хибридно тражило комбинује предности оптичког и електронског.

Постоје и модели без тражила, где екран са течним кристалима врши своју функцију. Приказује слику која улази у фотосензибилну матрицу. Недостатак је што је тешко видети слику на екрану у јаком светлу.

Тип екрана

Екран може бити ротациони или не-ротациони, као и додирни или тастер.

У окретном дизајну, и сам екран и задња плоча уређаја могу се ротирати одвојено. Ротација се врши око своје осе за 90 степени или отвара у страну, слично као код видео камера.

ЛЦД екран осетљив на додир, тј. Осетљив на притисак, омогућава вам да одаберете услове рада уређаја додиривањем одговарајућих слика на екрану. А одсуство тастера омогућава проширење самог екрана.

Међутим, већина модела уређаја опремљена је тастерима који се налазе на задњој страни екрана за одабир поставки.

Излагање

Одломак

Експозиција је временски интервал током којег затварач фотоапарата остаје подигнут за фотографисање. Има максималну и минималну вредност. Време експозиције одређује колико светлости погађа фотосензибилну матрицу, што заузврат одређује тачну експозицију. На пример, ноћно снимање захтева малу брзину затварача. Али за јако осветљене предмете, као и за фиксирање објеката у покрету, излагање је потребно најмање.

Опсег експозиције за сваки модел је различит, јер зависи од техничких могућности фотоапарата. Међутим, што је шира, то је камера погоднија за снимање предмета.

Ф-број (Ф-број)

Овај параметар означава однос жижне даљине према пречнику сочива и одређује количину светлости која се појављује на фото сензору. Има максималну и минималну вредност. Што је нижи Ф-број, оптички систем ће пропуштати више светлости и слика ће бити боља у условима слабог осветљења.

Максимална вредност отвора бленде подешава се ручно, а најмања се одређује карактеристикама сочива.

За зум објективе користе се две вредности броја ф - на положају када је жижна даљина минимална (широки угао) и на положају када је жижна даљина максимална (телефото положај). Телепозиција би требала бити већа од широког угла и помоћу ова два броја могуће је анализирати колико светлости оптика пропушта у различитим режимима снимања (отвор бленде).

Аутоматска обрада експозиције

Постоје две врсте режима:

 • Аутоматска обрада са приоритетом затварача - омогућава подешавање потребне брзине затварача, а вредност отвора бленде се поставља независно, у зависности од степена осветљености објекта који се снима;
 • Аутоматска обрада са приоритетом отвора бленде - омогућава вам да одаберете потребну вредност отвора бленде, а брзина затварача се прилагођава светлости.

Компензација експозиције

Компензација експозиције назива се ручна компензација експозиције у односу на параметре које израчунава камера у аутоматском режиму. Мерено на исти начин као и експозиција у ЕВ. Пребацивање експозиције за један корак преполовиће количину светлости која улази у сензор. Позитиван помак - долази до повећања отвора бленде / брзине затварача. Негативно - слично смањење.

Компензација експозиције се најчешће користи у случајевима када аутоматски израчуната експозиција даје нежељене резултате. На пример, када снимате јарко контрастне предмете.

Брацкетинг експозиције

Односи се на режим статичне слике у којем се сваки кадар снима различитом брзином затварача и отвором бленде. Резултат је серија снимака снимљених у различитим параметрима, од којих можете одабрати најуспешнију фотографију. Брацкетинг се користи за фотографисање у тешким условима када није могуће јасно одредити тачну експозицију.

Фокусирање

За процес фокусирања одговоран је посебан модул који се фокусира на она подручја кадра која се налазе у простору покривеном линеарним тачкама фокуса. Број таквих тачака директно утиче на тачност идентификовања предмета на који желите да се концентришете у време снимања.

Линеарне тачке су хоризонтално и вертикално оријентисане, а њихова ефикасност у већој мери зависи од предмета снимања - тачке вертикалне оријентације добро се фокусирају на објекте са хоризонталним линијама, а тачке хоризонталне оријентације, напротив, код вертикалних.

Тип аутофокуса

У модерним моделима фотоапарата користи се пасивни аутофокус, којих има неколико врста:

 • Контраст - најчешће се користи у фотоапаратима без огледала. Принцип рада је следећи - процесор уређаја анализира тренутну слику на матрици и помера сочива на једну од две стране. Ако након ове манипулације слика постане контрастнија, тада се кретање сочива наставља до тачке када се утврди потреба за фокусирањем. У случају погоршања квалитета слике, сочива се крећу у супротном смеру док се не пронађе жељени положај. Контрастно фокусирање је најбоље за снимање у мрачном окружењу;
 • Фаза - најчешће се користи у ДСЛР-има и за његово функционисање потребни су посебни сензори на које се, уз помоћ огледала, примају фрагменти светлосног флукса са различитих тачака оквира. Након тога, сензори израчунавају колико треба да буду удаљене две светлосне зраке да би се постигла тачна слика. Предности аутоматског фокусирања детекције фазе у великој брзини рада;
 • Хибрид - комбинује предности аутофокуса за откривање контраста и фазе. Уграђен је у уређаје без огледала и без огледала.

У неким моделима фотоапарата постоји емитер (позадинско осветљење) уграђен у тело уређаја. Пружа додатни извор светлости за рад са аутоматским фокусом.

Поред аутоматске технологије, постоји и ручно фокусирање, које вам омогућава тачније фокусирање на објекат, јер аутоматско не функционише увек исправно.

Фаце Фоцус

Функција која открива присуство лица у кадру, а затим га аутоматски изоштрава. Такође, ова функција подразумева аутоматско излагање и биће корисна онима који често фотографишу људе у различитим позадинама.

Меморија и интерфејси

Камере користе следеће типове меморијских картица за чување снимљених слика:

 • Цомпацт Фласх И / Цомпацт Фласх ИИ је најчешћи тип, подржавају га многи уређаји и има оптималан однос цена / запремина. У моделима који подржавају Цомпацт Фласх ИИ, Цомпацт Фласх И се такође може користити;
 • ХЦ ММЦПлус - меморијске картице великог капацитета које се могу користити само са компатибилним уређајима;
 • СДКСЦ - карактеристика је обим до 2 ГБ и брзина размене података до 104 МБ / с;
 • Сецуре Дигитал / Сецуре Дигитал ХЦ - СД ограничен на 4 ГБ. Формат проширења СД - СД ХЦ има капацитет од 4 ГБ до 32 ГБ. Напољу су веома слични, међутим, СД ХЦ се може користити само са компатибилном технологијом;
 • Смарт Медиа су крхки и нису практични, те стога постепено напуштају тржиште;
 • КСКД - брзина преноса података до 125 МБ / сек;
 • мицроСД - супер компактне картице које су компатибилне са уређајима који раде на Т-Фласх картицама;
 • мицроСДХЦ / мицроСДКСЦ - најчешће се користе у компактним фотоапаратима;
 • кД-Пицтуре су мали, изузетно поуздани и троше мало енергије.

Интерфејси

 • Блуетоотх - омогућава вам повезивање камере са рачунаром и другим уређајима помоћу бежичне технологије;
 • ФиреВире - такође обезбеђује везу са рачунаром преко интерфејса ИЕЕЕ 1394 и.Линк, који дистрибуира Аппле;
 • ХД видео - видео излаз на камери, који се обично користи за гледање фотографија путем везе са телевизором високе дефиниције помоћу посебног кабла или адаптера;
 • ХДМИ - користи се за пренос видео слика високе дефиниције на опрему са одговарајућим техничким карактеристикама - ХДТВ стандардни ТВ;
 • РС232 - ЦОМ порт, који се практично не користи у модерним моделима камера због ниских брзина преноса информација;
 • УСБ је далеко најчешћа опција повезивања, јер готово сва модерна опрема подржава УСБ. Неки модели имају могућност пуњења батерије са рачунара путем УСБ кабла;
 • Ви-Фи - помоћу њега можете да преносите датотеке на рачунар, као и да штампате слике на штампачу који је такође опремљен Ви-Фи адаптером;
 • Аудио - излаз који вам омогућава да повежете фотографску опрему са уређајем који репродукује звук;
 • Видео је композитни интерфејс који се користи за преглед информација путем телевизора.

Аудио и видео снимање

Присуство функције видео снимања омогућава вам да снимате мале видео записе камером, по правилу брзином од 15-30 сличица у секунди и резолуцијом 320к240 / 640к480. Што је већа резолуција, на крају ћете добити јаснији и детаљнији видео. Звучни запис на видео запису снима се ако је у структуру уграђен микрофон. Брзина кадрова у видео снимку је такође важна. При малим брзинама, покретни предмети се крећу као у трзају. Да се ​​овај ефекат не би догодио, потребна је фреквенција од 24 до 30 сличица у секунди. Неке камере могу да сниме на 1000 кадрова, међутим, што је већа та цифра, то је потребно више меморије за снимање видео записа. Будући да се функција сматра забавном, она је ретко присутна у професионалној технологији.

Видео кодек / видео контејнер

Кодек значи метод који вам омогућава компримовање видео информација, а контејнер значи могућност проширивања видео датотеке. Тип контејнера одређује који ће се програми касније користити за репродукцију снимљеног снимка. Тип кодека означава у ком формату ће се информације сачувати и њихов следећи квалитет.

Видео формат може бити:

 • АСФ - развио га је Мицрософт, подржава различите кодеке, а Виндовс Медиа Плаиер је погодан за репродукцију;
 • АВИ је најчешћи стандард продужења, са садржајем слике и звука;
 • МОВ - развио Аппле, КуицкТиме се користи за гледање;
 • МП4 - мултимедијални контејнер који садржи видео и аудио токове; МПЕГ-4 кодеци се користе за компресију;
 • МПЕГ ВКС - развио Сони, користи се у техници ове марке, а за репродукцију на рачунар ћете морати да инсталирате одговарајући програм.

Функционалност и његове могућности

Баланс белог је функција која омогућава надокнађивање изобличења боје узрокованих карактеристикама различитих извора светлости - сунчеве светлости, сијалице са жарном нити, флуоресцентне лампе итд.

Бела се на сунчевој светлости доживљава као бела, али у другим условима може се другачије. Баланс белог користи се за исправљање изобличења боје. У већини дигиталних фотоапарата баланс белог се аутоматски подешава, без људске интервенције, прилагођавајући осетљивост боја уређаја. Због тога се боје репродукују релативно природно, али аутоматски програм није у стању да узме у обзир све нијансе и у неким моделима је ручна опција. Остале функције су унапред подешени баланс белог и ручно подешавање.

Блиц је уграђена лампа која се пали кад се затварач отвори. Сврха блица је да осветли субјекат у време фотографије, што омогућава фотографисање у условима слабог осветљења. Уграђена блиц можда неће бити доступна на неким моделима дизајнираним за употребу са спољним осветљењем.

Стабилизатор - Надокнађује дрхтај руке приликом снимања или дрхтање током ходања за јасну слику без замућења.

Сви системи механичке стабилизације који се данас користе могу се условно поделити у два типа. Прва се реализује помоћу покретног елемента у сочиву, друга - помоћу померања фотоосетљивог сензора. Стабилизација померања матрице је добра по томе што не искривљује слику и не утиче на оптички отвор, омогућавајући тако употребу било којих сочива. Али стабилизатор са активним елементом сматра се ефикаснијим, јер пружа велику брзину рада.

Режими снимања

 • Брзина фотографисања - одређује колико ће брзо бити снимљен кадар у рафалном режиму. Овај параметар односи се на брзину затварача и брзину обраде слике система. Што је већи, корисник ће имати више слика предмета који га занима. Важно је запамтити да ће се квалитет таквих фотографија разликовати од оних снимљених у стандардном режиму. Неки произвођачи пружају могућност прилагођавања параметара брзе фотографије, тако да можете прецизније прилагодити камеру за одређене задатке;
 • Максималан низ фотографија - колико снимака можете направити у низу и сачувати у жељеном стандарду (ЈПЕГ или РАВ). Ова вредност је ограничена функционалношћу која карактерише електронику уређаја;
 • Рафално снимање је способност уређаја да направи одређени број снимака у низу у минималном интервалу. Што више фотографија уређај може да направи у оквиру једне серије, то има већи потенцијал. Ова опција је посебно важна ако је задатак фотографа да „ухвати“ динамички покретни предмет у кадру, на пример током спортских или плесних догађаја;
 • Тајмер - омогућава подешавање времена након којег ће затварач радити, што је врло згодно када треба да направите колективну фотографију уз учешће самог фотографа;
 • Временски кругови - режим, када се активирају, слике се снимају након одређеног временског интервала - од неколико секунди до неколико десетина минута. Временски кругови се користе за постизање различитих циљева, али најчешће сцене су цветање цвета, сунце које тоне изван хоризонта итд.

Формат фотографије

Постоје формати 16: 9, 3: 2, 4: 3.

Бројеви означавају однос висине оквира и његове ширине.

Однос ширине и висине 16: 9 поклапа се са мониторима и телевизорима широког екрана, па фотографије снимљене у овој величини најбоље изгледају на уређајима широког екрана.

Слике 3: 2 погодне су за штампу на стандардном фото-папиру.

Величина 4: 3 је формат екрана рачунарског монитора. Погодно за гледање слика на рачунару јер максимално користи расположиву површину.

Исхрана

Напајање добијају стандардни елементи типа (најчешће АА и ААА). Сопствене батерије се користе ређе.

Стандардни су одлични јер их је лако заменити по потреби. Број стандардних батерија може се разликовати у зависности од модела, али обично је тај број унутар четири. Са мањом количином, тежина уређаја се смањује, али укупан капацитет батерија постаје премали, што утиче на трајање аутономног рада.

Сопствене батерије су лакше, ефикасније и долазе са пуњачем, али такве батерије је тешко заменити. Велики капацитет батерије омогућава вам да снимите више фотографија пре него што будете морали да се напуните.Произвођачи често указују на капацитет батерије у броју снимака, што даје јаснију представу о могућностима камере.

Неки модели пружају посебан улаз за повезивање спољног извора напајања, што је много погодније при извођењу студијских сесија.

Додатни критеријуми

Да бисте искључили могућност грешке, приликом одабира требате узети у обзир таква својства као што су:

 • Матрично чишћење - модели са функцијом чишћења опремљени су посебним механизмом који уклања прашину која се таложи на површини дела. Функција чишћења се остварује лаганим протресањем сензора ултразвуком, који се генерише када се уређај укључи и искључи;
 • Бајонет је врста заменљивог носача оптичког система који одређује која се сочива могу користити са камером. Суштина је да на уређаје са заменљивим сочивима можете да инсталирате само оне елементе који су посебно дизајнирани за одређени модел, јер су носачи различити и сваки произвођач има свој стандард сочива. Ако већ имате сет сочива приликом куповине фотоапарата, онда је најбоље одабрати тачно модел који ће бити компатибилан са њима;
 • Видно поље је карактеристика тражила која се не поклапа увек са видним пољем сочива и чини га само 80%. Због овога, фотограф не види увек целокупну снимљену слику, већ само већи део, што га приморава да изврши менталну корекцију, узимајући у обзир да ће резултујућа слика бити мало већа од оне која се приказује у тражилу.

Предности и мане

Предности:

 • Дизајн без огледала чини уређај компактнијим;
 • Недостатак буке и вибрација који настају током фотографисања СЛР фотоапаратом;
 • Електронско тражило у облику ЛЦД екрана;
 • Мали број механичких елемената, што повећава поузданост уређаја;
 • Цена је нижа од цене ДСЛР-а;
 • Према купцима, екран који има камера без огледала много је погоднији за употребу од тражила ДСЛР-а;
 • Постоји могућност прегледа слика које су снимљене помоћу прилагођених филтера и стандардних подешавања;
 • Широк спектар модела.

Мане:

 • Ограничења екрана за ниво контраста и засићења;
 • Слика се репродукује са закашњењем због брзине процесора;
 • Јака светлост може проузроковати рефлексије на екрану, што отежава приказ снимљене фотографије;
 • Брзо пражњење батерије.

Главне техничке карактеристике

собаСпецификацијеПрепоруке
1Материјал телаТело камере може бити израђено од метала или пластике. Пластични материјал чини камеру лаганом и јефтинијом, али уређај није отпоран на механичка оштећења. Метално кућиште чини камеру поузданијом, али је конструкција приметно тежа и скупља. У професионалним камерама, по правилу, користи се метално тело.
2Резолуција матрицеМогућности савремених камера знатно премашују потребан минимум и сваке године се побољшавају. Данас постоје модели резолуције 15-20 мегапиксела. Међутим, трка за МП није увек плус, јер повећање резолуције са константном величином физичког сензора доводи до смањења величине пиксела, што заузврат повећава ниво буке на фотографији.
3Фактор усеваНајбоље модерне камере имају фактор обрезивања 1 (тзв. Пуни кадар). На другом крају су камере са фактором обрезивања 5-6.
4Дубина бојеЗа модерну технологију норма је дубина боје од 24 бита по пикселу. Ако вам је потребна максимална тачност приказивања нијанси, требало би да одаберете модел дубине од 30 бита по пикселу.
5линија видаКамере високог квалитета имају поље тражила од 90-100%.
6Колико је Просечни трошак квалитетне камере без огледала је око 43 000 рубаља.

Оцена квалитетних модела за 2020

Сони Алпха ИЛЦЕ-6000 Кит

Произвођач: Сони (Јапан)

Просечна цена - 41.000 рубаља.

Камера без огледала са заменљивом оптиком и електронским тражилом, која подржава заменљиве сочива носача Сони Е. Број ефективних пиксела сензора (ЦМОС величина 23,5к15,6 мм) је 24,3 милиона. Фактор усева је 1,5.

Баланс белог се подешава у аутоматском, као и ручном режиму, присутно је подешавање заграда.

Техника снима фотографије брзином од једанаест кадрова у секунди, чувајући слике (ЈПЕГ и РАВ) у форматима 3: 2, 16: 9. Видно поље тражила је сто посто. Екран од течног кристала од три инча опремљен је окретним механизмом. Хибридни аутофокус.

Доступни су сви интерфејси неопходни за рад - ХДМИ, УСБ 2.0, ХД-видео. Ту је и конектор за даљински управљач. Напајање се добија светлом из сопствене батерије која у стандардном режиму има довољно капацитета за 360 снимака.

Функционалност уређаја омогућава вам снимање видео записа АВЦХД, МП4 стандарда. Ограничава видео резолуција је 1920к1080 при 60 сличица у секунди.

Постоји дигитални зум 4к.

Сони Алпха ИЛЦЕ-6000 Кит

Предности:

 • коришћење екрана као тражила;
 • погодан мени;
 • висок квалитет слике;
 • подржава многе меморијске картице;
 • омогућава вам снимање аудио и видео записа;
 • са укљученим сочивом;
 • са функцијом чишћења сензора;
 • низак фактор усева;
 • постоје 3Д и ХДР режими;
 • постоји уграђена блица која сузбија црвене очи;
 • постоји тајмер;
 • доступан је носач који вам омогућава да опрему инсталирате на статив;
 • даљинска координација, као и управљање са рачунара.

Мане:

 • нема стабилизатора слике;
 • нема хоризонта;
 • без додирног екрана.

Цанон ЕОС М50 Кит

Произвођач: Цанон (Јапан)

Просечна цена - 54.000 рубаља.

Камера без огледала са пластичним кућиштем, заменљивом оптиком и електронским тражилом са видним пољем од 100%. Уређај подржава Цанон ЕФ-М носач и омогућава вам да остварите најоригиналније креативне идеје. Број ефективних ЦМОС сензора пиксела димензија 22,1к14,9 мм је 24,1 милиона, а фактор усева је 1,6.

Дубина боје коју опрема може да пренесе достиже 42 бита. Подешавање баланса белог може се поверити аутоматском режиму, а затим ће систем сам одабрати жељену вредност или ручно подесити са листе. Уграђени домет блица је до 5 метара.

Камера снима објекат брзином од десет кадрова у секунди, а максималан број снимака у низу је 33 у ЈПЕГ и 10 у РАВ формату. Фотографије се могу сачувати у једном од ових формата - 4: 3, 1: 1, 16: 9.

3-инчни ЛЦД екран осетљив на додир има окретни механизам за побољшану употребљивост.

Аутоматски фокус контрастног типа опремљен је позадинским осветљењем, ручним фокусом и фокусом лицем у лице.

Подржава најчешће типове меморијских картица - СД, СДХЦ, СДКСЦ.

Интерфејси УСБ 2.0, ХДМИ, Блуетоотх, НФЦ повећавају могућности фотографске опреме, омогућавајући вам обављање свих манипулација неопходних модерном фотографу. Ту је и излаз за микрофон.

Напајање се испоручује из сопствене батерије капацитета 235 фотографија снимљених у стандардном режиму.

Функција видео снимања са звуком омогућава прављење малих видео записа за кућне архиве или за ваш властити блог на Интернету. Видео записи се снимају у МП4 стандарду. Ограничење величине видео снимка је 4 ГБ, што је еквивалент пола сата видео записа.

Цанон ЕОС М50 Кит

Предности:

 • класични дизајн;
 • мала тежина;
 • сочиво укључено;
 • низак фактор усева;
 • са функцијом чишћења сензора;
 • са функцијом смањења ефекта црвених очију;
 • са тајмером;
 • са Тиме-лапсе режимом;
 • са сензором оријентације;
 • са заградама;
 • подржава Ви-Фи;
 • Доступни су ХД и НДР формати;
 • постоје механизми за осигурање статива.

Мане:

 • нема стабилизатора;
 • капацитет батерије није тачно приказан на екрану;
 • екран не приказује информације о расположивом простору меморијске картице.

Комплет оловке Олимпус Е-ПЛ8

Произвођач: Олимпус (Јапан)

Просечна цена је 34.000 рубаља.

Занимљива камера без огледала без тражила, али са металним кућиштем и заменљивим сочивима за носач Мицро 4/3. Број ефективних сензора пиксела (ЦМОС величина 17,3к13,0 мм) је 16,1 милиона, а фактор обрезивања је 2. Дубина боје је тридесет шест битова и то је довољно да се створи живописна засићена слика.

Подешавање баланса белог подешава се аутоматски, или можете интервенисати у овом процесу и ручно одабрати жељену вредност са листе.

Камера је у стању да снима брзином од осам кадрова у секунди, а број снимака који се могу континуирано снимати је 20 у РАВ стандарду. Слике се чувају само у формату 4: 3.

3-инчни екран са течним кристалима има ротационе механизме и опремљен је сензором који вам омогућава брзо подешавање жељених режима.

Фокусирање се врши на 81 тачку, од којих је девет укрштених.

Подржава такве врсте меморијских картица као што су СД и њени наставци - СДХЦ и СДКСЦ.

Интерфејси - УСБ 2.0 и ХДМИ. Ту су и аудио и видео излаз, као и место за микрофон. Камера се „напаја“ сопственом батеријом (1).

Уређај је у могућности да снима видео записе у АВИ и МОВ стандарду са максималном брзином од тридесет сличица у секунди.

Додатна функционалност укључује носач који вам омогућава да на статив монтирате фотографску опрему, као и даљинску координацију и контролу са рачунара.

Комплет оловке Олимпус Е-ПЛ8

Предности:

 • са укљученим сочивом;
 • са чишћењем сензора;
 • фотографија у 3Д формату;
 • постоји брекетирање експозиције;
 • добра оптичка стабилизација слике са померањем сензора;
 • тајмер;
 • висок ниво прилагођавања;
 • коришћење екрана као тражила;
 • фокус на лице;
 • са ЈПЕГ + РАВ режимом снимања;
 • Ви-Фи је повезан;
 • можете снимати видео, аудио и звучне коментаре.

Мане:

 • подразумевани сложени мени;
 • не постоји начин за пуњење уређаја преко УСБ порта;
 • тежак;
 • блиц је приложен одвојено.

Панасониц ДЦ-ГКС9 каросерија

Произвођач: Панасониц (Јапан)

Просечна цена - 59 000 рубаља.

Електронско тражило без огледала са заменљивим микро сочивима за монтирање 4/3. Број ефективних сензора пиксела (Ливе МОС величина 17,3к13,0 мм) је 20,3 милиона, а фактор усева је 2.

Баланс белог систем подешава независно, као и ручно са доступне листе.

Камера снима слике брзином од девет кадрова у секунди, а максималан број рафалних фотографија је 140 у ЈПЕГ стандарду и 29 у РАВ стандарду. Слике се чувају у једном од изабраних формата - 4: 3, 3: 2, 1: 1, 16: 9.

3-инчни ЛЦД екран опремљен је екраном осетљивим на додир и окретним механизмом и може се користити као тражило.

Аутоматско фокусирање контрастног типа фокусира се на 49 тачака.

Камера подржава СД меморијске картице, као и СДХЦ и СДКСЦ картице.

Доступни интерфејси УСБ 2.0, ХДМИ, Блуетоотх.

Уређај је опремљен једном батеријом, што је довољно за 260 фотографија у стандардном режиму.

Камера је дизајнирана да креира АВЦХД и МП4 видео записе са шездесет сличица у секунди.

Панасониц ДЦ-ГКС9 каросерија

Предности:

 • чишћење сензора;
 • уграђена блица која уклања црвене очи.
 • оптички стабилизатор са померањем сензора;
 • тајмер (10 с);
 • са Тиме-лапсе режимом;
 • са осветљењем са аутофокусом;
 • са ручним фокусом;
 • са фокусом на лицу;
 • са режимом снимања „ЈПЕГ + РАВ“;
 • подржава Ви-Фи технологију;
 • додатна функционалност.

Мане:

 • није укључен објектив;
 • мала брзина фотографије.

Фујифилм Кс-А10 комплет

Произвођач: Фујифилм (Јапан)

Просечна цена је 26.000 рубаља.

Камера без огледала без тражила и са подршком за заменљиве Фујифилм Кс Моунт сочива. Број ефективних сензора пиксела (ЦМОС величина 23,6к15,6 мм) је 16,3 милиона, а фактор усева је 1.

Можете сами одабрати баланс белог или се поуздати у аутоматска подешавања. Брацкетинг се може користити ако је потребно.

Блиц, уграђен у структуру, има домет до пет метара.

Уређај вам омогућава да направите шест кадрова у секунди, а максималан број слика у низу је двадесет у ЈПЕГ стандарду, али РАВ је доступан и за чување у стандардном режиму. Доступни формати су 3: 2, 1: 1, 16: 9.

3-инчни ЛЦД има закретни механизам. Контраст аутофокусу са 49 тачака фокусирања и фокусом на лицу.

Погодне меморијске картице за СД формат и његове наставке. Интерфејси - УСБ 2.0 и ХДМИ, ту је и конектор за даљинско управљање.

Камера је опремљена сопственом батеријом у количини од 1 комада, што је довољно за 410 стандардних снимака.

Омогућава вам снимање видео записа са звуком у МОВ стандарду са максималном резолуцијом 1920 × 1080 и фреквенцијом од 50 сличица у секунди.

Опремљен носачем који вам омогућава да поставите камеру на статив. У пакету се поред батерије налазе адаптер за наизменичну струју, адаптер за наизменичну струју, УСБ кабл и нараменица.

Фујифилм Кс-А10 комплет

Предности:

 • сочиво укључено;
 • са функцијом чишћења сензора;
 • висок квалитет слике;
 • блиц са смањењем ефекта црвених очију;
 • постоји тајмер;
 • са Тиме-лапсе режимом;
 • коришћење екрана као тражила;
 • са ручним подешавањем брзине затварача и отвора бленде;
 • са брекетирањем експозиције;
 • са осветљењем аутофокуса и ручним фокусом;
 • са ЈПЕГ + РАВ режимом снимања;
 • подржава Ви-Фи;
 • ХД снимање;
 • додатна опрема.

Мане:

 • без стабилизатора;
 • мала брзина фотографије;
 • без екрана осетљивог на додир;
 • недовољно детаља на екрану.

Савети: избор најбољег

На тржишту постоји много модела, од чије се разноликости лако збунити. Универзалних савета нема толико, али ако сумирате критике купаца, можете извући следеће закључке:

 1. Не би требало да идете у продавницу без одабира одређеног модела фотоапарата и рачунања на помоћ продаваца. Прво, особље није увек компетентно, и друго, може се водити властитим интересима, а не интересима купца.
 2. Пре куповине неће бити сувишно да се упознате са прегледом на камери. На интернету постоји много публикација, као и видео записа, који садрже опис ове или оне опреме. Ово ће вам помоћи да направите поређење између различитих модела и направите избор у корист одговарајуће опције.
 3. Функције као што су Ви-Фи, НФЦ, ГПС повећавају цену уређаја и нису свима очајнички потребне.
 4. У неким моделима модерних камера, видео снимање се врши у 4К формату, за гледање таквог видео записа биће потребна и 4К ТВ резолуција. Такође можете да користите сличан пројектор или монитор. Али запамтите да се добар филм може снимати са Фулл ХД.
 5. Произвођач је важан, али не бисте требали да се вешате за одређену компанију. Популарност модела појединих брендова не одређује се толико техничком предношћу самог уређаја колико популарношћу бренда. Свака фирма се може похвалити и успешним линијама производа и неуспесима.

Која је компанија боља?

Најбољи произвођачи модерних фотоапарата су електронски гиганти који потичу из Јапана:

 • Панасониц;
 • Фујифилм;
 • Сони;
 • Цанон;
 • Никон.

Популарне моделе производе и Пентак и Сигма (Јапан), Самсунг (Јужна Кореја), Хасселблад (Шведска), Леица (Немачка).

Ако имате искуства са употребом камера без огледала описаних у оцени или занимљивијих модела, реците нам о томе у коментарима.

ОСТАВИТЕ ПРЕГЛЕД

Унесите свој коментар!
Молимо унесите своје име овде

Прочитао сам услове Кориснички Уговор *