Најбољи помоћни блокови за контакт за 2020. годину

0

Приликом извођења електричних радова у различитим производним областима или далеководима, запослени се суочава са таквим уређајем као блоком помоћних контаката (на други начин се назива контактор). Ако је за професионалце ова опрема јасна, они знају сваки аспект и нијансу избора, онда за почетнике корисници такав елемент остаје мистерија. Да бисте разумели шта је уређај и како га одабрати, редакција сајта „best-sr.designuspro.com“ припремила је за вас рејтинг најбољих блокова помоћних контаката за 2020. годину.

Главна сврха

Када ради са електричним мрежама, електричар мора стално укључити или искључити разне уређаје, модуле или оптерећења, а такође пратити њихов исправан рад. Код куће је све лако, за имплементацију ових процеса користе се прекидачи, кроз које се укључује или искључује електрична опрема. Такви уређаји су ефикасни и једноставни, али имају један значајан недостатак - механичко хабање. Стога овај тип није погодан за рад са великим електричним системима, али контактор ће се носити са таквим радом за 5 поена. Поред тога, елемент има дуг радни век, што омогућава извођење и искључивање циклуса не стотину, већ десетинама хиљада пута на сат. Али главна карактеристика је потпуно другачија - уређај омогућава контролу оптерећења, налазећи се на знатној удаљености од места уградње, што повећава сигурност рада.

Блокови помоћних контаката користе се у свим областима људског живота. Захваљујући њима се укључују улична светла или се на даљину искључују неки електрични водови (трамвај, железничке пруге итд.). Систем је такође користан у грађевинском и индустријском сектору, јер вам омогућава безбедно покретање моћних електрана или сличне опреме.

Склопници се користе и у стамбеним зградама, на пример, помоћу овог уређаја корисник може да укључи или искључи електрични котао за грејање, контролише вентилацију, пумпу која се користи у канализационим системима итд. Ово је релативно нов уређај који вам омогућава да контролишете кућу на једном месту, а не да ходате из једне собе у другу. Стога, током изградње нове викендице, блокови помоћних контаката заузимају посебно место.

Таква опрема има високу електричну сигурност, јер смањује могућност пожара услед пренапона.

Предности ове опреме укључују:

 • Прикључак на било коју електричну мрежу;
 • Мала величина;
 • Не правите буку док радите;
 • Користи се код велике снаге или струје;
 • Једноставна инсталација и руковање;
 • Они функционишу у различитим условима.

Како ради контактор?

Блокови помоћних контаката су електромагнетни уређај којим се управља помоћним струјним кругом који протиче кроз завојнице овог елемента. Када се електрична струја помера са једног места на језгро, привлачи се посебна арматура, која доприноси затварању контаката. У нормалном положају контакти су у отвореном положају, ово је неопходно решење, јер доприноси повећаној електричној сигурности и побољшава једноставност употребе.

Да би уређај могао да ради са високим напоном и јаким струјама, мора бити произведен само од висококвалитетне базе елемената. Главни елементи уређаја:

 • Један или више парова контаката од техничког бакра;
 • Пластично кућиште које може да поднесе вибрације и различита оптерећења;
 • Електромагнетна завојница;
 • Да би производ могао да ради без проблема са јаким струјама, користи се систем за гашење луком.

Принцип рада уређаја је следећи:

 • Напон се примењује на завојнице, на пример, Ц1-Ц2.
 • Соленоид се увлачи да створи додатну силу за затварање контаката.
 • Контакти су затворени.

Важно је запамтити да у зависности од модела контакта може бити један, два или више парова. Могу се поставити произвољно или имати одређену секвенцу. За брзо и сигурно отварање контаката, у дизајну блокова предвиђена је посебна опруга. Ако нема напона, онда се уз помоћ овог елемента контакти отварају у делићу секунде.

Надзор помоћних контактних блокова је могућ захваљујући помоћном колу. Међутим, треба имати на уму да његов напон не би требало да прелази вредност радне струје. Постоје модели који су способни да функционишу само са 24 или 42 В.

Разноврсне склопнике

Блокови контаката се разликују у погледу примене, врсте струје итд. Ово је учињено како би особа лакше пронашла одговарајућу опцију. Поред тога, постоје производи који се разликују по посебним могућностима.

Разлика према врсти струје

Овде нема посебности, подела се јавља у две групе:

 • Први ради само са константном струјом;
 • Друга категорија је за променљиви рад.

Коју групу одабрати - свака особа мора одлучити независно, на основу сврхе.

Структурне перформансе

Већина производа се разликује по броју стубова. Најчешће се користе модели који имају један или два пола. Али постоје и верзије где их је три или четири.

Трополни производи се чешће налазе само у трофазним електричним мрежама, где се користи само наизменична струја. Ово се налази у управљању електромоторима и сличном опремом. У фабрици се понекад користе вишеполни модели, али због своје специфичности ретки су.

Системи подршке

Постоје две верзије помоћних контактних блокова:

 • Без употребе лучних елемената;
 • Користећи сличан систем.

Ако особа планира да користи опрему у мрежама у којима напон не расте изнад 220 В, онда је погодна опција без система за гашење лука. У случајевима када ова вредност постане 380 или 600 В, употреба овог система постаје обавезно решење. Јер само она може угасити велике струје.

Метода контроле

Постоје само две методе управљања - ручна и даљинска. Прва опција је погодна за неактивне апликације, док је друга намењена већим површинама где је потребно пребацивање сваког сата.

Сорте по погону

Производи се могу производити у две верзије: електромагнетној и пнеуматској. Прва је једна од најчешћих и користи се у готово свим областима. Њихова ефикасност је доказана више од десетак година. Пнеуматски се користе у железничком сектору где је присутан компримовани ваздух.

Начин уградње

Ово је последњи критеријум по коме се разликују контактори. Тако могу бити без случаја и модели кућишта. Унутар разних електричних инсталација и штитова најчешће се користи само прва опција. Међутим, важно је схватити да тада опрема неће бити заштићена од уласка прашине и влаге. Верзије кућишта могу се инсталирати било где и имају добру заштиту од влаге.

Главни технички параметри

Да би се изабрао висококвалитетни уређај који би у потпуности задовољио потребе купца, важно је знати главне техничке карактеристике уређаја. И такође како се међусобно разликују. За прави избор важно је знати:

 • Максимални и називни напон;
 • Могућност повезивања са уређајима типа РЦД, који штите контактор од кратког споја;
 • Параметри и опције за промену убрзања;
 • Тип и оцена отпора;
 • Карактеристике свих помоћних елемената.

Разлика између склопника и стартера

Блокови помоћних контаката и магнетни покретачи често су збуњени, посебно код почетника. То је зато што оба ова уређаја имају исту функцију. Поред тога, имају исти дизајн. Разлика је у једном детаљу, који на први поглед можда није приметан. Дакле, магнетни покретачи не само да отварају и затварају коло, већ служе као нека врста осигурача, што вам омогућава да сачувате уређаје од прегревања, а унутар овог модела налазе се управљачки елементи који помажу у контроли. Стандардни контактори су лишени ових могућности, све што могу је да затворе и отворе круг и ту су његове функције завршене.

Постоји и посебна врста уређаја, која се обично назива међурелејом, чија је главна сврха контрола нисконапонских кругова. Овај уређај може да издржи више циклуса затварања од конвенционалних помоћних јединица.

Карактеристике везе

Помоћне елементе производе десетине глобалних компанија и непознатих фирми. Поседују стотине начина за повезивање и извођење. Када је потребно повезати овај производ, морате следити упутства која сте добили уз производ. Поред тога, неки произвођачи укључују кораке инсталације на кутији производа. У почетку ће бити тешко разумети шему ако особа нема посебна знања о уградњи електричних уређаја.

Важно је знати да без обзира на начин инсталације уређаја, систем мора да користи две врсте мреже: напајање и сигнал. Овај други служи за лансирање опреме и затварање далековода. Стога је потпуно функционисање без тога немогуће.

Када је потребно прикључити опрему на асинхроне моторе, онда заједно са помоћним јединицама треба уградити термички релеј и аутоматски уређај. Релеј је дизајниран да заштити уређај од могућег прегревања, а без прекидача је немогуће створити нормалну заштиту од кратког споја.

Суочавање са везом ове опреме неће бити тешко, главна ствар је правилно прочитати упутства и, ако је могуће, не занемарити Интернет. Вреди знати да ће правилно повезан производ трајати десет пута дуже и неће стварати додатне проблеме у будућности. Не смемо заборавити да се сви инсталациони радови изводе са искљученим напајањем у складу са захтевима и сигурносним правилима. Ако у упутствима постоје нејасне тачке, онда је боље веровати професионалцима него то учинити насумично.

Оцена најбољих једнополних модела

ЕКФ КМ 1П 16А 400 / 230В АЦ

Одличан модел домаћег произвођача, који је у великој потражњи међу професионалцима и обичним купцима. Има изврсно кућиште које не дозвољава пролаз влаге и прашине.Тип управљачке мреже - АЦ. Максимални напон је 400 В.

Продато по цени од 1.220 рубаља.

ЕКФ КМ 1П 16А 400 / 230В АЦ

Предности:

 • Ниска цена;
 • Ефикасност;
 • Ради са високим напоном;
 • Познати произвођач.

Мане:

 • Није пронађен.

Сцхнеидер Елецтриц иЦТ 1П 16А 230 / 220В АЦ

Одличан производ француског произвођача који је погодан за кућну употребу. Поседује одличне техничке карактеристике и висококвалитетну базу елемената, што омогућава употребу опреме у готово свим условима.

Просечни трошак је 3 330 рубаља.

Сцхнеидер Елецтриц иЦТ 1П 16А 230 / 220В АЦ

Предности:

 • Поузданост;
 • Ефикасност;
 • Трајност;
 • Једноставност рада;
 • Створите вредност за новац.

Мане:

 • Није пронађен.

АББ ЕСБ16-20Н-06

Склопник ове компаније дизајниран је за висококвалитетно и сигурно пребацивање различитих електричних кругова или управљање системима грејања. Напон завојнице је 230 В, што је довољно за кућну употребу. Стане на ДИН шину и тамо заузима само један прорез. Тип контаката који се користи је стандардни - 2ХО.

Продато по цени од 2.175 рубаља.

АББ ЕСБ16-20Н-06

Предности:

 • Поузданост;
 • Трајност;
 • Ефективан рад;
 • Скупштина;
 • Једноставна инсталација.

Мане:

 • Није пронађен.

Врхунске 2-полне помоћне јединице

ТДМ ЕЛЕЦТРИЦ СК0213-0001 20А

Један од најбољих уређаја који издржава готово свако окружење. Има степен заштите: ИП65. Номинална оперативна струја је 20 А. Произведено од популарне организације која је стекла поверење милиона корисника широм Европе.

Просечни трошак је 665 рубаља.

ТДМ ЕЛЕЦТРИЦ СК0213-0001 20А

Предности:

 • Дуг радни век;
 • Степен заштите - ИП65;
 • Квалитетно становање;
 • Цена.

Мане:

 • Није пронађен.

ИЕК МКК10-40-11 40А

Ако особа тражи савршенији производ, онда је погодна опција модел МКК10-40-11 40А из компаније ИЕК. Главна карактеристика овог производа је поуздано пластично кућиште, удобна фиксација и називна радна струја од 40 А. Степен заштите - ИП20.

Продато по цени од 1.900 рубаља.

ИЕК МКК10-40-11 40А

Предности:

 • Градити за године које долазе;
 • Поуздана база елемената;
 • Поузданост;
 • Погодно за употребу у домаћинству.

Мане:

 • Није пронађен.

ДЕКрафт 18064ДЕК

Модуларни контактор произведен од једне од најбољих компанија. Дизајниран за постављање на ДИН шину. Називни напон - 230 В, продаје се у сивој боји. Степен заштите - ИП20.

Просечна цена је 700 рубаља.

ДЕКрафт 18064ДЕК

Предности:

 • Ниска цена;
 • Ефикасност;
 • Погодна инсталација;
 • Лако се замењује.

Мане:

 • Није пронађен.

Оцена популарних четворополних производа

АББ ГХЕ3291102Р0006 24А

Издржљивост и квалитет израде су два главна критеријума због којих је овај производ тражен код већине професионалаца. Тело је направљено од најбоље пластике, није подложно паљењу, а у случају пожара само ће се топити. Номинална радна струја је 24 А, вредност напона у нормалним условима је 220 В.

Продато по цени од 2.700 рубаља.

АББ ГХЕ3291102Р0006 24А

Предности:

 • Произведено у популарној компанији;
 • Оптимална цена;
 • Добар радни напон;
 • Снага;
 • Трајност.

Мане:

 • Није пронађен.

Легранд 412535 25А

Још један уређај врхунске организације. Производ ради на наизменичну струју, што одговара већини примена. Номинална струја је 25 А. Инсталација се изводи на шину, што је погоднији начин.

Просечни трошак је 3.120 рубаља.

Легранд 412535 25А

Предности:

 • Квалитет на највишем нивоу;
 • Трајност;
 • Ефикасност;
 • Лепа грађа.

Мане:

 • Није пронађен.

ИЕК МКК20-25-40 25А

Ипак јефтин, квалитетан производ погодан за већину подручја. Овако ниска цена је због јефтине базе елемената, док произвођач није уштедео на кућишту. Производ ће се носити са било којим задатком на највишој тачки и неће се покварити након неколико месеци рада.

Просечна цена је 1.660 рубаља.

ИЕК МКК20-25-40 25А

Предности:

 • Поузданост;
 • Трајност;
 • Једноставност рада;
 • Цена.

Мане:

 • Могуће је склопити брак.

Приликом одабира контактора, избегавајте непознате марке и уређаје сумњивог квалитета. Ако имате искуства са употребом модела описаних у оцени или више функционалних блокова помоћних контаката, реците нам о томе у коментарима.

ОСТАВИТЕ ПРЕГЛЕД

Унесите свој коментар!
Молимо унесите своје име овде

Прочитао сам услове Кориснички Уговор *