Најбоље електричне гитаре за почетнике и професионалце за 2020. годину

0

Електрична гитара је прилично популаран музички инструмент са карактеристичним звуком. Уз његову помоћ можете мајсторски изводити разне композиције, почевши од џеза и завршавајући тешким металом. Захваљујући уграђеном електричном елементу подешеног пицкуп система, опсег звука овог инструмента је значајно повећан у поређењу са класичном акустичном гитаром.

Уредништво сајта „best-sr.designuspro.com“ припремило је за вас рејтинг најбољих електричних гитара за почетнике и професионалце за 2020. годину.

Мало историје

Историја прве електричне гитаре је прилично занимљива. Појавио се захваљујући таквом музичком правцу као што је блуз. Управо овај потпуно акустични стил подстакао је стварање овог инструмента.

Двадесетих и тридесетих година 20. века блуз бендови су свирали обичну акустичну гитару, али његов звук је био толико слаб да је могао да врши само ритамску функцију. Због тога се уместо гитаре, у већини случајева, користио бенџо који има светлији и засићенији звук.

Први покушај појачавања звука гитаре електростатичким хватањем био је изумитељ по имену Ллоид Лоре, али био је неуспешан. 1931. Адолпх Рицкенбацкер и Георгес Босцх покушали су поново да појачају звук гитаре. Користили су електромагнетни пријемник. Експеримент је био прилично успешан и проналазачи су успели да постигну нови звук. Истина, њихов изум био је попут тигања са потпуно металном палубом и дугим вратом. Тако је изгледала прва електрична гитара.

1930-их настављени су експерименти са звуком гитаре. Покушали су да прикаче електромагнетни пријемник на тело „акустике“, али звук је био искривљен и произвео је стране звукове. Да би се уклонили непотребни звуци, у шупље тело гитаре стављане су крпе и новине. На крају, гитариста Ле Паул дошао је на идеју да од чврстог дрвеног блока направи тело електричне гитаре и на њега дода пицкуп са обичног телефона. Са таквим проналаском одлучио је да изађе у јавност. Изглед инструмента изазвао је прави шок код публике, па је Ле Паул на њега причврстио тело обичне акустичне гитаре како би избегао непотребна питања и жалбе.

Касније се испоставило да облик тела електричне гитаре ни на који начин није утицао на њен звук, па су је многи музичари почели да праве у врло оригиналном облику.

Већина љубитеља акустичних гитара дуго није желела да препозна електричну гитару, објашњавајући да је њена сличност са класичним моделом само у њеном изгледу. Међутим, током 70 година историје електрична гитара постала је најнеопходнији музички инструмент у многим жанровима рок музике.

Кључне карактеристике

Несумњиво, главна разлика између електричне гитаре и акустике је њен звук, па се зато углавном користи за извођење музичких композиција у стилу рока.

Међутим, упркос чињеници да обе ове сорте потичу из истог инструмента - гитаре, оне имају низ препознатљивих карактеристика. Међу њима су:

 1. Кућиште. Електрична гитара има тање тело. Због тога је за његово пуштање потребна додатна веза (на рачунар или комбиновано појачало), иначе ће звук бити прилично пригушен. Тело акустике је шупљег облика и већих димензија, због чега је звук много гласнији и не захтева додатне везе.
 2. Фретс. На електричној гитари има много више фретова. Њихов број достиже 27, док на акустици не може бити више од 21. То је због чињенице да је далеко лакше доћи до удаљених прагова на електричној верзији због минијатурне величине кућишта. На акустици, да бисте дошли до удаљених прагова, у већини случајева морате направити посебан изрез у кућишту, који се назива катавеем.
 3. Мобилност. Главна предност акустике је што је можете понети са собом на било које место (у шетњу шумом, састанак са пријатељима), а да при руци немате додатну опрему. У вези са електричном гитаром, ситуација је нешто тежа, јер ћете морати да потражите где се она може повезати.
 4. Техника извршења. Акустична верзија укључује употребу само прстију, ређе се користи трзалица. Електрична гитара свира се само трзалицом.
 5. Трошак. У сваком случају, цена акустике биће много нижа. Тако се, на пример, најчешћа опција може купити у року од 6000 рубаља. Електрична гитара ће коштати више, у распону од 10.000-15.000 рубаља.
 6. Подручја употребе. Акустична верзија гитаре купује се у већини случајева за свирање код куће, док је електро за сценске наступе.
 7. Стезање прагова. Верује се да је стезање прагова на електричној гитари много лакше него у њеној акустичној верзији. Руке су мање подложне умору и напетости.

Корисни савети за избор

Неопходно је правилно и темељито припремити се за избор инструмента, овом питању приступити са највећом пажњом и одговорношћу, јер се гитара купује за свирање, а не само да јој се дивимо.

Приликом избора електричне гитаре, нарочито музичара почетника, треба обратити посебну пажњу на тако важне нијансе као што су музички стил који планирате да изводите, дизајн инструмента, као и звук саме гитаре.

Гитара за стил игре

Које музичке композиције ће се директно изводити, зависи од тога који инструмент је најбоље изабрати. Ако планирате да свирате један од тешких стилова, предност би требало дати моделима са хумбуцкер-ом (има две завојнице, мало ниску, пригушену и без „високог“ звука). Ако планирате да изводите лакше стилове - модели са једним калемом (састоји се од једне завојнице, има светлији, чишћи и изразитији звук).

Такође можете купити инструмент са две врсте преузимања одједном. Њихово пребацивање извршиће се помоћу посебног уређаја смештеног на телу електричне гитаре.

Изглед

Иако је дизајн инструмента важан критеријум, он ипак не игра посебну улогу у куповини. Међутим, гитара би требало да обрадује свог власника не само звуком, већ и изгледом. Уосталом, не може се а да се не сложи да је много пријатније свирати леп инструмент него ружан.

Звук

Ово је један од најважнијих и кључних фактора при одабиру алата. Да бисте тестирали звук, требало би да затражите од продавца да повеже електричну гитару са комбинованим појачалом. Чак и ако не знате ниједан акорд, не треба да се стидите - само покушајте да свирате гитару, слушајте њен звук. Ако вам у потпуности одговара, пронашли сте потребан алат, али ако не, треба да испробате други модел.

Додатне препоруке

Постоји још неколико корисних савета за почетнике како би избор био тачнији и једноставнији:

 • обавезно проверите стање врата гитаре.Требало би да буде равномерно, без пукотина или других врста оштећења;
 • проверите квалитет подешавања глава за подешавање на врату. Да бисте то урадили, уврните их у различитим правцима - требало би да се лако крећу и истовремено не испуштају непријатне шкрипе;
 • проверите да ли жице звецкају док свирате. Требали би се налазити не јако далеко и истовремено не преблизу шипке, а такође не би требало да буде непријатности током процеса стезања;
 • проверити квалитет пречника. Свирајте на сваком фрету и пазите да не ударите у жицу на суседном фрету или пицкупу.

Музичару почетнику биће прилично тешко први пут правилно одредити избор електричне гитаре, али како се акумулира искуство, постајаће све лакше и лакше. 

Оцена најбољих електричних гитара

Фендер Стандард Стратоцастер

Права је класика међу свим постојећим електричним гитарама. Ово је Фендеров најпознатији инструмент. Овај модел је веома популаран због своје свестраности. Јаворов врат са 4 вијка са 21 пречке и стандардни пицкупи са једним намотајем комбинују музичара - 3 сингла.

Гитара је изузетно згодна за употребу, у њој се промишља сваки детаљ. Када играте у седећем положају, инструмент удобно лежи на нози, а када играте у стојећем положају, шипка не надмашује напред.

Фендер Стандард Стратоцастер

Предности:

 • мала тежина (2,5 кг);
 • свестраност, јер одговара било којем стилу, осим тврдог;
 • висок квалитет израде.

Мане:

 • контрола јачине звука је преблизу жицама.

Скуиер Буллет Стратоцастер ХСС

Овај модел има класичан облик тела Стратоцастер-а који је освојио велико поштовање више од једне музичке генерације. Таква гитара лако ће се уклопити у скоро сваки жанр музике и одговараће било којем стилу извођења. Тело је направљено од дрвета липе пресвученог полиуретанским лаком, што пружа поуздану заштиту дрвета од спољних негативних утицаја.

Гитара има 3 пицкупа (ХСС): хумбуцкер у мосту и синглове у средини и врату. У комбинацији са 5-смерним бирачем и контролама јачине звука, они пружају оптимално подешавање за готово било који звук који желите.

Скуиер Буллет Стратоцастер ХСС

Предности:

 • прилично снажно тело од липе;
 • поуздан звук са једном завојницом без вањске буке;
 • способност свирања у разним музичким стиловима.

Мане:

 • може бити тешко прилагодити;
 • мало недостаје звучне снаге.

ВГС Соулмастер ВСМ-120

Иновативни бренд немачке компаније ГЕВА, опремљен са 7 жица и нестандардним фиксним мостом Евертуне, који омогућава гитаристи да подешава штимовање само једном. То је директно изазвало одушевљење и дивљење многих музичара, јер пружа одвојене опруге за сваку жицу. Због ове особине, овај модел савршено задржава подешавање, без обзира на унутрашњу климу, хабање или интензитет свирања извођача.

ВГС Соулмастер ВСМ-120

Предности:

 • прилично једноставно подешавање које захтева увијање само пара регулаторних намотаја;
 • оригинални дизајн;
 • чист и богат звук због присуства 7. жице.

Мане:

 • мало тешка тежина (4,3 кг).

Епипхоне Лес Паул Стандард

Овај модел остаје један од најпопуларнијих међу гитаристима, од тренутка свог првог појављивања до данас. То је комбинација класичног дизајна и звучног карактера са стално високим нивоом квалитета инструмента по приступачној цени.

Тело ове гитаре направљено је од махагонија са јаворовим врхом за класичан звук и сустаин. Угао нагиба главе од 14 степени ствара оптималан притисак струне на седло, побољшавајући одржавање и одржавање подешавања.

Епипхоне Лес Паул Стандард

Предности:

 • класичан дизајн, оличавајући стандардни облик кућишта;
 • велики избор поставки тона, у распону од најнижег до највишег;
 • трајност материјала за производњу (јавор и махагониј).

Мане:

 • прилично брзо трошење прагова.

Иамаха Пацифица 112

Упркос класичном завртњу на врату, ова серија је одлична за широк спектар музичких жанрова и стилова. Систем преузимања пружа разне звучне ефекте, од јаког диктирања до прозирног чистог звука. Поред тога, овај модел је прилично згодан за употребу. Ергономија чврстог тела од јохе, завртња на врату и петосмерног прекидача за хумбуцкер чине ову гитару најпродаванијом.

Иамаха Пацифица 11

Предности:

 • висок ниво чврстоће шипке;
 • присуство контроле јачине и тона;
 • удобан и пријатан у рукама.

Мане:

 • није пронађен.

Ибанез ГРКС20

Овај модел одликује висок квалитет израде и прошао је строгу контролу квалитета. Довољно модерна гитара са импресивним звуком, дизајнирана за висококвалитетне рок и метал перформансе. 2 пасивна хумбукера отвореног типа не само да пружају жељену тоналну флексибилност, већ се такође савршено уклапају у елегантан дизајн инструмента. Има петпозициони прекидач за преузимање, као и 2 контроле јачине и тона.

Ибанез ГРКС20

Предности:

 • јасноћа звука без кварова и страних бука;
 • присуство упарених пицкупа;
 • танак врат.

Мане:

 • Има довољно оштре ивице фрета да се порежете.

Јацксон јс11 динки

Чврста гитара дизајнирана је тако да свом власнику пружи врхунске перформансе и дизајн. Обликовано тело од лишћара, керамички магнети, ојачање графитног врата и висококвалитетни хардвер. Фрефбоард је прекривен гредом од ружиног дрвета полупречника 12 '' равног профила. Све ово заједно омогућава добијање снажног и експлозивног звука, захваљујући којем ће електрична гитара радити у било ком комбинованом појачалу.

Јацксон јс11 динки

Предности:

 • цоол дизајн;
 • несметан рад без додатних подешавања;
 • уједначен и потпуно уравнотежен тон свирања.

Мане:

 • опционални тремоло, само компликује изградњу.

Поређење представљених модела

МоделМатеријал
корпус
Скала
(инча)
Кти
фретс
Кти
жице
Трошкови
(трљање)
Фендер стандард
Стратоцастер
јоха25.5216од 45600 до
56000
Скуиер метак
Стратоцастер ХСС
Липа25.5216од 12900 до
14320
ВГС Соулмастер
ВСМ-120
НАТО25.5247од 15800 до
17200
Епипхоне Лес Паул
Стандард
јавор24.75226од 32000 до
46000
Иамаха Пацифица 112јоха25.5226од 18405 до
20140
Ибанез ГРКС20Топол22.5226од 13700 до
15600
Јацксон јс11 динкиЛипа25.5226од 16540 до
18100

Закључак

Одлучујући се за куповину електричне гитаре, увек морате бити спремни на чињеницу да квалитетан инструмент није јефтино задовољство. Међутим, немојте одмах чупати косу након што проверите цене нових алата. Можете и да прегледате аукције на мрежи или да купите ручну гитару. Али у овом случају постоји ризик да наиђете на преваранте и, као резултат, добијете неквалитетни алат по високој цени. Најбоље решење је куповина електричне гитаре у специјализованој продавници која нуди и нове и половне производе. Продавац који цени његову репутацију никада неће понудити да купи алат сумњивог квалитета по невероватној цени, већ ће вам, напротив, помоћи да изаберете најоптималнију опцију по разумној цени.

ОСТАВИТЕ ПРЕГЛЕД

Унесите свој коментар!
Молимо унесите своје име овде

Прочитао сам услове Кориснички Уговор *