Како одабрати најбоље филтере за воду испод судопера

0

Као што знате, вода је живот. Захваљујући погодностима савременог живота, више не морамо да добијамо воду за пиће у бунарима и резервоарима, довољно је само отворити славину у кухињи. Али у већини случајева воду која тече у наше куће и станове тешко можемо назвати пијаћом водом. Иако пролази кроз неколико фаза пречишћавања, хлорисање, неквалитетне сировине и пролазак кроз зарђале водоводне цеви чине воду не само неукусном, већ чак и опасном за пиће.

Свака породица овај проблем решава другачије: неко купује флаширану воду у литрима, неко једноставно кључа воду из славине, а многи се одлучују за филтер. Наравно, најлакши и најприступачнији начин за филтрирање воде је куповина филтер врча. Али ефикасност таквог филтера оставља много жељеног. Ниске перформансе, мале количине филтриране воде, потреба за сталном заменом кертриџа чине да размишљате о продуктивнијим опцијама. Стога су најпопуларнији стационарни филтери за воду, са постављањем испод судопера, и имају одвојену славину за пречишћену течност.

Врсте филтера за воду испод судопера

Упркос разноврсности таквих система на тржишту, они се конвенционално деле на само два типа: проточни и реверзне осмозе. У наставку ћемо детаљно размотрити сваку од њих.

Филтри за текућу воду

Ово је систем од неколико модула, од којих сваки обавља своју функцију. Узастопно пролазећи кроз следећу фазу пречишћавања, излазна вода постаје заиста чиста и корисна. Модули су распоређени у одређеном редоследу:

 1. Механичко чишћење пре свега задржава велике загађиваче: песак, рђу и друге остатке.
 2. Апсорбујући третман на бази активног угља делује као заштита од хлора, бензена, нафтних деривата и пестицида.
 3. Модули тврде воде користе јонску размену, која смањује калијумове и магнезијумове соли, што помаже у смањењу стварања каменца.
 4. Уклањање гвожђа бори се против повећаног садржаја гвожђа и тешких метала у води. У филтру се одвија хемијска реакција, омогућавајући металним нечистоћама да преципитирају и остану унутар филтра.
 5. Корак антибактеријског чишћења уклања бактерије, вирусе и трагове органских једињења помоћу јона сребра или ултраљубичастог зрачења.

Предности система филтрације протока:

 • ефикасан за воду средње и мале тврдоће;
 • компактна величина;
 • прихватљива цена;
 • брза филтрација.

Минуси:

 • потреба за честом заменом кертриџа;
 • недовољно ефикасан за тврду воду.

Систем реверзне осмозе

Овај систем је сличан проточном систему, главна разлика је у томе што након неколико степени пречишћавања вода пролази кроз последњи, опремљен мембраном са микропорама. Поре ове мембране су толико мале да пролазе само молекули воде. Као резултат, вода је лишена апсолутно свих нечистоћа, и штетних и корисних.Због тога сет неких филтера за реверзну осмозу може садржати посебан минерализатор који засићује воду елементима неопходним за тело. Ово повећава трошкове овог уређаја.

Присуство уграђене пумпе такође утиче на цену, јер је потребан довољан притисак да вода прође кроз мембрану реверзне осмозе. Пречишћавање воде у овим системима је много спорије него у проточним системима, па су такви филтери обично опремљени резервоаром са филтрираном водом. Такав резервоар је под притиском, па чак и ако нема воде у водоводу, славина са филтрираном водом ће радити. Али, приликом избора ових система, треба имати на уму да су такви резервоари прилично обимни и да, заједно са свим елементима за филтрирање, заузимају пуно простора.

За разлику од проточних филтера, код реверзне осмозе концентрат соли и нечистоћа у канализацију улази са млазом неочишћене воде, без задржавања у филтерима, док се потрошња воде повећава.

Генерално, захваљујући систему реверзне осмозе, могуће је добити најчишћу воду, сличну минералној, из неквалитетне течности из славине.

Прос:

 • погодан за тврду воду;
 • ефикасно чисти воду од свих нечистоћа;
 • чишћење мембрана штеди на кертриџима;
 • увек постоји залиха филтриране воде.

Минуси:

 • потреба за додатном минерализацијом воде;
 • дуг процес чишћења;
 • потреба за уградњом пумпе;
 • велика потрошња воде;
 • знатне димензије;
 • висока цена.

Спецификације

Тип чишћењаПротокПерформансеРесурсТемпература
Механички<10 μм2-3 л / мин6 месеци5-35 степени
Угаљ5-10 микрона2 л / мин6-12 месеци5-35 степени
Јонска размена1-5 микрона1-2 л / мин3-6 месеци5-35 степени
Обрнути осмоза0,1-0,001 μм0,1-0,25 л / мин1,5-2 године5-35 степени

Чиме се водити при избору филтера

Дакле, одлука о побољшању квалитета воде за пиће за дом донета је у корист стационарног филтера испод судопера. Сада ћемо размотрити како га правилно одабрати и на шта прво треба обратити пажњу.
Пре него што се одлучите за куповину, морате узети у обзир следеће критеријуме:

 1. Квалитет воде из славине;
 2. Место уградње филтера и одвојене славине;
 3. Могућност уградње додатних компонената које нису укључене у комплет: пумпа, минерализатор, предфилтер (инсталиран на врло високом садржају гвожђа у води);
 4. Перформансе;
 5. Предвиђени буџет.

За почетак одређујемо хемијски састав воде. Једна од могућности је да контактирате саветника продавнице у којој планирате да обавите куповину, који је свестан нивоа квалитета воде у вашем подручју. Али у случају куповине из интернет продавнице, овај метод није погодан. Због тога је најбоље воду предати на анализу у лабораторију, где ће вам дати детаљан резултат: тврдоћа, пх, боја, мирис, присуство тешких метала итд. На основу овога може се одабрати одговарајући уређај.

Даље, одређујемо место уградње уређаја. Најприкладније је поставити читав систем испод судопера, доносећи само додатну славину напоље. Обично се поставља поред миксера, па се вода из славине користи за прање суђа, поврћа и других ствари, а филтрирана вода за пиће и кување. Ако испод судопера нема довољно простора, предност треба дати малим апаратима. Са довољно простора, сасвим је могуће поставити велики систем филтера, на пример, обрнуту осмозу са резервоаром за складиштење воде.

Приликом избора таквих система, вреди размислити о потребном притиску. На пример, за рад мембране 50Г потребан је притисак од 1,5 атм, за 100Г - од 3 атм. Због тога је, највероватније, потребна пумпа за генерисање довољног притиска, који се може укључити или инсталирати одвојено. Такође је потребно водити рачуна о минерализатору ако није укључен у пакет, пошто употреба дестиловане воде дуго времена ускраћује телу потребне соли.

Приликом одабира правог филтера такође морате обратити пажњу на перформансе. Ово је колико литара у минути уређај може очистити. У просеку од једног до три литра за проточне филтере и 100-250 мл / мин за системе реверзне осмозе. Такође се узима у обзир просечна продуктивност - укупан ресурс пречишћене воде пре замене кертриџа, назначен је у литрима или у временском интервалу од шест месеци до једног и по. Сходно томе, што су модули већи, то ће дуже трајати.

Добар ресурс од 5000 до 10000 литара.

На основу ових критеријума можете оквирно одредити жељени модел и одабрати на основу буџета. Честа грешка при одабиру је фокусирање на укупну цену производа, а не на замену и додатне инсталације. На пример, систем може бити јефтин, а заменљиви кертриџи су скоро половина цене целог модела.

Преглед произвођача

Није прва година да су најпродаванији филтери на руском тржишту филтри марке Барриер, Акуапхор, Нев Ваве и Геисер. Њихов буџет, једноставност употребе и инсталације и доступност потрошног материјала учинили су их најпродаванијим. Скоро сви произвођачи имају моделе и система филтрације протока и реверзне осмозе. Јефтини модели са распоном цена од 1.500 до 6.000 рубаља углавном су опремљени системом протока. Док премиум филтри у категорији цена од 6000 рубаља и више имају систем реверзне осмозе.

Да бисмо олакшали разумевање свих врста филтера, прегледаћемо оцену висококвалитетних и поузданих филтера за воду.

Стручни комплекс за баријере

Ово је врло једноставан 3-степени систем филтера протока. Модул се лако инсталира испод судопера.
Додатна опрема: систем од 3 модула, одвојена славина за уградњу у судопер. Свака касета има своју функцију:

 1. Механичко чишћење од прљавштине, песка, честица водоводних цеви итд .;
 2. Уклањање тешких и токсичних метала;
 3. Заштита од органохлорних једињења, непријатних мириса и укуса.

Филтери Барриер Екперт Цомплек имају 5 комплета кертриџа који се могу купити у зависности од квалитета воде у извору. Они се разликују само у кертриџу друге фазе.

 • У скупу "Стандард" врши функцију јонизације;
 • Ако је вода претврда, треба дати предност тиквици "Омекшавање";
 • Ако су цеви за воду толико старе да садрже много раствореног гвожђа, онда је Ферростоп сет најбољи избор;
 • У случају високог садржаја хлора у води, препоручује се употреба комплета "Царбон +".

Просечна цена филтера протока Барриер је око 4.000 рубаља.

Стручни комплекс за баријере

Предности:

 • побољшава укус и квалитет воде;
 • Мала величина;
 • лака уградња и замена кертриџа;
 • лакоћа коришћења;
 • могућност засебне куповине и замене кертриџа;
 • ниска цена.

Мане:

 • потреба за честом заменом кертриџа;
 • недовољно ефикасан третман тврде воде.

Акуапхор Цристал Куадро

Ово је сличан филтер протока са четири заменљива модула. Једноставност инсталације и једноставност употребе плене лаика. Један додатни модул садржи сорбенсе који повећавају ефикасност чишћења.

Акуапхор нуди неколико комплета заменљивих модула:

 • Акуапхор Кристалл Квадро ће помоћи задржавању различитих механичких нечистоћа: песка, прљавштине, рђе.
 • Сет Ецо Н погодан је за породице са малом децом. Ово је посебан систем чишћења са повећаном заштитом од бактерија и омекшавања воде.
 • Квадро 2Х ефикасно уклања каменац у тврдој води.
 • Куадро Н са двоструким пречишћавањем нечистоћа омекшава и чини чак и мутну воду кристално бистром.
 • Куад Б са мембраном шупљих влакана бори се против бактерија и уклања тешке метале из течности.

Продуктивност: 2,5 литра у минути.
Просечна цена комплета: 6500 рубаља.

Акуапхор Цристал Куадро

Предности:

 • компактност;
 • погодност и једноставност употребе;
 • могућност замене појединачних кертриџа;
 • брзо чишћење;
 • прихватљива цена.

Мане:

 • брзо трошење кертриџа;
 • висока цена заменљивих модула.

Нови стручњак за воду

Текући филтери за воду "Нев Ватер Екперт" имају читав низ сетова од економске класе до премиум. Ови модели ће одговарати потрошачима са свим потребама и могућностима. Доступни сетови економичне класе чишћења у 3 фазе: М200, М300, са могућношћу надоградње на 4 фазе. Модели масеног сегмента за пречишћавање воде било које врсте: М-305, М-310, М-312, М-330. Врхунски модели са ултрафилтрацијском мембраном М400, М410.

Посебност ових филтера је што су сви елементи филтера и њихови делови скривени испод стилског компактног тела. Дакле, у недостатку простора испод судопера, филтер се може уградити изнад њега без угрожавања дизајна кухиње. Такође, произвођач даје трогодишњу гаранцију за своје производе.

Размотримо најпопуларније моделе.

Нови водени стручњак М312


То је компактан филтер модерног дизајна, боја каросерије плава металик. Има 4-степено пречишћавање воде, 4 чаше за филтрирање налазе се унутар тела. Комплетни сет такође укључује керамички кугласти вентил за чисту воду и све што је потребно за уметање и уградњу филтера.

Овај уређај за филтрирање дизајниран је за универзално пречишћавање воде: чисти од нечистоћа, растворених нечистоћа и воде за деронирање. Употреба зеолита у кертриџу за јонску замену елиминише замућење воде.

Ресурс заменљивих кертриџа намењен је за 6 месеци употребе. Просечна цена: 6000 рубаља.

Нови водени стручњак М312

Предности:

 • универзално чишћење;
 • деферизација;
 • стилски дизајн;
 • једноставност уградње и замене кертриџа;
 • Мала величина.

Мане:

 • слабо омекшава воду;
 • потреба за заменом кертриџа и њихова висока цена.

Нови водени стручњак М420


Филтер овог модела припада премиум класи проточних филтера линије Нев Ватер Екперт. Пружа универзално чишћење у 5 корака. Модул смоле за јонску размену омекшава воду и спречава накупљање каменца. Мембрана шупљег влакна са величином пора од 0,01 µм помаже у постизању ултрафилтрације без губитка минерала. Високотехнолошка славина за пречишћену воду савршено ће се уклопити у унутрашњост модерне кухиње.

Боја каросерије металик мокар асфалт. Брзина филтрације - 1-2 литра у минути. Продуктивност - 8000 литара.

Цена модела: 7500 рубаља.

Нови водени стручњак М420

Предности:

 • ефикасна филтрација без губитка минерала;
 • чишћење у пет корака;
 • омекшавање тврде воде;
 • компактност;
 • стилски дизајн;
 • високих перформанси;
 • погодност употребе.

Мане:

 • кертриџ за омекшавање се брзо троши у условима повећане тврдоће воде;
 • висока цена заменљивих модула.

Филтери за воду за гејзир


Ово је можда најповољнија опција за популарне филтере. Компанија производи и уређаје за филтрирање врча и проточну и реверзну осмозу. У линији проточних филтера, углавном 3-фазна филтрација, али постоје поједностављени модели са 1-степеном филтрацијом.

Произвођач је развио јединствени полимер за размену јона „Арагон“, који покрива читав низ штетних нечистоћа у води из славине, укључујући соли тврдоће и органска једињења. Овај материјал за филтрирање састоји се од сложених испреплетаних влакана са антиејекционим својствима, што спречава филтрирану воду да се поново контаминира, чак и након дуже филтрације.

Пластичне тиквице гејзир филтера су склопиве и садрже заменљиве кертриџе. На крају извора, тиквица се одврће, контаминирани кертриџ се уклања и инсталира нови, након испирања боце. Још једна карактеристика кертриџа Арагон је способност регенерације, односно испирања на начин описан у упутствима и тиме повећати његов век трајања. Веома је једноставно схватити да је њен ресурс исцрпљен: ако се притисак пречишћене воде смањио, без обзира на притисак у воду, време је да се регенерише кертриџ.

Гејзир 3 ИВЗХ Елите

Упркос приступачној цени, овај модел ефикасно пречишћава воду и побољшава њен укус. Дизајниран као филтер за омекшавање воде.Има тростепено чишћење које се састоји од три блока:

 1. Полипропилен - чисти од механичких нечистоћа, ресурс - 10.000 литара;
 2. Арагон 2 - уклања гвожђе и омекшава воду, уклања вирусе и бактерије. Ресурс - 7000 л, са регенерацијом - 25000 л.
 3. Уложак са угљеником - упија воду, уклања токсичне нечистоће. Ресурс до 10.000 литара.

Максимална брзина филтрације је 3 литра у минути.
Комплетан сет: систем филтера, кертриџи, славина, флексибилна црева и све што је потребно за повезивање.

Цена модела је 3500 рубаља.

Гејзир 3 ИВЗХ Елите

Предности:

 • буџетска цена;
 • способност регенерације кертриџа;
 • брза филтрација.

Мане:

 • брза појава каменца са великом тврдоћом воде;
 • дуготрајан поступак замене кертриџа.

Филтери за реверзну осмозу

Гејзир Престиж 2


Овај модел је најмањи међу филтерима за реверзну осмозу, јер у пакету нема резервоара. Сам систем се састоји од два филтера:

 1. Филтер за претходну обраду са елементима за сорбирање, извор - 6000 л;
 2. Мембрана реверзне осмозе која пречишћава воду од апсолутно свих нечистоћа, као и вируса и бактерија. Рок рада је 1-2 године.

Радни притисак: 1,5 атм.
Продуктивност: 100-250 мл у минути.

Трошак: 5000 рубаља.

Гејзир Престиж 2

Предности:

 • компактност;
 • висок степен пречишћавања;
 • ниска цена међу системима реверзне осмозе.

Мане:

 • нема минерализатора;
 • споро филтрирање;
 • нема резервоара за складиштење.

Акуапхор Осмо 50 исп. пет


Ово је класични филтер реверзне осмозе са комплетним комплетом и по приступачној цени. Јединствени систем предфилтрације, мембранско пречишћавање и накнадна филтрација угљеника пружа потпуну заштиту од свих нечистоћа, омекшава воду и чини је корисном на излазу.

Опрема:

 • модули за претходну обраду (3 ком.), рок трајања 6 месеци;
 • мембрана реверзне осмозе, ресурс 1,5 године;
 • модул угљеника након филтрације, век трајања 1 година;
 • резервоар за воду;
 • славина за чисту воду;
 • јГ цев;
 • дренажна стезаљка;
 • чвор везе;
 • кључ.

Као и сви филтери овог система, и ту је прилично мала продуктивност - 130 мл / мин, међутим, присуство резервоара за решавање проблема решава проблем, запремина посуде је 10 литара. Од 7 литара потрошене воде, само 1 литар ће остати чист, остатак ће отићи у дренажу.

Цена система: 7500 рубаља.

Акуапхор Осмо 50 исп. пет

Предности:

 • висок степен пречишћавања;
 • погодно за децу и алергичаре;
 • пост-филтрација;
 • присуство резервоара за складиштење.

Мане:

 • велика бочна потрошња воде;
 • недостатак минерализатора;
 • димензије.

Нови стручњак за воду Осмос МО530

Ово је врхунски систем филтера за реверзну осмозу. Филтер је опремљен свиме што је потребно за добијање чисте и здраве воде, захваљујући уграђеном минерализатору на излазу из филтера. Као резултат, вода није инфериорна у саставу од флаширане минералне воде. Испред мембране су две фазе чишћења: механичка и карбонска. Влакна реверзне осмозе развијају јапански специјалисти. Погодно за обраду тврдом водом.

Резервоар има уклоњиве антибактеријске врећице које треба мењати сваких 12 месеци. Запремина резервоара је 15 литара, употребна запремина 10 литара. Врхунски керамички куглични вентил. Модеран дизајн каросерије у мат црном асфалту.

Радни притисак: 0,2 до 0,8 МПа. Температура воде на улазу је 5–35 степени. Продуктивност: 0,18 л / мин.

Цена: 11.500 рубаља.

Нови стручњак за воду Осмос МО530

Предности:

 • ефикасно чисти воду од свих нечистоћа;
 • погодан за тврду воду;
 • постоји минерализација;
 • резервоар.

Мане:

 • висока цена;
 • проток дренажне воде;
 • заузима пуно простора;
 • скупа услуга.

Савети за рад

Дакле, размотрили смо најпопуларније моделе проточних филтарских система. Из овог прегледа можете сами да одредите и изаберете која је компанија боља за куповину филтера. У закључку, напоменимо неколико тачака на које треба обратити пажњу приликом употребе уређаја.

 1. Купите филтере у поузданим продавницама поузданих произвођача са гаранцијом.
 2. Водите рачуна о томе како да инсталирате систем унапред: сами или позивом стручњака.Многи произвођачи пружају услуге инсталирања уређаја.
 3. Ако у вашем подручју има воде са великом количином механичких нечистоћа, боље је инсталирати додатни груби филтер за претходну обраду. То ће потрајати и систем филтера за пијаћу воду ће трајати дуже.
 4. Замените кертриџе на време, јер ће иначе прекомерно загађење нанети више штете него користи. Колико често их треба мењати, назначено је у упутствима за јединицу.
 5. Да бисте спречили цурење и пробијање, сигурно и чврсто причврстите све прикључне делове. Такође, неће бити сувишно искључити довод воде на филтер када сте дуже времена одсуство од куће.

Пратећи ове једноставне савете можете свакодневно уживати у пријатном укусу чисте и здраве воде.

ОСТАВИТЕ ПРЕГЛЕД

Унесите свој коментар!
Молимо унесите своје име овде

Прочитао сам услове Кориснички Уговор *