Најбољи мерачи киселости тла за 2020. годину

0

Значај мерења киселости тла наглашен је у баштенским часописима и новинама. За особу је важно да измери састав и киселост земље, само тако може да узгаја здраво поврће, бобице и воће богато витаминима. Трошкови таквих уређаја су мали, али они гарантују њихове предности неколико сезона. Истина, неки људи предлажу да се овај показатељ провери на старе начине који су се користили пре 21. века.

Уредништво сајта „best-sr.designuspro.com“ припремило је за вас рејтинг најбољих мерача киселости тла за 2020. годину.

Дозвољена вредност

Киселост тла се одређује присуством корисног састава у земљишту: органским и минералним супстанцама, као и елементима у траговима. Из њихове количине долази до стварања окружења, што може бити корисно за неке биљке, а деструктивно за друге. Због тога је важно ово стално разматрати пре садње.

Чернозем је најбоља опција за плодну жетву. Имати неутрални пХ у земљишту обезбедиће сваку биљку храњивим састојцима који су јој потребни.

Већина влажних или мочварних подручја која се налазе у шуми, а поред њих, тресетна подручја заједно са четинарским земљиштима која се налазе ближе северу нису погодна за сетву. Сви они имају висок индекс киселости, што негативно утиче на биљке. У земљишту са високим садржајем глине формира се алкално окружење, које такође није погодно за гајење здравог поврћа или воћа.

Познавање пХ вредности сваког тла је неопходно, јер ће то кориснику дати одговор о његовој погодности и не мора чекати неколико недеља да би разумело да ли су биљке пуштале корен или не. Такође је важно разумети вредности које су назначене на уређају.

Индикатор је подељен на 5 нивоа, сваки од њих указује на тренутно стање тла. Фокусирајући се на ову вредност, особа ће одредити колико је тло спремно за гајење различитих усева. Сви уређаји имају следећу поделу:

 • До 4,4 (у неким случајевима до 5), у овом случају земљиште има јаку киселост;
 • 5-6 - тло средње киселости;
 • 6-7 - идеално за садњу, јер има неутралну пХ вредност;
 • 7-7,5 - благо алкални медијум;
 • Изнад 8,5 - земљиште има висок алкални индекс, што негативно утиче на раст биљака.

Ови индикатори могу се открити посебним уређајем дизајнираним за мерење пХ. Због тога је присуство овог алата у баштенском арсеналу неопходно. Тако човек може добити богату жетву уз минимално улагање новца и труда. Међутим, ова вредност се одређује и уз помоћ импровизованих средстава. Наравно, апсолутна тачност се не може очекивати, али као алтернативно средство то треба знати.

Након што човек схвати за шта је одговорна свака вредност, тада ће избор уређаја постати много лакши. Пре свега, не постоје посебни технички параметри на које вреди обратити пажњу.Главна ствар је запамтити да уређаји у јефтином сегменту често имају мало одступање од уређаја у професионалној сфери.

Шта је још важно знати?

Нису све биљке у стању да клијају у неутралном или благо алкалном окружењу. Неком цвећу су потребни кисели услови да би се осећали пријатно у земљишту и расли током дужег периода.

Да би постигли ове циљеве, неки вртларци третирају земљиште посебним супстанцама како би му дали добру киселост. Када је потребно залити, течности морају додати лимунску киселину или сличан производ, што помаже у одржавању нивоа на одређеној вредности.

Најчешће се хортензије сматрају биљкама које више воле кисело тло:

 • Поппи;
 • Каранфил;
 • Рододендрон;
 • Мосс;
 • Љути оштри;
 • Мочварна виола;
 • Хеатхер.

Наравно, цвеће не доноси никакву посебну корист, осим декоративне декорације, али ако је земљиште превише кисело на слободном подручју, онда је боље садити ове биљке како би сеоској кући дало леп изглед.

Неки баштовани користе ово цвеће као додатни извор за откривање киселости тла. Ако такве биљке расту без употребе помоћних средстава и заливања киселином, то указује на 100% киселост тла. Не препоручује се узгајање поврћа и воћа на таквом месту, јер ће резултат бити катастрофалан и човек ће трошити енергију.

Да се ​​ово не би догодило, важно је предузети мере за деоксидацију тла. Да би се то учинило, у земљиште се додају минерални елементи који су садржани у креди, пепелу, кречу, туфу, цементној прашини или доломитном брашну.

Често се саде зелено ђубриво ради побољшања плодних својстава подручја, као и за деоксидацију. Захваљујући њиховим корисним органским својствима, земљиште се стабилизује и долази у нормално (неутрално) стање.

За овај догађај су погодни грашак, грашка, пасуљ, раж, лупина итд. Такве биљке садрже азот, скроб, елементе у траговима итд., Што позитивно утиче на киселост тла. Морају се садити након бербе. Ако је потребно деоксидирати земљиште, онда такве биљке можете садити током читавог пролећног и летњег периода.

Шта се користи за мерење?

Електрични тестери

Неки корисници користе посебан папир за мерење киселине. Међутим, већина се нагиње поузданијој методи - електронским уређајима или пХ тестерима. Уређај се продаје у било којој продавници за башту и дачу. Чак је и баштован почетник способан да користи такав алат.

Испитивач долази са посебном сондом која се убацује у тло, као и индикатором за приказивање примљених информација. Неки произвођачи стављају упутства која ће вам помоћи да разумете шта одређена вредност значи и шта се тамо може посадити. Да би мерио, кориснику ће требати само 10 минута, неки модели могу да изврше мерења за 3-5 минута.

Да би се избегле грешке у процесу мерења, важно је поштовати низ мера предострожности које могу утицати на одређени резултат. Шипка за мерење увек треба бити чиста, без масних мрља, прљавштине, прашине итд. није дозвољено. Потапање се одвија у целој дужини. За поузданије резултате важно је прикупити мерења са више локација. Ако је земљиште превише суво, тада се разблажи кишницом у хомогену смешу, вишак влаге није прихватљив. Даље, човек треба да сачека док се течност не упије, тло се осуши, а затим предузме одговарајуће мере.

Неки мере мерења 3-6 пута, затим на основу добијених резултата изводе просечну вредност и предузимају одговарајуће мере.

Поред киселости тла, електрични модели су у стању да кориснику укажу влажност тла и њену температуру, која такође игра важну улогу приликом садње различитих биљака у пролеће. Неки људи не могу приуштити куповину таквог уређаја, јер се налазе на знатној удаљености од центра.Због тога користе једноставније методе за откривање киселости.

Лакмусова трака

Приступачна и јефтина опција која се продаје у свим продавницама хардвера. Једини недостатак овог мерења је грешка од 2 јединице. Али када се правилно користи, узгајивач може брзо да пронађе укупну вредност киселости у неколико мерења. Да би се спровео такав поступак, потребно је узети анализу тла са неколико локација. Суво земљиште се разређује кишницом док се не добије једнообразност. Лакмус је уроњен у њега, након чега трака поприма одређену боју:

 • Ружичаста значи да је земљиште благо кисело, што га чини погодним за садњу неких биљака;
 • Црвена - јака киселост;
 • Зелена - неутрална или благо алкална;
 • Плава је јако алкална.

Ова опција је јефтина и приступачна. Али нећете моћи да му верујете 100%, јер постоји шанса да пронађете лажњак овог производа. Боље се уздржати од куповине трака произведених у Кини, јер се највећа грешка дешава управо на таквим моделима. Боље купити руске или европске опције.

Бесплатни бројила (народни лекови)

Ова метода је намењена онима који немају жељу или прилику да купе скупи уређај или траку. Да бисте утврдили киселост земље, потребно вам је само 9% сирћетне киселине, која се продаје у прехрамбеним продавницама. Процедура:

 • Узмите узорак тла са различитих места;
 • Помешати са водом;
 • Подлијте сирћетом.

У процесу ових радњи могу се јавити реакције:

 • Јако пењење - висок садржај алкалија;
 • Недостатак пене - земљишно окружење је у киселом стању;
 • Пјена се истиче, али мало - одлични (неутрални) услови који су погодни за садњу различитих биљака.

Такође, листови црне рибизле користе се за сазнавање тренутног стања тла. Пуне се врелом водом пола сата. Након убризгавања раствора у њега се додаје мало земље. Течност се одмах претвара у једну од две боје: зелену или плаву. Прво значи да је тло погодно за садњу, плаво није.

Често је за одређивање киселости земље довољно погледати шта на њој расте. Коров је најбољи показатељ. Када у башти расту дивљи трпутац, камилица, љутичићи итд. то значи да је тло кисело.

Оцена најбољих електронских уређаја

ТЕСТ ЗЕЛЕНОГ ПОЈАСА 3 у 1

Одличан уређај који је погодан за одређивање киселости тла. Поред тога, алат је у стању да укаже на тренутно стање влаге и осветљеност подручја. У процесу мерења, производ даје само састав који је садржан у земљишту. Постоји грешка у мерењу, али она је минимална. Нису потребне радне вештине. Свако може без проблема руковати уређајем.

Продато по цени од 520 рубаља.

ТЕСТ ЗЕЛЕНОГ ПОЈАСА 3 у 1

Предности:

 • Ниска цена;
 • Лако препознавање киселости;
 • Добра тачност;
 • 3 у 1;
 • Није потребна никаква вештина.

Мане:

 • Постоји мала маргина грешке.

ЕТП111 пХ

Скупи брендирани уређај са максималном тачношћу. Овде нема додатних функција, тако да човек може добити вредност која је присутна у његовом тлу. Предност овог производа је што ће за тачну анализу бити потребна 2 теста, не треба стално мерити тло, а затим израчунавати аритметичку средину.

Просечни трошак је 1.530 рубаља.

ЕТП111 пХ

Предности:

 • Максимална тачност;
 • Погодна спољна сонда;
 • Гаранција годину дана;
 • Не захтева повезивање батерија.

Мане:

 • Висока цена.

ИИЕРИИ ТПХ01803

Преносни мерни уређај који је погодан за тачно одређивање стања тла у било ком подручју. Мерење се врши на 12 нивоа, што омогућава добијање најтачнијих информација о тренутном стању земље. Уређај је у стању да указује не само на киселост и влажност, поред тога, приказиваће информације о осветљењу температуром. Рад се изводи из батерије која је укључена у комплетРади практичности постоји индикатор за праћење тренутног стања напуњености.

Просечна цена је 1.500 рубаља.

ИИЕРИИ ТПХ01803

Предности:

 • Поузданост;
 • 4 у 1;
 • Добра тачност, која се постиже захваљујући неколико нивоа мерења;
 • Батерија укључена;
 • Интуитивни интерфејс.

Мане:

 • Није пронађен.

Лист сјаја Рапитест 1845

Одлична опција за кућну употребу, која ће баштовану дуго пружити све потребне информације. Операција се изводи са ЛР44 батеријама, максимални радни век је 1000 мерења. Развијено у САД.

Продато по цени од 1.700 рубаља.

Лист сјаја Рапитест 1845

Достојанство:

 • Добра тачност за кућну локацију;
 • Прихватљива цена;
 • Поузданост;
 • Погодно руковање.

Мане:

 • Није пронађен.

Лист сјаја Рапитест 1815

Практичан мини тестер који може да поднесе разна мерења. Предност модела је што је погодно транспортовати га на било које место. За рад није потребно помоћно напајање. Опсег мерења је од 4 до 8, што ће помоћи да се идентификује најпогодније земљиште за садњу биљака и поврћа.

Продато по цени од 790 рубаља.

Лист сјаја Рапитест 1815

Предности:

 • Нису потребне батерије;
 • Добро мерење пХ вредности;
 • Садржи водич за 50 биљака;
 • Мала тежина;
 • Познат бренд.

Мане:

 • Није пронађен.

Топ 3 уређаја за професионалну употребу

ЗД-06 пХ метар

Скупа опција која је погодна за професионално поље. Главна карактеристика овог уређаја је висока стопа тачности. Поред тога, уређај приказује влагу у тлу. Радна електрода је дугачка 30 цм, што вам омогућава истраживање тла на различитим дубинама. Опсег мерења влажности је од 10 до 80%.

Просечна цена је 5.000 рубаља.

ЗД-06 пХ метар

Предности:

 • Професионална опрема;
 • Постоји мерење влажности;
 • Електрода од 30 цм;
 • Гаранција годину дана;
 • Прецизно до 0,3 пХ.

Мане:

 • Није пронађен.

Ханна пХ тестер

Немачки уређај дизајниран за професионалну употребу у пољопривредним потребама. Способан да тачно одреди тренутно стање тла у кратком временском периоду. Калибрација се врши у аутоматском режиму, који даје највећу тачност. Проценат максималног одступања достиже 0,2 пХ. Уређај може да ради 1000 сати без промене батерије.

Просечни трошак је 12 000 рубаља.

Ханна пХ тестер

Предности:

 • Погодан екран;
 • Брза мерења;
 • Квалитетна монтажа;
 • Укључен погодан случај;
 • Поузданост;
 • Аутономија.

Мане:

 • Продаје се по наруџби.

ПХ-метар Блуелаб

Светао ЛЦД екран, калибрација и индикатор празне батерије, водоотпорност и економична потрошња батерије укључени су у Блуелаб пХ оловку за земљу. Ово је одличан професионални алат који ће помоћи кориснику да изврши сва мерења са максималном тачношћу. Током транспорта и продаје главни сензор је уроњен у посебну течност која спречава оштећење ћелије и продужава јој живот.

Просечни трошак је 16.090 рубаља.

ПХ-метар Блуелаб

Предности:

 • Поузданост;
 • Погодан поклопац за одлагање;
 • Квалитетна монтажа;
 • Максимална тачност;
 • Индикатори информација;
 • Интуитивни интерфејс.

Мане:

 • Висока цена.

Најбољи модели лакмус папира

ГАРДЕН СХОВ (пХ - тестер)

Одличан производ који ће одговарати већини вртларара за употребу летње викендице. Користећи ову опцију, особа ће брзо открити киселост тла.

Просечна цена је 200 рубаља.

ГАРДЕН СХОВ (пХ - тестер)

Предности:

 • 80 комада;
 • Брза анализа;
 • Погодна индикација;
 • Погодна употреба.

Мане:

 • Цена;
 • Мала тачност.

Тест траке пХ 5,5-9,0

Једноставан модел који се продаје у многим продавницама по приступачној цени. Комплет укључује 80 тестера. Принцип рада се не мења. Опсег мерења је 5,5 до 9 пХ, што је довољно за одређивање киселости. За тачније резултате, препоручује се да се тест изврши 4-5 пута.

Просечна цена је 130 рубаља.

Тест траке пХ 5,5-9,0

Предности:

 • Ниска цена;
 • Продаје се у свим продавницама.

Мане:

 • Нема посебних недостатака.

Благотворна пољопривреда лакмус папир

Добар руски производ, који се одликује ниском ценом и добром тачношћу. Ово је најбоља опција за мерење тла.

Просечна цена је 55 рубаља.

Благотворна пољопривреда лакмус папир

Предности:

 • Пристојна тачност мерења;
 • Цена;
 • Руска производња.

Мане:

 • Дошло је до грешке.

ХОМЕ ЛАБ 100 ком

Квалитетне траке домаће производње, које су популарне код већине вртларара. Одређује киселост раствора у опсегу од 1 до 14 пХ. Пакет садржи 100 производа за одређивање киселости.

Просечна цена је 210 рубаља.

ХОМЕ ЛАБ 100 ком

Предности:

 • Ниска цена (с обзиром на број комада у пакету);
 • Универзална примена, погодна и за тло на локацији и за домаћинство;
 • Опсег мерења: 1 до 14;
 • Погодна референтна скала.

Мане:

 • Није пронађен.

Коначно

Увек је важно водити рачуна о земљишту, само тако ће особа дуго добити висококвалитетну жетву. Ако имате искуства са употребом модела описаних у оцени или занимљивијих представника, реците нам о томе у коментарима.

ОСТАВИТЕ ПРЕГЛЕД

Унесите свој коментар!
Молимо унесите своје име овде

Прочитао сам услове Кориснички Уговор *