Најбољи рефлексни нишани за лов за 2020. годину

0

Ефикасност је увек иза удобности, а ако сте ловац, као нико не желите и једно и друго. Један од делова опреме који ће вам помоћи у пуцању је колиматорски нишан. Савремени произвођачи нуде велики асортиман. Али како их одабрати, који су и где купити - сада су прилично хитна питања.
Уредници сајта „best-sr.designuspro.com“ припремили су рејтинг најбољих рефлексних нишана за 2020. годину, састављен према мишљењима купаца, како би вам помогли да разумете постављена питања.

Шта је то?

Оптички колиматор - уређај који вам омогућава да произведете било који број паралелних зрака светлосних зрака, састоји се од удубљеног рефлектора и малог извора светлости.

Рефлексни нишан је систем који гради слику тачке циљања. Често их упоређују са ласерима, али то су у основи различити уређаји. У колиматору се зрак од извора светлости одбија посебном сочивом и усмерава паралелним током у око стрелице. Ласер, пак, пројектује траг на мету, што додаје непријатности у процесу лова, јер се животиња може уплашити случајним одразом и побећи.

Користећи колиматор, стрелац може лако да постави своје око у било којој тачки на оптичкој оси нишана, главна ствар је да буде унутар пројекције сочива. Положај марке помераће се оком како би указао на мету.

Нијансе рада

 • Морате бити спремни да ће тачка циљања бити већа са колиматором.
 • За постављање и циљање таквог уређаја није потребно пуцати, довољно је инсталирати ласер у цев, комбинирати оба означивача циљева и затим провјерити пуцањем.
 • Биће вам лакше да пуцате из руке.
 • За разлику од конвенционалног ласера, овде је тачка циљања видљива само вама.
 • Рефлексни нишани су компатибилни са ваздушним пушкама, а могу се наћи и неки оптимизовани за гађање самострелом.
 • Постоје софистицирани уређаји који комбинују функције колиматора, близине, даљиномера, ноћног вида итд.
 • Облик ознаке у сочиву колиматора зависи од његове врсте, што је због специфичних захтева различитих врста оружја. Постоје и универзални нишани где можете сами да промените облик.

Широко се користе у војном ваздухопловству. Користили су се на различитим врстама борбених авиона у непријатељствима од почетка 20. века и настављају успешно да служе до данас.

Принцип рада

Познавање принципа деловања је неопходно како би се разумело зашто овај алат делује, на овај или онај начин, у различитим ситуацијама.

Дијаграм приказује пресек, приказани су његови главни делови: рефлекторска сочива и извор светлости.

Оптички систем овде је, као што се види из дијаграма, прилично једноставан. Унутра се налазе посебна удубљена сочива, уз таложење сложене мешавине метала, пролазе све боје спектралног опсега, осим црвене. Такође у унутрашњости се налази ЛЕД извор који на објектив пројицира знак нишана.Видећемо свој знак у опсегу, али заправо он неће бити на мети.

Подешавање, попут кола, није компликовано, постоје само два завртња за подешавање помоћу којих га можете померати водоравно и вертикално.

Разноликости колиматорских нишана

Сада се углавном деле на отворене и затворене.

Отворени тип

Ови опсези имају једно велико сочиво затворено у оквир, а извор светлости се налази у основи. Захваљујући својој величини, сочива дају добар поглед, а компактан дизајн не нарушава средиште оружја. Међутим, овај аранжман има своје недостатке - незаштићено сочиво мора бити савршено чисто, заштићено од кише и одсјаја сунца.

Технологије не мирују и данас је у продаји нова врста отворених колиматорских нишана - холографске. Овде холограм делује као нишан.

Затворени тип

Има цилиндрично херметички затворено тело, у којем се налази диодни извор светлости, сприједа га затвара сочиво објектива, а позади окулар. Овај дизајн је одличан за екстремне радне услове, добро је заштићен од прскања и прљавштине и пожељан је избор за већину ловаца.

У чему су погодности нишана црвених тачака?

Овде не морате ништа да комбинујете, погледаћете у мету и усмерити светлећи кончаницу на њу. Ово омогућава повећање брзине нишања за 3 пута.

Омогућава пуцање без затварања једног ока, што значи шири поглед, а то је посебно важно када се ради на брзо покретној мети.

Недостатак паралаксије - без обзира како померите око у односу на осу нишана, ознака ће тачно усмерити на мету. Погодићете прецизно, чак и ако сте морали да испалите хитац брзо и без одговарајуће припреме.

Опремљени су режимом вишеструкости и додацима за ноћни вид, што значи могућност замене неких оптичких нишана и снимање у мраку.

Мане таквих опсега

Једно од главних уских грла је хранљива материја која може пропасти у случају продора воде или шока.

У идеалном случају морате да надгледате ниво напуњености - носите комплет резервних батерија.
У затвореним нишанима, емитери се могу замаглити или зачепити. У тежем случају биће потребно напорно чишћење.

Висока цена нове опреме.

Лов са рефлексним нишаном

Расправе о применљивости колиматора за лов су у току. Као и обично, постоје два кампа. Неки су уверени да је реч о невероватно корисном уређају, други верују да је то скупа дрангулија, а као у сваком спору, истина је негде између.
Колиматор вам може бити врло користан када:

 • Снимате у мраку и класични знак је невидљив;
 • Гађање се изводи на изненадну мету и на малој удаљености;
 • Циљ је далеко од вас и захтева тону циљања.

Процес причвршћивања

Купце више од избора најбољег модела занима питање постављања на оружје. Већина модерних пушака са глатком цеви није првобитно дизајнирана за постављање додатних уређаја. Због тога ћете за причвршћивање морати да користите готова техничка решења представљена на тржишту. Овде избор није сјајан, то може бити носач голубљег репа или ткач, али постоје модели који се могу поставити директно на шипку за нишањење.

Како одабрати?

Од проналаска је прошло више од 100 година, а појавила се огромна разноликост ових уређаја. Они се разликују у тежини, димензијама, врсти причвршћивача, као и додатним опцијама.

Цена је такође препознатљива карактеристика. Буџетски модели, иако не празне џеп, не могу се похвалити ни поузданошћу. Не бисте требали купити колиматоре јефтиније од 2000 рубаља.

Приликом избора покушајте да се усредсредите на поуздане произвођаче и специјализоване продавнице, а не на кинеске Интернет странице.
Испод је оцена квалитетних савремених опсега заснованих на повратним информацијама и преференцијама корисника.

10. место - УТГ "Леаперс" Нова генерација 1 × 30, затвореног типа

Леаперс, Инц. послује на тржишту лова и спортских производа од 1992. године са седиштем у Мицхигану, САД.Развија и производи своје производе под строгом контролом у Америци и земљама азијског региона. Компанија има широку дилерску мрежу која укључује више од 70 земаља широм света. Потрошачи цене марку због њене вредности за новац.

Овај модел је погодан за уградњу на ватрено оружје и пиштоље у комплету са шипком.

УТГ "Леаперс" Нова генерација 1 × 30 затворена

Предности:

 • израда;
 • отпорност на удар;
 • укључене батерије;
 • лако се инсталира на траку Веавер;
 • разумна цена.

Мане:

 • квалитет амбалаже је лош;
 • нема упутства на руском језику.

Просечна цена: 2 810 рубаља.

9. место - ЗЕНИТ ПКМ 1 × 25 без причвршћивања

Зенитх је једно од најстаријих домаћих предузећа овог профила, а своју историју прати још од 1973. године. Искуство акумулирано током година његовог постојања омогућава стварање производа који су конкурентни у целом свету.

Нишан је дизајниран за постављање на ловачке пушке. Погодно за сурове услове. Компатибилан са шинама и голубим репом.

ЗЕНИТ ПКМ 1 × 25 без причвршћивања

Предности:

 • три врсте подесиве ознаке за нишањење;
 • прецизан механизам поравнања;
 • дизајн отпоран на прашину и влагу;
 • мале величине и тежине.

Мане:

 • Није пронађен.

Просечна цена 5.044 РУБ

8. место - Вебер Волф Рефлек 132 РГ ДнД

Вебер је руска компанија основана 1992. године од стране стручњака из
Ленинград ИТМО. Производи компаније истичу се међу руским и међународним конкурентима својим високим квалитетом.

Затворени опсег са могућношћу зумирања и зеленим или црвеним ознакама. Главна опција монтирања је шина Веавер. Дизајнирано за пнеуматику и наоружано оружје да задовољи посебне захтеве.

Вебер Волф Рефлек 132 РГ ДнД

Предности:

 • не искривљује слику;
 • ознака нишана има 10 режима осветљености за сваку боју;
 • Тело од легуре алуминијума високе чврстоће;
 • укључен поликарбонатни кофер.

Мане:

 • слаба затегнутост.

Просечна цена: 4 252 рубаља.

7. место - Хавке РД 1 × 25 (3МОА)

Хавке Спорт Оптицс испоручује производе у више од 45 земаља широм света и водећи је произвођач оптике у Европи. Потрошачи бирају опсеге ове марке по разумној цени и одличном квалитету.

Нишан је дизајниран за гађање и лов на циљеве. Његове карактеристике омогућавају употребу на дугим пушкама, пнеуматикама и неким врстама самострела са уском шипком.

Хавке РД 1 × 25 (3МОА)

Предности:

 • неколико режима осветљености тачке;
 • присуство заштитних капица са жутим стаклом;
 • уграђени носач (нису потребни прстенови);
 • постоје две могућности уградње (постоји модел за пикатинни шипку).

Мане:

 • одсуство других (осим тачкастих) маркера;
 • нема кључа за причвршћивање;
 • лош квалитет израде;
 • бубањ за корекцију је слаб.

Просечна цена: 5900 рубаља.

6. место - ВОМЗ АВИС ПК 1к20 војни

Волгоградско оптичко и механичко постројење је једно од најуспешнијих предузећа руског одбрамбеног комплекса, које је пословало 1971. године. Погон производи оптику за војне и цивилне сврхе.

Зрака затвореног типа омогућава вам брзо и тачно извођење усмерене ватре на непокретне и покретне циљеве и по ведром времену и у сумрак.

Нишан је дизајниран за употребу на температурама од -40 до + 50 ° Ц. Уређај је заштићен од прашине и капи воде.

ВОМЗ АВИС ПК 1к20 војни

Предности:

 • бубањ се глатко окреће са јасним фиксирањем положаја;
 • има компактну величину и малу тежину.

Мане:

 • лепљиви поклопци бубња за корекцију;
 • неуједначена ознака

Просечна цена: 6 730 рубаља.

5. место - Патриот 1к22к33

Патриот је највећи произвођач прибора за снимање у Кини.

Колиматор је отворен. Опремљен напредним електронским системом који контролише осветљеност и тип кончанице. Пружа завидну тачност и брзину циљања из ватреног оружја на различите врсте мета. Разликује се у поузданости, има широку покривеност видног поља. Способан да издржи одбој снажног оружја.

Патриот 1к22к33

Предности:

 • укључен сет батерија и крпа од микровлакана;
 • врло лагано, само 150 г .;
 • носач за брзо отпуштање;
 • доступност.

Мане:

 • затамњује слику и даје јој љубичасту нијансу.

Просечна цена 3.190 РУБ

4. место - Холосун Опен Рефлек ХС-510Ц

Холосун Тецхнологиес је основао активни ОЕМ произвођач оптике, а седиште компаније је 2013. године у месту Валнут, САД. Огромно искуство произвођача, стечено током рада са другим водећим брендовима, омогућило је младој компанији да упадне у свет врхунских компанија и избаци многе конкуренте. Потрошачи воле производе Холосун због изврсног квалитета, јединствених карактеристика и оптималних трошкова.

Отворени нишан је погодан за пуцање и лов из непосредне близине. Јединствен је по томе што може да ради и од батерије и од сунца, док има врло високу енергетску ефикасност и спреман је за рад на једној батерији дуже од 5 година.

Холосун Опен Рефлек ХС-510Ц

Предности:

 • оптика без паралакса са вишеслојним премазом;
 • напајају се соларним и литијумским батеријама;
 • користи технологију Схаке Авеке.

Мане:

 • потешкоће у добијању гаранције.

Просечна цена: 27.600 рубаља.

3. место - СИГХТМАРК СМ13003Б-ДТ 1 Кс 33-24, отворено


Сигхтмарк је америчко одељење корпорације Иукон са седиштем у Тексасу.
Производи компаније у почетку су били усредсређени на потребе полиције и војске, али су брзо проширили асортиман и успоставили производњу висококвалитетних опсега за цивилни сектор. Стално унапређивање технологије, оријентација ка купцу и строги захтеви за поузданост производа учинили су компанију лидером.

Отворени нишан је дизајниран да побољша тачност и брзину прикупљања циљева из малокалибарског наоружања за различите циљеве, укључујући и оне који се појављују на кратко. Односи се на панорамске нишане израђене од анодизиране легуре алуминијума.

СИГХТМАРК СМ13003Б-ДТ 1 Кс 33-24, отворен

Предности:

 • отпоран на ударце и водоотпоран;
 • јасне ознаке, умерено тврди прекидачи, без зазора;
 • има одскок од 12 габарита;
 • стакло је добро залепљено.

Мане:

 • није идентификовано.

Просечна цена 5.290 рубаља.

2. место - Марцоол АЦОГ 1Кс40

Марцоол је произвођач тактичких опсега различитих карактеристика за широк спектар задатака стрелаца различитих нивоа и праваца.

Марцоол оптички уређаји су фиксна оптика и оптика са променљивим увећањем у лаганом, компактном телу за ловце и водећи опсег опсега који омогућавају прецизно пуцање на велике даљине.

Ливено од посебне легуре алуминијума. Вертикално и хоризонтално подешавање врши се помоћу пара микрометарских вијака. Који су направљени у седиштима на телу и заштићени су уклоњивим капицама.

Марцоол АЦОГ 1Кс40

Предности:

 • нишан у добро спакованој кутији;
 • заиста чврсто тело;
 • Киллфласх укључен;
 • марка јасно сија по било ком времену.

Мане:

 • гломазан;
 • скупа и ретка батерија.

Просечна цена: 4 380 рубаља.

1. место ПК-01ВИ Зенит-БелОМО


ОЈСЦ Зенит-БелОМО је део холдинга БелОМО и признати је лидер у оптичким инструментима. Специјалисти компаније непрестано раде на побољшању потрошачких својстава и квалитета производа.

Тело нишана је направљено од метала, запечаћено, испуњено сувим азотом како би се смањила појава кондензације изнутра са могућим падовима температуре, што омогућава коришћење овог уређаја за 40 минута и плус 50 степени Целзијуса.
Програмери су призору придали велику маргину сигурности, што му омогућава да се поуздано користи на оружју великог калибра.

ПК-01ВИ Зенит-БелОМО

Предности:

 • квалитет израде и јасноћа слике;
 • задржава одбој великих калибара;
 • затворено, пуњено азотом.

Мане:

 • није идентификовано.

Надамо се да ће вам наш преглед помоћи да боље разумете дизајн и распон рефлексних нишана. Ако имате искуства са коришћењем овог или оног призора, поделите га у коментарима.

ОСТАВИТЕ ПРЕГЛЕД

Унесите свој коментар!
Молимо унесите своје име овде

Прочитао сам услове Кориснички Уговор *