🚰Најбољи брендови минералне воде за 2020. годину

0

Сви се сећају како су у детињству уживали у испијању газиране воде. И наравно, сећају се како су одрасли гунђали да је штетно за зубе, у њему има пуно шећера и уопште, хоћете ли се напити од њега? Наравно, дете није било заинтересовано за ове разговоре, а у међувремену су родитељи, као и увек, били у праву.

Да би одржао равнотежу воде и соли, особа треба да пије најмање један и по до два литра воде дневно, у зависности од тежине. Треба напоменути да говоримо конкретно о води, а не о производима у којима је она садржана или другим пићима, чају, кафи, соковима или сода. Наравно, ова количина може да варира и зависи од општег благостања, температуре ваздуха, физичке активности и других фактора, али у сваком случају треба пити. И овде се поставља питање, коју воду је боље пити Обично, из славине, кувано, флаширано, газирано

Последњих година све је више људи почело да надгледа норме уноса течности. За ово чак постоје програми на паметним телефонима који рачунају количину попијене воде. Неко носи воду са собом, неко радије купује у продавници.
Шта је боље Хајде да заједно то схватимо.

Како се зна о својствима воде

Наши преци су знали за корисна својства воде која се извлачи из земље. Неко је приметио да горка течност, која се негде накупила у природним базенима, а негде је цурила испод камења потоком, помаже у лечењу разних болести. У једном подручју људи су лечили њене живце или стомак, на другим местима је овај дар природе помогао људима у борби против последица кардиоваскуларних болести.

Без знања о хемији, људи у стара времена нису могли логично да објасне ова дивна својства, али сада научници могу рећи до стотинки процента о солима и елементима у траговима који чине одређену воду и на основу ове анализе предвидети како ће тачно утицати овај коктел организам.

Шта је минерална вода

Примањем методе

Природно

Извлачи се из водоносних слојева или се самостално пробија на површину земље, формирајући изворе, понекад шикљајући фонтаном. Хемијски састав у овом случају зависи од геолошких карактеристика рударског места. Течност извучена из извора се чисти од крупних честица и флашира у контејнере. У зависности од марке, понекад му се додаје угљен-диоксид ради побољшања органолептичких својстава.

Вештачки

Извлачи се из земље помоћу избушених бунара или се сам пробија на површину земље, формирајући изворе, понекад шикљајући фонтаном. Хемијски састав у овом случају зависи од геолошких карактеристика рударског места. Течност извучена из извора чисти се од крупних честица и флашира у контејнере. У зависности од марке, понекад му се додаје угљен-диоксид ради побољшања органолептичких својстава.

По саставу

У зависности од претежних минерала и елемената у траговима, минерална вода се може поделити у неколико главних група. Међутим, ова класификација одражава прилично доминантну минералну компоненту марке, тако да је купцу лакше да се креће приликом избора.

Чешће се марка воде односи на групу и додаје се цртица, која потпуније даје идеју о минералима укљученим у састав, на пример, натријум хлорид, магнезијум сулфат.

Хлорид

Садржи сол натријум хлорида. Поред њих, у зависности од извора, хлор може бити присутан у течности у комбинацији са калијумом, натријумом или гвожђем. Концентрација и доступност су индивидуални за свако поље или чак добро.

Приказане код болести билијарног тракта, промовишу лучење желучаног сока. Сорте за пиће побољшавају метаболизам липида, имају благи антиинфламаторни ефекат. Такође се препоручује код болести срца и нервног система.

Натријум

Садржи натријумове соли. Често ова врста течности припада мешовитој групи - натријум хлорид.

Помажу у одржавању равнотеже електролита у телу, побољшавају међућелијски метаболизам и општи метаболизам. За разлику од хлоридних вода, они могу повећати крвни притисак, па се не препоручују особама са кардиоваскуларним болестима, али је савршен за спортисте и оне који воде активан начин живота, губећи пуно течности заједно са знојем током физичке активности.

Сулфате

Вода која садржи у саставу сумпорне соли различитих метала - сулфате.
Има холеретички ефекат, благотворно делује на јетру и жучну кесу, побољшава покретљивост црева.

Магнезијум

У таквој минералној води преовлађују соли и магнезијумови јони. Побољшава апсорпцију калцијума, позитивно утиче на стање костију, зубне глеђи. Стабилизује крвни притисак и рад срца. Плус, магнезијум може помоћи у борби против несанице и стреса.

Калцијум

Вода која садржи значајан део јона и соли калцијума. Помаже у равнотежи калцијума у ​​телу, јача кости и смањује ризик од остеопорозе у старости.

Бикарбонат

Вода високог пХ, другим речима, алкална вода. Бикарбонати садржани у његовом саставу нормализују лучење хлороводоничне киселине и често се користе у превенцији и лечењу хроничног гастритиса. Још једно корисно својство пића је смањење концентрације глукозе и побољшање уклањања вишка холестерола из тела.

Концентрацијом

У зависности од тога колико минерала и соли садржи литар течности, подељене су три врсте.

Терапијски

То је вода у којој садржај минерала прелази 10 г / л. Тако висока концентрација захтева пажљив приступ, па је треба користити само према упутствима лекара и у строго дефинисаним дозама. Поред тога, ова течност обично нема баш пријатан укус.

Медицинска трпезарија

Садржај минерала и соли у овој течности креће се од 1 до 10 г / л. Вода ове категорије може се користити непрестано, али баш као и у случају лековите воде, корисно је консултовати се са специјалистом, посебно у присуству хроничних болести.

Кантина

Најпопуларнија врста воде међу купцима. Садржај минерала и соли овде је безначајан - око 1 г / л. Генерално су слабе ароме и најприкладнији су за редовну конзумацију или кување.

По пХ вредности

 • Јако кисела (киселост мања од 3,5);
 • Кисело (киселост се креће од 3,5 до 5,5);
 • Благо кисело (пХ 5,5 до 6,4);
 • Неутрално (пХ 6,5 до 7,4);
 • Слабо алкални (пХ од 7,5 до 8,5);
 • Алкална (пХ 8,5 до 9,5).

Постоје воде са пХ вредношћу преко 9,5. Они су високо алкални и ретко се користе за пиће.

Најбољи брендови минералне воде за 2020. годину

Преглед укључује:

Славиановскаиа124 РУБ
Сан пеллегрино135 РУБ
Новотерскаиа121 РУБ
Нарзан41 руб.
Селтерс цлассиц133 руб.
Борјоми80 РУБ
Рицхал-Су81 РУБ
Фиугги200 РУБ
Евиан80 РУБ
Перриер116 РУБ
Саирме55 РУБ
Антиподес365 РУБ

Марке смо у прегледу рашчланили према превладавајућим солима у саставу, што даје разлог да се пиће класификује у четири главне групе.

Сулфате

Сан пеллегрино

Извор се налази у Италији, у Ломбардији, провинцији Бергамо, у месту званом Сан Пеллегрино. То је бренд са богатом историјом која траје дуже од 3 века. Град Сан Пеллегрино налази се у подножју Алпа, међу доломитним планинама. Пролазећи кроз дебљину стене, вода је засићена минералима и природно је обогаћена угљен-диоксидом.

Пиће припада класи стоних минералних вода, класи сулфат-калцијум-магнезијум. Благотворно делује на пробавни систем, рад бубрега. Има благи диуретички ефекат.

Просечна минерализација, киселост могу варирати од 6,5 до 7,5.

Марка је популарна међу купцима због доброг укуса и свеприсутности. Можда било где у свету можете пронаћи бочицу са препознатљивим логотипом и осетити познати укус.

минерална вода Сан Пеллегрино

Предности:

 • Висока укусност;
 • Уравнотежени минерални састав.

Мане:

 • Широк опсег киселости.

Славиановскаиа

Руски бренд. Традиционално за нашу земљу налазишта минералне воде била су концентрисана у близини Кавказа, као најмлађи и геолошки активан планински систем.

Лежиште се налази у близини града Железноводск, Ставропољска територија и названо је по откривачу - хидрогеологу Славјанову, који је 1914. године израчунао локацију минералних вода.

По изгледу припада сулфат-хидрокарбонатном калцијум-натријуму, природном гасу.

Минерализација је просечна, према овом индикатору припада медицинској табели, садржај соли и микроелемената је 3,0-4,0 г / л, не препоручује се употреба без консултовања са специјалистима, посебно у присуству и погоршању хроничних болести.

Марка ће бити корисна за људе са болестима желуца и дванаестопалачног црева, метаболичким поремећајима, гастритисом.

Пиће се сипа у ПЕТ посуде запремине 1,5 литра.

Славиановскаиа

Предности:

 • Ниска цена;
 • Широк спектар примена.

Мане:

 • Неједнака киселост у зависности од шарже.

Новотерскаиа

Производ домаћег порекла. Предузеће се налази на територији Ставропоља, у истоименом селу. Извор је почео са радом 1997. За разлику од угледне браће у Јесентукију и Пјатигорску, овде нема одмаралишта, компанија се бави вађењем и флаширањем минералне и пијаће воде.

Пиће припада категорији стоних минералних вода.

По саставу спада у хидрокарбонат-сулфат-калцијум-натријум.

Минерализација је слаба. Током паковања, течност је додатно засићена угљен-диоксидом ради побољшања укуса.

Доступно у ПЕТ боцама од 1,5 литра. Линија производа такође укључује стаклене посуде мањих запремина, али пакети великих обима имају већу потражњу међу купцима.

Новотерскаиа

Предности:

 • Ниска цена;
 • Додатно пречишћавање од нечистоћа.

Мане:

 • Тачан састав минерала и соли није наведен.

Нарзан

Следећем рецензенту није потребно представљање. Овај бренд је одавно и заслужено познат свима који су и мало заинтересовани за минералну воду. На извор се излива неколико врста воде, са различитим степеном минерализације и састава.

Бренд представљен у прегледу припада хидрокарбонатном сулфату магнезијум-калцијум. Ваздух течности је природан; у производњи се не додаје додатни угљен-диоксид када се пролије.

Пиће припада класи лековитих стоних вода. Не бисте се требали заносити употребом Нарзана у присуству хроничних болести, као и у фази њиховог погоршања без консултације са лекаром.

Традиционално, "Нарзан" се флашира у стаклене боце запремине 0,5 литара, али сада постоје и пластичне боце запремине 1 л.

Нарзан

Предности:

 • Уравнотежени минерални састав;
 • Широк спектар индикација за употребу.

Мане:

 • Велики број лажних, будите опрезни при куповини.

Хлорид

Селтерс цлассиц

Минерална вода из Немачке, богате историје. Први подаци о лековитом извору датирају из десетог века нове ере. Временом су извори пресушили и људи су морали поново да траже водоноснике. Крајем 19. века извор је поново пронађен и од тада је успостављено индустријско пуњење чувене воде.

По свом саставу, вода Селтерс припада групи натријум-хлорида хидрокарбоната.

Према степену минерализације може се класификовати као менза, иако је произвођач на паковању означава као медицинску мензу.

Традиционално се флашира у стакленим боцама. Међутим, произвођач, желећи да смањи трошкове, све више прибегава употреби пластичних контејнера.

Селтерс Цлассиц се испоручује у 0,5 литарским ПЕТ амбалажама.

Селтерс цлассиц

Предности:

 • Строга контрола квалитета;
 • Уравнотежен укус и састав.

Мане:

 • Висока цена.

Борјоми

Познати бренд у Русији и на постсовјетском простору. Извор се налази на територији Грузије, у истоименом резервату.
Вађење воде започело је средином деветнаестог века, у исто време је изграђено одмаралиште у близини извора. Борјоми, вода магматског порекла. Настао у стеновитој маси на дубини од око 8 километара, природно је потиснут на површину.

По саставу припада водама натријум бикарбоната.

Високо је минерализован, у зависности од степена садржаја соли и микроелемената, припада медицинској и медицинској трпезарији, па ће бити корисно консултовати се са специјалистом пре употребе.

Флашира се у стаклене, алуминијумске и ПЕТ посуде запремине 0,3 до 1,5 литара.

Борјоми

Предности:

 • Стабилан хемијски састав;
 • Укључене малолетничке воде;
 • Велики број елемената у траговима и соли.

Мане:

 • Због популарности бренда, на тржишту постоји велики број лажних. Будите опрезни приликом куповине.

Рицхал-Су

Вода из Дагестана, богате историје. Прво помињање извора датира се из 1867. године. Од тог тренутка непрекидно ужива популарност међу љубитељима здравог начина живота и онима којима је потребно лечење. Под СССР-ом је 80-их година прошлог века успостављено индустријско пуњење воде у селу у близини извора, 2001. линија је модернизована и премештена директно на извор.
По изгледу, пиће припада натријум хлорид бикарбонату.
Минерализација: 4-5 г / л, што воду сврстава у категорију медицинских столова.
У малим дозама се користи за свакодневно пиће, као и за превенцију болести желуца, бубрега и јетре.

Флашира се у стаклене боце запремине 0,5 литара.

Рицхал-Су

Предности:

 • Добра органолептичка својства;
 • Ниска цена;
 • Уравнотежена композиција.

Мане:

 • Није идентификовано.

Магнезијум

Фиугги

Италијанска марка из извора Ацкуа ди Фиугги из региона Лацио. Минерална вода се флашира на извору у граду Фиугги, где се налази истоимено одмаралиште.

Течност је благо минерализована, односи се на воду за пиће. Састав је хидрокарбонат магнезијум-калцијум.

Препоручује се за превенцију уролитијазе и жучних канала. Магнезијум у саставу позитивно утиче на апсорпцију калцијума и калијума и општи тон тела.

Још увек. Идеологија произвођача је да испоручује своје производе без икаквих вештачких промена у саставу.

Флашира се у стакленим посудама запремине 0,75 литара.

Фиугги

Предности:

 • Уравнотежени састав;
 • Висока органолептичка својства;
 • Стаклене посуде.

Мане:

 • Висока цена.

Евиан

Познати француски бренд. Бренд је стекао широку популарност након што је ушао на америчко тржиште и постао широко распрострањен у ресторанима и Холивуду.
Вода се флашира у непосредној близини града Евиан-лес-Баинс, који се налази на јужној обали Женевског језера.

По саставу припада хидрокарбонату-магнезијум-калцијуму.
Евиан је столна вода и може се конзумирати без икаквих ограничења када се пије или припрема храна. Соли калцијума, магнезијума и калијума, које превладавају у течности, помоћи ће у превенцији болести јетре и бубрега, нормализовати крвни притисак, а такође ће послужити као додатни алат у превенцији кардиоваскуларних болести.

Евиан се продаје негазиран. У почетку је флаширано само у стакленим контејнерима, међутим, тренутно су пластичне посуде све чешће. Капацитет од 0,33 литра је веома популаран, што је згодно понијети са собом. Такође га активно купују ресторани, кафићи и хотели.

Евиан

Предности:

 • Висок квалитет и чистоћа воде;
 • Широка употреба;
 • Погодни контејнери мале запремине.

Мане:

 • Није идентификовано

Калцијум

Перриер

Стона минерална вода са извора на југу Француске. Пролазећи кроз дебљину кречњака и доломита, течност се меша са вулканским гасовима, стичући природно карбонирање и благи укус са благом киселошћу.

По свом саставу марка припада карбонатно-калцијумској групи.
Његова минерализација је слаба, па се Перриер користи за пиће са задовољством широм света.

Пиће се сипа у стаклене и пластичне посуде запремине 0,33 до 1 литра.

Перриер

Предности:

 • Опште признат укус;
 • Природна аерација.

Мане:

 • Висока цена.

Саирме

Бренд из Грузије. Извори се налазе у пределу богатом пешчаром и туфом. Пролазећи кроз стеновиту масу на површину, вода је засићена угљен-диоксидом и минерализована.

Први подаци о извору датирају с краја деветнаестог века.
Индустријско пуњење воде покренуто је средином двадесетог века.

По саставу, производ је класификован као калцијум-натријумова вода.

Сланост течности, у зависности од локације извора, варира од 1,6 г / л до 9,6 г / л. На основу ових параметара, марка се може класификовати као столна вода.

Саирме

Предности:

 • Мекани укус;
 • Уравнотежени минерални састав.

Мане:

 • Није откривено.

Антиподес

Прилично егзотичан бренд са Новог Зеланда.

Састав је калцијум-натријум, ниска минерализација.

Извор је кишница, која се, пролазећи кроз песковита и кречњачка тла, акумулира у подземном језеру на дубини већој од 300 метара, где се таложи и апсорбује додатне елементе у траговима и соли.

Купци га цене због чистоће и одсуства страног укуса.

Благо минерализован, погодан за свакодневну употребу и кување.

Антиподес

Предности:

 • Чист укус без сувишних закуса.

Мане:

 • Ретко на продају;
 • Висока цена.

Како правилно користити минералну воду

Заправо, главни савет пролази кроз читав преглед као рефрен и дуплициран је на налепницама било ког произвођача.
Уз умереност. Минерална вода није лек за лечење и није лек, већ само помоћник у лечењу и превенцији и средство за утаживање жеђи.

Будите умерени и пажљиви, нарочито током погоршања болести, ако сумњате, обратите се свом лекару.

Опрез! Лажан!

Нажалост, на тржишту постоји пуно фалсификата познатих брендова. Неки од њих неће донијети никакву штету, међутим, постоје и они који се производе уз кршење санитарних стандарда, а то већ представља опасност по здравље. Будите опрезни са избором воде и немојте да вас заведе искрено ниска цена. Прави "Нарзан" или "Перриер" не могу коштати као локална флаширана вода, ниска цена у овом случају је разлог за опрез.

Ако имате искуства са пијењем минералне воде или саветом - поделите их у коментарима. Буди здрав!

Ако имате искуства са пијењем минералне воде или саветима, поделите их у коментарима. Буди здрав!

ОСТАВИТЕ ПРЕГЛЕД

Унесите свој коментар!
Молимо унесите своје име овде