Најбољи стони индукциони штедњаци за 2020. годину

0

Техника индукционог типа наставља да стиче популарност, али упркос томе, у друштву се према њој развио врло двосмислен став. Док неке домаћице своје уобичајене плинске пећи мијењају у индукцијске, друге их заобилазе, сматрајући их опасним и бескорисним. Да ли је то тако, уредници сајта „best-sr.designuspro.com“ одлучили су да то схвате и припремили су за вас преглед најбољих десктоп модела за 2020. годину, из којег ћете научити све о индукционим шпоретима.

Како функционише индукциона плоча за кухање?

Индукциона плоча је електрични апарат дизајниран за загревање и кување хране у домаћинству.

Главна разлика између индукционог уређаја и гасног или конвенционалног електричног уређаја лежи у принципу рада. Плинска пећ ствара услове за сагоревање гаса и помоћу ватре загрева посуђе и храну у њој. Класична електрична пећ ослобађа топлотну енергију због присуства грејног елемента, који сопственим загревањем делује на постављени контејнер.

Техника индукције загрева само посуђе.

Уређај остаје хладан. Можете га додирнути голим рукама, поставити кухињске предмете као што су лопатице и рукавице од пећнице, а такође је лако испрати и било какву исцурелу течност, јер се не лепи за премаз.

Овај ефекат се постиже индукционом струјом - испод плоче за кухање налазе се завоји бакарних калема. Струја која пролази кроз њих претвара се у наизменично електромагнетно поље. У ствари, индукциони калем је примарни намотај, посуђе је секундарно. Када су у интеракцији, узрокују индукционе струје, услед чега се кухињски прибор са садржајем изнутра загрева. Истовремено, губици топлоте су минимални, а брзина грејања велика. Индукционе панеле карактерише ефикасност од скоро 90%, за разлику од плинских панела, код којих је ова цифра 65%.

Међутим, треба имати на уму да се површина уређаја може загрејати директно од саме посуде. Због тога је боље не додиривати прстен горионика, посебно са његовим продуженим радом - наравно, од њега неће бити озбиљног опекотина, али добијене сензације биће далеко од пријатних.

Шта су индукционе плоче?

На тржишту су следеће врсте индукционих уређаја:

 1. Пуне величине - самостални уређаји стандардне конфигурације са четири грејне зоне и рерном;
 2. Плоче за кухање су уграђени уређаји који се монтирају директно на кухињску плочу;
 3. Плоча за сто - уређаји без пећнице са једним или више рингли за ринглу који нису уграђени у кухињски сет и могу се лако премештати са места на место;
 4. Комбинована - опрема која у једном дизајну комбинује индукционе и конвенционалне грејне елементе.

Даље ћемо размотрити главне критеријуме избора како бисмо разумели коју пећ је боље купити.

Како одабрати?

Да бисте изабрали панел за радну површину, морате обратити пажњу на следеће критеријуме:

 • материјал;
 • број зона грејања;
 • контрола;
 • називна и максимална снага;
 • доступни програми.

Материјал радне површине

Радно подручје кухињских пећи може бити челик, стаклокерамика, емајлирано или од каљеног стакла.

У производњи индукционих модела користи се стаклокерамика или каљено стакло.

Стаклокерамика је добра јер изгледа естетски и скупо. Али поред тога, материјал равномерно и брзо распоређује топлоту по радној површини. Брига о стаклокерамици је лака и једноставна. Међу недостацима је ниска отпорност на механичка оштећења.

Каљено стакло се по спољним параметрима практично не разликује од стаклокерамике. Такође се лако чисти и атрактиван је, али кошта мало мање. Недостаци каљеног стакла укључују потребу за изузетно пажљивим руковањем, јер се на таквом материјалу брзо појављују врло приметне огреботине.

Број горионика

Функционалност индукционих горионика осигурава прецизну регулацију радне температуре и брз одговор на повећање / смањење снаге. У овом случају, чак и ако је горионик укључен, неће почети да се загрева док се посуђе не инсталира.

Број горионика и њихов пречник одређују могућности технологије. На тржишту постоје модели столних плоча са једним и двоструким гориоником. Реткији су уређаји са три рингле за плочу.

Такође, приликом куповине пећи са два горионика, требало би да узмете у обзир локацију зона грејања. Прегледи купаца указују да су најпогоднији они модели у којима се горионик са мањим пречником налази на предњој ивици.

Тип контроле

Управљање може бити механичко или електронско.

Већина модерних кухињских пећница опремљена је механичким прекидачима који контролишу рад уређаја.

Електронски тип контроле је ређи и састоји се од обичних тастера или тастера на додир. Такви модели могу имати дисплеј на којем су приказане информације о температурном режиму, одабраном програму, времену до краја кувања итд.

Електронски модели се одликују већом функционалношћу, али истовремено присиљавају корисника да изврши више манипулација. Такође су скупљи од модела са механичким прекидачима, теже се поправљају и раде - електронски прекидачи могу пропасти ако се на њих пролије течност. А након тога, техника ће највероватније постати потпуно неисправна.

Снага

Постоји номинална снага и максимум.

Номинални параметар снаге мери се у киловатима и одређује колико електричне енергије уређај троши у стандардном режиму.

Максимална потрошња енергије односи се на то колико возило „поједе“ при максималном оптерећењу.

Што мање опреме троши електрична енергија, то је енергетски ефикасније и економичније.

Тренутно постоји седам главних класа енергетске ефикасности. Означени су латиничним словима од А до Г, где је А највише, Г је најниже и најмање енергетски ефикасно.

Треба имати на уму да енергетска класа директно утиче на цену, повећавајући трошкове опреме.

Режими кувања

Број режима може се разликовати од модела до модела и можда неће бити присутан у сваком моделу.

Уграђени програми аутоматског кувања олакшавају рад опреме и одређују параметре њеног рада. Одабиром једног од програма можете мирно да се бавите својим послом, а да не трчите сваких пет минута до шпорета.

Боја плоче

Тело опреме може бити израђено у разним бојама. А пошто је шпорет, по правилу, на видику, јер је једно од централних места у кухињи, требало би да буде у хармонији са остатком дизајна собе.

Класична верзија су беле или црне технике, али тренутно је опсег модела довољно широк, што вам омогућава да изаберете онај који ће се складно уклопити у унутрашњост.

Додатне функције

Произвођачи опремају своје уређаје додатним опцијама које у великој мери олакшавају процес кувања. Ови укључују:

 • Појачивач - омогућава вам да позајмите снагу бесплатног рингла за онај који је у употреби, што вам омогућава да повећате могућности потоњег и припремите јело што је брже могуће;
 • Брзи почетак - када је укључен, техничар самостално одређује који је од горионика заузет посуђем;
 • Тајмер - након подешеног времена огласиће се сигнал који обавештава да је време кувања истекло;
 • Сигурносно искључивање - опрема се аутоматски искључује ако се течност пролије на радну површину или ако корисник не прими наредбе одређено вријеме;
 • Индикатори заостале топлоте - многи електрични уређаји су опремљени њима. Ствар је у томе што свака рингла има свој индикатор који светли након што се искључи и остаје укључен све док температура не достигне сигуран ниво. Такође, предност индикатора је у томе што вам омогућавају да утврдите која се од зона грејања још није охладила и може послужити за одржавање топлоте хране;
 • Заштита од деце је сигурносни систем који спречава децу или животиње да случајно укључе опрему.

Које посуђе је у реду?

За индукциону опрему потребна су посебна јела, јер функционисање опреме директно зависи од тога.

При одабиру посуђа важно је обратити пажњу на следеће тачке:

 • можете кувати само у јелима са феромагнетним дном;
 • произвођачи обележавају погодан кухињски прибор посебним спиралним симболом;
 • помоћу магнета можете проверити да ли су постојећи лонци и шерпе погодни за кување на таквом шпорету - ако се лепи за дно, посуде се могу безбедно користити;
 • важно је и стање дна - не би требало да има избочине или удубљења, пречник треба да одговара пречнику прстенастог прстена, а дебљина треба да буде од два до шест мм;
 • да бисте користили посуђе са мањим пречником, најбоље је купити посебан адаптер, који је такође добар по томе што вам омогућава да инсталирате оне контејнере који нису намењени таквој опреми;
 • ако на радну површину инсталирате посуђе које не испуњава захтеве, онда уређај једноставно неће радити;
 • не користите посуде од алуминијума, бакра, керамике и стакла.

Колико брзо се штедњак куха?

Због примењеног принципа индукције, уређај не троши енергију за загревање контактних елемената. Губитак топлоте је минималан, па су стога све расположиве могућности технологије усмерене директно на посуђе и њихов садржај. С тим у вези, храна се припрема што је брже могуће - грејање почиње одмах, топлота се равномерно распоређује и троши мање електричне енергије.

Такође, не плашите се електромагнетног поља - оно нема негативан утицај на храну, јер је зрачење нејонизујуће природе и углавном је усмерено на посуђе. Таква опрема такође није опасна за особу, али постоје изузеци - ако имате пејсмејкер, пре куповине такве опреме треба се обратити лекару.Неке студије сугеришу да ако приђете уређају ближем од пола метра укљученом уређају, пејсмејкер може да откаже.

Предности и недостаци модела рачунара

Предности:

 • Припрема брзе хране;
 • Економична потрошња електричне енергије;
 • Доступност корисних функција;
 • Само опрати;
 • Минималне шансе да се опечете;
 • Леп изглед;
 • Једноставност транспорта;
 • Компактне димензије.

Мане:

 • Трошак је већи од конвенционалног електричног;
 • Потреба за посебним јелима;
 • Нема рерне;
 • Неки модели могу стварати буку током рада;
 • Постоје одређени оперативни захтеви.

Главне техничке карактеристике

собаСпецификацијеПрепоруке
1ПроизвођачПитање "Која је компанија боља?" прилично сложено, јер нема толико добрих индукционих модела колико гасних или електричних. Стога је мало брендова вредних пажње.
Најбољи произвођачи су:
• Елецтролук;
• Босцх;
• Горење;
• Хотпоинт-Аристон;
• Ханса.
Популарне моделе производе Галаки, Китфорт, Гемлук, РЕДМОНД, Теслер, Мидеа, ЕНДЕВЕР, РИЦЦИ, Оурссон, Цасо.
2Материјал телаКућиште индукционих уређаја типа десктоп најчешће је направљено од метала. Ово осигурава структурну поузданост и трајност уређаја.
3Материјал радне површинеРадно подручје такве опреме направљено је од стаклокерамике или каљеног стакла. Већина модела на тржишту су стаклокерамички.
4Начин уградњеМодели стоних рачунара, по правилу, немају могућност интегрисања уређаја у кухињски сет. Имајући „ноге“, уграђују се на сто или другу хоризонталну површину и по потреби се лако померају.
5Број горионикаНајчешће су стоне пећи опремљене једним или два горионика. Модели са три горионика су неуобичајена опција.
6КонтролаМоже бити електронски или механички. Са механичком контролом, опрема је опремљена тастерима, са електронским управљањем - додирном плочом.
7Сигурностпећнице се сматрају најсигурнијим међу свим пећима на тржишту - због посебног принципа рада, горионик се неће укључити док се на њега не поставе посуђе. А због присуства тајмера и различитих индикатора, индукцијски шпорет је што је могуће сигурнији.
8Колико је По цени, уређаји се разликују у зависности од функционалности и броја прстенова горионика. Буџетски модели са једним гориоником коштају у просеку 2.000 рубаља. За вишефункционални уређај мораћете да платите око 3.000 рубаља. Цена пећи са два горионика у просеку износи 14 000 рубаља.

Оцена квалитетних модела рачунара за 2020

Галаки ГЛ3053

Произвођач: Галаки (Русија)

Тежина - 1,7 кг

Димензије: 33,3 (ш) к 39,9 (д) к 8,5 (в) цм

Просечна цена - 1.600 рубаља.

Најјефтинија електрична пећ са 1 гориоником и стаклокерамичким радним простором. Називна снага опреме је 2 кВ. На располагању је седам аутоматских програма за припрему различитих јела. Радна температура се креће од 80 до 2700Ц. Контрола - електронска, врши се помоћу тастера на додир. Приказују се све доступне информације о режиму рада, што знатно поједностављује рад.

Галаки ГЛ3053

Предности:

 • елегантан дизајн;
 • универзална црна боја;
 • приступачан трошак;
 • брзо загревање;
 • јасан интерфејс;
 • са заштитном функцијом искључивања;
 • са дисплејем;
 • са тајмером.

Мане:

 • недостатак информација у упутствима;
 • широк корак подешавања снаге грејања.

ЕНДЕВЕР ИП-51

Произвођач: ЕНДЕВЕР (Русија / Шведска)

Тежина - 2,3 кг

Величина: 18 (ш) к 21,3 (д) к 6,9 (в) цм

Просечна цена - 1 900 рубаља.

Економична верзија стаклокерамичког електричног штедњака са индукцијом. Називна потрошња енергије је 1,5 кВ. Електронско управљање помоћу тастера на додир. Кориснику је на располагању једна рингла која брзо кључа воду или загрева вечеру, што значајно штеди време. Уређајем је лако руковати и одржавати га, безбедан је и за децу и за одрасле којима је потребан стални надзор.

ЕНДЕВЕР ИП-51

Предности:

 • поуздан склоп;
 • компактна величина;
 • са дисплејем;
 • са тајмером;
 • са заштитним искључивањем;
 • са снажним грејањем.

Мане:

 • минимум функција.

Китфорт КТ-107

Произвођач: Китфорт (Русија)

Тежина - 1,7 кг

Димензије: 32,5 (ш) к 39 (д) к 9 цм

Просечна цена - 2.500 рубаља.

Електрична кухињска стона рерна са једним гориоником са механичким управљањем. Дугмад делују као прекидачи. Максимална потрошња енергије уређаја је 1,8 кВ. Тело је направљено у лаконском дизајну у црној, сребрној и црвеној боји. Радна површина је мат. Модел има 8 режима напајања, савршених за кување у домаћинству и употребу у кућама ван града.

Китфорт КТ-107

Предности:

 • са заштитним искључивањем;
 • са закључавањем контролне табле;
 • погодно и интуитивно управљање;
 • стабилне и неклизајуће ноге;
 • заузима минимум простора;
 • ниска цена.

Мане:

 • бучан;
 • нема тајмера.

РИЦЦИ ЈДЛ-Ц20Г2

Произвођач: РИЦЦИ (Русија)

Тежина - 2 кг

Димензије: 28 (ш) к 36 (д) к 4 (в) цм

Просечна цена - 3.000 рубаља.

Јефтина стаклокерамичка плоча за кухање са 1 гориоником и прекидачима на додир. Има скуп дизајн без уопште спојних „шавова“. Тело је метално. Универзална величина зоне грејања (18 цм) омогућава употребу посуда са малим и великим подножјима. Називна снага је 2 кВ, што је сасвим довољно за већину задатака. Доступно је 10 режима и 8 програма.

РИЦЦИ ЈДЛ-Ц20Г2

Предности:

 • са заштитом од прегревања;
 • са закључавањем контролне табле;
 • са дигиталним тајмером;
 • са дигиталним дисплејем;
 • са глатком контролом снаге;
 • разноврсни начини кувања;
 • стилски модеран декор.

Мане:

 • нејасна упутства.

РЕДМОНД РИЦ-4601

Произвођач: РЕДМОНД (САД / Швајцарска)

Тежина - 2 кг

Димензије: 27,6 (ш) к 35,8 (д) к 6,4 (в) цм

Просечна цена - 3.500 рубаља.

Покретна електрична пећ са електронским управљањем и једним гориоником. Називна потрошња енергије је 1,6 кВ. Стаклокерамичка радна површина и 6 аутоматских програма само ће вам пружити пријатно искуство, чинећи процес кувања знатно лакшим. Ако не морате да кувате велике количине хране, овај панел је идеалан.

РЕДМОНД РИЦ-4601

Предности:

 • брзина грејања;
 • лакоћа коришћења;
 • енергетска ефикасност;
 • компактна величина;
 • неколико уграђених режима;
 • леп спољни дизајн;
 • тајмер са искључењем;
 • дигитални екран;
 • добре повратне информације.

Мане:

 • вентилатор ствара буку.

Оурссон ИП1220Т / РД

Произвођач: Оурссон (Швајцарска)

Тежина - 3,1 кг

Димензије: 29 (ш) к 40 (д) к 6,1 (в) цм

Просечна цена - 3 600 рубаља.

Електрична кухињска плоча од стаклокерамике са тамно црвеним телом. Опремљен је једним гориоником и због својих скромних димензија биће изврсно решење за малу кухињу и добра опција за летњу резиденцију. Снага опреме је 2,1 кВ. Електронска контрола ће вам помоћи да одаберете жељени режим, а додирни прекидачи - за подешавање рада.

Оурссон ИП1220Т / РД

Предности:

 • необичан дизајн;
 • брзо загревање;
 • постепено регулисање снаге грејања;
 • стабилна инсталација;
 • са дисплејем;
 • са тајмером.

Мане:

 • прави буку;
 • недовољно јасан интерфејс.

Мидеа МЦ-ИН2111

Произвођач: Мидеа (Кина)

Тежина - 2,3 кг

Димензије: 29 (ш) к 36 (д) к 4,5 (в) цм

Просечна цена - 4.000 рубаља.

Стона пећ са једним гориоником, уређена у нестандардним белим бојама. Има 8 програма кувања и 10 нивоа снаге грејања. Називна снага је 2,1 кВ. Контрола опреме врши се помоћу прекидача на додир. Покривач - стаклена керамика. Уређај је опремљен са неколико индикатора - подешеним режимом, временом кувања, укључивањем.

Мидеа МЦ-ИН2111

Предности:

 • дисплеј са симболима који светлуцају у мраку;
 • са тајмером;
 • са функцијом одржавања топлоте;
 • са заштитом од деце;
 • са искључењем прегревања;
 • леп изглед;
 • отпор на падове напона.

Мане:

 • нема аутоматског искључивања приликом просипања течности.

Теслер ПИ-23

Произвођач: Теслер (Русија)

Тежина - 5 кг

Величина: 58 (ш) к 33 (д) к 7,5 (в) цм

Просечна цена - 5.500 рубаља.

Добра стаклокерамичка плоча за кухање са два горионика различитих нивоа снаге омогућиће вам да кувате уз минимално време и напор. Пречник зона грејања је 17 цм, од којих је свака дизајнирана за тежину до 10 кг. Електронско управљање помоћу тастера на додир. Доступна су два уграђена програма.

Теслер ПИ-23

Предности:

 • са заштитним искључивањем у случају прегревања;
 • са закључавањем контролне табле;
 • са аутоматским одређивањем величине дна;
 • два дигитална дисплеја;
 • тајмер;
 • Одлична вредност за новац и квалитет.

Мане:

 • бучно.

Гемлук ГЛ-ИПИЦ3400

Произвођач: Гемлук (Русија)

Тежина - 11 кг

Димензије: 71 (ш) к 43,5 (д)

Просечна цена је 11.000 рубаља.

Комбинована пећ са два горионика. Опремљен једном инфрацрвеном и једном индукционом плочом за кухање. Постоје две грејне зоне - испод великог и испод малог контејнера. Управљање - електронско, помоћу прекидача на додир. Доступно је осам нивоа регулације температуре. Радно подручје је покривено стакленом керамиком, а тело је направљено од метала. Панел има једноставан, интуитиван интерфејс и одлична је опција за летње викендице. Постоји могућност уграђивања - комплет укључује шаблон и заптивну траку.

Гемлук ГЛ-ИПИЦ3400

Предности:

 • брзо загревање;
 • са заштитним искључивањем;
 • са закључавањем контролне табле;
 • тајмер са аутоматским искључивањем;
 • висококвалитетна монтажа.

Мане:

 • гломазан;
 • зујање.

Цасо С-Лине 3500

Произвођач: Цасо (Немачка)

Тежина - 6, 12 кг

Димензије: 54 (ш) к 35,5 (д) к 6 (в) цм

Просечна цена је 17.000 рубаља.

Ова сребрна столна рерна са контролама на додир и две зоне грејања биће поуздан пратилац у кухињи. Радна површина опреме је израђена од стаклокерамике, што је лако и једноставно за одржавање. Максимална потрошња енергије је 3,5 кВ. Подешавања и контроле су врло јасне.

Цасо С-Лине 3500

Предности:

 • свестран лаконски дизајн;
 • осетљиви сензори;
 • 12 нивоа грејања;
 • дигитални екран;
 • тајмер;
 • са заштитним искључивањем;
 • са закључавањем контролне табле;
 • са функцијом препознавања посуђа.

Мане:

 • прави буку;
 • постоје потешкоће са пулсним загревањем.

Оберхоф Еин С11

Произвођач: Оберхоф (Немачка)

Тежина - 3,3 кг

Димензије: 29 (ш) к 37 (д) к 3,85 (в) цм

Просечна цена - 3900 рубаља.

Вишенаменски индукцијски шпорет Оберхоф Еин С11 са једним гориоником и електронском контролом на додир. Постоји дигитални дисплеј на којем можете видети параметре уређаја. Снага уређаја је 2500 В. Постоји 10 температурних режима рада и 8 унапред подешених програма, укључујући кување масних масноћа, дување, пржење, загревање, динстање, кључање воде и други.

Предности:

 • стилски дизајн;
 • погодна електронска контрола;
 • тајмер за време кувања;
 • функција одложеног старта;
 • заштита од случајног активирања;
 • отпор према пренапонама.

Мане:

 • не.

Ако имате искуства у коришћењу индукционих штедњака описаних у оцени или занимљивијег модела, реците нам о томе у коментарима.

ОСТАВИТЕ ПРЕГЛЕД

Унесите свој коментар!
Молимо унесите своје име овде

Прочитао сам услове Кориснички Уговор *