Најбољи НПФ у погледу профитабилности за 2020. годину

0

Није тајна да нестабилна економска ситуација доводи до смањења фонда зарада, што је основа за обрачун доприноса у државне пензијске фондове. Недостатак средстава сигурно ће утицати на висину исплата пензија у догледно време. Међутим, последице недостатка ресурса виде се већ данас.

Држава активно води кампању да сама уштеди за пензију. За то се стварају приватни пензијски фондови, ск. НПФ. Како одабрати најбољи НПФ и не пожалити након пензионисања?

Шта је недржавни пензијски фонд

НПФ се тешко могу назвати потпуно независним од владиних организација. Најчешће су то предузећа у приватном или колективном власништву.

Главна разлика од државе је принцип акумулирања пензије. Ако говоримо о исплатама које држава врши особама које су навршиле одређену старост, онда постоји систем солидарности. Једноставно речено, грађани који данас раде пружају подршку данашњим пензионерима. Већину доприноса за запосленог даје предузеће у којем ради.

Износ исплата зависи од стажа и просечне зараде „јучерашњег“ запосленог за одређени период. Приликом пласирања средстава особа добија право на исплату додатних износа пензије. У зависности од доприноса, он може знатно премашити износ државних плаћања. Штавише, додатни приход директно зависи од депонента.

Како то ради

Принцип деловања државних и недржавних фондова је приближно исти. Њихов задатак је да привуку финансијска средства правних или физичких лица, акумулирају их на рачунима и инвестирају у профитабилне инвестиционе пројекте који доносе приход.

И, наравно, систем расподеле средстава је знатно другачији. Под системом солидарности, то у потпуности зависи од законодавства. Акумулативни систем омогућава запосленом да сам регулише доприносе и, сходно томе, висину накнаде за рад.

Критеријуми избора

Недржавни пензијски фондови су релативно нов посао, међутим, попут финансираних пензија, многи се према њима односе са неповерењем. Млади су напреднији у финансијским питањима, али, уз улагање средстава у фондове, узимају у обзир депозите, акције и обвезнице. Таква средства је лако применити у тешкој ситуацији.

Када бирају НПФ, пре свега гледају на његову исплативост и поузданост. Први је директно повезан са способношћу компаније за управљање да пласира привучену финансијску имовину и прима приходе од инвестиција, али то не значи да је компанија поуздана. Добит је увек већа тамо где су и ризици велики. Одабиром фонда искључиво према висини прихода, лако је ући у мреже компанија које свакодневно лете.

Пласман средстава у НПФ има значајне недостатке:

 • Низак ниво прихода. У просеку не прелази 10% годишње.
 • Немогућност утицаја на судбину штедње. Фонд самостално управља привученим приходом. За већину становништва чињеница је безначајна, јер мало људи течно инвестира.Људи који познају замршеност финансијских трансакција вероватно ће се одрећи финансираног дела пензије и радије ће расподелити средства из више извора. На пример, депозити и акције.
 • Немогућност превремене употребе новца.

Поред поузданости и профитабилности, вреди размотрити и услове трансакције, и то:

 • минимални износ доприноса;
 • учесталост доприноса;
 • могућност подизања новца пре старосне границе за пензионисање;
 • услови за прелазак у други НПФ;
 • наслеђивање капитала.

ТОП-6 најбољих НПФ у Русији

Постоји неколико оцена НПФ-а. Најпоузданији је рејтинг Централне банке. Узима се у обзир година оснивања компаније, број учесника, износ уштеде, профитабилност и услови пласмана. Али треба имати на уму да ниједан рејтинг неће бити индикативан ако га узмемо у обзир у контексту једне године. Суочавање са финансијама је тешко, са успонима и падовима.

Главна ствар је да се ово друго не би требало одуговлачити и није довело до банкрота организације и, сходно томе, до обуставе плаћања. Због тога су уредници сајта „best-sr.designuspro.com“ одлучили да размотре неколико НПФ-а у погледу поузданости и нивоа прихода.

Најбољи НПФ у погледу поузданости

Најпоузданији НПФ ће увек бити онај који је већ дуго на тржишту, има велике количине привучених средстава и има широку клијентелу. Ово друго је, иначе, веома важно. Ако фонд није умешан у скандалозне приче, а клијенти мирно спавају и не мисле да повлаче новац другим компанијама, укључујући и по повољнијим условима, онда ово говори о оцени поузданости много више од регулаторних власти.

Дијамантска јесен

Компанија је прославила 25. годишњицу у мају 2020. године. 99% акција компаније припада Алроси, највећем предузећу за вађење дијаманата на Далеком Истоку. У почетку је фонд створен посебно за његове запослене, али с временом се база клијената проширила и 2020. године износи 62,4 хиљаде учесника.

Пензијска имовина је, у поређењу са другим НПФ, мала и износи само 34,5 милијарди рубаља. Али ако узмемо у обзир да се само 0,5% све уштеде троши на исплате тренутним пензионерима, тада компанија има одличне изгледе. Све аналитичке агенције оцењују његов рад стабилним, укључујући захваљујући компетентном руководству Капитала и ВТБ Цапитал Ассет Манагемент, који више воле да улажу у поуздана државна предузећа и финансијске институције. У 2019. години повраћај уштеђевине био је 9,92%.

Предности:

 • висока поузданост;
 • опрез при улагању (током година фонд је доказао да му се може веровати - принос у протеклих 10 година никада није био нижи од 9%);
 • неколико програма осигурања које можете изабрати, укључујући оне са правом наслеђивања и пре почетка старосне границе за пензионисање и током исплата;
 • можете одабрати временски оквир током ког ће се додатно певање плаћати;
 • постоји породични програм;
 • за износ пренесених средстава обезбеђује се порески одбитак за порез на доходак.

Мане:

 • мали број филијала, иако се сви документи могу обрађивати на мрежи;
 • не баш згодна навигација на сајту.

Благостање

Једна од највећих и најпоузданијих финансијских институција. 1996. године оснивачи су постали Газпромбанк и Руске железнице. Од 2020. године број купаца премашио је 1,4 милиона. Компанија активно сарађује са корпоративним клијентима и појединцима. Обим резерви на крају 2019. године износи око 415 милијарди рубаља. Филијале послују у 72 града земље.

НПФ иде у корак са временом, улажући у напредне технологије, акције поузданих компанија које су се доказале на тржишту. Током 15 година, почев од 2003. године, повећани приход био је 8,3-8,5%. Међутим, 2019. године организација је срушила бар од 10%.

Предности:

 • поуздани оснивачи који знају много о зарађивању и повећању новца;
 • индивидуални приступ купцима (депоненти сами одређују износ, учесталост доприноса и рок плаћања);
 • могућност наслеђивања акумулираног капитала;
 • можете поднети захтев за пензију за вољену особу, на пример, мужа или родитеље;
 • примамљиве понуде за корпоративне клијенте, посебно за запослене у Руским железницама, предвиђено је да се сачува финансирани део певања у случају отказа пре почетка старосне границе за пензионисање.

Мане:

 • релативно ниска профитабилност, али ако је фонд у стању да одржи ниво 2019. године, тада ће ући у врх не само по поузданости, већ и по акумулираним средствима.

Сбербанк

Једини власник компаније је Обербанк Сбербанк. Захваљујући овој чињеници, фонд годишње заузима највише позиције у оценама поузданости. На сигурност депозита утиче и уиграни тим аналитичара који недељно анализирају све резерве, а вреди напоменути да их има много. Почетком 2020. године резерве су износиле више од 600 милијарди рубаља. Аналитика помаже брзом одговору на било какве промене на финансијском тржишту и неутралисању могућих рецесија.

Предности:

 • ради искључиво са поузданим компанијама за управљање;
 • разуман приступ инвестицијама, омогућавајући постизање равнотеже између сигурности депозита и њиховог стабилног повећања;
 • велики број филијала у свим деловима земље;
 • избор погодног распореда плаћања;
 • могућност формирања индивидуалног пакета осигурања који вам омогућава да уштедите до 80% просечне зараде;
 • постоје програми за самозапослене и индивидуалне предузетнике;
 • наслеђивање пензије;
 • одобравање одбитка за порез на доходак;
 • по преносу у други фонд или раскиду уговора 5 година након отварања рачуна, НПФ „Сбербанк“ враћа износ штедње у износу од 100%;
 • функционални интерфејс странице;
 • лични рачун погодан за рад.

Мане:

 • принос унутар 9% годишње.
 • жалбе на масу бирократских поступака у трансакцијама рачуна.

Најпрофитабилнији НПФ

Поузданост НПФ-а је, наравно, добра, јер ће за сарадњу са фондом бити потребно више од годину дана, али шта урадити ако постоји жеља да се за кратко време акумулира значајна сума, тако да се у пензији не ограничите на куповину, узбудљива путовања и поклоне за најмилије? Можда потражите фонд са високим каматним стопама.

Еволуција

Од 2019. правни је наследник НПФ Нефтегарант, који се спојио са Фондацијом Цонсент. Као резултат, број учесника достигао је 162 хиљаде људи, а фонд акумулације - 89 милијарди рубаља. Током прошле године порасли су за више од 13%, а принос на депозите био је 10,9%. Компанија намерава да се развија на тржишту малопродајних услуга пензијског осигурања.

Предности:

 • флексибилни услови за осигурање, исплате пензија и наследство (2 стандардне шеме раде 2020. године, али се преговара о свим додатним условима);
 • уговор је могуће раскинути у било ком тренутку, укључујући и након именовања пензије.

Мане:

 • према проценама Тсетробанк-а, НПФ је препознат као условно стабилан само захваљујући ребрендирању (обе спојене компаније су се сматрале поузданима 20 година раније).

Отварање

Започео са радом 1994. Тада се, под надзором банке Откритие, АД, спојило неколико великих приватних пензијских фондова. Као резултат, од 2020. године покрива 7,1 милион људи и има износ од 516 милијарди рубаља. С правом се сматра једним од највећих фондова у земљи. Већина клијената воли не само поузданост и одличан ниво прихода, већ и политику лојалности усмерену на удобан и профитабилан рад.

Предности:

 • не само профитабилно, већ и стабилно (његову стабилност процењује ниво ААА - максимум);
 • велики број програма који су дизајнирани како да осигурају вашу старост, тако и да се брину о вољенима, укључујући и децу;
 • погодна веб локација са личним рачуном, на којој можете вршити плаћања и пратити кретање финансија;
 • компетентни стручњаци за подршку;
 • пружање пореског одбитка.

Мане:

 • у случају превременог раскида уговора о осигурању, обрачунате камате се не плаћају.

Сургутнефтегаз

У 2019. НПФ-и су имали највећу профитабилност међу сличним организацијама.Било је 13,1%. Организација постоји од 1995. У његовом стварању учествовала је једина истоимена компанија. У почетку је активност била осмишљена да служи радницима који живе у северним регионима.

У 2020. години овај НПФ има најмање 40 хиљада учесника и има финансијска средства од 11 милијарди рубаља. Ово је помало збуњујуће за неке аналитичаре. Мале резерве се објашњавају малом географијом трансакција и неколико неуспелих година почетком 2000-их, када је принос пао на 2%.

Међутим, ситуација се стабилизовала. Од 2008. године компанија учествује у програму обавезног пензијског осигурања, а од 2018. године ради у партнерству са ЈСЦ БАНК СНГБ, која своје услуге чини доступним целокупном становништву Руске Федерације.

Предности:

 • према најновијим подацима Цетробанк-а, она заслужује оцену АА, што значи и њену стабилност;
 • висок ниво прихода;
 • регистрација депозита и за себе и за најмилије;
 • право на наслеђивање капитала у било којој фази акумулације и плаћања, што је прилично ретко у НПФ-има;
 • чак и са негативном профитабилношћу фонда, 0,01% се наплаћује на рачуне депонената;
 • погодан лични рачун који вам омогућава да контролишете кретање финансијских средстава;
 • неколико опција за уплату доприноса на рачун;
 • раскид уговора враћањем депонованих средстава и обрачунате камате.

Мане:

 • значајни недостају.

Закључак

Број индивидуалних пензијских осигуравајућих друштава расте. Да не бисте погрешно израчунали, вреди изабрати организације са дугом историјом, великим бројем клијената и значајним капиталом, али је још важније не стављати јаја у једну корпу. Економска ситуација се непрестано мења. У 2020. години можете бирати између НПФ-а, депозита, улагања у некретнине или племените метале.

ОСТАВИТЕ ПРЕГЛЕД

Унесите свој коментар!
Молимо унесите своје име овде

Прочитао сам услове Кориснички Уговор *