🐈Најбоље патуљасте расе мачака за 2020. годину.

0

Неко воли искључиво псе, неко - искључиво мачке, али нема ниједне особе која је равнодушна према малим мачићима. Ова мајушна створења једноставно плене срце својом шармантном глупошћу и знатижељом о свему што се дешава у огромном свету око њих. Многи потајно сањају да ће њихов љубимац увек остати тако мали, како по изгледу, тако и по навикама. Пре неколико деценија то је постало могуће. Довољно је само набавити патуљасту мачку.

Историја порекла

Постоји посебна наука која се бави узгојем нових раса мачака - фелинологија. Узгајивачи САД-а и Европе отприлике 80-их година двадесетог века схватили су да што лепше и мање биће излази, већа цена и већи број купаца може се продати. Од тада је почело узгајање патуљастих мачака, које се одвијало мутацијама гена или хибридизацијом. Извршен је прилично велики број експеримената, али само неколико десетина је било успешно.

Предности и мане

Узгој вечно малих кућних љубимаца прилично је сложена ствар која захтева дубоко знање о природи мачака, због чега се често покушаји да се добије маће маче не покажу успешним. У овом броју се могу разликовати и слабости и предности. Погледајмо детаљније сваку ставку.

Предности:

 • изглед малих кућних љубимаца;
 • већина власника примећује пријатан карактер, изузетну љубазност, смиреност и стрпљење, као и потпуно одсуство било каквих манифестација агресије и непријатељског расположења;
 • неке од описаних животиња помажу људима да се носе са својим менталним проблемима, што је доказано низом анкета и студија.

Мане:

 • мало знања о природи наше мање патуљасте браће:
 • непредвидљивост наследних патологија;
 • ограничени генски фонд.

Карактеристике садржаја

Као и свака друга животиња, вечни мачићи имају неке особености у чувању. Ево неколико савета које треба да следите како бисте свог љубимца одржали здравим и смиреним.

Исхрана

Правилна и уравнотежена исхрана је можда један од најважнијих критеријума за одржавање нормалног функционисања тела код било ког живог бића. Требали бисте бити врло опрезни око храњења патуљастог љубимца, посебно ако сте раније имали само обичне мачке или мачке. Не би требало дозволити преједање, тако да бисте требали хранити кућног љубимца у малим порцијама не више од 2-3 пута дневно.

Узгајивачи који имају велико искуство у раду са одређеном пасмином помоћи ће у бројним питањима: „Чиме хранити животињу“, „Каква је врста хране погодна“, „Да ли је могуће хранити кућног љубимца оним што сам једем“. Они могу да предложе неке корисне хакете на основу својих личних запажања и експеримената.

Вриједно је купити храну само од поузданих произвођача.

Ветеринарски

Чланак је већ више пута споменуо неке развојне проблеме повезане са недостатком знања о малим врећицама. На несрећу, неке узгајиваче више брине зарада од продаје прилично велика него здравље будућег или новорођеног мачета.

Међу описаним животињама честе су болести мишићно-скелетног система, као и различити деформитети кичме и грудног коша. Због тога не бисте смели занемарити посете ветеринару ни по једном питању које се појави у вези са малим кућним љубимцем.

Узгој

Узгој, или како фелинолози такође називају овај процес, узгојни рад је веома ризичан за здравље мачића и мачака. Због генетских карактеристика патуљастих мачака, овај ризик постаје још оштрији. Да бисте обављали овај посао, морате имати најмање основно знање из области фелинологије и имати успешне практичне мере у овом питању. Клијенти више верују узгајивачима којима је вођа професионални фелинолог.

Још један фактор од којег успех посла не зависи ништа мање је прави родитељски пар. Нећемо улазити дубоко у ову тему, али навешћемо неколико посебно важних фактора избора:

 • родитељи морају имати добар родослов;
 • родитељи не би требало да потичу од укрштања породичних веза, у научном смислу, не би требало да буду производ сродства у сродству;
 • прилично је тешко наћи добар родитељски пар: може потрајати знатна количина времена и труда, па узгајање патуљастих животиња треба поверити поузданом узгајивачу.

Додатни поступци

Сада је време да разговарамо о поступцима потребним за квалитетну негу. Здравље и пријатан изглед кућног љубимца зависе од њихове примене:

 • Нега очију. Неопходно је обрисати сузне путеве, што може довести до суппуратиона и инфекције очију.
 • Нега ушију. Баш као и очи: треба их редовно чистити.
 • Зубарска нега. Ветеринари препоручују патуљастом бићу давање малих костију или крекера за жвакање како би помогли у борби против каменца.
 • Нега косе. Неопходно је редовно водити водене поступке, као и чешљати капут четкама.
 • Варење. Као што је раније поменуто, исхрана кућног љубимца треба бити уравнотежена. Неће бити сувишно периодично га прегледати.
 • Температурни услови. У хладним сезонама вреди изоловати кућног љубимца различитим оделима, у врућим сезонама - надгледати време проведено на директној сунчевој светлости.

Многе од горе наведених мера могу изгледати сувишно и изузетно заштитно. Многи нису навикли да такву пажњу посвећују бризи о мачки / мачки, али описани кућни љубимци имају ослабљен имунолошки систем, па се ове мере чак могу назвати виталним.

Како одабрати патуљасту мачку

Куповину овог љубимца морате схватити довољно озбиљно, бар због горе наведених потешкоћа и карактеристика. Морате неколико пута размислити о својој одлуци да бисте схватили да ли сте спремни посветити довољно времена и новца малом бићу. Ако сте, пошто сте насликали све предности и недостатке, и даље чврсто уверени да желите да добијете патуљастог пријатеља, онда морате да решите бројна питања: "Коју расу одабрати", "како одабрати и купити маче"

Избор расе

 • Прва ствар коју треба да одлучите је дужина длаке вашег будућег мачета. Размислите да ли желите кратко ошишано, пухасто или ћелаво лице. Када правите овај избор, узмите у обзир и колико често можете очистити кућу или стан од вуне.
 • Неће бити сувишно одлучити се за класу изложбе. Кућни љубимци су подељени у 3 такве класе: изложба, раса и кућни љубимци. Изложбени кућни љубимци су најпогоднији за учешће на разним такмичењима, јер они најближе понављају стандарде пасмине. Расне мачке су намењене за узгој, а ова категорија укључује углавном представнице жена.Мушки представници припадају класи кућних љубимаца. Генерално, кућне мачке су чистокрвне, али узгајивачи их не користе за узгој и изложбе.
 • Вреди радити теорију: прочитајте историју појаве, опис и прегледе, погледајте фотографије. Ове информације можете прочитати у следећем одељку чланка.
 • Расу коју сте изабрали треба унапред договорити са остатком породице, ако постоји. Важно је да избор буде угодан и погодан не само за вас.

Купујем маче

Када је тежак избор, описан у последњем одељку чланка, већ направљен, појављују се потешкоће са стицањем малог створења: где је боље и сигурније купити, како у почетку бринути о њему

 • Требали бисте купити маче од поузданих узгајивача. То се може урадити како у офлајн тако и у продавницама на мрежи. Технологије за 2020. годину су добро развијене, тако да маче можете наручити из било ког дела света, а узгајивачи и превозници ће бити одговорни за испоруку вашег новог патуљастог пријатеља. Међутим, многи власници препоручују да га узимају сами, јер је изузетно важно да мало створење које је отргнуто од мајке осети љубав, бригу и топлину од другог бића, а боље је да и ви постанете такво створење.
 • Питајте узгајивача сва ваша питања о исхрани, здрављу и нези. Замолите да вас упознају са родитељима бебе и уверите се у њихово здравље. Саставите уговор о куповини: ако узгајивач нема шта да крије, он ће бити само „за“ испуњавање ове формалности.

Најбоље расе патуљастих мачака

Сада када знате све карактеристике садржаја, снаге и слабости таквих мачића, вреди одлучити о раси. Испод је оцена подељена у 3 велике групе: буџетска, средња и премијска.

ТОП најбоље буџетске пасмине патуљастих мачака

Мунцхкин

Карактеристична карактеристика мунцхкина су кратке ноге, које су 2 пута мање од тела.

Прича о Мунцхкину започела је сасвим обично - 80-их година прошлог века девојка из једне америчке државе приметила је сиромашну уличну мачку и одлучила да је покупи. Такође је приметила да је мачка имала необично кратке ноге. Девојчица је ову особину сматрала болешћу повезаном са животним животом на улици.

Међутим, након неког времена, кућни љубимац је донео исто потомство са кратким ногама. Женке ове врсте су поновиле историју - мачићи су поново добили кратке удове. Девојчица која је покупила уличну мачку отишла је на састанак код ветеринара, током којег се испоставило да ова карактеристика није болест, већ мутација. Дакле, сви су сазнали за Манцхикинсе, који су се појавили на најбољим изложбама 90-их.

Цена класе кућних љубимаца: 15-20 хиљада рубаља.

Цена класе моста: 40-60 хиљада рубаља.

Спецификације:

 • Очекивано трајање живота: 13-16 година.
 • Висина: 65 цм.
 • Тежина: 2,2 - 4 кг.
 • Земља порекла: САД.

Предности:

 • послушан;
 • пријатељски
 • не скачите по столовима и ормарима;
 • нису наметљиви;
 • не мјаукати често.

Мане:

 • воле да крију ствари;
 • будите се ноћу ако им играчке не буду уклоњене.

Наполеон

Раса, поносно и разиграно носећи име великог заповедника, има дугу косу и кратке ноге.

Оснивач Наполеона је Јое Смитх, који је био толико наклоњен прелепим мунцхкинима да је одлучио да их учини још егзотичнијим прелазећи их са перзијском мачком која изгледа без даха и бескрајно слатког лица. Јое дуго није могао постићи жељени резултат: многе животиње су примиле гомилу наследних болести, али до 1995. године Јое-ови напори су коначно крунисани успехом.

Цена класе кућних љубимаца: 40к руб.

Цена класе моста: 100к рубаља.

Спецификације:

 • Животни век: 12-15 година.
 • Висина: до 20 цм у гребену.
 • Тежина: 2-3,5 кг.
 • Земља порекла: САД.

Предности:

 • најбоља опција за породицу са малим дететом: мачки ће бити драго само због честих игара и "стискања";
 • пријатељски и мирно;
 • врло смешно.

Мане:

 • захтевају много пажње, коју власници не могу увек посветити због ритма живота.

Минскин

Релативно нова раса која се појавила тек почетком 21. века због укрштања Мунцхкина и Сфинге. Кућни љубимац је добио ћелаво тело са крзненим умецима и кратким ногама. Због свог изгледа, мински су добили надимак хобити.

Минкини су се појавили захваљујући америчком узгајивачу Паулу МцСорлеи-у, који је прешао Мунцхкин-а, Спхинк-у, а такође је у насталу смешу додао Бурманце и Девон-Рек. Први минскин по имену Рори рођен је у јулу 2000. године.

Цена класе кућних љубимаца: 21К руб.

Цена класе моста: 50.000 рубаља.

Спецификације:

 • Животни век: 12-15 година.
 • Висина: до 20 цм у гребену.
 • Тежина: 2-3 кг.
 • Земља порекла: САД.

Предности:

 • врло нежна и нежна;
 • топло и пријатно на додир;
 • пацијент са малом децом.

Мане:

 • врло покретни: воле да се пењу много више и трче по цео дан.

ВРХ најбољих пасмина патуљастих мачака у средњој ценовној категорији

Сингапур

Сингапур је у Гинисовој књизи рекорда наведен као „најмања раса мачака на свету“.

Историја Сингапура започела је истоименим острвом - Сингапур, где су ове животиње живеле у сваком канализационом јарку. Међутим, након реконструкције канализационог система популација животиња се смањила и ко зна, можда да није било америчког геофизичара Меадов-а, који је током тајне експедиције боравио на острву и пронашао занимљива минијатурна бића која су била модерна у Сједињеним Државама, потпуно би изумрли. Међутим, Меадов је успео да пребаци неколико примерака на континент до свог пријатеља. Она је та која је започела узгајивачки рад са Сингапуром.

Цена за кућне љубимце: 50к.

Цена класе расе: 120к.

 

Спецификације:

 • Очекивано трајање живота: 13-16 година.
 • Тежина: 2-3 кг.
 • Висина: у гребену: 20-25 цм, дужина тела: 55 цм.
 • Земља порекла: Сингапур.

Предности:

 • невероватан изглед лепоте;
 • флексибилан карактер;
 • хипоалерген;
 • непретенциозна брига.

Мане:

 • захтева повећану пажњу;
 • тешко је пронаћи и купити кућног љубимца.

Лемкин

Занимљива карактеристика Лемкина, или како га још називају Ламбкин, су кратке ноге (попут мунцхкинса) и коврџава вуна (попут јагњади). А сама реч Ламбкин значи „јагње“.

Лемкини потичу из 80-их година прошлог века. Добио их је амерички узгајивач Терри Харрис као резултат укрштања кратконогог Мунцхкина са коврџавим Селкирк Реком. Први покушаји се нису завршили успехом, а тренутно се раса сматра прилично ретком, јер није увек у леглу барем једно маче које одговара стандардима.

Цена класе кућних љубимаца: 50к руб.

Цена класе моста: 200.000 рубаља.

Спецификације:

 • Очекивано трајање живота: 12-14 година.
 • Висина: до 20 цм у гребену.
 • Тежина: 2-3,5 кг.
 • Земља порекла: САД.

Предности:

 • не несташан, послушан;
 • су стрпљиви и прилагођени деци;
 • умерено активан;
 • показују интересовање за свет око себе.

Мане:

 • воле да се пењу на високе површине, па их морате пажљиво надгледати у шетњама како бисте избегли уклањање кућног љубимца са дрвета;
 • пролио јако због своје коврџавости.

Скокум

То су животиње кратких ногу са дужим задњим ногама од предњих. Имају шиљате уши и пухасти, благо коврџави капут.

Скоос су рођени 1996. године захваљујући америчком узгајивачу Роиу Галусхи, који је досаду постигао укрштањем кратконогих мунцхкинса и коврџавих лаперма.

Цена класе кућних љубимаца: 30к руб.

Цена класе моста: 150.000 рубаља.

Спецификације:

 • Очекивано трајање живота: 12-16 година.
 • Висина: до 20 цм у гребену.
 • Тежина: 1,3-3 кг.
 • Земља порекла: САД.

Предности:

 • активан и пријатељски расположен;
 • независни: можете да одете сами, неће им бити досадно и неће постати депресивни.

Мане:

 • врло тихо (од њих тешко можете чути гласно мјаукање или мукање).

Кинкалов

Кинкалови су занимљиви због својих кратких ногу и дугог тела у комбинацији са слатким закривљеним ушима.

Они су још увек у развоју, али започели су деведесетих захваљујући америчком узгајивачу Терри Харрис-у, који је прешао Мунцхкин и Америцан Цурл.

Цена класе кућних љубимаца: 45к руб.

Цена класе моста: 150.000 рубаља.

Спецификације:

 • Очекивано трајање живота: 12-14 година.
 • Висина: до 20 цм у гребену.
 • Тежина: 1,3-3 кг.
 • Земља порекла: САД.

Предности:

 • савршено комуницирају са људима;
 • врло умиљат и пријатељски расположен;
 • могу без власника док су заузети.

Мане:

 • воле да истражују сва непозната места у кући, па могу случајно погодити неке предмете.

ТОП најбољих пасмина патуљастих мачака

Скиф-таи-дон

Разлика између скифф-таи-дон-а лежи у апсолутно пропорционалном телу - без кратких ногу. Скит-таи-дон је копија сијамске мачке: као да је неко узео, однео „умањивач Фуфелсхмертс“ и испоставило се да је ова величанствена раса.

Историја Скита-Таи-Дона датира од 80-их година прошлог века у Ростову на Дону као резултат мутације. Узгајивач бобтеила на улици је покупио мачку сломљеног репа. После неког времена везала га је за сијамску мачку која је од рођења имала кратак реп. Сва мачићи су изашли као обични бобтаилс. Сви осим једног, који је изгледао прилично ситно у поређењу са другима. Ово мало маче изнедрило је Ските-Таи-Доне.

Цена за кућне љубимце: 70к руб.

Цена класе моста: 300к РУБ

Спецификације:

 • Очекивано трајање живота: 18-20 година.
 • Висина: до 19 цм у гребену.
 • Тежина: 1-2 кг.
 • Земља порекла: Русија.

Предности:

 • има велику љубав према деци;
 • активан и несташан.

Мане:

 • иако су мали, треба им простора за подвале и игре.

Бамбино

Бамбино је по својим особинама сличан Минскинову.

Претпоставља се да је маче бамбино рођено случајно. Пронашли су га амерички узгајивачи. Сићушно створење их је веома занимало. Стекли су маче и започели узгојни рад са њим и канадским сфингама. Резултат се није дуго чекао.

Цена за кућне љубимце: 60к руб.

Цена класе расе: 400к рубаља.

Спецификације:

 • Очекивано трајање живота: 7-15 година.
 • Висина: до 20 цм у гребену.
 • Тежина: 2-4 кг.
 • Земља порекла: САД.

Предности:

 • недостатак знакова агресије;
 • хипоалерген;
 • немају навику да пуно скачу, због чега предмети ентеријера остају нетакнути.

Мане:

 • су веома везани за људе, па не могу дуго остати без њих.

Двелф

Посебност патуљака су њихови кратки удови са дужим задњим ногама од предњих, голе коже и заобљених закривљених ушију.

Ово је једна од најмлађих раса патуљастих мачака: прва јединка је узгајана 2009. године као резултат укрштања Мунцхкина, Спхинка и Америцан Цурл-а.

Цена класе кућних љубимаца: 120к руб.

Цена класе моста: 600к рубаља.

Спецификације:

 • Очекивано трајање живота: 18-20 година.
 • Висина: до 18 цм у гребену.
 • Тежина: 2-3 кг.
 • Земља порекла: САД.

Предности:

 • не показују агресију према деци и другим кућним љубимцима;
 • умерено активан;
 • радознао.

Мане:

 • веома су везани за власнике, па им је зато досадно ако нису код куће.

Избор праве расе патуљастих мачака није лак. Вреди то схватити крајње озбиљно. Горњи савети ће вам олакшати проналажење праве опције по приступачној цени. Уживајте у заједничком животу са будућим кућним љубимцем!

ОСТАВИТЕ ПРЕГЛЕД

Унесите свој коментар!
Молимо унесите своје име овде