Најбољи произвођачи противпожарних врата за 2020. годину

0

Шта може бити лакше од врата? Историчари и археолози се не обавезују да са сигурношћу кажу када је неко први пут почео да брани свој дом уз њихову помоћ.

И данас је њихова сврха још увек иста - да ограниче приступ просторијама, али дизајн и материјали су се озбиљно променили. У доба развијених технологија и специјализације појавиле су се многе њихове сорте, дизајниране за одређене услове функционисања и рада.

Врата ложишта

Све структуре врата могу се поједноставити у две главне класе:

 • Спољни. Постављају се како би се просторије одвојиле од улице.
 • Интерни. Инсталирано за одвајање соба и ограничавање приступа њима.

Без обзира на материјале од којих су направљена, сврха било којих врата је очување микроклиме у соби и ограничавање приступа њима.

Али постоји једна ствар која је непријатнија од посете досадних посетилаца или чак лопова - ово је пожар. А често врата постају слаба карика у заштити од пожара. Камени зидови или дрво са ватроотпорном импрегнацијом издржаће налет пламена, док крило врата можда неће издржати, запалити се, деформисати се под утицајем високих температура и онемогућити излаз из зграде. Лабаво пријањање платна, пукотине, одсуство прага могу довести до продирања производа сагоревања: дима и угљен-моноксида и представљају непосредну опасност по живот и здравље.

Где је потребно поставити противпожарна врата?

Места на којима је потребна уградња ове врсте производа су јасно регулисана. Структура врата је део противпожарне преграде, чинећи с њом јединствену целину. Сврха препреке је да спречи ширење пламена и производа сагоревања из собе у собу, између зграда или са улице.
Ако је према грађевинској документацији зид или конструкција противпожарна преграда, уградња је обавезна.

Дакле, места обавезне употребе ватроотпорних улазних конструкција су:

 1. Евакуација и излази из ватре из зграда и објеката у местима масовног боравка људи. (Образовне, медицинске установе, трговински и изложбени комплекси, железничке станице, аеродроми, забавне установе).
 2. Техничке просторије (централа, серверске собе, вентилационе коморе).
 3. Места чувања и складиштења запаљивих материја.
 4. Излази са степеништа на таван
 5. Кроз ходнике и шахтове лифта.

У техничкој документацији и од произвођача, противпожарна врата су означена скраћеницом „ПД“. У регулаторним документима уобичајено је означавати и друге ватроотпорне структуре са истом скраћеницом - гротла, капије, прозори, завесе, завесе. У овом прегледу нећемо се задржавати на поменутим структурама, па ће скраћеница „ПД“ значити врата.

Само конструкција која има сертификат о усаглашености у утврђеном узорку и која је прошла испитивања која потврђују његова заштитна својства може се сматрати ватроотпорном.

Уверења произвођача само у тако озбиљном питању као што су поузданост и отпорност на пламен нису довољна, стога сви који планирају да продају своје производе као ватроотпорне морају безуспешно проћи одговарајуће тестове.
За испитивање, узорак производа се даје лабораторији, која је инсталирана у посебној соби. У овом случају мора се строго поштовати комплетност и технологију уградње.

Након уградње, термопарови су причвршћени на врата у складу са стандардима, фиксирајући температуру на површини. Даље у игру улазе пећ или горионици на гас који симулирају пожар.

Стручњаци мере време од почетка теста, док се не појаве први знаци граничних стања узорка. Производ добија одговарајући сертификат на основу извештаја о испитивању.

Главне карактеристике ПД

Граница ватроотпорности

Овај индикатор означава временски период у минутима од тренутка када је пламен почео да комуницира са површином док се не догоди једно или више граничних стања.

Три су главна ограничавајућа стања:

Губитак интегритета (Е)

Појава рупа или пукотина на узорку или појава пламена на супротној страни површине у периоду дужем од 10 секунди.

Након тестирања, производу се додељује одговарајући индекс, на пример, Е 60.

То значи да ће улазна конструкција моћи да поднесе ватру најмање 60 минута, а притом је неће пуштати у просторију.

Губитак топлотне изолације (И)

Загревање полеђине површине узорка на температуру изнад 140 Цо или постизање температуре од 220 Ц на оквиру врата.

Овај индикатор је такође укључен у индекс који се мери у минутима. Често се додају индекси, док се за основу узима мањи показатељ у времену.

Ради јасноће, узорак класе ЕИ 60 не би требало да изгуби своја топлотноизолациона својства под утицајем пожара у року од сат времена, док може проћи више времена пре него што се интегритет наруши, али први показатељ ће се узети у обзир.

Отпорност на продирање гасова и хладних испарења (С)

Карактерише непропусност структуре и способност ограничења продирања производа сагоревања у просторију. Често су они ти који представљају највећу опасност за живот и здравље. Ова карактеристика се такође додаје бренду врата.

Губитак носивости (К)

Деформација платна или кутије, спречавајући је да се отвори, испадање са платна из кутије или саме кутије са врата.

Најчешћи коефицијенти отпорности према крајњим оптерећењима су 30, 60 и 90 минута. Верује се да је ово време довољно за локализацију пожара или евакуацију људи. Постоје модели са индексом 120, али они су егзотичнији. Поред тога, за два сата пожара ватра често уништава саме зидове и деформише носеће конструкције тако да врата више не стварају озбиљну заштиту за ватрени елемент.

Дакле, Е 180 је пре маркетиншки трик и лукавост произвођача, штавише, у стварима у којима је то, благо речено, неприхватљиво.

Шта су противпожарна врата

 • Ширина:

Шкољке, Један и по, самац.

 • По материјалу и материјалу кутије

Метал: Израђен од челика дебљине најмање 1 мм. Унутрашњост је испуњена минералном вуном велике густине. По ободу кутије мора бити постављена заптивка како би се осигурала непропусност.

Дрвени: Израђени су од дрвета, импрегнирани смешама које спречавају сагоревање. Спољна површина је украшена МДФ-ом. Отпорност на ватру таквих структура је ниска, али они имају једну неспорну предност - лакоћу. Такође је лакше испуцати ако је потребно.

Алуминијум: Због високе топлотне проводљивости алуминијума имају малу отпорност на деформације и отпорност на ватру, стога су ојачани челичним профилом, а најчешће се израђују у комбинацији са стаклом.

 • По нацрту

Глуво: Чврсто платно.

Остакљено: Ако вам је потребна визуелна контрола онога што се дешава, погодно је платно са посебним каљеним стаклом. По правилу, двоструко застакљена јединица је вишеслојна, простор између стаклених плоча испуњен је посебним негорљивим гелом.

На продаји можете повремено пронаћи пластичне ПД. Међутим, било која пластика када се загреје емитује токсичне материје или се брзо деформише, јер пластика или ПВЦ производи отпорни на ватру не постоје.

Прибор и окови за ватроотпорне улазне конструкције

Као и свака друга, противпожарна врата требају оков. Садржи:

 • Шарке, ручке (укључујући „анти-панику“, које олакшавају отварање крила у екстремној ситуацији), затварачи који обезбеђују поуздано затварање крила.
 • Заптивке. Кабел инсталиран око периметра крила или врата. Затвара врата када су затворена. Потребна је периодична замена, јер временом губи еластична својства.

Постоје посебни каблови који се, када се загревају, пењу и повећавају запремину, поуздано блокирајући приступ просторији производа сагоревања и дима. И ваздух, који, иако добар за гашење пожара, није нимало забаван ако се нађете закључани иза таквих врата.

 • Бројни модели су опремљени вентилационим решеткама.

Као и сама врата, и сви окови морају бити дизајнирани да издрже високе температуре.

Мане противпожарних врата

Ту спадају низак отпор против провале. Сложени механизми брава приликом загревања могу отказати и онемогућити евакуацију. Из истог разлога, четворострани механизми за закључавање нису уграђени у производе отпорне на ватру. Шипке брава су деформисане снажним загревањем, а пречке са великим степеном вероватноће заглавиће платно у отвору, угрожавајући могућност напуштања куће.

Најбоље решење била би комбинација конвенционалних врата високе сигурности и модела отпорног на ватру, који се уграђује у предворје или хол.

Уградња противпожарних врата

Када купујете, питајте продавца да ли може да вам постави врата. Чињеница је да за уградњу таквих производа компанија мора нужно имати сертификат. Наравно, за кућну употребу ово можда није критично, али је изузетно важно када се инсталира у институцији или предузећу.

Ако продавац не може да пружи ову услугу, мораћете да потрошите време у потрази за одговарајућом канцеларијом, па ћете избећи проблеме током испоруке предмета и провера пожара.

Најбољи произвођачи противпожарних врата за 2020. годину

АКС ГРОУП

На седмом месту рејтинга је руска компанија АКС ГРОУП, специјализована за производњу алуминијумских противпожарних врата.

У производњи се користе достигнућа италијанских произвођача, посебно системи протупожарних профила компаније НевТец. Каталог компаније садржи провидне алуминијумске конструкције класа ЕИВС 30 и ЕИВС 60. За застакљивање користе се посебне ватроотпорне стаклене јединице.
Употреба ватроотпорног стакла и термички експандирајућег филма разликује се од уобичајене такве двоструко застакљене јединице. Смештен између стаклених плоча, када се загрева, он се шири, испуњавајући унутрашњи простор и спречава уништавање пакета и продор производа сагоревања у просторију.

Поред ламинираног стакла, популарно решење је пуњење шупљина стаклених јединица посебним гелом за гашење пожара. Са продуженим загревањем, каљено стакло се уништава, гел иза њега кристалише и ствара ватросталну масу, што спречава загревање површина које се налазе иза њега.

Линија АКС ГРОУП укључује ПД-моделе са једним и двопољем.

Поред врата, компанија дизајнира улазе са ватроотпорним застакљењем и светлопропусним преградама класе ЕИВ 30 и ЕИВ 60.

Главна подручја примене производа су тржни и канцеларијски центри, аеродроми, железничке станице, улазне групе стамбених зграда и хотели.

На захтев купца, произвођач може да обоји готов производ у било коју од РАЛ боја.

АКС ГРОУП има важећи сертификат за уградњу ПД издат од Министарства за ванредне ситуације, што значи да не морате губити време у потрази за инсталатерима. И сав посао биће завршен брзо и биће изведен висококвалитетно.

противпожарна врата АКС ГРОУП

Предности:

 • Атрактиван изглед;
 • Велики избор окова.

Мане:

 • Високи трошкови готових производа;
 • Дуго време производње. (Кашњења су могућа због дуге испоруке страних компоненти).

ВЕРДА

Шесто место рецензије је код произвођача ПД из Московске области.

Специјализован је за производњу ватроотпорних структура врата. Компанија производи метална противпожарна врата која су у складу са ЕИ 30 и ЕИ 60 класама.
Пунило је базалтна вуна велике густине, која може да издржи температуре до 1000 ° Ц.

На захтев купца могу се направити конструкције са провидним уметцима до 25% застакљивања укупне површине производа.

Сви производи морају бити тестирани на ватру и имати све потребне сертификате за употребу као ПД.

Спољна површина је обојена бојом у праху, која загревањем не емитује токсичне материје. Стандардни опсег боја је сива или црвена, међутим, ако купац жели, производ може бити обојен у другу боју.

противпожарна врата ВЕРДА

Предности:

 • Поуздани механизми закључавања;
 • Отпоран прашкасти премаз.

Мане:

 • Није идентификовано.

Титан

На петом месту је добављач метала ПД Титан. Седиште и главна производња налазе се у Тверу. Компанија је на тржишту од 1998. Као и већина произвођача, компанија се у почетку бавила металним вратима. У време оснивања, ватроотпорна врата била су егзотичнија, била су скупа и нису била у великој потражњи међу купцима.

Међутим, тржиште диктира своја правила, а временом је на Титану покренута линија за производњу ПД.

Компанија производи стандардне металне конструкције израђене од метала испуњене минералним пунилом високе чврстоће. Граница ватроотпорности је од 30 до 60 минута.

Асортиман укључује једноструке и двокрилне моделе, фиксне и са ламинираним стаклом за видљивост и контролу.

Сви материјали и прибор испуњавају захтеве ГОСТ-а.

ватроотпорна врата Титан

Предности:

 • Отпоран трајни прашкасти премаз;
 • Поуздани механизми закључавања.

Мане:

 • Није идентификовано.

Термостоп НЕ

Произвођач из Републике Татарстан. Компанија је специјализована за производњу ватроотпорних производа и представља широку палету производа: од врата до капија. Класе заштите произведених производа: ЕИ60 и ЕИ90. Недавно су у производњу лансирани нови производи са ограничењем отпорности на ватру од најмање 120 минута, што је максимални показатељ за ову врсту производа.

Слична вредност постиже се ојачаним профилом, дебљим слојем минералног пунила и двоструким заптивачем око периметра. Тежина таквог ПД-а већа је од типичног производа, па је због поузданости крило опремљено са три шарке.

Индустријски стандард је употреба полимерне прашкасте боје која успорава пламен.

Врата из термостопне нуклеарне електране испуњавају захтеве ГОСТ-а и стандарде и широко се користе у републици и шире.

противпожарна врата Термостоп НЕ

Предности:

 • Велика отпорност на ватру;
 • Добар квалитет израде.

Мане:

 • Мали избор застакљених модела.

ДМ-Сервице

Трећа линија рејтинга припада белоруској компанији, у чијој се линији модела налазе метална врата и платна са провидним уметцима. Асортиман укључује ПД са једним пољем и двопољем.Граница ватроотпорности, у зависности од модела, варира од 30 до 90 минута.

Конструкција и материјали су стандардни за ову класу производа: То су отпорне на ватру шарке и отпорне на топлоту незапаљиве ручке које могу издржати отворени пламен без значајног загревања.

На захтев купца, у комплету се могу додатно укључити затварачи врата или ручице против панике.

Сви узорци представљени за продају су сертификовани за продају у Руској Федерацији.

противпожарна врата ДМ-Сервице

Предности:

 • Велики избор окова;
 • Приступачне цене;

Мане:

 • Није идентификовано.

Торек

Компанија из Саратова заузима друго место на ранг листи. Купци добро знају бренд као произвођача поузданих улазних врата, међутим, нису једини у асортиману компаније. Идући у корак са временом, фабрика је покренула производњу ПД.

У производњи користимо властите профиле ојачане за спречавање деформација. Базалтна вуна, која је већ постала позната, користи се као пунило.

Карактеристична карактеристика Торек производа је одлична звучна изолација и непропусност.

Приликом састављања готовог производа користи се заптивка која спречава улазак дима и производа сагоревања у заштићену просторију. Вредности ватроотпорности произведеног ПД су од 30 до 60 минута, у зависности од употребљених материјала.

противпожарна врата Торек

Предности:

 • Високе перформансе звучне изолације и непропусности.

Мане:

 • Било је притужби на рад брава на вратима са једним вратима.

Аргус

На првом месту је проверени произвођач из града Иосхкар-Ола. Компанија је основана 2001. године и у почетку се бавила производњом челичних врата. Временом је производња расла, савладаване су нове технологије. Пуштене су у рад нове линије и капацитети.

Модели компаније су увек популарни код купаца због својих демократских цена и поузданости.

Данас је за производњу противпожарних врата одговоран засебан одељење газдинства. Асортиман укључује појединачне металне моделе дебљине 1 мм и 1,2 мм. На захтев купца, стручњаци компаније ће произвести производ нестандардних величина.

Класа ватроотпорности произведених ПД: ЕИ30 и ЕИ60.
Карактеристика произведених модела је сопствени патентирани дизајн, који повећава носивост врата и повећава отпорност на деформације.

По завршетку користе се фитинзи отпорни на високе температуре и ручке које се не загревају у додиру са пламеном.

Као пунило користи се ватроотпорна минерална вуна на бази базалта. Сви произведени модели имају сертификате и у складу су са ГОСТ.

противпожарна врата Аргус

Предности:

 • Поуздана арматура;
 • Ниске цене.

Мане:

 • У линији нема врата без прагова и са падајућим праговима;

Савети за избор противпожарних врата

Повери прорачун класе производа и уградњу професионалцима. Противпожарна баријера мора имати отпорност на ватру не нижу од улазне конструкције.

Не оклевајте да тражите од продавца сертификат о усаглашености.

Немојте бити у искушењу да купите јефтино. У овом случају, ниска цена са великим степеном вероватноће ће значити да ћете добити производ који неће бити у стању да адекватно поднесе ватру због неквалитетних или јефтиних материјала.

Обавезно инсталирајте противпожарни аларм. Запамтите да без обзира који се индекс налази у пасошу ваших врата, он неће издржати налет пламена више од једног и по до два сата, па чак ни тада, ако је његова класа ватроотпорности од 90 до 120 минута, што је реткост. Ако се сигнал да благовремено, локализација пожара или евакуација могу бити много бржи, што значи да се могу избећи губици међу људима и минимизирати оштећења на објектима и имовини.

Ако имате искуства у управљању противпожарним вратима, поделите то у коментарима.

ОСТАВИТЕ ПРЕГЛЕД

Унесите свој коментар!
Молимо унесите своје име овде

Прочитао сам услове Кориснички Уговор *