Најбоља средства за испирање система грејања за 2020. годину

0

Сваки систем грејања садржи мале честице које непрестано циркулишу заједно са течношћу кроз цеви. Најчешће су такве супстанце рђа, каменац или слични елементи. Када се акумулира пуно ових компонената, тада почињу проблеми са загревањем. Отпади се заглаве на једном месту и почињу да стварају наслаге које ометају нормалну циркулацију воде, а самим тим и пренос топлоте постаје гори. Наравно, постоји решење за овај проблем - испирање система грејања.

Уредништво сајта „best-sr.designuspro.com“ припремило је за вас рејтинг најбољих средстава за чишћење система грејања за 2020. годину.

Да ли је потребно испрати систем?

Важно је схватити да није потребно испирање свих станова и приватних кућа. Будући да савремени произвођачи стварају иновативније уређаје који не акумулирају талог. А када се пренос топлоте погорша, то не значи увек загађење. Прозрачивање је уобичајено и јавља се након што се систем напуни новом течношћу. Да би се то елиминисало, прво се избацује сав ваздух, а затим се додаје антифриз или вода. У почетку (око 2-3 недеље), расхладна течност ће се таложити - ово је нормалан процес, главна ствар је стално чишћење филтера тамо где ће испасти. Након неког времена, када се нечистоће исцрпе, честице ће престати да испадају.

Када особа користи такав систем (затвореног типа), тада ће радити дуги низ година без икаквог чишћења. Супротна ситуација, када грејању треба стално допуњавање споља. Тада особа не може да избегне стварање талога. После 3-4 године у цевима ће се акумулирати велика количина отпадака, а у батеријама ће се створити муљ. У овом случају је потребно испирање.

Сличан ефекат може настати услед продора ваздуха у затворени систем. Мехурићи ће почети да нагризају металне елементе, што ће проузроковати стварање оксида гвожђа, који ће се све време накупљати у филтеру. Овде проблем неће представљати лоша вода, већ пластичне цеви које су произведене без заштитне преграде за кисеоник.

Да би цеви поново почеле да се греју и не би оставиле власника на хладном, систем треба испрати. Али поред тога, мора се извршити и поступак чишћења:

 • Када су грејни уређаји престали да одају топлоту. То се може догодити са једним елементом или са више њих. Први знак је неравномерно загревање секција када је дно потпуно хладно. Треба разумети да су се разматрале и елиминисале стандардне ситуације, али то није утицало на пренос топлоте.
 • Када се систем грејања стално пуни свежом водом или неком другом супстанцом. То је често случај када особа користи електродни котао, јер је за нормално функционисање потребно додати воду са одређеном вредношћу соли. Дакле, власник непрестано надгледа хемијску реакцију и надгледа ниво соли или додаје нову расхладну течност за аутоматизацију процеса.
 • Када велика количина кисеоника уђе у воду. Знаци овог проблема су свакодневно зачепљење корита и лош пренос топлоте, док котао ради максималним капацитетом.

Ако се појаве такви проблеми, једино решење је испирање система грејања. У овом случају можете заборавити на фреквенцију, јер све треба очистити како се ситуација не би погоршала. Када је корисник прикључен на централно грејање, све је много лакше, јер се мрежа радијатора испире годишње, након ове фазе врши се испитивање притиска. Изводи се према посебним правилима.

3 начина за испирање система

Често постоје опције у којима се за чишћење користи посебна опрема, али не могу сви корисници унајмити такву услугу, а још мање ће их купити специјализоване уређаје. Стога постоје три једноставна начина за чишћење код куће:

 • Локално чишћење грејних елемената;
 • Стандардно испирање цеви нормалном водом, без високог садржаја нечистоћа;
 • Хемијска опција, где се користе посебни реагенси који долазе у контакт са контаминираним честицама и уклањају их.

Локално чишћење

Пре него што употребите ову опцију, морате да се уверите да вам је потребна. Прво, особа врши мерење температуре, то се може урадити руком или посебним термометром. Читав радијатор се осећа, памтећи сензације или записујући резултате на папир, индикатори се упоређују са линијом за напајање. Ако је грејање неравномерно, потребно је испрати радијатор.

За спровођење поступка чишћења није потребно толико корака:

 • Преклапање славина које се налазе на кошуљици. Помоћу гасног кључа демонтира се горњи чеп са славином, уметне се слив и уклони заостала течност, тако да у будућности не омета.
 • Следећи корак је пажљиво отварање славине за довод, а затим притисак расхладне течности треба да потисне вишак из грејног елемента. Због тога није потребно уклањати слив, потребно је сачекати док боја течности не постане мало жућкаста, затим се вентил затвара, а плута се поставља на првобитно место.
 • Исти кораци се морају предузети и за горњи део. На крају овог поступка, цев је увијена, а славине се отварају, важно је извршити ваздушно крварење.

Иста технологија се може користити у кућама у којима је организован аутономни систем грејања. Непосредно пре извођења овог догађаја, славине котла и експанзионог резервоара су затворене. Ако метода није помогла особи, следећи корак је демонтажа целог радијатора и темељно испирање. Не препоручује се повезивање црева са високим притиском на грејање, јер када се испоручује вода, притисак може достићи 6 бара, што може негативно утицати на непропусност целог система.

Поред тога, одвајање радијатора омогућава детаљнији преглед унутрашњости и темељно испирање. Чим особа открије муљевите наслаге које блокирају пролаз за најмање трећину, боље је да се не задржавате на батерији и исперите цео систем.

При чишћењу елемената од ливеног гвожђа који раде већ десетак година, треба користити хемикалије; не постоји други начин да се решите наслага. Ова одлука је због чињенице да се седимент на дну не може уклонити обичном водом, јер његова снага неће бити довољна.

Испирање текућом водом

Када корисник не може да демонтира батерије, може се користити лакши метод - испирање текућом водом. Посебност овог процеса је велика потрошња воде која долази из централног система. Главни недостатак је што неће бити могуће уклонити све загађиваче, на пример, чврсти муљ, који се чврсто држи дна, остаће унутар система. Течне честице и рђа ће брзо изаћи и више неће ометати.

Фазе хидрауличког испирања:

 • Прво је црево повезано на посебан фитинг.Можете га пронаћи на дну повратне линије, најчешће се налази само тамо. Одводно црево је повезано са прекидом у доводном делу (на пример, на споју славине), након чега се други крај цеви износи на баштенску парцелу или на канализациони систем.
 • Други корак је чишћење корита; да бисте то урадили, потребно је отворити сваки вентил хладњака.
 • Котао се испира посебно, тако да је одвојен од система тако да вода са нечистоћама не продире у овај уређај.
 • Систем за довод воде се отвара, то се ради постепено, не би требало одмах да направите максималан проток.
 • Потребно је искључити воду само када млаз постане потпуно прозиран. Након тога, црева се преокрену, а испирање се поново јавља, само у другом смеру.
 • На крају свих фаза све је постављено на своје место, а систем се пуни расхладном течношћу. Котао се укључује, проверава се рад радијатора.

Када користите отворени систем, резервоар мора бити припремљен пре чишћења. Користе се две једноставне методе: експанзиони резервоар је одсечен или је цев потпуно зачепљена. Последња опција је намењена резервоарима без горње капице. Ако не извршите ову акцију, онда ће се током чишћења вода излити, што ће само закомпликовати ситуацију.

Хемијске супстанце

Текућа вода и уклањање хладњака је у реду, али не за све. Ко брине о ефикасном резултату, користи хемијске реагенсе. Да бисте извели такав поступак, требат ће вам 5 елемената:

 • Вибрациона пумпа, није неопходно купити скупу опцију, можете пронаћи буџетски модел;
 • Филтер за воду који има неколико кертриџа;
 • Хемијски агенс који ће помоћи у висококвалитетном испирању грејних мрежа;
 • Капацитет одвода;
 • Спајање делова.

Читав процес се састоји од три фазе. Чишћење ће трајати дуго, али резултат вреди трошкова и очекивања. Прво се нечистоће уклањају текућом течношћу, затим се одвија хемијско чишћење, последња радња је испирање система. Прва и последња опција се не разликују од стандардног испирања водом, али у последњој морате користити филтере и пумпу.

Хемијска метода укључује 6 корака:

 • Припрема раствора. Када изводите овај поступак, важно је следити упутства и поштовати све пропорције. Најчешће, количина течности не би требало да прелази обимну запремину расхладне течности.
 • Повезивање млазнице пумпе на месту довода воде, након чега је уређај уроњен у цев. Уградња филтера, где се налази одводна рупа, правац треба да се одвија у истом контејнеру;
 • Мрежа се уклања из корита, плута се поставља на своје место. Ово решење је неопходно како би се спречило накупљање прљавштине на овом елементу. Ако се то не уради, особа ће то морати очистити сваких 5 минута.
 • Укључивање уређаја за пумпање, пумпање хемикалија. Даље, особа треба да види да течност улази у радијатор и тече из одводног црева.
 • Испирање се врши све док млаз не постане лаган. Ако филтер почне да се јако прља, мора се заменити током поступка чишћења.
 • Хемијски остаци се уклањају у последњој фази.

Који реагенси се налазе?

Главна ствар је не само знати о начину чишћења система грејања уз помоћ хемикалија, већ и њихових сорти. Продавница често садржи производе који се продају у три верзије:

 • Концентрирати;
 • Супстанца спремна за употребу;
 • Реагенс у праху.

Прва и трећа опција морају се мешати са водом. Да бисте то урадили, важно је пажљиво поновити кораке описане у упутствима. Пре кувања, вода се загрева на 60 степени. После тога се сипа у посебан резервоар, а након употребе се правилно уклања.

Оцена најбољих концентрата за систем грејања

ТермоТацтиц ЦлеанМастер

Добар концентрат за употребу у системима грејања, вентилације и климатизације.Темељито уклања каменац, трагове корозије и дезинфикује. Састав је потпуно сигуран за металне производе и неће их оштетити током процеса чишћења.

Продаје се по цени од 1 600 рубаља за 10 кг.

ТермоТацтиц ЦлеанМастер

Предности:

 • Висока својства детерџента;
 • Отпоран чак и у тврдој води;
 • Стопа биоразградљивости;
 • Дезинфекција;
 • Уклања масни слој.

Мане:

 • Није пронађен.

Дикис ЛУКС / 10Л

Буџетска опција која је погодна за сваки систем грејања. За кратко време уклања формирану наслагу, муљ и друге штетне елементе. Због висококвалитетног састава, искључено је стварање суспензије и падавина, што повећава оперативна својства.

Просечна цена је 1.440 рубаља.

Дикис ЛУКС / 10Л

Предности:

 • Ефикасност;
 • Квалитетно чишћење;
 • Једноставан за употребу;
 • Ресторативни ефекат.

Мане:

 • Није пронађен.

СтеелТЕКС ИРОН

Одличан концентрат погодан за домаћу и професионалну употребу. Након његове употребе систем грејања започиње ефикасније и гарантује кориснику висококвалитетно чишћење. Каменац и рђа се растварају у јаким киселинама, али то не утиче на унутрашњи изглед металних елемената.

Просечна цена је 2 270 рубаља.

СтеелТЕКС ИРОН

Предности:

 • Квалитетно чишћење;
 • Брзина рада;
 • Не ступа у интеракцију са главним деловима;
 • Погодно за професионалну употребу.

Мане:

 • Цена.

ТОП прашкасте супстанце

БВТ Цилит Неутра П.

Прашак који се користи за неутралисање киселог раствора након испирања грејања хемијском течношћу. Пре употребе, потребно је разблажити производ у води; током овог поступка морате следити упутства.

Просечна цена је 3.700 рубаља.

БВТ Цилит Неутра П.

Предности:

 • Економично, јер мала количина праха може да неутралише десетак литара киселине;
 • Продаје се у чврстој амбалажи, што олакшава складиштење и транспорт производа;
 • Ефикасна неутрализација киселине.

Мане:

 • Није пронађен.

СтеелТЕКС ЦИНК

Концентровани прах који може ефикасно очистити грејне елементе од трагова различитих загађивача. Користи се у кућне и професионалне сврхе. Компатибилан са свим главним материјалима који се користе у производњи радијатора.

Просечна цена је 5.300 рубаља.

СтеелТЕКС ЦИНК

Предности:

 • Садржи јаке киселине;
 • Снажно и погодно паковање;
 • Некорозивно;
 • Једноставна примена.

Мане:

 • Висока цена.

Оцена решења која су одмах спремна за употребу

Перцхим Медеск

Продаје се у канистеру (20 л.) И погодан је за организовање ефикасног испирања система грејања. Многи професионалци га користе као главни алат, јер састав садржи изврсне компоненте способне за уклањање каменца и прљавштине у кратком периоду.

Просечна цена је 4 330 рубаља.

Перцхим Медеск

Предности:

 • Добро чишћење;
 • Једноставност рада, јер нема потребе да се било шта сади;
 • Не утиче на металне елементе.

Мане:

 • Није пронађен.

Синтилор Ватесуп 11 кг

Један од најбољих производа за брзо чишћење спреман за употребу. Производ се може користити код куће где се користе пластичне или металне цеви. Кречњак и корозија уклањају се брзо и ефикасно. Производ ефикасно чисти грејање и не квари заптивне делове.

Просечна цена је 2.400 рубаља.

Синтилор Ватесуп 11 кг

Предности:

 • Ефикасност;
 • Брзина акције;
 • Једноставна примена;
 • Погодно паковање.

Мане:

 • Није пронађен.

Коначно

Када ефикасност грејања опадне, али цеви су вруће на доводу, ово је први знак контаминације. Важно је не одлагати чишћење и покушати учинити све одмах након откривања проблема. Ако имате искуства са моделима описаним у оцени или занимљивијим опцијама, реците нам о томе у коментарима.

ОСТАВИТЕ ПРЕГЛЕД

Унесите свој коментар!
Молимо унесите своје име овде

Прочитао сам услове Кориснички Уговор *