💊Најбоље таблете за холестерол за 2020. годину

0

Сви знају о постојању холестерола и да када је има пуно у телу, то је лоше. Неки чак имају идеју да то може бити добро и лоше, а против лошег треба да се борите. Међутим, информације о томе како га победити врло су разноврсне, а информације о предностима једног или другог лека врло су контрадикторне. Редакција сајта „best-sr.designuspro.com“ нуди преглед „Најбоље таблете за холестерол за 2020. годину“, састављен на основу мишљења купаца и стручних рецензија.

Садржај

Шта је холестерол

Научници су ово име дали липофилном алкохолу - органском једињењу које чини основу ћелијских мембрана било ког представника животињског света, укључујући људе. Не може се растворити у води, потребне су масти или органски растварачи. За његову синтезу тело користи масти, глукозу, аминокиселине. Тако се тело током дана снабдева овим неопходним елементом у количини која не прелази 2,5 грама. Из хране се апсорбује до 0,5 грама.

Занимљиво! Име се добија спајањем две грчке речи; коле је жуч, а стерос чврста супстанца.

Наше тело је „изграђено“ од 230 врста различитих ћелија чији је садржај течан. Конструкција ћелијских мембрана и преграда, чију крутост обезбеђује холестерол, ограничава ову течну масу у одређеним границама. Поред тога, уз његово учешће се производи витамин Д. Без њега ће се зауставити процес производње кортизола, хормона одговорних за полни развој човека, метаболичке процесе итд. Сада је јасно колико је то важно за наше тело.

Занимљиво! Пошто је утврђено да је холестерол алкохол, у Европи се звао холестерол, будући да се сви алкохоли: етанол, метанол завршавају на „ол“. Дакле, холестерол и холестерол су једно те исто.

Ипак, свуда се позивају да се смањи његова концентрација у крви. Зашто да схватимо.

Узроци повећаног нивоа холестерола у крви

Неки скоро медицински извори дају нам информације да је његов садржај најчешће повећан код људи који су зависни од масне хране.

Ова изјава није тачна. 80% тога производи тело, а само 20% добијамо заједно са храном. Стога, без обзира колико једемо „смећу“, ово тешко да ће утицати на садржај холестерола. Тих 80% производа које производе наши унутрашњи органи и даље су под сумњом.

Могуће су опције у зависности од наследности.Стога чак и убеђени вегетаријанац који зазире од масне хране попут ђавола од тамјана може бити у опасности, посебно ако је и његова породица имала исте проблеме.

Важно! Висок холестерол се не може превазићи само дијетом.

На сопствени захтев, неће се држати зидова здравих посуда. Да бисте започели овај процес, потребно вам је „гурање“. У нашем случају, ово су фактори ризика:

 • пушење;
 • дијабетес;
 • артеријска хипертензија;
 • вишак килограма.

Сваки од ових фактора сам постаје узрок васкуларног оштећења уз накнадно формирање плака. Много је људи са таквом „џентлменском“ поставком. Тако се испоставља да атеросклероза често погађа људе са нормалним холестеролом.

Лош и добар холестерол

Молекул холестерола се не раствара у води и без ове способности не може доћи до ткива. Треба вам носач. Ову улогу обављају посебни протеини, а неки од њих допремају холестерол у ткива (тамо ће се одлагати), док га други уклањају из тела. „Лош холестерол“ односи се на липопротеине ниске густине, или ЛДЛ, и добре холестерол, ХДЛ или липопротеине велике густине.

Горе наведени фактори ризика оштећују горњи слој унутрашње површине зидова посуда, назван ендотел. Оштећени ендотели почиње да делује као замка за лош холестерол. Тако настају атеросклеротични плакови. Како расту, постепено преклапају попречни пресек посуде. Све док је ово „сужавање“ унутар 20-30%, пацијент не осећа ништа. Када се лумен сузи на 40%, то није довољно за испоруку праве количине крви.

Важно! Недовољно снабдевање органа органом назива се исхемија.

Шта је исхемија

Исхемија срца је када је срцу потребно више крви, али потребна количина неће проћи кроз сужење (други грчки - стеноза) суда. Иста плоча од „лошег“ холестерола, која се може уништити ако има лабаву структуру или је упаљена, омета канал. Тело своје уништавање доживљава као штету коју треба елиминисати. Тромбоцити, крвни елементи, шаљу се на место пробоја чија је главна сврха заптивање „рупе“ у посуди тако што ће се зачепити чепом - тромбом (од грчког тхромбос - значи угрушак).

Као резултат, посуда је зачепљена док се проток крви кроз њу потпуно не заустави. Део тела који је остао без снабдевања крвљу осуђен је на смрт. Ова ситуација се назива срчани удар. У зависности од тога који део тела је остао без циркулације крви, такве катастрофе (а ово је катастрофа) имају своја имена:

 • инфаркт миокарда - недостатак снабдевања срца крвљу;
 • мождани удар - заустављање крвотока дела мозга;
 • исхемијска гангрена - престанак снабдевања крвљу ткива.

Количина холестерола, количина доброг и лошег у крви, одређује се посебним тестом крви - липидним спектром (липидни профил или липидни профил), који укључује следеће тестове:

 • укупни холестерол;
 • количина ЛДЛ (лошег холестерола);
 • концентрација ХДЛ (доброг холестерола);
 • садржај триглицерида.

Пацијенти старији од 35 година, према речима лекара, време је да анализирају свој липидни спектар најмање једном годишње, фокусирајући се на количину ЛДЛ и ХДЛ. Не штети проучавању ових параметара код деце и адолесцената, јер ретко, али ипак постоје генетске абнормалности у којима ниво холестерола може да се смањи, а то прети кардиоваскуларним компликацијама.

Ниво холестерола у крви

Присуство у крви од 3,1 до 5,0 ммол / л сматра се нормалним. Холестерол високе густине (ХДЛ или „добар“) треба да буде> 1,0 ммол / л код мушкараца и> 1,2 ммол / л код жена.

Тежа је дефиниција „лошег“ холестерола или ЛДЛ. Његов садржај у крви одређује ризичну групу за развој кардиоваскуларних болести, узимајући у обзир истовремене болести. Има их само троје:

 1. Низак до умерен ризик, <3,0 ммол / Л.
 2. Узимају се у обзир високи ризик, болести срца, дијабетес мелитус, атеросклероза каротидне артерије - <2,5 ммол / л.
 3. Веома висок ризик, узимајући у обзир пренесени срчани удар, операције на срцу и крвним судовима - <1,8 ммол / л.

Дакле, ако пацијент зна којој ризичној групи припада, колика је концентрација холестерола у крви, количина „лошег“ и „доброг“ и примети вишак, требало би да промени начин живота (престане да пуши, масну храну и реши се вишка тежина). Ако је ниво ЛДЛ значајно премашен, време је да се обратите лекару.

Триглицериди

Садржај триглицерида процењује се одвојено. То су веома корисне супстанце, које су нешто попут неприкосновеног снабдевања енергијом нашег тела. Чува се у масном ткиву. Када недостаје енергије, они се разграђују и формирају воду, глицерин и енергију. Користан елемент за здравље! Нормални ниво ове користи не би требало да прелази 1,7 ммол / Л.

Невоља је у томе што су триглицериди присутни у крви као липопротеини и, попут холестерола, „лепе се” за зидове крвних судова. Главна количина триглицерида улази у тело храном. Повећани садржај у крви значи да пацијент има проблема са јетром, панкреасом и жучним путевима. Ово је готово увек праћено гојазношћу. Лечење треба започети променом у исхрани (више поврћа и заборавити на масти и месо) и повећати физичку активност. Укратко, једите мање и више се крећите.

Како нормализовати ниво холестерола

Први корак ка опоравку дефинитивно би требао бити одвикавање од пушења, промена прехране према поврћу, воћу и риби, у крајњем случају - живини. Али чак и ако се за цео живот одрекнете масне хране, црвеног меса и пецива, проблем високог холестерола не може да се реши, јер тело не прима више од 20% хране. Време је да одаберете таблете.

Који лекови постоје за снижавање нивоа ЛДЛ?

До данас су научници развили најмање 4 групе лекова за борбу против „лошег“ холестерола, а још десетак их је у развоју. Ипак, у готово свим случајевима лекари преписују лек из групе статина. Они не само да смањују концентрацију ЛДЛ у крви, већ и значајно смањују ризик од смрти код пацијената који пате од кардиоваскуларних болести, тј. омогућити пацијентима да живе дуже.

То се објашњава способношћу статина не само да се боре против „лошег“ холестерола, већ и да сузбију запаљење унутрашњег слоја крвних судова - основни узроци стварања плака, доприносе његовом збијању, спречавајући његово уништавање. Ово спречава срчани удар, мождани удар и гангрену.

Домаће тржиште може купцу понудити само неке врсте лекова:

 1. Аторвастин (Липримар).
 2. Росувастатин (Црестор).
 3. Симвастатин (Зокор).

Могу бити и друга имена. У овом случају имате пред собом копију патентираног лека или генеричког лека.

На белешку! Генериц је клинички тестирана копија оригиналног лека. Може се разликовати од оригинала по саставу помоћних компоненти и по нижој цени.

Шта треба да знате о холестеролу

 1. Наше тело синтетише 80%, док храном не добијамо више од 20%.
 2. Атеросклероза се може развити у телу пушача, хипертензивних пацијената, дијабетичара и гојазних, упркос нормалном нивоу холестерола у крви.
 3. Ризик од компликација расте са концентрацијом „лошег“ холестерола или ЛДЛ (ЛДЛ).
 4. Што је нижи укупан садржај ЛДЛ-а, то боље. Минимални ниво није дефинисан.
 5. Биљно уље не може садржати холестерол по дефиницији.
 6. Смањење ЛДЛ холестерола само по себи неће успети.
 7. Дијетални суплементи, бели лук и хомеопатија не помажу у борби против ЛДЛ-а. То потврђују бројне студије.

Чистачи крвних судова

У последње време често се појављују публикације о магичним таблетама које једном заувек чисте крвне судове и ублажавају хипертензију. Истовремено, пажња читаоца усмерена је на чињеницу да се „цела Европа“ одавно на овај начин решила артеријске хипертензије. Све су ово бајке за сисанче. Развој атеросклерозе је неповратан, баш као и старење тела. Не постоји средство које се може растворити, одвојити од зида посуде или на неки други начин уклонити атеросклеротични плак са њега. Они који покушавају да вам „продају“ такве „дроге“ преварант су и шарлатан.

Али не очајавајте. Процес раста плака може се зауставити, стабилизовати, збити и заштитити од уништења, тј. спречити катастрофу. Да бисте то урадили, потребно је да се консултујете са својим лекаром који ће прописати лечење и одлучити о употреби статина. Ако је посуда „обрасла“ за више од половине, ситуација се може исправити оперативним захватом. Али то је друга прича.

Критеријуми за одабир таблета

Ако, упркос промени дијете, престанку пушења и преласку на активан начин живота, ниво холестерола остане висок, пацијент поставља питање: „Како одабрати таблете које могу смањити укупну концентрацију холестерола или ЛДЛ“. Овде лекове треба поделити у групе.

Статини

Лекови који утичу на производњу холестерола у телу. Смањују ризике од развоја атеросклерозе, сузбијају запаљенске процесе васкуларног ендотела, згушњавају плакове холестерола, повећавајући лумен у посудама. Узимање статина повећава животни век пацијената у ризичној групи након претрпљених срчаних и можданих удара. Помоћу хируршке интервенције могуће је побољшати квалитет живота пацијента, али развој атеросклерозе може се спречити само систематским уносом статина под надзором лекара.

На белешку! Статини су лекови који се наравно лече и не изазивају зависност.

Данас лекари имају на располагању довољан број оригиналних лекова и генеричких лекова. У групу оригиналних статина спадају:

 • Ловастатин (Мевацор);
 • Симвастатин (Зокор);
 • Правастатин (Липостат);
 • Аторвастатин (Липримар);
 • Флувастатин (Лескол).

Свака од њих заслужује посебан опис. Укратко о најпопуларнијим:

Симвастатин (Зорко)

Статин који се највише проучава. Као резултат узимања Зорка, смањује се учесталост компликација кардиоваскуларног система, стопа смртности међу пацијентима, јер се од његовог појављивања на тржишту његов трошак смањио за скоро половину, стога, приликом избора оквира, пацијенти то најчешће преферирају. Према резултатима истраживања, дошло је до значајног побољшања стања и смањења броја умрлих код хипертензивних пацијената, дијабетичара који пате од атеросклерозе. Током истраживања, дневна доза Зорка била је 40 мг, трајање курса 6 година.

Аторвастатин

Липрамар је веома тражен међу пацијентима који желе да нормализују холестерол што је брже могуће. Низ испитивања показао је да узимање максималне дневне дозе Аторвастатина у количини од 80 мг значајно побољшава стање пацијената са акутним коронарним синдромом. После курса лечења код пацијената са болестима коронарних артерија, ризици од компликација се смањују, а развој атеросклерозе се зауставља. Седмодневни курс узимања аторвастина у дози од 40 мг спречава пуцање миокарда.

Употреба статина у великим дозама ради бржег постизања позитивних резултата изазваће повећање учесталости нежељених ефеката и проузроковаће да се значајна средства троше на лекове. Да би се избегле нежељене последице, довољно је користити квалитетне генеричке лекове. Препоручљиво је одабрати статине са широким избором доза. У овом случају не бисте требали сами покушавати да одредите да ли ћете купити таблете од 54, 10 или 40 мг. Ово би требало да уради специјалиста. Само у овом случају лечење ће донети очекивани ефекат.

Генерички

Копије Ловастатина продају се под именима:

 • Ловастерол;
 • Медастатин;
 • Ровацор;
 • Цхолетар.

Генерички лијекови симвастатина су названи:

 • Василип;
 • Вера - симвастатин;
 • Симвагекал;
 • Симвацард;
 • Симбор;
 • Симгал.

При прописивању наведених лекова узимају се у обзир њихов полувреме (концепт одговара трајању изложености), способност апсорпције и одбијања воде, ефикасност снижавања ЛДЛ холестерола и разлика у цени код власничких таблета.

Узмимо за пример Симвагекал. Алат има најшири опсег дозирања: 5,10,20, 30 и 40 мг. Ово вам омогућава тачнији одабир одговарајуће дозе, узимајући у обзир ризичну групу у којој се налази пацијент. Поред тога, посебна подела на таблетама омогућава повећане могућности дозирања.

Важно! Интензивно лечење статинима захтева да лекар детаљно едукује пацијента о предностима и нежељеним ефектима терапије.

Када започиње са предузимањем мера за смањење нивоа ЛДЛ лечењем лекова, лекар, у блиском савезу са пацијентом, не само да бира статине, већ и тачно израчунава потребну дозу, покушавајући да постигне максимални терапеутски ефекат уз минималне нежељене ефекте.

Лекови који не смањују статин ЛДЛ

Фибрати

Општи назив за групу лекова, чији унос смањује количину холестерола и триглицерида у крви, промовише убрзано разлагање ЛДЛ, спречавајући тако развој атеросклерозе. Фибрати су новост у контроли липида ниске густине. Недавно су развијени и још увек нема информација о њиховом утицају на побољшање преживљавања пацијената са болестима коронарних артерија.

Неки агенси у овој групи су аминокиселине (на пример, метионин) или аминокиселински комплекси. Они су материјал за синтезу протеина у телу и део су спортске исхране.

Секвестранти жучне киселине или ФФА

Друга група лекова који снижавају ниво липида мале густине у крви. Нећемо улазити у детаље о њиховом саставу и фармаколошким ефектима. Ово је посао специјалиста. Рецимо само да статини, фибрати и ФФА, сваки на свој начин, нормализују повећану концентрацију липида мале густине. Стога њихова сложена примена доприноси постизању оптималних резултата.

Врхунски произвођачи

Разговарајући о критеријумима за избор квалитетних лекова, треба имати на уму да постоје најбољи произвођачи лекова чији је квалитет производа несумњив. У случају избора лекова, од овога пре свега зависи наше здравље. Хајде да сазнамо коју компанију за таблете је боље купити.

Пфизер Инц

Америчка фармацеутска компанија, једна од највећих на свету, а уједно и највећи произвођач једног од најпопуларнијих статина - липромара (аторвастатин). Само током 1197 - 2012, компанија га је продала за 125 милиона долара.

АстраЗенеца плц

Заједничка британско-шведска фармацеутска компанија, регистрована у Великој Британији. 2014. године заузео је десето место у свету по продаји лекова на рецепт у областима кардиологије, онкологије, неурологије и многих других. Један од највећих произвођача средстава за снижавање холестерола је Црестор (Росувастатин).

Игуман

Америчка фармацеутска компанија основана у Чикагу 1888. На 138. месту Фортуне 500 листе 500 најпрофитабилнијих америчких компанија. Производи значајне количине лекова за различите намене, укљ. лек за снижавање холестерола - фенофибрат.

Тева

Израелска компанија. Основна делатност је производња генеричких лекова, помоћна су аутори сопствени лекови. Око 80 фабрика у 60 земаља.

Северњача

Руски произвођач висококвалитетних лекова по приступачној цени. 10 година на тржишту.

КРКА

Међународна компанија. Основан пре више од пола века у Словенији. Један од водећих генеричких произвођача.Доставља производе апотекама у преко 70 земаља.

Хамдарт Лабораториес

Индијски произвођач фармацеутских производа направљених од природних природних материјала. Строго се придржавајући принципа ајурведе, компанија настоји да побољша квалитет живота својих клијената.

Нутрицаре Интернатионал Инц.

Произвођач дијететских суплемената, витаминских комплекса и спортске исхране из САД-а. Најбоља прехрамбена производња у САД-у, потврђена међународним ревизијама и сертификацијама. На домаћем тржишту од 1996.

Хималаииа

Индијски произвођач ајурведских лекова. Први је пустио средство за смањење притиска Серпина. Користећи најновија достигнућа науке и знања стечена као резултат дугогодишњег проучавања природе, компанија ствара високо ефикасне лекове од природних материјала.

Међу компанијама које производе статине, на списку су компаније специјализоване за производњу дијететских суплемената, а готово све оне се изјашњавају као ајурведске. Као што је горе речено, дијететски суплементи не могу утицати на ниво ЛДЛ у крви. Међутим, њихова употреба у сложеном лечењу доноси позитивне резултате, па они имају право на постојање. Купац мора да запамти да нису лекови, али је пожељно да се консултује са лекаром пре него што их употреби.

Лекар и фармацеут ће вам увек рећи која је компанија најбоља за куповину лека, даће корисне савете и препоруке. Пре узимања лека, пажљиво проучите опис и упутства за употребу, дозирање, начин узимања и који нежељени ефекти могу бити. У сваком случају, требало би да сазнате колико лек кошта и да ли на продају постоје генерички лекови са нижим трошковима.

Где могу да купим

Разликују се лекови на рецепт (на рецепт) и лекови који се издају на рецепт. Статини припадају групи која се издаје на рецепт, па их је могуће купити само у апотеци. Исто се односи на фибрате и секвестранте масних киселина. Дијетални суплементи нису лекови. За њихову куповину није потребан рецепт. ОТЦ производи се могу купити не само у апотекама, већ и у продавницама, тезгама и другим продавницама, или наручити на мрежи у интернет продавници. Ипак, препоручљиво је купити чак и лекове без рецепта на основу сведочења специјалисте.

Оцена квалитетних пилула за холестерол

Савремени статини

место 5. Кардиостатин

Хиполиподемијски агенс руске производње. Облик издања - таблете од 20 мг, у блистеру од 30 ком. Главни активни састојак је Ловастатин. Лек омета синтезу холестерола, смањује садржај липида ниске и врло мале густине у крви, благо повећавајући количину липида високе густине.
Просечни трошак блистера је 278 рубаља.

Кардиостатин

Предности:

 • помаже пацијентима са примарном хиперхолестеролемијом, која се не може исправити преласком на здраву исхрану и вежбање;
 • смањује концентрацију ЛДЛ и триглицерида;
 • успорава развој коронарне атеросклерозе код пацијената са болестима коронарних артерија.

Мане:

 • постоје контраиндикације за акутне болести јетре;
 • није отпуштен пацијентима са општим озбиљним стањем;
 • не узима се током трудноће и лактације;
 • забрањен за пријем код деце и адолесцената млађих од 18 година.

место 4. Аторвастатин - Тева

Лек производи позната израелска компанија. Доступно у филмом обложеним таблетама, припада статинима. Смањује концентрацију ЛДЛ и ВЛДЛ (липиди врло мале густине). Употребом аторвастатина, укупни холестерол се смањује за 30 - 46%, ниво липопротеина велике густине благо се повећава. Просечна цена блистера (320 таблета од 20 мг) биће 306 рубаља.

Аторвастатин - Тева

Предности:

 • смањује ЛДЛ и ВЛДЛ када прелазак на здраву исхрану не помаже;
 • повећава концентрацију ХДЛ;
 • препоручује се пацијентима са високим нивоом триглицерида.

Мане:

 • не препоручује се пацијентима са акутном инсуфицијенцијом јетре;
 • није додељено трудницама и дојиљама;
 • пацијенти са повредама и болестима коштаног мишићног ткива, узимају мере предострожности.

место 3. Зокор (Симвастатин)

Закор добија најбоље оцене купаца. Обложена таблета од 20 мг (28 ком.), Произвођача МСД Пхармацеутицалс Руссиа. Главни активни састојак је Симвастатин. Ефикасно смањује концентрацију укупног холестерола, ЛДЛ, ВЛДЛ и триглицерида у року од две недеље након почетка примене, максимални ефекат лечења достиже 4 недеље касније. Смањује смртност пацијената од срчаног удара за 42% и можданих удара за 28%. Просечни трошак блистера је 362 рубаља.

Зокор (Симвастатин)

Предности:

 • ефикасно помаже у лечењу пацијената са високим ризиком од развоја болести коронарних артерија;
 • смањује ризик од развоја срчаног и можданог удара;
 • ефикасно регулише однос ЛДЛ / ХДЛ;
 • зауставља развој атеросклерозе.

Мане:

 • потребан је опрез приликом узимања лека код пацијената са акутном инсуфицијенцијом јетре;
 • није додељено деци и адолесцентима млађим од 18 година;
 • контраиндикована код трудница и дојиља.

место 2. Лесцол форте

Обложене таблете, 80 мг. Произвођач - шпанска компанија Новартис Пхарма Главни активни састојак је Флувастатин. Пре употребе лека, пацијент треба да се одрекне нездраве хране и потпуно пређе на здраву исхрану. Почетна доза се бира појединачно, у зависности од стања пацијента. Просечни трошак је 3086 рубаља по паковању (100 таблета).

Лесцол форте

Предности:

 • зауставља развој коронарне атеросклерозе код пацијената са болестима коронарних артерија;
 • изврсно средство за спречавање кардиоваскуларних незгода;
 • смањење ризика од изненадне смрти код пацијената који су имали срчани удар.

Мане:

 • није додељено деци млађој од 18 година;
 • контраиндикована код трудница и дојиља;
 • висока цена.

место 1. Правастатин Стада

Лек немачког произвођача Стада ГмбХ, у таблетама од 20 мг (100 таблета у паковању). Средства за смањење нивоа холестерола у крви и одржавање у нормалној концентрацији. Дневну дозу одређује лекар. У зависности од стања пацијента, може се дефинисати у 0,5 или 1,0 таблете. Просечни трошак пакета је 3500 рубаља.

Стада правастатина

Предности:

 • помаже код хиперхолестеролемије;
 • користи се у случајевима када прелазак са штетне на здраву храну није дао резултат;
 • индиковано за пацијенте са ризиком од развоја болести коронарних артерија;
 • смањује ЛДЛ и триглицериде;
 • повећава ХДЛ за 10%.

Мане:

 • контраиндикована код акутне инсуфицијенције јетре и бубрега;
 • није додељено трудницама и дојиљама;
 • висока цена.

Фибрати

место 3. Метионин

Буџетски лек је аминокиселина која подржава раст и равнотежу азота у телу. Активира хормоне и витамине Б12, аскорбинску и фолну киселину. Смањује концентрацију ЛДЛ. Доступно у таблетама од 250 мг, 50 комада у паковању. Просечни трошак: 80 рубаља.

Метионин

Предности:

 • смањује ниво ЛДЛ-а, индикована је за атеросклерозу као део комплексне терапије статинима;
 • прописана за пацијенте са недостатком различитих протеина, дијабетес мелитусом.

Мане:

 • контраиндикована код тешке инсуфицијенције јетре, вирусног хепатитиса.

место 2. Фенофибрат

Обложене таблете, беле или готово беле, сферичне површине, у филмској овојници. Дериват влакнасте киселине, који може променити концентрацију липида у телу. Као резултат курса уноса фенофибрата, садржај ЛДЛ и ВЛДЛ опада, повећавајући количину ХДЛ. Поред тога, током примене лека елиминишу се наслаге холестерола акумулиране изван судова. Просечни трошкови паковања од 30 таблета су 450 рубаља.

Фенофибрат

Предности:

 • смањење укупног холестерола за 25%;
 • концентрација триглицерида је смањена за 50%;
 • Нивои ХДЛ се повећавају за 10%.

Мане:

 • није индицирано за пацијенте са оштећењем јетре;
 • употреба код пацијената са бубрежном инсуфицијенцијом је контраиндикована;
 • није прописано за оне који пате од панкреатитиса;
 • контраиндикована код трудница и дојиља, деце млађе од 18 година.

место 1. Безафибрат 400

Анти-атеросклеротично средство које смањује липиде у крви. Индикован је за пацијенте са повећаним садржајем липопротеина, примарним и секундарним облицима поремећаја метаболизма липида. Просечни трошкови паковања за 100 таблета биће 6.700 рубаља.

Безафибрат 400

Предности:

 • употреба Безафибрата значајно побољшава стање пацијената са болестима коронарних артерија.

Мане:

 • врло висока цена.

Секвестранти жучне киселине

место 2.Колестипол

Ефикасно модерно средство за снижавање липида. Ова анионска смола за размену веже и уклања жучне киселине из црева. Ефикасно помаже пацијентима да се носе са породичном хиперхолестеролемијом. Смањује концентрацију ЛДЛ и укупног холестерола у крви, без утицаја на ниво ХДЛ. Прописан је за пацијенте са хиперлипопротеинемијом типа 2А, који нису могли да се излече променама у исхрани и вежбањем. Доступно у кесицама од 5 г или у таблетама од 1 г. Просечна цена по пакету је 300 рубаља.

Цолестипол

Предности:

 • ефикасно смањује концентрацију ЛДЛ у крви;
 • користи се и независно и у комбинованој терапији са статинима да би се постигао максималан ефекат;
 • јефтин.

Мане:

 • као нежељени ефекат је могућа стеатореја;
 • не препоручује се деци млађој од 6 година.

место 1. холестирамин

Лек производи канадска компанија Пхармасинес. Продаје се у паковањима од 300 кесица, свака тешка 9 грама. То је смола за размену јона на бази полимера (дивинилбензен + стирен). Користи се за смањење нивоа ЛДЛ у крви, спречавање атеросклерозе. Има пуно контраиндикација, услед чега се користи само према упутствима лекара. Просечни трошак пакета је 8690 рубаља.

Холестирамин

Предности:

 • побољшава стање пацијената са исхемијском болешћу срца, ризик од развоја коронарних и васкуларних катастрофа;
 • служи као противотров за тровање лековима на бази лисичарке.

Мане:

 • контраиндикована код трудница и дојиља;
 • је прописан за децу, под условом да су користи од употребе знатно веће од могућих штетних ефеката.

Нема лекова без нежељених ефеката. Због тога приликом узимања лекова треба предузети мере предострожности чија је листа описана упутствима приложеним уз свако паковање. Колестирамин се не препоручује за употребу код старијих особа због многих нежељених нежељених ефеката.

Наш преглед је само у информативне сврхе, ни на који начин се не претварајући да је медицинска референца. Уредници сајта подсећају да само лекар који лечи прописује лекове. Он је одговоран за сигурност пацијента и неће саветовати ништа штетно по здравље. Следећи његове рецепте, пацијент неће погрешити у избору најефикаснијег лека.

ОСТАВИТЕ ПРЕГЛЕД

Унесите свој коментар!
Молимо унесите своје име овде