Најбољи путнички горионици на гас за 2020. годину

0

Свако ко је икада био у пешачењу сјећа се како је након дугог ходања, нарочито по лошем времену, тешко запалити ватру за кување. Морате ићи по грање, запалити ватру, што може бити тешко по киши, па тек онда почети кувати храну. И то, а да не спомињемо чињеницу да огревног дрвета можда уопште нема, или су толико влажна да не изгоре. Или је паркинг толико кратак да нема времена за тражење огрева и ложење ватре.

Гасни горионик ће помоћи у решавању свих горе наведених проблема. Кување на њему је брже него на отвореној ватри, више не зависите од горива, јер је увек уз вас. У националним парковима има много места на којима је забрањено сакупљање мртвог дрвета и ложење ватре - и овде ће горионик помоћи.

Остаје само да га одаберете на основу својих потреба и захтева.
Уредништво сајта „best-sr.designuspro.com“ припремило је за вас рејтинг најбољих горионика на гас за 2020. годину.

Какви постоје туристички горионици на гас?

Пјешачења су различита. Излазак аутомобилом до језера и камповање је једна ствар. Шетање по неравном терену испод ранца или пењање на планине је друго. У првом случају, тежина ватрогасне опреме практично није битна, не треба је носити на себи. У тешким и дугим прелазима, где се чак и дневни делови рачунају у грамима, тежина и димензије постају пресудне. Какви горионици постоје?

Према величини

 • За камповање.

Са једним или више горионика, по изгледу подсећају на мали штедњак на гас. Погодно за малу групу. Због своје величине су незгодни за планинарење.

 • Компактан туристички.

Заузимају мало простора. Заузврат, они су подељени по величини у моћне, а мале, за кување, пишу за 2-3 особе. Снага се мери у киловатима. За групу од једне или две особе довољно је 1,5 - 2,6 кВ. За групу од 3-5 туриста снага мора бити најмање 2,8 кВ. Структурно се разлика у снази остварује због величине горионика и пречника његових рупа.

Моћни модели имају велики горионик, пречника 5-7 цм и широке избочине, тако да можете ставити велико посуђе. Сходно томе, снага је неколико пута већа и потрошња горива.

 • Системи за кување.

У овом реду се истичу системи за кување. Пионир у њиховој производњи била је компанија ЈетБоил. Систем је горионик са уграђеним радијатором, истовремено заштитни од ветра, на који можете причврстити посуђе од титана или алуминијума са неопренским поклопцем. Овај дизајн вам омогућава да кувате или загревате воду на јаком ветру, у покрету, па чак и у покрету, ако причврстите цилиндар мале запремине.
Генерално, испоставило се да је опрема била економична због употребе радијатора и лаких метала у производњи посуђа. Посуђе је направљено од алуминијума, а у ексклузивним моделима - од титана.

Не без недостатака - мораћете да користите само маркирана јела. Редовни лонци и таве за камповање немају причвршћиваче који се причвршћују за горионик.Упркос присуству свих врста адаптера, они не раде тако ефикасно као власнички.

Други недостатак је висока цена система. То је 2-3 пута скупље од конвенционалне опреме. Посуђе се може купити одвојено, произвођач има велики асортиман, од шерпа до лонаца различитих величина. Али, њихови трошкови су такође 3-5 пута већи у поређењу са обичним прибором за камповање.

По типу употребљених боца за гас

Навојни. Навојни цилиндри су нижи, са широком базом, што чини структуру стабилном - када је цилиндар намотан, горионик сигурно стоји на земљи. Поред тога, навојни системи се могу поново напунити, па чак и сипати гас из једног цилиндра у други. (Не препоручује произвођач опреме, али користи се свуда међу туристима. Постоје ситуације када је великој групи потребно снабдевање са 5-6 кг плина, а у близини нема туристичких радњи. Боце морате да пуните из контејнера за домаћинство преко адаптера).

Цоллет. Чешће се користе у буџетској опреми. За једнократну употребу. Издуженији су (упоредиви са стандардним освеживачем ваздуха)

Ако је потребно, можете купити адаптер за један тип носача за други. На продаји је лакше пронаћи адаптер од навоја до стезне чауре, иако ако претражујете на АлиЕкпресс-у, можете пронаћи егзотичне верзије адаптера и саме горионике. Оставимо питање њиховог квалитета и поузданости на савести продаваца. Сетите се само вредности за новац. Ако је цена 2-3 пута нижа него у руским продавницама, то значи да је продавац уштедео на материјалу или испоручио јефтине компоненте.

Према опцији монтирања цилиндра

 • Са цревом.

Такав систем се често користи са резервоарима за гориво типа цоллет, због њиховог облика - погодније је ставити цилиндар поред њега. Ако морате да кувате напољу на ниским температурама, лименка се може угурати у рукавицу или руксак да вам буде топло. Главна ствар коју треба запамтити у овом случају је да веза црева са цилиндром мора остати напољу како би се избегло накупљање гаса.

Горионик је зашрафљен на цилиндар.

Ове структуре су, заузврат, подељене у две врсте: цилиндар је инсталиран вертикално, на њега је причвршћен горионик. Овај распоред је типичан за навојне кертриџе - они су шири у основи и стабилнији. А за опрему са конекторским конектором, носач је предвиђен са стране, резервоар за гас је постављен водоравно.

Прибор за туристичке горионике на гас

Постоји неколико ситница које употребу гасне опреме могу учинити ефикаснијом и лакшом. Обично нису укључени у стандардну конфигурацију, па ћете морати да купите додатно.

Вјетробранско стакло

Препоручујемо да га свакако купите. Готово увек, осим ако не кувате у затвореном, ветар дува на пламен горионика. Морамо повећати снабдевање горивом, а уз јаке ударе ватра може да се потпуно угаси.

Ветробранско стакло решава овај проблем. По дизајну, то је неколико дугих металних плоча повезаних дуж дуге стране челичном шипком. Веза изгледа као шарка. Када се склопи, екран се склапа попут хармонике и не заузима пуно простора. Ако га требате користити, плоче се постављају и постављају око горионика и посуђа, стварајући препреку ветру и одражавајући топлоту.

У продаји су модели са уграђеним вјетробранским стаклом. Лимови метала распоређени су у латице око горионика, чинећи посуду која штити пламен. Међутим, овај дизајн има низ недостатака - прво, димензије опреме се повећавају, а друго, ефикасност екрана је мања од оне уклоњиве која је инсталирана око њега, с обзиром да се горионик налази на истом нивоу са горњом ивицом екрана. Треће, обично су то модели јефтиних марки сумњивог квалитета материјала и израде.

Сталак за плинске боце

Користан додатак за који не знају сви. Ипак, ова ситница одлично помаже ако је потребно да инсталирате опрему на неравној површини.
То је склопива конструкција од три ноге са прорезима за уобичајене врсте спремника за гас. Пречник основе цилиндара са стезаљкама - 65 мм, цилиндри са навојем - 117 мм.

Ребра балона су уз одређени напор уметнута у прорезе. Ово повећава површину лежаја и повећава стабилност. Штандове можете купити у специјализованим продавницама или на Интернету, на пример, на АлиЕкпресс-у.

Резервна плинска боца

Њихова стандардна тежина је 220 гр. - за чахуру, 230 и 450 гр. - за навој. Опште је прихваћено да 220 гр. бензин је довољан за групу од три туриста за 1 дан, узимајући у обзир три оброка дневно. Ово је просечна вредност и може се разликовати у зависности од снаге опреме, температуре и других фактора. Препоручује се држање малог резервоара на залихама како се не би оставило на путу без могућности загревања и припремања хране, као и у случају нужде.

Поклопац боце за гас

Један од недостатака гасне опреме је њена нестабилност при раду на хладном. Задржимо се мало више на саставу гаса. Вишекомпонентна је. Састоји се од пропана, бутана и изобутана у различитим пропорцијама.

Класични однос смеше је 30% пропана, 70% бутана или 20% пропана, 80% бутана. Такође се производе гасне смеше са различитим односом.

Ако планирате да горионик користите на ниским температурама, боље је узети цилиндар са повећаним садржајем пропана, најмање 50%, и додатком изопропана.
Проценат и врста гаса су увек назначени на кертриџу.
Произвођачи обележавају цилиндре за зимску употребу пиктограмом пахуљице или одговарајућим натписом.

Постоји мешавина 100% пропана. Горионици са чистим пропаном могу да раде на температурама до -40 ° Ц. Међутим, ово је прилично егзотично, јер се гас укапљује под високим притиском, а за складиштење су потребни чврсти контејнери са дебелим зидовима.

Ако планирате да горионик користите на температурама испод нуле, купите зимску мешавину гаса, неколико пута снажно промућкајте кертриџ, ако је могуће, загрејте га. Ако је спој црево, цилиндар се може сакрити у рукавицу или поклопац тако да се мање хлади.

Кување

Туристи и путници имају своје потребе за јелима. Овде је фокус на лакоћи и компактности. Добро је ако се предмети угнезде једни у друге без заузимања додатног простора. Лонци, шерпе или котлови морају брзо да се загреју како би се смањила потрошња горива, због чега су популарни модели израђени од алуминијума, танкозидног челика, а најскупљи и најнапреднији од титана који има најмању тежину. Постоје модели са уграђеним радијатором на дну, који врши двоструку функцију - заштиту од ветра, и складиштење топлоте за брже загревање.

Најбољи путнички горионици на гас за 2020. годину

Модели укључени у преглед:

КОВЕА КБ-0703ВУ Алпине Пот Виде УП8 630 РУБ
КОВЕА КБ-0211Г-Л Пећ за кампове Моонвалкер Цамп-44 435 РУБ
КОВЕА КБ-0409 Соло-шпорет1538 п.
ЦХИНГИЗКХАН 333-519845 п.
ЕЦОС ЦС-Г01479 п.
ТУРИСТИЧКИ МИНИ-1000 ТМ-1001 380 РУБ
ТУРИСТИЧКИ ТУЛПАН-Л ТМ-450950 РУБ

ТУРИСТИЧКИ ТУЛПАН-Л ТМ-450

Повољни модел са заштитом од ветра и пиезо паљењем. Популарно међу купцима, углавном због ниске цене. Снага од 1,75 кВ довољна је за кување за компанију од 2-4 особе.

Бочни носач за резервоар за гориво, тип чауре. Постоји случај за лак транспорт. Препоручујемо да га користите на дачи или на излетима, или за некомпликовано планинарење до два дана. Није најбољи избор за тешка пешачења.

ТУРИСТИЧКИ ТУЛПАН-Л ТМ-450

Предности:

 • Ниска цена;
 • Заштита од ветра.

Мане:

 • Велике димензије;
 • Велика тежина за опрему туристичке класе - 665 г.
 • Четвороножни дизајн је нестабилан.

ТУРИСТИЧКИ МИНИ-1000 ТМ-100

Шесто место на ранг листи је ТОУРИСТ горионик. Ово је кинески произвођач који је масовно присутан широм Русије у ланцима продавница буџетске робе.

Тип цилиндара који се користи је стезни; они су повезани са уређајем помоћу црева. Леп детаљ био је нагласак на уређају вентила, који неће дозволити да се цилиндар котрља.

Снага уређаја је 1,5 кВ, довољно је да служи потребама групе од 2-3 особе. Тежина и даље је велика за Тоуринг модел - 450г.
ТОУРИСТ МИНИ-1000 је опремљен пиезо паљењем. Продаје се у комплету са пластичним кућиштем.

ТУРИСТИЧКИ МИНИ-1000 ТМ-100

Предности:

 • Даљински носач цилиндра са цревом;
 • Чеп који спречава превртање и котрљање посуде са горивом.

Мане:

 • Велика тежина.

ЕЦОС ЦС-Г01

На петом месту је најлакши горионик на гас у овој рецензији, његова тежина је 80 грама.
Прикључак за довод горива је навојни. Ради смањења тежине, произвођач је напустио аутоматско паљење и смањио пречник млазнице горионика. За тако скромну величину, ЕЦОС ЦС-Г01 производи сасвим пристојну снагу од 2,6 кВ. Да би се смањиле димензије, ноге на које се поставља посуђе су склопиве. Када се саставе за транспорт, подижу се и клизе заједно.

ЕЦОС ЦС-Г01

Предности:

 • Мала тежина;
 • Навојни носач цилиндра.

Мане:

 • Крхким стопалима треба поступати пажљиво.

Џингис-кан 333-519

Модел у погледу техничких карактеристика у потпуности је еквивалентан већ присутном у рејтингу ТУРИСТИЧКИ ТУЛПАН-Л ТМ-450. Опрема има једног произвођача, дистрибутери користе различите боје и марке за продају у разним трговинским ланцима.

Џингис-кан 333-519

Предности:

 • Ниска цена;
 • Заштита од ветра.

Мане:

 • Велике димензије;
 • Велика тежина за опрему туристичке класе - 665 г.

КОВЕА КБ-0409 Соло-шпорет

Седмо место рецензије је горионик јужнокорејске марке. Име КОВЕА познато је свим љубитељима екстремне рекреације и планинарења. Компанија је основана 1982. године и специјализована је за гасну опрему и сродне производе. У погледу опсега модела, компанија заузима прво место на свету. Идеологија програмера - нови модел сваког месеца. КОВЕА патроне за гас се користе у сваком трећем горионику на свету.

КОВЕА КБ-0409 Соло Штедњак компактни туристички плински горионик. Бајонетни тип - са навојем.

Декларисана снага је 1,91 кВ при потрошњи гаса од 137 г / х. Опрема је намењена за 1-2 путника. Ради лакшег складиштења и транспорта, ноге на које се поставља посуђе су склопиве. Тежина модела - 134 г.

КОВЕА КБ-0409 Соло-шпорет

Предности:

 • Мала тежина;
 • Пиезо паљење.

Мане:

 • Није идентификовано.

КОВЕА КБ-0211Г-Л Пећ за кампове Моонвалкер Цамп-4

Поуздан модел за планинарење у екстремним условима. Ради на цилиндрима са навојним прикључком, који су повезани цревом. Дизајн двоструког горионика - рупе + мрежа пружа равномерни, стабилни пламен, отпоран на ударе ветра. Модел користи систем за предгревање гаса - црево се састоји од два слоја. Унутрашњи слој материјала високе топлотне проводљивости одводи се у пламен горионика. Пламен загрева материјал и унутрашњост црева постаје топла. Смеша гасова која пролази кроз њега се загрева. Када користи ову технологију, уређај стабилније ради на хладном, снага остаје константна и гас из цилиндра се у потпуности користи.

Снага модела је 2 кВ, са њим литар воде прокључа за 3 минута.
Тежина 290 г. Пиезо паљење постављено је мало даље од цеви црева да би се смањила вероватноћа опекотина.

КОВЕА КБ-0211Г-Л Пећ за кампове Моонвалкер Цамп-4

Предности:

 • Систем предгревања гаса;
 • Навојни прикључак за довод гаса.

Мане:

 • Није идентификовано.

КОВЕА КБ-0703ВУ Алпине Пот Виде УП

Прво место у рејтингу заузима плински горионик из низа система за кување. Идеја позајмљена од ЈетБоил-а и усавршена од стране инжењера КОВЕА.
Плински горионик са цилиндром са навојем причвршћен је на шољу од елоксираног алуминијума са радијатором. Када се склопи, структура чини интегрални систем, где је контејнер за кување сигурно причвршћен, у њему можете загрејати воду чак и у покрету и у покрету. Неопренски поклопац пружа додатну топлотну изолацију, смањујући време кључања, истовремено штитећи корисника од опекотина. Горионик је заштићен од ветра металним плочама.

Алпине Пот Виде је дизајниран за индивидуалну употребу, иако шоља има довољно капацитета за двоје. Комплет укључује додатно постоље цилиндра и мрежасту торбу за ношење.

Тежина у саставу - 535 гр.

КОВЕА КБ-0703ВУ Алпине Пот Виде УП

Предности:

 • Софистицирана ергономија;
 • Висока поузданост;
 • Брзо кључање воде;
 • Поуздана заштита од ветра.

Мане:

 • Тешкоће у коришћењу посуђа осим брендираног;
 • Висока цена комплета;
 • Висока цена замене посуђа.

Ако имате искуства у управљању туристичким горионицима на гас или имате питања или сугестије, поделите их у коментарима.

ОСТАВИТЕ ПРЕГЛЕД

Унесите свој коментар!
Молимо унесите своје име овде

Прочитао сам услове Кориснички Уговор *