🎣Најбољи воблери за штуку за 2020. годину

0

Штука је хероина народних прича и легенди. Витални састојак за добијање заиста укусне рибље чорбе. Ови фактори чине предатора пожељним пленом.

Без обзира на то ко је приоритетна мета, требали бисте набавити посебну опрему. Резултат зависи од тога који је прибор одабран, типа млазнице и од тога који је резервоар направљен. Наравно, задовољство из самог процеса је важно, али ако уловљена штука или друга риба постане трофеј, биће двоструко пријатно. Испод ћемо вам рећи како одабрати воблер за штуку.

Зашто вам треба воблер

Он је једна од најбољих опција за мамац. Успех је резултат тачне имитације живог мамца који је везан за штап и дугог животног века. Једноставност употребе чини мамац доступним било којој категорији риболоваца. На вртећој шипки изгледа као мала рањена риба. Ово привлачи пажњу предатора, реакција је тренутна. У зависности од намене, то може бити имитација рибе, или инсекта природне или вештачке боје.

Мамац је опремљен посебним ножем постављеним испред. Тако се она лако потапа под водом. Нагиб сечива прилагођава дубину потапања. Воблери са великим нагибом зарањају до максималних дубина.

Учинковит риболов је могућ под условом познавања неколико техника постављања. Издвојити:

 • Униформ. Препоручује се за почетнике са конвенционалним вртећим штаповима и воблером.
 • Са убрзањем. За то се калем активно ротира. Мамац који лепрша на удици привлачи пажњу предатора.
 • Трзање. Ефективно популарно ожичење. Састоји се од наизменичних трзаја и пауза. Они тачно опонашају понашање младица у рибњаку.

На избор технике утиче опрема. Само воблери нису довољни, професионални рибар има неколико техника ожичења. Само у овом случају сваки излазак у природу сигурно ће постати плодан.

Воблери су човеку познати већ дуго. Током свог постојања стекли су јединствене карактеристике којима се не могу похвалити друге врсте мамаца. Ови укључују:

 1. Када се користе плутајући модели, могућност риболова у претходно неприступачним деловима резервоара.
 2. Рафтинг протоком.
 3. Инсталација на одређеној дубини.

Савршенство мамца данас није престало. Еминентни представници сваке године јавности излажу нове моделе са раније немогућом функционалношћу

Врсте

Воблери су подељени на много врста, у зависности од тих или других карактеристика. У зависности од циља, који ће постати главни трофеј рибара, користе један или други мамац.

 1. Пике. За хватање се користи предатор, површински или дубоки воблер. Најбоља опција је миннов са различитим карактеристикама.
 2. Зандер. Настањује се у малим дубинама и уздиже се на површину за храну. Привлаче га потопљене врсте мамаца.
 3. Сом. Спор и неспретан представник подводне фауне, живи практично на дну резервоара. На површини изгледа да само лови. Упознају се ближе ноћи.На основу ових фактора, треба приметити потребу за поузданим и чврстим чајником у комбинацији са дубоким воденим колебањем. Опције брзог тоњења са троловањем препоручују се риболовцима.
 4. Пастрмка. Живе на површини река и водних тела. Подповршински мамци се користе за риболов. Преферирају се миннов, радилица и попперс.
 5. Иде. По активности је слична пастрмци. Станиште - средња дубина или испод површине, стајаћа вода или минимална струја је предуслов. Попперс, кифлице и миннов се користе за риболов.
 6. Смуђ. Представник мале расе која се ухвати одговарајућим мамцем. Погодно за њих: мамац за пливање, масти, миннов.
 7. Асп. Оштра раса. Риболов захтева мамац најприроднијег изгледа. Најактивнији су на врху резервоара до 1 м. Препоручује се миннов.

Класификација по облику

 1. Миннов. Подолговате и танке.
 2. Шупа. Стан са високим телом.
 3. Дебео. Кратка и заобљена.
 4. Цранк. Сравњено са обе стране.
 5. Звецкање. Рхомбиц.
 6. Попперс. Без оштрица. Имају депресију која кад је уроњена одаје карактеристичне звукове.
 7. Једињење за штуку. Састоје се из два или више комплетних делова. Причвршћен шаркама. Маме се могу наћи у различитим величинама, жлебовима и облицима.

Како сезона утиче на избор мамца?

Пролеће

Пре мријеста, штука прелази у пасивно стање. У овом тренутку најбољи воблери су миноувс, који имају слабу позитивну или неутралну пловност (трегери). Они се боље крећу са минималном брзином вожње. Избор је повезан са чињеницом да штука неће јурити за пленом.

Риболов се у ово доба врши воблером нулте активности. То се постиже емпиријски, заменом тее и, ако је могуће, додавањем прстена за навијање. Ако мамац има слабу позитивну пловност, пондерује се тешким мајицама или додатно оловним пелетима. Као резултат, воблер треба да виси у води у строго хоризонталном положају најмање 10 секунди.

Чим се мријест заврши, мамци се замењују активним. Масноћа, опремљена звецкањем, релевантна је крајем пролећа. Ожичење је уједначено, јер је бучно. Само природне боје. Треба запамтити да се након мријеста у првих 1,5 недеља штука мало храни.

Лето

Искусни рибари, који се кући никад не враћају празних руку, више воле да пацовају по врућем времену. Најједноставнији у својој класи. Довољно је бацити да потоне на потребну дубину. Звецкање ће се појавити при убрзавању

Тело мамца је опремљено звецкањем. На величину утиче место риболова. На обали, оптимум је 7 центиметара.

За плитку воду купују се плутајући воблери. Истовремено, број удица на приобалној вегетацији и камењу је минималан.

У врућим летњим данима риболов на поппере је ефикасан.

Јесен

Овај период прати повећана активност. Они преферирају велике мамце, јер штука често плијени велики плен.

На дубини од преко 3 метра боље се показују модели који тону са тежином не већом од 17 грама. Са њима се ожичење ефикасно изводи, а објекат је уроњен у потребну дубину. Још једна непорецива предност је игра без премца без обзира на темпо. У слободном урањању оклева привлачећи пажњу.

Зима

Иновативни развој. За ово је довољно купити специјални воблер који имитира болесну или смрзнуту рибу. Висок улов омогућио је придошлици да заузме водећу позицију.

Група има низ разлика:

 • одсуство уређаја за закопавање весла;
 • елемент за причвршћивање налази се на задњој страни, иначе је хоризонтално ожичење немогуће;
 • куке су уграђене у средину и позади;
 • потребна је звечка;
 • дозвољена је употреба у друго доба године.

Како одабрати

Асортиман ће шокирати неспремног почетника. Избор зависи од многих фактора. Да би његову употребу пратио велики улов, мора се узети у обзир низ фактора:

 1. Узгон. Подељено са:
 • Позитивно. Након ливења, они се не потапају под водом. Препоручује се за плитке воде и плићаке.Релевантно у лето.
 • Неутрално. Препоручује се за средње слојеве воде. То је због чињенице да не тоне, али ни плутају.
 • Негативно. У пролеће и јесен штука се помера на дно. С тим у вези, релевантни су модели потонућа.
 1. Дубина потапања. Вредност је назначена на кућишту. На то утичу многи фактори, међу којима вреди напоменути дизајн и угао сечива.

Брзина ожичења такође има значајан утицај. Брзо премотавање линије имаће позитиван ефекат на дубину роњења. Постоје модели који пониру на 10 метара.

 1. Боја мамца. Често има значајан утицај на резултат. Ово се односи на период када штука активно узима мамац. Такву судбину је могуће избећи ако је предатор заинтересован.

Искусни рибари препоручују:

 • По ведром сунчаном дану користите јарко плаве или светло плаве воблере. У плитким водама - сребрне и бронзане боје.
 • За облачан дан биће потребна златна боја. У мутној води су пожељне светле боје (црвена, жута, кисела). На захтев, обојен флуоресцентном бојом.

Савети за почетнике

 1. Риболов захтева стрпљење. Искуство и вештина руковања долазе годинама. Осим ако, наравно, није купљен модел за почетнике.
 2. Журба боли. Промишљено поступно извршавање сваког елемента кола сигурно ће довести до успеха.
 3. Избор правог мамца повећава шансе за успех за 50%. Поред тога, проучавају места убода и мамца.
 4. За почетнике је боље да користе моделе весла. Након стицања посебних вештина, обратите пажњу на оне без оштрице.

Најбољи воблери за зимски риболов

Рапала Јиггинг Рап 5 БСР

Новина компаније која је веома популарна међу зимским рибарима. Сваки производ има висок ниво квалитета. Лидер у својој категорији.

Јиггинг Рап је свестран модел који тачно опонаша прженицу од 5 цм. Тело у облику вретена опремљено је дугачком репном перајом. Ово решење је омогућило цртање замашних петљи на површини воде када се потопи у воду. Према препорукама, пауза између замаха треба да буде 12 секунди. Такви смицалице привлаче пажњу пасивних риба. Ако је дно чисто, пожељно је пустити мамац да одскочи и подићи облак замућења.

Рапала Јиггинг Рап 5 БСР

Предности:

 • добро наоштрене куке;
 • висококвалитетне боје које привлаче пажњу;
 • високе стопе уловљивости;
 • мала тежина;
 • асортиман укључује 6 величина.

Мане:

 • прецијењено;
 • жалбе на лош квалитет лакирања;
 • причвршћивање предњих кукица са петљама за мајицу оставља много жељеног;
 • рђа након прве употребе.

ТсуИоки ПУЛС 75С

Тешка компактна звечка без весла. Дизајниран за хватање грабежљиваца на дубинама и струјама, користи се са дугим бацањем. Дизајн је главни врхунац модела. Глатка површина у комбинацији са шкржним поклопцима на глави даје реалан изглед. Велике обимне очи дају изражајност.

ТсуИоки ПУЛС 75С

Предности:

 • 2 тројка одговарајуће величине;
 • квалитетна арматура;
 • прстенови за намотавање снаге;
 • велика палета боја;
 • максимална дубина је 6 метара.

Мане:

 • захтева употребу поводца за очување мамца.

СРЕЋНИ ЈОХН Виб С 78

Мамац који се у почетку позиционира за риболов на отвореном мору. Последње године показале су да се добро изводи у зимским операцијама испод леда. Фокусира се на штуку, смуђа и жандар. Упија најбоље особине попречне кашике и воблера. Практично се не разликује од правог аналога и сјајно се игра пуким окретањем. Не ствара буку. Али ово му није потребно, јер глатким испружањем вибрира, тачно стварајући покрете жртве. Заинтересовани предатор не само да види, већ и осећа вибрације у воденом ступцу.

СРЕЋНИ ЈОХН Виб С 78

Предности:

 • изражајне очи које привлаче пажњу;
 • савршен облик;
 • природна боја;
 • произведено у Летонији;
 • специфичне флуктуације.

Мане:

 • висока цена;
 • захтева одређене вештине у решавању и одсецању.

Најбољи воблери нису закачени

Куусамо Расанен, 50/11

Карактеристика модела је уметак од сеченог камена. Ствара додатни одсјај који мамац чини видљивим у воденим тијелима било ког нивоа освјетљења. Финска производна компанија нуди широк спектар боја. Укључује опције са ултраљубичастим сјајем. Погодно за риболов у било којој врсти стајаће воде и слабе струје. Отпор се постиже приликом ожичења.

Куусамо Расанен, 50/11

Предности:

 • двоструко са крутом фиксацијом;
 • висококвалитетно балансирање поставља мамац са кукама;
 • компатибилан са било којом врстом ожичења;
 • избор било које боје по укусу риболовца.

Мане:

 • потребан му је лаган прибор због своје величине.

АКУА Норман 14г

Најбољи стручњаци домаће компаније АКУА раде на развоју већ 2 године. Норман је уградио најбоље квалитете вибратора и воблера. Његове квалитете ће ценити љубитељи бацачког риболова. Са удицом која се не кука, не морате да бринете због хватања, густиша алги и других непријатности и препрека на које рибар увек наилази.

Тело је прекривено холографском фолијом са прелазима у боји. Заједно, ствара природан осећај мамца. Поједностављени дизајн ће пружити велики домет и прецизност бацања.

АКУА Норман 14г

Предности:

 • еластична заштитна жица;
 • удица која није кука погодна је за риболов међу лопочима, обореним трупцима и другом вегетацијом;
 • металне куглице у акустичној комори како би привукле пажњу предатора;
 • Руски производ.

Мане:

 • пластично кућиште.

РАПАЛА БЕЗ БОРИЛЕ СЕНКА

Производ компаније која не треба представљање. Дизајниран за места која други не могу проћи. Воблер је опремљен једном куком. Заштићен посебним уређајем који спречава заглављивање на најближим шикарама. Реалистично бојање 3Д штампе.

РАПАЛА БЕЗ БОРИЛЕ СЕНКА

Предности:

 • велика кука;
 • висока пропусност у шикарама;
 • појединачна француска кука ВМЦ;
 • имитација мочварне рибе;
 • озвучење.

Мане:

 • прекомерно пуњење.

Најбољи воблери са елисом

Ио-Зури 3ДБ ПРОП 90Ф

Јапански дизајн за површински риболов. Дизајн је опремљен великим задњим пропелером. Привлачи пажњу предатора током кретања. Пропелер делује на најмањи покрет мамца. Ова карактеристика чини да чак и становник дубина иде горе и сазна извор сметњи. Добро се комбинује са трзавим ожичењима.

Ио-Зури - Дуе је познати произвођач познат свим љубитељима риболова. Тело је пресвучено призматичном рефлектујућом бојом. Опремљен светлим изражајним очима и оперкулумима. Доњи део је ребраст.

Ио-Зури 3ДБ ПРОП 90Ф

Предности:

 • увећани дизајн за привлачење пажње;
 • природни завршетак и боја;
 • сет укључује две никловане мајице;
 • ребраста површина развијена је технологијом патентираном у Јапану. Његова посебност је ширење вибрација у води, слично малим рибама.

Мане:

 • пластично кућиште.

Смитхвицк Девил'с Хорсе АФ100

Компанија је на тржиште ушла давне 1947. године. Није прошла година да није обрадовала обожаваоце новим производом. Постепено је Смитхвицк постао иконичан.

АФ100 је ручно израђен од дрвета. Ово последње омогућило је добијање јединствених показатеља узгона. За кретање су одговорна 2 подешена пропелера која бичу воду и производе буку.

Смитхвицк Девил'с Хорсе АФ100

Предности:

 • ручна израда;
 • подесиве лопатице за промену отпора;
 • 3 мајице ће издржати великог предатора;
 • глатко тело;
 • препознатљив производ са дугом историјом.

Мане:

 • не ствара додатну буку;
 • апсолутно глатко.

Салмо "Спиттин Ровер" С 07 / ИФ

Површински воблер са пропелером је усмерен на штуку, смуђа, асп и баса. Показује успех чак и на пасивним штукама. Подржава више метода риболова. Константна брзина у комбинацији са низом трзаја се исплати за трен.

Салмо "Спиттин Ровер" С 07 / ИФ

Предности:

 • произведено у Летонији;
 • прихватљива цена;
 • карактеристична бука која клокће пратећи роњење мамца на површини привлачи пажњу;
 • мала тежина.

Мане:

 • пластично кућиште.

Квалитетан воблер не делује као апсолутна гаранција да ће риболов бити ефикасан. У овом питању много зависи од професионалности извођача. На путу до овога, почетник има много успешних и не баш успешних риболова, из којих се морају научити лекције. Представљени врх и нијансе њихове примене, у зависности од сезоне, су гарант правог избора. Модели представљени у врху су неки од најбољих у својој класи. Неће бити тешко купити било коју од њих у најближој специјализованој тачки или интернет продавници. Искусни рибар држи најмање 10 на залихама за све прилике.

ОСТАВИТЕ ПРЕГЛЕД

Унесите свој коментар!
Молимо унесите своје име овде