Избор најбољег дробилице за башту у 2020. години

0

Власници приватних кућа, дворишних територија и летњих викендица нису ни случајно упознати са таквим проблемом као што је чишћење територије на којој се троши пуно времена и физичке снаге сваке године. Дробилица грана и лишћа способна је да олакша задатак, као и да се ослободи навике сагоревања биљног отпада, што је административни прекршај, штети животној средини и штети онима који удишу мирис запаљеног лишћа. Уредници сајта „best-sr.designuspro.com“ нуде вам преглед најбољих вртних дробилица.

Именовање и уређај технологије

Резач је техника дизајнирана за одлагање баштенског отпада - грана, лишћа, траве, врхова.

Биљни отпад овим уређајем уситњен је у фракције различитих величина. Настали чипс се касније може користити за малчирање тла, ђубрење, прскање стазама или као гориво за ложење ватре или роштиља. Дробилица за башту олакшава чишћење подручја и такође решава проблем одлагања отпада.

Машина, која се назива и дробилицом или дробилицом, вертикална је конструкција са мотором, механизмом за уситњавање и отвором за пуњење. Излаз добијене сировине врши се кроз доњи простор - у прихватни резервоар, суспендовану врећу или инсталирану кутију.

Хеликоптери - шта су они?

Уређаји се разликују у зависности од врсте материјала који се може обрадити и подељени су у три врсте:

 • за траву, лишће и друге мекане биљне остатке - по правилу су то ниско-трошковне јединице мале тежине. Да би уштедели новац, произвођачи их изводе од јефтиних материјала, па стога покушај млевења нечега већег може довести до слома;
 • за дрвени отпад - ова техника има јачи и стабилнији оквир, као и принцип уситњавања. Погодно за дробљење грана различитих пречника. Али они нису у могућности да обраде велике брвнаре, јер су домаћинство, а не индустријска опрема;
 • универзални - уређаји, као лагана верзија професионалне опреме, дизајнирани су за баштенски отпад меке и тврде структуре.

Избор хеликоптера - типа мотора и система сечења

Мотор може бити електрични или бензински. Електрични модели су лакши, компактнији и мобилнији и лако се крећу по дворишту. Бензински мотор претпоставља веће димензије уређаја, али истовремено има веће перформансе у поређењу са електричним уређајима.

Систем дробљења може бити најлон, нож, глодање, вијак и турбина.

Дрворед се користи за дробљење лишћа и траве. Његова акција се заснива на томе да се рибарска линија великом брзином пресеца кроз мека влакна, али и најтања грана ће довести до њеног пуцања.

Нож је радијални нож причвршћен за диск.У јефтиним уређајима уграђују се 2 ножа, вишег квалитета од 4 до 8. Понекад се поред тога пар косих ножева вертикално монтира за претходно дробљење. Механизам је погодан за гранчице и увенуло зеленило.

Систем глодања, који се често назива и глодалом осовином, је зупчаник са наоштреним зубима, погодан по томе што сам захвата и помиче шипке, сечући на једнаке делове. Комплет глодања је у стању да детаљно описује чак и грану од 7 цм, али се уграђује само у моделе са челичним оквирима, што значајно повећава тежину.

Турбински системи су најчешће уграђени у универзалне моделе јер се баве свим врстама отпада. Изгледају попут бубња у облику конуса са истуреним сечивима ножева и раде при малим брзинама, али уз максималну силу удара. Посебности механизма су такве да се лишће и трава морају хранити заједно са гранама како би се избегло намотавање меке масе на бубањ.

Вијчани механизам није у стању да самеље лишће и врхове, јер се брзо зачепи, али се добро носи са гранама до 5 цм. Принцип рада заснован је на ротирајућем вијку који меље дрво у влакнасту кашу прошарану великим комадима.

Додатни критеријуми - снага и материјал тела

Конвенционално постоје три категорије баштенских дробилица, узимајући у обзир снагу мотора: аматерски модели, полупрофесионални (средња класа) и професионални.

Аматерски уређаји су најпримитивнији, укључују технологију са електричним погоном мале снаге (до 1,5 кВ). Систем дробљења је најчешће ножасти, као најједноставнији и најјефтинији, али ефикасан при обради танких гранчица. Аматерски уређаји теже до 20 кг и дизајнирани су за сировине пречника не дебљег од 3 цм. Погодно за почетнике.

Стругачи средње класе су средњи - напреднији од хобиста, али мање моћни од професионалних. Могу да раде и на струју и на бензин (двотактни мотор). Граничне вредности мотора су 2,5 - 3 кВ. Укупна тежина је од 20 до 50 кг. Дизајниран за дрвени материјал до 5 цм, тежина до 50 кг.

Професионални дробилице укључују машине велике величине са капацитетом од 4-5 кВ, способне за дробљење грана пречника 7-9 цм. Одликују се великим резервоарима за храну, моћним системом за дробљење (најчешће глодањем) и аутоматским додавањем сировина. Мотор може бити електрични или бензински. Дизајниран за велике количине посла. Тежине од 100 кг и више.

По врсти материјала, тело уређаја може бити пластично или метално. Пластичне конструкције су лакше, метални уређаји теже се транспортују јер су тешки. Присуство међуосовинског растојања и ручица олакшава померање уређаја по локацији. Што су точкови шири, машина је стабилнија и лакше је помера, нарочито дуж размака између редова и растреситог тла.

На шта треба обратити пажњу приликом куповине?

При куповини узмите у обзир присуство или одсуство следећих параметара.

Запремина прихватног резервоара - оптимална величина контејнера за сакупљање малча сматра се капацитетом од 40-50 литара. Према купцима, најприкладнији су модели на које такође можете да прикачите свој контејнер за сакупљање малча.

Регулатор за сецкање - омогућава вам да промените брзину ротације механизма за сечење и прилагодите опрему одређеном материјалу. Дакле, велики чипс није погодан за малчирање тла, али је ефикасан као гориво и покрива стазе. А на фином брушењу је погодно инсистирати на алкохолу.

Ниво буке - Штитници за уши су потребни за рад модела са нивоом буке који прелази 80 дБ. Овај параметар мора бити наведен у опису производа.

Функција уназад - омогућава вам покретање механизма за сечење у супротном смеру и уклањање заглављене гране са јединице.

Потисник је посебан уређај, обично пластични, за сигурно кретање отпада у левак, јер није безбедно то радити ручно.Такође је пожељно носити заштитне наочаре за безбедан рад уређаја.

Аутоматско додавање - елиминише потребу за непрестаним потискивањем грана према резачу.

Прекидач - штити јединицу од случајног покретања када се испоручује претходно одспојена електрична енергија, а такође не дозвољава покретање јединице када се уклони прихватни резервоар, што ће заштитити од опасних повреда.

Подешавање висине тела - неке од састављених баштенских дробилица су прилично високе и ова функција вам омогућава да уређај инсталирате тако да буде погодно за утовар сировина у резервоар за напајање.

Предности и мане

Предности електричних модела:

 • Лаки су за руковање и није им потребно посебно одржавање, па су зато погодни за технички неискусне летње становнике и вртларе;
 • Помоћу уређаја на електричном мотору лако је маневрисати око локације, чак и за жене;
 • Током рада стварају мало буке;
 • Техника не емитује штетне производе сагоревања, па је стога еколошки прихватљива;
 • Приступачна цена.

Мане:

 • Ниске перформансе;
 • Зависите од утичнице и требају вам продужни каблови од више метара;
 • Дизајниран за гране дебљине не више од 4 цм;
 • Пренапонски напони су склони ломљењу.

Предности бензинских брусилица:

 • Свестрани, могу обрађивати и дрво и лишће травом;
 • Суочите се са гранама дебљине 7 цм;
 • Није везан за стационарну утичницу електричних мрежа;
 • Високих перформанси.

Мане:

 • Рад је праћен високим нивоом буке, што може узнемирити комшије;
 • Они су тешки, што утиче на способност померања уређаја;
 • Потребно вам је додатно и редовно одржавање;
 • Они загађују ваздух производима сагоревања горива;
 • Високи трошкови, праћени трошковима бензина.

Како одабрати дробилицу?

За кућу или малу летњу викендицу у којој расту средњевековне дрвенасте биљке, најбољи дробилици су уређаји средње снаге са глодалицама који се лако могу носити са гранама до 3-5 цм. Најбоља опција би био модел са аутоматским стартом, левак за сечење и међуосовински размак за кретање око локалитета.

За летњу викендицу са младом баштом или парцелом са претежном повртарском баштом, нема смисла купити моћан скуп модел, па се зато уређаји аматерске класе препоручују као најоптималнији. Њихова продуктивност довољна је за млевење траве, корова и танких гранчица воћа.

За прераду баштенског отпада са претежном травнатом плантажом на подручју где долази до нестанка струје, треба размислити о куповини модела са кружним ножевима, присуству самопокретачке браве и додатног стабилизатора за њега.

За баштованство и пољопривреду са великим површинама, где се сваке године врши велико орезивање грмља и дрвећа, најбоље је купити универзалне стругаче професионалне класе са моћним мотором, глодалним механизмом за дробљење и високом продуктивношћу. Такве инсталације одликују се способношћу млевења великих грана (до 7 цм) и пресовањем малча.

За професионалце који редовно обрађују велике количине биљног отпада, куповина бензинске брусилице је оправдана, у овом случају трошкови бензина и моторног уља ће се исплатити.

Постоје модели у којима посебан улаз омогућава храњење разгранатих грана. Такође можете пронаћи уређаје са два одвојена левка - један за чврсте сировине, други за свежу траву и лишће. Ови дробилице су погодне за подручја за мешовиту употребу где постоје средње велике гране, вишегодишње биљке, бодљикаво грмље, украсно дрвеће и обрезивање живе ограде.

Грешке у избору

Пре куповине баштенске опреме мале и средње снаге са системом за дробљење ножева, требало би да разјасните од ког су материјала направљени ножеви. Најбоље је одабрати модел са каљеним челичним ножевима, они су издржљивији и издржљивији.Поред тога, важно је узети у обзир да ова врста механизма за сечење захтева редовно поновно оштрење ножева.

Ако прекршите правила рада и покушате да обрадите материјале којима опрема није намењена, на пример, отпад од хране, воће или веће од назначеног у упутствима за производ, гране, постоји ризик да се ножеви врло брзо отупе, систем за сецкање се зачепи или јединица потпуно заврши ће пасти. Због тога, приликом одабира који дробилицу је боље купити, унапред бисте требали јасно одредити коју врсту отпада ћете рециклирати. Или се одлучите за универзалну брусилицу.

Такође треба обратити пажњу на облик и структуру левка. У неким моделима је одсутан, али постоји само рупа за гране, што може бити незгодно и небезбедно. У осталим баштенским јединицама, левак се може уклонити, што чини структуру компактнијом и једноставнијом за чување. Према искусним вртларима, најприкладнији облик резервоара за храњење је благо нагнуто звоно у облику конуса. А присуство заштитног визира спречиће улазак чипова и ситних честица у лице.

Главне техничке карактеристике

собаСпецификацијеПрепоруке
1ПроизвођачПрема оцени, најбољи произвођачи електричних дробилица су немачке компаније Ал-ко, Босцх, МТД, као и шведске Макита и Стига. Њихова опрема се производи и склапа у европским фабрикама. Бензинске јединице производе МТД (Немачка) и Тазз (САД).
Повољни популарни модели са електричним погоном производе се под руским брендовима Цхампион и ЗУБР, који се производе у Кини. Цхампион такође производи јефтину бензинску сецкалицу ЦХАМПИОН СЦ2818.
2Материјал телаПостоје пластични, лагани дизајни и метални (челични) модели који су тежи.
3Тип мотораБензин - трајање непрекидног рада зависи од запремине резервоара, чији параметри варирају од 3 до 6 литара.
Дробилица на електрични погон ради тако што је прикључена на електричну енергију и потребан јој је продужни кабл (по могућности на колуту), као и стабилизатор напона ако ова функција није уграђена у сам уређај.
4Снага мотораПостоје кућне јединице мале снаге до 1,5-1,6 кВ, оне средње снаге до 3 кВ и професионалне од 4-5 кВ.
5Систем млевењаЛесоцхнаиа - риболовна линија од 2-4 мм фиксирана на бубањ, која цепа лишће и траву. Оптимална је за прераду свеже зелене масе, али није постала широко распрострањена због немогућности обраде дрвета.
Глодање - ређе је код ножа због чињенице да је скупље.
Нож - најчешћи због своје једноставности, ниске цене и добрих перформанси при утовару меке пулпе и танких грана.
Сврдло - одликује се ниском продуктивношћу и није погодно за сецкање лишћа, јер се често зачепи.
Турбина је развој компаније Босцх и зато се најчешће налази у моделима ове одређене марке. Није био широко коришћен, јер механизам има малу продуктивност због мале брзине ротације бубња.
6ЦенаУ погледу цене, бензински уређаји се значајно разликују од електричних. Просечна цена за модел страног бренда креће се од 70.000 до 90.000 рубаља. Домаћи дробилица коштаће 16.000 рубаља. Квалитетни електрични погонски уређаји у просеку коштају 15 000 рубаља.

Оцена квалитетних модела у 2020

ШАМПИОН СХ-250

 • Држава бренда: Русија;
 • Систем рада: нож;
 • Материјал: пластика;
 • Тип и снага мотора: електрични / 2,5 кВ;
 • Напон: 230 В;
 • Цена - 9.000 рубаља.

Сецкалица за домаћинство са аутоматским покретањем и максималним пречником обрађеног материјала до 4 цм.Тежина - 15 кг. Брзина ротације ножева: 4000 о / мин.

ШАМПИОН СХ-250

Предности:

 • заштита од преоптерећења мотора;
 • блокирање од случајног старта;
 • са ручком и точковима за транспорт;
 • са очврслим резним елементима;
 • додатни пар вертикалних ножева;
 • систем за смањење вибрација;
 • стабилно постоље;
 • прихватљива цена.

Мане:

 • само за свеже исечене гране;
 • нема контејнера за монтажу малча.

Тазз К-42 6.5 КС

 • Држава бренда: САД;
 • Систем рада: нож;
 • Материјал: метал;
 • Тип и снага мотора: бензин / 6,5 кс;
 • Цена - 70 000 рубаља.

Баштенски апарат са ручним покретањем, брзином ротације механизма за сецкање 3600 о / мин и пречником грана 7,5 цм. Тежина - 60 кг. Запремина четворотактног мотора је 205 ццм3... Запремина резервоара за гориво је 3 литра. Запремина картера је 0,59 литара.

Тазз К-42 6.5 КС

Предности:

 • са контејнером;
 • са широким (28 цм) транспортним точковима;
 • велики резервоар за утовар сировина;
 • са укљученом врећом за малч;
 • са две рупе за пуњење за дебеле и мале гране;
 • са могућношћу претварања у баштенски усисивач;
 • 6 ножева.

Мане:

 • висока цена.

МТД Ровер-464-К

 • Држава бренда: Немачка;
 • Систем рада: нож;
 • Материјал: метал;
 • Тип и снага мотора: бензин / 7,5 кс;
 • Цена - 90.000 рубаља.

Професионална дробилица бензина са ручним покретањем, дизајнирана за обраду грана пречника до 7,5 мм. Брзина ротације ножева 1180 о / мин. Четворотактни мотор, запремина 250 цм3... Величина резервоара за гориво је 3,8 литара. Тежина - 75 кг.

МТД Ровер-464-К

Предности:

 • свестраност;
 • 3 начина утовара сировина;
 • уграђене ручке на доводном резервоару;
 • резервоар за млевење за 90 литара;
 • укључене заштитне наочаре;
 • 12 вршилица и 2 ротирајућа ножа;
 • аутоматски систем за затезање грана.

Мане:

 • висок ниво буке;
 • прегревање мотора;
 • трошак.

БОСЦХ АКСТ-Рапид-2000

 • Држава бренда: Немачка;
 • Радни систем: глодање и турбина;
 • Материјал: пластика;
 • Тип и снага мотора: електрични / 2 кВ;
 • Напон: 220В;
 • Цена - 18.000 рубаља.

Модел средње класе са аутоматским покретањем мотора, капацитета до 80 кг / х. Дизајниран за гране пречника до 3,5 цм. Механизам за уситњавање се окреће брзином од 3650 о / мин. Тежина - 12 кг.

БОСЦХ АКСТ-Рапид-2000

Предности:

 • са укљученим потискивачем;
 • Са точковима;
 • постоји хватач траве за 50 литара;
 • носи се са свежим и сувим сировинама;
 • приступачан трошак.

Мане:

 • нема заштите од прегревања мотора;
 • искључује се при ниском напону;
 • нема блокирања од случајног активирања.

АЛ-КО ЛХ-2800

 • Држава бренда: Немачка;
 • Систем рада: глодање;
 • Материјал: пластика;
 • Тип и снага мотора: електрични / 2,8 кВ;
 • Напон: 220В;
 • Цена - 20.000 рубаља.

Уређај средње снаге са аутоматским покретањем мотора и капацитетом до 80 кг / х. Дозвољени пречник грана је 4,2 цм, брзина ротације вратила је до 46 о / мин. Тежина - 29 кг.

АЛ-КО ЛХ-2800

Предности:

 • са реверсом;
 • са широким међуосовинским растојањем;
 • контејнер за 48 литара;
 • са осигурачем од 16 А;
 • са заштитом од преоптерећења и кратког споја.

Мане:

 • нема потискивача.

БОСЦХ АКСТ-25-Д

 • Држава бренда: Немачка;
 • Систем рада: глодање;
 • Материјал: пластика;
 • Тип и снага мотора: електрични / 2,5 кВ;
 • Напон: 220В;
 • Цена - 27.000 рубаља.

Јединица капацитета 175 кг / х, брзина ротације вратила је 41 о / мин. Пречник гране - 4 цм. Тежина - 32 кг.

БОСЦХ АКСТ-25-Д

Предности:

 • контејнер за 53 литра;
 • са реверсом;
 • са потискивачем;
 • са транспортним точковима;
 • аутоматско затезање сировина;
 • одвојиви левак;
 • погодна висина конструкције;
 • заштита од ненамерног активирања.

Мане:

 • опипљив ниво буке.

РИОБИ Р-СХ-2545-Б

 • Држава бренда: Јапан;
 • Систем рада: нож;
 • Материјал: пластика;
 • Тип и снага мотора: електрични / 2,5 кВ;
 • Напон: 220В;
 • Цена - 14.000 рубаља.

Популарни модел полупрофесионалне категорије са аутоматским покретањем мотора. Дозвољена дебљина грана је до 4,5 цм.Тежина - 14 кг.

РИОБИ Р-СХ-2545-Б

Предности:

 • колекција за малч за 40 литара;
 • постоји потисник;
 • Са точковима;
 • са обрнутом функцијом;
 • са брушеним мотором;
 • обрађује суве и свеже гране;
 • постоји заштита од преоптерећења;
 • приступачан трошак.

Мане:

 • осетљив на пренапонске напоне.

СТИГА БИО-СИЛЕНТ-2500

 • Држава бренда: Шведска;
 • Систем рада: глодање;
 • Материјал: пластика;
 • Тип и снага мотора: електрични / 2,5 кВ;
 • Напон: 220В;
 • Цена - 15 000 рубаља.

Дробилица средње снаге са аутоматским покретањем мотора, пречником уноса материјала до 4 цм, брзином ротације осовине за глодање 2850 о / мин. Тежина - 28 кг.

СТИГА БИО-СИЛЕНТ-2500

Предности:

 • потискивач укључен;
 • са посудом од 60 литара;
 • са регулатором степена млевења;
 • са реверсом;
 • постоје транспортни точкови;
 • прихватљива цена.

Мане:

 • нема заштите од случајног старта.

ЗУБР ЗИЕ-44-28-00

 • Држава бренда: Русија;
 • Систем рада: глодање;
 • Материјал: пластика;
 • Тип и снага мотора: електрични / 2,8 кВ;
 • Напон: 220В;
 • Цена - 15 000 рубаља.

Уређај са електричним погоном класе средње снаге, дизајниран за пречник грана до 4,4 цм. Механизам за уситњавање врши 60 обртаја у минути. Тежина конструкције - 20 кг. Аутоматско покретање мотора. Пропусност уређаја је 150 кг / х.

ЗУБР ЗИЕ-44-28-00

Предности:

 • свестран;
 • са посудом од 60 литара;
 • са реверсом;
 • постоји потисник;
 • са транспортним точковима;
 • са регулатором степена млевења;
 • са осигурачем против случајног активирања;
 • заштита од прегревања мотора;
 • оквир трансформатора;
 • са бравом продужне утичнице;
 • приступачан трошак.

Мане:

 • кратак кабл за напајање.

Макита УД-2500

 • Држава бренда: Шведска;
 • Систем рада: глодање;
 • Материјал: пластика;
 • Тип и снага мотора: електрични / 2,5 кВ;
 • Напон: 220В;
 • Цена - 15 000 рубаља.

Уређај средње категорије са електричним погоном, прихватних пречника до 4 цм и брзином ротације осовине за глодање од 2850 о / мин. Продуктивност је до 65 кг / х. Тежина - 28 кг.

Макита УД-2500

Предности:

 • са обрнутом функцијом;
 • постоји потисник;
 • постоје транспортни точкови;
 • колекција је дизајнирана за 60 литара;
 • погодан за суве и свеже гране;
 • механизам за брушење из каљеног челика;
 • са регулатором величине добијене фракције;
 • мотор отпоран на преоптерећење;
 • прихватљива цена.

Мане:

 • нема закључавања за укључивање.

Поуздан дробилица - која је компанија боља?

Популарност полупрофесионалних модела средње класе је због добрих перформанси, присуства већине потребних функција за удобан и сигуран рад, као и најбољег односа цене и квалитета. Већина стругача у овој категорији, са системом углавном резача ножева, лагана је, рукује свежим и сувим сировинама и има кутију за сакупљање рециклираног материјала. Поред оних модела који су укључени у оцену, можете истакнути и такве баштенске дробилице као:

 • БОСЦХ АКСТ-25-ТЦ;
 • Волф-Гартен СДЕ-2500-ЕВО;
 • Викинг-ГБ-370;
 • Чекић ГС-2500;
 • ЦХАМПИОН СЦ-6448 / 6,5 л. од. 6.2.

Сегмент буџетских дробилица представљају уређаји таквих марки као што су ПАТРИОТ и ЕЛИТЕЦХ, прегледи којих нису увек једнозначни.

Ако имате искуства са употребом баштенских дробилица описаних у оцени или занимљивијих модела, реците нам о томе у коментарима.

ОСТАВИТЕ ПРЕГЛЕД

Унесите свој коментар!
Молимо унесите своје име овде

Прочитао сам услове Кориснички Уговор *