Притисак под контролом - одабир најбољег апарата за мерење крвног притиска

1

Да бисте данас вршили контролу над крвним притиском, уопште није потребно ићи у поликлинику. Већина произвођача који производе медицинску опрему нуде многе моделе механичких и аутоматских апарата за мерење крвног притиска за кућну, независну употребу.

Опис уређаја

Тонометар је посебан уређај, захваљујући којем је могуће одредити ниво крвног притиска. Захваљујући свакодневној употреби можете да надгледате своје здравље. Заиста је у неким случајевима веома тешко тачно утврдити узрок нечије слабости, малаксалости.

На пример, са хипертензивном кризом и хипотензијом, симптоми малаксалости особе су врло слични и, по правилу, манифестује се у облику слабости, вртоглавице и појаве јаких главобоља. Стога, у овом случају, само мерењем притиска, особа може тачно дијагнозирати и пружити потребну помоћ.

У интернет продавницама, апотекама обезбеђен је велики избор апарата за мерење крвног притиска различитих врста. Они се међусобно значајно разликују и по цени и по квалитету. Поред тога, данас се на тржишту медицинске опреме могу наћи мерни уређаји различитих компанија и земаља произвођача који се међусобно разликују и по функционалности и по механизму рада. Тонометри су неколико врста, наиме механички и електронски. Електронски су, пак, подељени на уређаје који свој рад обављају у аутоматском или полуаутоматском режиму.

Механички или електротонометар: који одабрати

Цена електронских уређаја је мало већа у цени у поређењу са механичким, међутим, електрични тонометри су много удобнији када самостално мере притисак. Да бисте мерили притисак помоћу механичких уређаја, морате имати одређени ниво вештине и знања који вам омогућавају да радите са њима. Поред тога, електротонометри су прилично често опремљени неким додатним функцијама (гласовно обавештавање, Ви-Фи, двострука метода мерења). Неке врсте говорних електротонометара опремљене су не само гласовним обавештењем, двоструким методом мерења, већ се могу повезати и са паметним телефоном путем Блуетоотх везе.

Међутим, главна предност механичких тонометара у односу на електронске уређаје је поузданост и тачност очитавања. Поред тога, често у апотекама или специјализованим продавницама можете пронаћи полуаутоматске уређаје.

Током избора тонометра, већина људи има таква питања: како одабрати прави модел, која је компанија најбољи уређај, које тонометре користе лекари, колико коштају? Приликом избора најоптималније опције за кућну употребу (у овом случају најбоље је купити аутоматски или полуаутоматски уређај, будући да механичке типове углавном користе лекари и током њиховог рада захтевају одређено знање), неопходно је водити се таквим критеријумима као што су учесталост употребе уређаја, компактност, тачност. Поред тога, приликом избора, да бисте добили тачна очитавања, морате одабрати тачну величину манжетне.

Механички апарати за мерење крвног притиска

Механички монитори крвног притиска са носачем за рамена су класични, тачни и поуздани уређаји за мерење крвног притиска код куће. Њихов принцип рада није заснован на електроници, већ на механици. Ваздух се упухује у манжетну ручном методом. За ово се користи посебна гумена сијалица. Захваљујући таквом уређају, индикатори притиска се надгледају према подацима мерног бројача. Механички апарати за мерење крвног притиска састоје се од неколико саставних компонената, и то:

 1. Манжете. То је посебна гумена комора у коју се убризгава ваздух. Спољни део је залепљен крпом, а додатно је опремљен посебним текстилним затварачима који омогућавају да се фиксира на руци.
 2. Суперцхаргер. Поред тога, дуваљка је опремљена посебним вентилом који омогућава испуштање ваздуха. У свом облику подсећа на балон у облику крушке. Како се компресор компримује, ваздух почиње да тече.
 3. Манометар. Користи се за процену индикатора притиска. То је специјални сензор опремљен стрелицом и мерном скалом.
 4. Гумене цеви. Ове цеви су потребне за повезивање дуваљке, манжетне и манометра у један круг.

Поред тога, за мерење крвног притиска потребан је стетоскоп. По правилу није укључен у механички тонометар, међутим, постоје модели који су опремљени главом стетоскопа.

Захваљујући употреби механичких тонометара, могуће је добити тачнија очитавања крвног притиска уз минималну грешку мерења. Употреба ове врсте уређаја препоручује се за очитавање људи који пате од аритмија или који имају поремећаје циркулације у екстремитетима. То је због чињенице да је манжетна приликом њихове употребе чврсто причвршћена за руку и прислоњена уз брахијалну артерију, за разлику од уређаја који су причвршћени за зглоб.

Предности механичких апарата за мерење крвног притиска такође треба да укључују њихову ниску цену, једноставност дизајна и ниску цену поправке. Поред тога, током рада таквог уређаја није потребно користити разне изворе напајања (батерије, електрична мрежа).

Недостаци механичких апарата за мерење крвног притиска укључују њихов незгодан дизајн, због чега је у неким случајевима проблематично користити их самостално, без помоћи споља. Такође, биће тешко користити их особама са лошим видом или слухом.

Полуаутоматски тонометри

Уређаји ове врсте имају високу стопу тачности, добру функционалност, а такође су опремљени и посебном меморијском јединицом. Комплет полуаутоматског тонометра укључује манжетну, електронски дисплеј који приказује притисак и пулс. Поред тога, опремљен је крушком, која вам омогућава самостално пумпање ваздуха у крушку.

Карактеристична карактеристика овог уређаја је да аутоматски мери крвни притисак. Међутим, сам поступак, повезан са убризгавањем ваздуха, изводи се механичком методом. За рад овог уређаја потребне су батерије (батерије или електрична мрежа).Можете сами мерити полуаутоматским мерним уређајем, без спољне помоћи.

Аутоматски уређаји за мерење крвног притиска

Опремљен посебним осцилометријским електронским мерним системом. Већина модела је такође опремљена индикатором аритмије. Захваљујући употреби таквог система, можете независно контролисати и узимати очитавања крвног притиска, као и пулса. Аутоматски тонометри имају довољно високу тачност мерења и током њихове употребе није предвиђено додатно људско учешће. Читав поступак мерења изводи се у потпуно аутоматском режиму.

Ваздух у манжетни почиње аутоматски да струји након притиска дугмета за покретање. Аутоматски тонометар састоји се од манжетне и посебног дисплеја који приказује резултате мерења притиска и пулса. Треба напоменути да уређаји ове врсте могу бити опремљени различитим врстама манжета, које су причвршћене за раме или зглоб.

Упоредне карактеристике тонометара различитих врста

ВрстанедостациПредности
Ауто-Треба сталну замену батерија (батерија) због чињенице да се током рада брзо празне, јер додатно напајају и компресор+ Компактност и велика покретљивост
-Тешко поправити у случају кварова+ Контрола се врши притиском једног тастера
-Приказује очитавања ниског квалитета (у поређењу са другим врстама тонометра)+ Може се лако причврстити у пределу зглоба, не стеже и не стеже руку
+ Приказује тачне податке о аритмији
Механички-Тешко је користити самостално, без помоћи+ Једноставност поправке и одржавања
-Зрака се пумпа механички (ручно)+ Ниска цена
-Дизајн уређаја је гломазан+ Не захтева употребу батерија
+ Има највећу тачност мерења
Полуаутоматски-Круша се пумпа ваздухом механичким путем (ручно)+ Ниска цена
-Потребна за употребу батерија (батерија)+ Батерије (батерије) се дуго држе напуњене, јер напајам само један сензор
-Тачност мерења је нешто нижа у поређењу са механичким типом+ Аутоматски прикажи резултате мерења на екрану
+ Може се користити самостално
+ Могу да га користе људи са лошим видом или слухом
+ Једноставне контроле

Списак најбољих произвођача за 2020

 • Добро. Прилично млада компанија која се активно развија и која је већ успела да се покаже на позитивној страни на тржишту медицинске опреме. Основана је пре 15 година, 2004. године у Великој Британији. Сви производи ове компаније произведени су у Кини. Основна делатност компаније је развој и производња уређаја за породичну медицину.
 • Омрон. На тржишту везаном за производњу опреме ради од касних 40-их година 20. века. Већина људи зна за ову јапанску компанију као поузданог произвођача банкомата и додатака за тастатуру. Међутим, Омрон је тренутно такође произвођач квалитетне медицинске опреме.
 • А&Д. Компанија је основана 1977. године у Јапану. Бави се производњом висококвалитетних мерних инструмената за контролу притиска, који се користе и на професионалном нивоу и код куће.
 • Мали Докторе. Један је од водећих програмера и произвођача мерних инструмената и медицинске опреме.
 • Беурер. Бави се производњом електричних ћебади, вага, као и мерном медицинском опремом. Производи производе који су најпогоднији за свакодневну употребу у домаћинству. Основана је 1919. године у Немачкој и тренутно заузима водећу позицију у производњи медицинске опреме.
 • Мицролифе. Водећи је произвођач медицинске опреме за независну, домаћу употребу.Компанија заузима водећу позицију на тржишту медицинске опреме за производњу и продају мерне опреме.

Где можете купити

Тонометар можете купити и у апотеци и у специјализованој продавници која продаје медицинску опрему. Широк избор ових уређаја такође је представљен у каталозима интернет продавница које продају разну опрему и медицинску опрему.

На пример, у каталогу Интернет продавнице Алиекпресс постоји много модела са различитим функцијама. Међутим, приликом куповине производа из интернет продавница или из Алиекпресс-а, како бисте избегли грешке приликом избора, морате пажљиво проучити опис наведен у каталогу. Када бирате тонометар, такође морате обратити пажњу на присуство посебних функција у њему, контраиндикације за употребу, какву врсту напајања користи (батерија, батерије, електрична мрежа).

Оцена висококвалитетних модела механичких апарата за мерење крвног притиска са манжетном за раме

Механички уређаји су класични уређаји који вам омогућавају што прецизније мерење крвног притиска. Нису опремљени електроником и свој посао обављају без употребе различитих батерија (пуњивих батерија, батерија или електричне мреже). Њихова главна предност, поред тачног очитавања, је и њихова ниска цена.

Б.Велл ВМ - 62С

 • Модел је опремљен универзалном манжетном;
 • Држава која је власник бренда је Велика Британија;
 • Земља порекла Кина;
 • Просечни трошак је око 850 рубаља.

Главна предност је манжета универзалне величине, која је савршена за употребу код људи са великим и малим обимом рамена. Његова величина је око 25-40 цм. Поред тога, опремљен је металним стетоскопом и згодном крушком. Б.Велл ВМ - 62С има одличну тачност.

Б.Велл ВМ - 62С

Предности:

 • Компактност;
 • Способност постављања стетоскопа у посебан прстен;
 • Опремљен великом манжетном, захваљујући којој је могу користити људи са прекомерном тежином;
 • Манжета је направљена од трајних материјала.

Поред тога, уз Б.Велл ВМ - 62С укључен је и посебан случај. Захваљујући томе, овај мини уређај је компактан, може се не само удобно чувати, већ и транспортовати на велике удаљености, на пример, понијети са собом током празника.

Мане:

 • Тешко га је користити самостално;
 • Није погодан за самосталну употребу од људи са оштећеним видом или слухом;
 • Људски фактор утиче на очитавања мерења (за његово коришћење потребна су одређена знања и вештине).

ЦС Медица ЦС 105

 • Практични уређај за удобно и удобно мерење притиска;
 • Земља порекла - Јапан;
 • Просечни трошак је 890 рубаља.

То је врло компактан и класичан уређај. ЦС Медица ЦС 105 је опремљен фонендоскопом уграђеним директно у саму манжетну са меканим улошцима за уши. Такође, сет укључује манометар, који је опремљен висококвалитетним, издржљивим металним кућиштем и великим бројчаником. Величина манжетне је 22-38 цм. Савршена за мерење крвног притиска код деце и мршавих људи.

ЦС Медица ЦС 105

Предности:

 • Компактност;
 • Тачност мерења притиска;
 • Ниска цена.

Мане:

 • Брзо се троши;
 • Тешко је сами измерити крвни притисак.

Мали доктор ЛД-71

 • Има малу тежину од 328 грама;
 • Земља порекла - Сингапур;
 • Трошак је 780 рубаља.

Главна предност овог модела је однос квалитета и цене. Упечатљив је представник класичних уређаја буџетског типа.

Мали доктор ЛД-71

Предности:

 • Ниска цена (по правилу су једноставни модели јефтини);
 • Високе прецизности;
 • Опремљен специјалном бешавном камером;
 • Манжета је направљена од најлона;
 • Долази са винилним поклопцем.

Овај модел се продаје у две верзије: са уклоњивом (модел ЛД - 71) и са интегрисаном (ЛД - 71 А) главом за стетоскоп.Уређај са уграђеном главом савршен је за самостално мерење притиска. Уређај је опремљен стандардном манжетном (25-36 цм).

Мане:

 • За потпуну употребу потребне су одређене вештине;
 • Незгодно за самостално коришћење;
 • Крушка је направљена од крхког материјала.

Најбољи популарни модели полуаутоматских мерача крвног притиска

Полуаутоматски модели су нешто између аутоматских и механичких уређаја. Опремљени су системом за ручно убризгавање ваздуха. Убризгавање ваздуха врши се помоћу крушке. Међутим, мерења и прорачуни са таквим уређајима врше се аутоматски, без људске интервенције. Захваљујући њиховој употреби, притисак се може мерити независно, без помоћи. Савршени су за старију особу, за самосталну употребу или за особе са оштећеним видом.

Омрон М1 Цомпацт

 • Земља порекла: Јапан;
 • Најбоља опција у погледу односа квалитета и цене;
 • Просечни трошак је око 1.695 рубаља.

Мале је величине, стога је компактан. Међутим, упркос малој величини, Омрон М1 Цомпацт је препун карактеристика. У стању је да измери пулс и у меморију сачува 30 записа претходних мерења. Главне карактеристике овог уређаја укључују:

Омрон М1 Цомпацт

Предности:

 • Доступност заменљивих маншета;
 • Манжета се због свог конусног облика добро уклапа у површину шаке;
 • Ниска цена (у поређењу са другим сличним моделима).

Овај модел је савршен за људе који пате од аритмија. Током мерења, Омрон М1 Цомпацт узима у обзир све грешке у срчаном ритму. За његов рад потребне су батерије, наиме 4 батерије типа 3А.

Мане:

 • Тачност;
 • Током рада потребно је користити 4 ћелије (батерије);
 • Кратки период рада.

А&Д УА -705

 • За рад је потребна само једна АА батерија;
 • Земља порекла: Јапан;
 • Просечни трошак је 2290 рубаља.

А&Д УА-705 јапанске производње испоручује се на тржиште у неколико модификација. У првој модификацији овај мерни уређај долази са стандардном манжетном, у другој - увећаном. Предност А&Д УА-705 је његова компактност, добра издржљивост и висока тачност мерења.

Карактеристике А&Д УА-705 нису инфериорне у односу на неке електронске моделе: скала СЗО, присуство индикације аритмије. Такође, А&Д УА-705 је опремљен великом меморијом, која је у стању да чува податке о 30 мерења и посебном безболном манжетном, која након употребе не оставља трагове на кожи и не изазива неугодност. Захваљујући великим бројевима на дисплеју, овај модел је савршен за употребу старијих особа или особа са оштећеним видом.

Тонометар АНД УА-705 са стандардном манжетном

Предности:

 • Продаје се у неколико модификација;
 • Цомпацт;
 • Тачност;
 • Трајност.

Мане:

 • Убризгавање ваздуха се врши ручно;
 • Захтева одређене вештине и знања током употребе.

Мицролифе БП Н1 Басиц

 • Мала тежина;
 • Држава: Швајцарска;
 • Трошкови модела су 1.450 рубаља.

Мицролифе БП Н1 Басиц је компактан, али прецизан. Мицролифе је регистрован у Швајцарској, али се његови производни погони налазе у Кини. Овај модел је опремљен меморијом која може меморисати до 30 мерења. Поред тога, Мицролифе БП Н1 Басиц може тачно да мери крвни притисак чак и када особа има аритмије. Поред тога, Мицролифе БП Н1 Басиц додатно мери пулс. Додатно је опремљен скалом СЗО и способан је да покаже одступања од опште утврђених стандарда.

Мицролифе БП Н1 Басиц тежи 106 грама, а ради захваљујући 2 ААА батерије, стога је, узимајући у обзир такав критеријум избора као што је компактност, овај модел савршен за пут и дуга путовања као уређај за мерење пута.Такође поседује велики екран и једноставне, интуитивне контроле. Његов једини недостатак је присуство мале манжетне (22-32 цм).

Мицролифе БП Н1 Басиц

Предности:

 • Лако;
 • Цомпацт;
 • У стању да измери пулс;
 • Тачно;
 • Додатно опремљен посебном вагом ВХО.

Мане:

 • Његов недостатак је присуство мале манжетне (22-32 цм);
 • Током његовог рада потребно је додатно користити батерије (батерије).

Најбољи модели аутоматских апарата за мерење крвног притиска за 2020. годину

Најчешћи и најпопуларнији међу становништвом су аутоматски (електронски) тонометри. Популарност ових модела је због чињенице да вам омогућавају независно, брзо и тачно мерење крвног притиска. Одговарајући на питање: који модели постоје и који тонометар је најбоље купити, рамени или зглобни, треба напоменути да су најкомпактнији уређаји са манжетном причвршћеном за зглоб или прсте. Међутим, они су мање тачни из читаве класе аутоматских електротонометара и често потцењују или, напротив, прецењују индикаторе притиска. За свакодневну и професионалну употребу најбоље је одабрати уређај са манжетном причвршћеном за подручје рамена.

Мицролифе БП В100

 • Опремљен великим капацитетом меморије;
 • Манжета је причвршћена за зглоб;
 • Држава: Швајцарска;
 • Просечна цена је: 2760 рубаља;
 • Животни век је преко 3 године.

Мицролифе БП В100 је опремљен великим меморијским капацитетом који може да ускладишти до 200 мерења крвног притиска. Такође садржи индикацију аритмије и једноставне контроле. Предности Мицролифе БП В100 укључују његову малу тежину, која износи само 130 грама, мале димензије и присуство великог ЛЦД екрана. За напајање овог уређаја потребне су 2 (ААА) батерије.

Мицролифе БП В100

Предности:

 • Цомпацт;
 • Једноставан за коришћење
 • Испоручује се са посебним кућиштем за одлагање;
 • Опремљен великим капацитетом меморије.

Мане:

 • Ниска тачност мерења;
 • Висока цена;
 • Захтева сталну замену батерије.

Б.Велл ВА - 33 + адаптер

 • Долази са посебним адаптером за напајање;
 • Причвршћује се за раме;
 • Држава која је власник бренда је Велика Британија;
 • Произвођач млина Кина;
 • Трошак: 2100 рубаља;
 • Гарантни рок је 12 месеци.

Б.Велл ВА-33 је опремљен екраном велике величине, који додатно има уграђено посебно позадинско осветљење. Свој рад може обављати и аутономно, користећи батерије, и стационарно, захваљујући употреби обичне утичнице, када се напаја, користећи адаптер, директно са мреже. Да бисте то урадили, потребно је да користите посебан адаптер за напајање који се испоручује са уређајем. Параметри скале СЗО, којом је овај модел опремљен, омогућавају кориснику да анализира своје показатеље из општеприхваћених нормалних показатеља здраве особе.

Овај уређај има једноставне контроле и савршен је за кућну употребу. Мерење и контрола се врши притиском на једно дугме.

Б.Велл ВА - 33 + адаптер

Предности:

 • Ниска цена;
 • Присуство великог екрана опремљеног позадинским осветљењем;
 • Опремљен посебном Фуззи Логиц технологијом, захваљујући којој се штеди енергија и, сходно томе, штеди батерија.

Мане:

 • Нетачност мерења;
 • Повећани ниво буке током рада;
 • Недостатак Б.Велл ВА - 33 је велика тежина. Маса уређаја је 480 г.

Омрон 717 + адаптер

 • Испоручује се у комплету са наменским исправљачем напајања;
 • Манжета је причвршћена за раме;
 • Трошак је 2600 рубаља.

Тонометар Омрон 717 опремљен је ЛЦД екраном који приказује податке о мерењу притиска. Ради и у самосталном режиму (за то се користе 4 АА батерије) и у стационарном режиму користећи мрежу (подразумева употребу посебног мрежног адаптера). Величина манжетне, која је опремљена Омроном 717, износи 22-32 цм. Такође, овај мерни уређај је опремљен меморијом за чување података, која износи 30 ћелија.Захваљујући својој аутоматској меморији, Омрон 717 је у стању да сними последње мерење. Такође, овај уређај је опремљен индикацијом аритмије и скалом СЗО. Омрон 717 тежи 255 грама.

Омрон 717 + адаптер

Предности:

 • Велики дисплеј;
 • Опремљен графичким индикатором који показује ниво крвног притиска;
 • Опремљен индикатором аритмије;
 • Управљање се врши једним дугметом.

Мане:

 • Захтева сталну замену батерија (у случају употребе батерија);
 • Висока цена;
 • Манжета је направљена од крхког материјала.

За кућна мерења крвног притиска пожељније је купити аутоматски или полуаутоматски тонометар. То је због чињенице да уређаји ове врсте омогућавају брзо, у кратком временском периоду, и што је најважније, независно мерјење притиска. За људе који раде у медицинској области, најбоље је да купе механичке моделе јер су тачнији. Такође, мора се запамтити да се особа пре провере притиска мора опустити и не сме бити подвргнута физичком напору.

1 КОМЕНТАР

 1. Видео сам механички ударац код терапеута и питао како ми се свиђа уређај. Похвалила га је, већ дуги низ година користи Гаувреау. Ни сам нисам у могућности да мерим механички, па сам купио бунар, већ аутоматски про-35. Мали, компактан, једноставан - притиснуо је дугме и све је сам измерио. Врло слично. И што је најважније, тачно. Упоредили су га са механичком темом и веома сам срећан.

ОСТАВИТЕ ПРЕГЛЕД

Унесите свој коментар!
Молимо унесите своје име овде

Прочитао сам услове Кориснички Уговор *