Избор научно-популарних књига за децу од 3 године

0

Књиге су биле, јесу и вероватно ће увек бити најбољи поклон. Ова наизглед већ измишљена фраза укључује дубоко значење. Свет књига отвара пред нама другу стварност, паралелне светове и даје храну за ум. Шта можемо рећи о деци која свет уче кроз разне изворе информација.

Од одраслих зависи да ли су извори високог квалитета, тачно приказују поуздане информације у приступачном формату, узбудљиви и занимљиви. Уредништво сајта „Иа Насхла“ припремило је за вас преглед најбољих научно-популарних књига за децу од 3 године.

Када ваше дете порасте, а бајка „О кокоши Рјаби“ за њега више није толико узбудљива, заједно са сложенијим бајкама, у његову личну библиотеку можете додати литературу која ће га развијати у једном или другом смеру.

Овај чланак ће вас упознати са начином избора, на шта треба обратити пажњу, које грешке треба избегавати, коју је боље купити.

Садржај

Критеријуми за избор научно-популарне литературе

Ове књиге су добре за рођендански поклон, темпиране за било који датум, само као одскочна даска ка непознатом. Добри, добро изабрани, они могу постати врата ка другим магичним световима.

Поштујући неколико правила приликом избора, можете избећи куповину копије која ће сакупљати прашину само на полици са књигама.

На шта треба обратити пажњу:

За које године

Обично старосна диференцијација децу уобичајено дели на:

 • малишани предшколског узраста (3-7 година);
 • ученици основних школа (8-11 година);
 • тинејџерски адолесценти (11-14 година);
 • средњошколци (14-18 година).

Старосна подела је условна, јер свако дете је појединац. Али ако текст не одговара развојном нивоу малог читаоца и његовим годинама, тада ће му бити изузетно тешко да разуме значење онога што чита, неће га разумети, неће га занимати.

Регистрација

Важно је да то одговара узрасту:

 • за малишане су погодне шарене, лепо дизајниране публикације са много слика, интерактивне, са великим штампаним текстом.
 • за старије људе је величина слова мања, а број слика је такође мањи.

Илустрације

Требало би да одговара тексту: што је читач мањи, они су већи. Тако да их беба може сматрати сама; измишљајте своје приче, гледајући сваку сами.

Интереси детета

Тема треба да буде у интересу детета. Али имајте на уму да деца верују онима које воле и поштују.

Можда ће књига, узета према вашем интересовању, моћи да занима бебу још дуго.

Тако ћете имати заједничку тему за проучавање и дискусију.

Колико страница садржи

Њихов број ће зависити од старости, истрајности, љубави према читању, уроњености у ову тему. Они. ако је ваше дете већ заинтересовано за тему и треба да је прошири, тада ће му, наравно, требати више информација.

И обрнуто. За мале читаоце који тек уче да читају и пишу и којима је потребна помоћ родитеља да би асимилирали прочитано, узмите издање са мањим текстовима.

Година издавања

Датум писања може утицати на поузданост изнетих чињеница, њихову кореспонденцију са савременим светом. За нека подручја то није неопходно (древна историја, природа). За друге науке, у којима постоје стална истраживања, открића, употреба нових технологија итд. (Свемир, инжењерство, нанотехнологија), датирање је изузетно важно.

Аутор

Увек треба да запамтите да:

Начин на који је материјал представљен утиче на размишљање, развој читаочевог говора, ширење његових видика, способност одвајања мањих ствари од главних.

Сваки писац има свој стил писања, обратите му пажњу. Требало би да буде згодно, разумљиво, лако разумљиво.

Текст написан на сложеном научном језику вероватно неће дуго занимати малог читаоца.

Аутори такође могу бити руски и страни.

Када бирате између страних или руских, направите избор у корист домаћих аутора. Увек су бољи и приступачнији за преношење идеје него само преводиоци страних језика.

Али овде је већ ствар преференција за укусе: можете покупити књиге са висококвалитетним преводом.

Колико је

У цену је укључен квалитет папира, увеза, илустрација и њихова количина, врста фонта, величина примерка књиге итд.

Између избора скупе или буџетске књиге, одаберите скупу, висококвалитетну копију.

Естетска страна ће позитивно утицати на перцепцију и сензације детета. Заиста, ово је за децу упознавање света преко посредника (књиге) и његов тренутни став ће зависити од њега. Нека остане добро. Куповина у интернет продавници ће вам помоћи да мало уштедите.

Коментара

Не заборавите на критике, критике, критичке критике. Помоћи ће у формирању мишљења о писаном делу, правилном избору аутора и теме. Свако мишљење је субјективно, али га ипак вреди саслушати.
У томе вам могу помоћи ваши познаници, родитељи и пријатељи детета, чланци на веб локацијама са књигама, прегледи и напомене у самим књигама.

Добро одабрана књига натераће дете да пожели више да чита.

Грешке у избору

 1. Тамне, жуте странице изазваће лош осећај, неспремност за читање;
 2. Чврст текст који се тешко чита и ситним словима (за одрасле) изгледаће компликовано, брзо ће обесхрабрити интересовање за дело;
 3. Старосна неусклађеност: књига ће деловати или глупо или превише неупоредиво;
 4. Сјајне слике оштећују вид;
 5. Лоше повезивање не продужава живот књиге.

Увек запамтите то:

Свако приповедање има два ефекта на дете: како је оно схватило књигу, какав је утицај књига имала на њега.

Прикупљајући светлу, занимљиву дечју библиотеку, доприносите развоју његових когнитивних способности, жељи за саморазвојем, дисциплином, маштом, писменим говорним вештинама, добром меморијом.

Упознајмо се са описом научно-популарних књига које деца различитих узраста препоручују за читање.

Оцена образовних књига за децу предшколског узраста (3 - 7 година)

Према ЛивелиЛиб (библиотека е-књига)

Ово доба карактерише прелазак из детињства у детињство.Током овог периода деца воле да слушају како им одрасли читају о свету око себе. Постављају многа неочекивана питања одраслима, а књиге које на њих одговоре биће им занимљиве.

Заједно са знањем развијају мишљење, говор. Приче о животињама, авантурама, природним појавама, древном свету, људском телу, распореду предмета. Нешто невероватно, на пример, необично дрвеће, куће итд. Све ово ће заинтересовати малог човека.

Лагано, истинито, једноставно приповедање, у комбинацији са висококвалитетним, реалистичним илустрацијама, подржаће и развити активност у стицању знања од детета.

Интерактивне образовне публикације, састављене у облику игре, укључујући мале задатке у тексту, су врло погодне.

Енциклопедије су савршене за ово доба. На сва питања одговориће са разлогом: Ко? Одакле? Који? За шта? Колико? и многи други, задовољавајући радозналост, интересовање малишана.

„Енциклопедија за децу“

Ово је читав низ едукативних књига за мало радозналих. Књиге за бебе су читава серија о свету око њих, комбинујући 7 различитих тема:

 • "Твоје тело";
 • "Град";
 • „Историја“;
 • „Природа;
 • На фарми (о животињама);
 • „Ваша земља“;
 • „Свемир“.
Мацхаон Тоддлер Енцицлопедиа

Светле и разумљиве слике; једноставан текст написан на језику разумљивом деци. Након читања уз помоћ родитеља или одраслих, знатижељни зашто ће добити одговоре на многа питања, проширују своје видике.

Такође ће бити заинтересовани за решавање загонетки, извршавање развојних задатака који су представљени у публикацији и који не скрећу пажњу.

Предности:

 • разнобојан;
 • са загонеткама, додатни задаци;
 • можете сакупити читаву серију;
 • разни облици презентације информација;
 • серија укључује главне теме,
 • примерено овом узрасту.

Мане:

 • нису све теме из серије можда заинтересоване за дете.

„Велика енциклопедија за мали зашто“

Издање из серије „За мале паметне девојчице“, објављено 2015. године, издавачка кућа „АСТ“. Садржај у облику упитника-одговора помоћи ће родитељима да беби открију теме околног света. Прикупио је велики број питања која су често постављали мало радозналих умова и одговоре у приступачном формату.

Велика енциклопедија за малу децу зашто АСТ

Књига подржава дететову радозналост, подстиче нова питања.

Предности:

 • разне теме;
 • модерно издање;
 • погодно представљање информација.

Мане:

 • не покрива све теме.

Просечна цена: Папирно издање 160 страница од 508 рубаља. - до 561 рубаља., Електронска верзија 249 рубаља. Нема аудио књиге.

„Енциклопедија животиња за мало зашто“

Објавио Рипол Цлассиц 2014. године, обим 144 странице, садржи много одговора на питања радозналих животиња повезаних са светом животиња. Деца су увек заинтересована за ову тему.

Енциклопедија животиња за малену Зашто Рипол Цлассиц

Овај рад ће бити добро стицање знања детета о свету фауне.

Овде ћете наћи одговоре на најразличитија дечја питања: шта једе мала корњача? Која птица пева најлепше од свих? Зашто поларни медвед не носи перле и где је његова домовина?

Најбржа, највећа, најмања, најнеобичнија и ретка врста - ова енциклопедија ће вам све рећи. Она ће постати извор нових знања.

Предности:

 • Тврд повез;
 • погодна величина (210 мм * 280 мм);
 • одговори на разна питања;
 • омиљена тема већине деце.

Мане:

 • нису пронађене очигледне мане.

Просечна цена: од 480 рубаља - до 585 рубаља.

Енциклопедија проширене стварности за малу децу

Аутори Барановскаиа И.Г., Лобанова Л.Л., Кхомицх Е.О. Издавачка кућа „Малиш“, 2018
На забаван начин, књига ће вам рећи о разноликости околног света.

Свака страница посвећена је засебној теми - свемирски и свемирски феномени, свемир и свемирска тела, савремене животиње и изумрли диносауруси, корисни роботи и машине.Који авион лети без контроле пилота. Како изгледају ушасти слон, застрашујући лав или торбарски кенгур?

Енциклопедија са проширеном стварношћу за бебе Барановскаиа И. Г., Лобанова Л. Л.

Врхунац енциклопедије је ревитализација слика помоћу инсталиране апликације.

Фонтана емоција пратиће детета кад може да оживи мајмуна који скаче; видети кита како се спушта у море; пушта фонтану на леђима кита; моћи ће да сустигну и нахране диносауруса; приредите ерупцију вулкана или помрачење сунца; склопиће аутомобил и још много тога.

Предности:

 • одлична опција за поклон;
 • информативност;
 • занимљива презентација знања;
 • фасцинација;
 • прихватљива цена;
 • живописне илустрације;
 • разноликост тема.

Мане:

 • треба гаџет и помоћ одраслих.

Просечна цена: 755 руб. по копији 160 страница, величина 26 цм * 20,5 цм.

„Одлична енциклопедија за предшколце и млађу школарце. Желим да будем одличан студент! "

Аутор: Скиба Т.В., издавачка кућа Владис, 2020

Садржај:

 • „Универзум“;
 • „Наша планета је Земља“;
 • „Животињски свет“;
 • "Људско тело";
 • „Географија“;
 • „Истраживање и путовања“;
 • Наука и технологија;
 • „Историја“;
 • „Уметност и књижевност“;
 • "Архитектура";
 • „Музика, позориште, биоскоп“.

Ко је изумео аутомобил, авион или телефон, сјајни путници и њихова открића, руски заповедници и њихове битке, познати људи уметности и још много тога. Ваше дете ће научити из ове публикације.

„Одлична енциклопедија за предшколце и млађу школарце. Желим да будем одличан студент! " Скиба Т.В.

Широк спектар представљених информација задовољиће дететово дубоко интересовање за одређену област знања.

Предности:

 • живописне илустрације;
 • најновије издање;
 • средње величине (28,8 цм * 21,6 цм);
 • за читање на дужи период;
 • дубоко зароните у тему.

Мане:

 • тежак (1.630 кг);
 • скупо.

Просечна цена: 1065 руб.

Оцена најбоље научно-популарне литературе за ученике основних школа (7 - 11 година)

Према Ливелаб (библиотека е-књига)

У овом добу се однос деце према књизи мења. Постаје водич за учење за самостално читање. Текст у њему мора бити научен и запамћен. Током овог периода деца имају високу перцепцију и разумевање добијених информација, али и даље ниску технику читања.

Књиге током овог периода требале би да помогну у развоју речника, размишљању и погађању, подучавају самосталну потрагу за одговорима на нова питања.
Запамтите да ће дубоко приповедање дела олакшати брзи развој говора, памћења и размишљања.

Погодне су когнитивне и едукативне књиге са темама о путовањима, разним земљама, предметима и догађајима из живота, уређењу разних ствари, процесима, историји, упознавању различитих професија. Не само према школском програму већ и према интересовањима и хобијима детета.

"Тајне анатомије"

Издање из 2016., издата је бестселер из 1988. године у издању издавачке куће „Пинк Гираффе“. Ово је четврто издање популарног информативног водича на којем су одрасли многи родитељи. Написала и илустраторка Царол Доннер.
Аутор је успео да одржи танку линију једноставности анатомске слике и детаља о функцијама сваког органа људског тела.

Нестандардни приступ теми представљања информација објашњава сталну популарност дела.

Наративни облик у облику авантуре близанаца Макса и Моли, који су постали мајушни. Они упадају у гиганта који их је прогутао. Возе се на еритроцитима, разговарају са различитим органима са различитим карактерима, обављају свакодневне послове, путују по целом телу.

Књигу одобравају професионални лекари. Може створити интересовање за медицинску студију детета.

„Тајне анатомије“ К. Доннер

Предности:

 • узбудљив заплет;
 • живописне илустрације;
 • може помоћи у избору професије;
 • занимљива презентација информација;
 • објашњавање сложених ствари на једноставан начин;
 • вишегодишњи бестселер.

Мане:

 • цена је изнад просека.

Просечна цена: од 829 руб. - до 846 рубаља.

„Од чега је све направљено? Приче о супстанци "

Издање 2011, "Иауза-Пресс". Аутор Стрелникова Л. упознаје младог ученика школе са најједноставнијом хемијом без формула и једначина.

Основе хемије: супстанца, која је њена лепота, шта то значи у људском животу.

За ово дело аутор је добио награду Просветитељ.

„Од чега је све направљено? Приче о супстанци „Стрелникова Л.

Предности:

 • модерно издање;
 • занимљиво младим хемичарима;
 • једноставан поглед на сложену науку.

Мане:

 • неће свако дете бити заинтересовано.

„У свету делфина и хоботнице“

Аутор Свјатослав Сахарнов, издање 2016, издавачка кућа Месхцхериаков. Књига се због своје популарности непрестано штампа.

Приповест у облику путовања у свет океана и његових становника.

Узбудљиве приче о трњу уместо љускица на површини неких врста риба. Ко су слинави туљани и како на њих утиче откуцај срца кита. Како виртуозни делфини плешу и ко их је томе научио. Како је изграђена рута предатора ајкула.

Ове и многе друге занимљиве чињенице из живота воденог света заробиће и однеће младе океанографе у свет дубина.

„У свету делфина и хоботнице“ С. Сахарнов

Предности:

 • задивљујуће приповедање;
 • занимљива тема;
 • информативни;
 • квалитетно издање;
 • погодан за заједничко читање са одраслима.

Мане:

 • скупо;
 • тешко да се постигне.

"Забавна физика"

Из серије „Питагорине панталоне“, 2016. издавачка кућа, издавачка кућа „ИД Месхцхериакова“. Аутор Иаков Перелман је овај приручник створио пре 100 година и до сада је најпопуларнији и најприступачнији младим читаоцима.

Живахно, занимљиво, са низом слагалица, шкакљивих питања, смешних парадокса, занимљивих експеримената и игара, замршених трикова. То ће бити добра храна за ум младих школараца.

Буџетска верзија научно-популарне литературе за ученике основних школа.

„Забавна физика“ Ј. Перелман

Предности:

 • Лепа;
 • илустровано;
 • има много страница;
 • јефтин;
 • приступачно;
 • популарни.

Мане:

 • меки повез.

Просечна цена: 110 руб. за књигу од 272 странице

„Митови о људској еволуцији“

Аутор: Александар Соколов, у издању издавачке куће „Алпина нон-фисх“, 2015. године

Књига је написана модерним језиком, приступачна и лако разумљива. Укључује 65 митова-заблуда о човечанству и њихова објашњења у једноставном облику за децу, са елементима хумора.

Биће занимљиво за заједничко читање одрасле и детета, након чега ће уследити заједничка дискусија.

Постаће извор уобичајених размишљања о горе наведеним темама: да ли су се древни људи јели или не? Да ли је човечанство потекло од делфина? Да ли су дивови заиста икада живели на Земљи? И многи други.

Буџетска верзија популарне научне литературе за децу.

„Митови о еволуцији човека“ А. Соколов

Предности:

 • јефтин;
 • погодно за заједничко читање;
 • лакоћа приповедања;
 • лако представљање информација;
 • занимљиво за одрасле.

Мане:

 • црно-беле илустрације;
 • мали број слика.

Просечна цена: од 244 руб. - до 251 рубаља.

Популарне научне публикације за тинејџере (11-14 година)

Доб преласка из детињства у одрасло доба. Формира се личност детета. Књига би требало лепо да подучава способности лепог изражавања својих мисли, развоју дара убеђивања, поверењу у комуникацији, развоју вештина самоконтроле током говора пред публиком.

У овом добу постоји веће интересовање за историју, историјске личности које су постигле подвиге. Онима који су били укључени у развој науке, открића у разним областима.

Током овог периода, когнитивна литература се разликује у 2 главне категорије:

 • за девојке;
 • за дечаке.

Веома је важно да дете током тинејџерског периода не зарони у свет ТВ-а, модерних уређаја и свега што је с њима повезано: Интернета, друштвеног живота. мреже, видео камере.

У овом добу неопходно је наставити градити циглу по циглу темељ „света књига“ постављен у детињству.

„Алиса у земљи математике“

Књига коју је написао Лев Генденстеин, објављена 2013. године.издавачка кућа „Нигма“, део серије „Забавне лекције“.

Аутор читаоца упознаје са историјом од древне математике до модерне.

Прича се одвија у облику путовања у свет математике у који упадају јунаци чувене бајке „Алиса у земљи чуда“, надалеко познатој деци.

Помоћи ће да неразумљиви предмет забави и преиспита дететов однос према њему, са друге стране погледајте математику.

„Алиса у земљи математике“ Лев Генденстеин

Предности:

 • помаже у развоју логике, креативности;
 • средњи сегмент цена;
 • светле илустрације;
 • фасцинантна радња;
 • биће занимљив широком кругу читалаца.

Мане:

 • нису пронађене очигледне мане.

Просечна цена: од 378 руб. - до 796 рубаља.

„Мистерије живота и прљаве чарапе Јоса Гротхиеса из Дриле“

Књигу са оригиналним насловом креирао је холандски аутор Јан Паул Сцхуттен, ур. 2016. издавачка кућа „Белаиа Ворона“ (Албус Цорвус).

Компликоване информације о Великом праску, појави аминокиселина, природној селекцији, питању наследности.

Која је разлика између цилијарне ципеле и испумпаног, модерног робота? Да ли су бактерије укусне? Какви су односи између атома и молекула? Рецепт за своју планету? У овом популарном научном извору постоје одговори на ова и многа друга питања. Укључујући и оно најважније: ко је Јос Гротиес и зашто има прљаве чарапе.

„Мистерије живота и прљаве чарапе Јоса Гротхиеса из Дрила“ аутора Иа.П. Сцхуттен

Предности:

 • Тврд повез;
 • живописна презентација;
 • духовит хумор;
 • висок ниво презентације сложених тема;
 • тачна поређења;
 • оригинални одговори;
 • сјајан поклон;
 • талентоване илустрације.

Мане:

 • скупо;
 • мали обим.

Просечна цена: од 668 руб. за књигу од 160 страница, величине 20,5 цм * 26 цм - до 1136 рубаља.

"Небеска механика"

Популарно научно дело за децу, које је креирао астрофизичар и писац Н. Горкав. Ед. 2016. издавачка кућа „АСТ“. Укључено у серију књига „Продиги Либрари“.

Квалитетна дечја наука-поп укључује знање из астрономије, математике, разних прича повезаних са животом великих историјских личности и њиховим открићима.

Приповест у облику бајке, испреплетена математичким изразима, научним идејама и теоремама.

На крају сваке приче, речник са објашњењима.

„Небеска механика“ Н.Горкави

Предности:

 • добар опис;
 • смислен;
 • комбиновање неколико тема у једну;
 • написао професионалац.

Мане:

 • нису пронађене очигледне мане.

Серија „Упознајем свет“

Вишегласно дело аутора С. Истомина, издавачке куће „АСТ“, „Астрел“, „Олимп“, „Породична библиотека“, „Внесхсигма“, „Жетва“.

Састављено из читаве колекције публикација које покривају различите научне теме из различитих области. Ево само неколико њих:

 • о мистеријама нашег света;
 • опис занимљивих догађаја везаних за историју;
 • о стварању ваздухопловства и ваздухопловства;
 • аутомобилска тема;
 • о свету водоземаца;
 • знање на енглеском језику;
 • о природи и клими Арктика, Антарктика;
 • информације о биологији, ботаници, астрономији,
 • археологија, анатомија;
 • о великим композиторима;
 • познати путници;
 • личности које су промениле историју;
 • о постојећим планинама;
 • о врстама драгог камења;
 • о различитим врстама борилачких вештина;
 • о великим писцима историје итд.

Спознајем свет „Истомин С.

Предности:

 • јефтина цена једног примерка;
 • можете купити један примерак или прикупити колекцију потребних тема;
 • модерно издање;
 • живописне илустрације;
 • доступна презентација;
 • укључује теме за дечаке и девојчице;
 • најшири преглед тема.

Мане:

 • нису пронађене очигледне мане.

Просечна цена: од 195 рубаља - до 228 рубаља. за једну књигу.

„Тенкови и самоходни пиштољи“

Аутор Цхерненко Г.Т. Издање за адолесцентну децу. У издању Балтиц Боок Цомпани 2007. године. Укључено у серију „Истражите свет“.

Рећи ће детету о историји проналаска тенкова, изградњи тенкова, стратегијама извођења борбених операција тенкова.

Аутор дели своје искуство у војним пословима, открива тему самоходних пушака.

„Тенкови и самоходни пиштољи“ Цхерненко Г.Т.

Предности:

 • јасна презентација;
 • модерно издање;
 • занимљиво за дечаке.

Мане:

 • занимљив уском кругу читалаца.

Популарно научна дела за старију децу (14-18 година)

Ово доба захтева индивидуалну литературу која ће одрасло дете припремити за одрасла доба, развијајући његове таленте, склоности, способности, хобије.

Сеан Царол Етернити. У потрази за ултимативном теоријом времена "

Књига говори читаоцу о пореклу времена и простора.

Разматрају се секуларне, темељне теорије о постојању других простора и универзума. Објашњени су концепти прошлости, будућности, њихове разлике.

Шта учинити да се вратите у прошлост. Прича о црно-белим рупама, четвородимензионални простор. Концепт Великог праска, догађаји који су му претходили.

Сеан Царол Етернити. У потрази за ултимативном теоријом времена "

Аутор објашњава сложене ствари на приступачан, визуелни, детаљан начин, не пропуштајући ништа, покривајући тему што је више могуће.

Потпуно уживљавање читаоца у тему поглавља, након чега постоји жеља да се заустави и врати „у стварност“ да би се разумеле и преиспитале нове примљене мисли.

Коментара: Књига која збуњује ум и надахњује. Проналажење, одушевљење, аплауз.

Просечна цена: од 510 руб. - до 1031 рубаља.

Тимотхи Верстинен и Брадлеи Воитен „Зомби мозак. Научни приступ понашању ходајућих мртваца "

У комичној форми, али са резервом; са елементима црног хумора, али у границама дозвољеног; уз благу иронију, али стављајући све на полице, аутори откривају тему односа између стања мозга, размишљања и фактора понашања човека.

Промене у понашању, нова перцепција познатих ствари, свест, размишљање као резултат повреда централног нервног система и оштећења мождане активности.

Проучавање ових образаца омогућава истраживање у неуропсихологији и њен развој. На основу чега научници проучавају начине лечења овог важног људског органа.

Тимотхи Верстинен и Брадлеи Воитен „Зомби мозак. Научни приступ понашању ходајућих мртваца "

Коментара: Фасцинантно, није стандардно, цоол.

Просечна цена: 565 руб.

Стевен Строгатз "Задовољство Кс-а"

Мала, само 6 страница, ова књига ће помоћи вашем детету да воли и да се занима за математику.

У сваком одељку читалац сазнаје нове информације. Корисност бројева; лепота геометрије; лепота интеграла, синуса, косинуса; потреба за статистичким истраживањима; суштина бесконачности.

Сложени математички појмови објашњавају се глатко, једноставно, не досадно. Уз додавање примера.

Стевен Строгатз "Задовољство Кс-а"

Шестоделно приповедање:

 • о бројевима;
 • о фигурама;
 • о односима;
 • о рачуници;
 • обрада података;
 • о границама могућег.

Фасцинантно, дефинитивно вам неће бити досадно и разумећете зашто је математика толико узбудљива за друге.

Коментара: Друга прилика за љубав према математици.

Просечна цена: 210 руб.

Мицхио Каку "Ајнштајнов космос"

Преведено са енглеског, 2015. изд.

Прича о теоријама, предвиђањима највећег и најутицајнијег научника миленијума Алберта Ајнштајна.

Истрага о почетним коренима његових дела која још увек узбуђују човечанство. Некадашња предвиђања легендарног научника и даље доносе славу и Нобелове награде модерним научницима који их истражују.

Мицхио Каку "Ајнштајнов космос"

Чак и научна предвиђања овог генија науке, која су се раније сматрала грешкама, сада доносе глобални допринос развоју модерне науке и научници их препознају.
Проучавање богатог наслеђа које је Ајнштајн оставио својим потомцима, његов начин размишљања, извори његове инспирације представљени су у овом научно-популарном делу.

Много непознатих чињеница о човеку који нам тако често показује језик са бројних транспарента и реклама несумњиво ће занимати средњошколце.

Пред њима ће се отворити вишезначна личност талентоване особе.

Коментара: Врло, врло, врло узбудљиво. Уводи мало познате чињенице из живота генија.

Просечна цена: од 458 руб. - до 616 рубаља.

Још дела овог аутора: „Физика немогућег“, „Хиперсвемир“, „Будућност ума“.

Јим Ал-Кхалили "Парадокс"

Уроњење у фасцинантни свет физике, објашњење необјашњивог, несагласног са здравим разумом - парадоксима. Аутор укупно говори о 9 физичких појава из постојећег скупа у различитим областима:

 • о парадоксу теорије вероватноће;
 • о фотометријском парадоксу;
 • о парадоксу теорије релативности;
 • о временском парадоксу итд.

Написан на најпопуларнијем језику, лак за разумевање, урања вас у физичке теорије и чини да желите да зароните још дубље и научите што је више могуће.

Говори како тачно парадокси утичу на развој наука, њихов напредак.

Јим Ал-Кхалили "Парадокс"

Право интелектуално, фасцинантно путовање у свет физичких закона може читаоца гурнути до независних открића у овој области.

Аутор читаоцу даје прилику да прво размисли о решењу парадокса, а тек онда даје готов одговор.

Коментара: Погодно за све љубитеље потраге, чита у једном даху за 2 дана, одузима вам дах.

Просечна цена: од 460 рубаља - до 473 рубаља.

Иан Стеварт "Невероватни бројеви"

За све који нису пријатељски расположени према математици, књига ће о томе причати на такав начин да ће бити једноставно немогуће не заљубити се.

Дизајниран за оне који се увек „смрзну“ или упадну у „менталну кому“ у облику интеграла, логаритама, фрактала и друге математичке абракадабре.

Састављено из засебних самосталних поглавља која се могу прочитати без реда. Читаоцу открива суштину, мистерију бројева; њихова невидљива, тајна веза.

Објашњава да у ствари обични, једноставни, незанимљиви бројеви једноставно не постоје.

Прича је заснована на разним примерима од историје њиховог настанка до необичних чињеница повезаних са рачунима који постоје у наше време.

Након читања, страх од математике ће сигурно негде нестати.

Коментара: Необично, занимљиво.

Просечна цена: од 661 руб. - до 722 рубаља.

Бриан Греене "Елегантан универзум"

Ова књига је бестселер, намењена читању онима који нису добро упућени у физику и математику, као и напредним поштоваоцима ових наука.

Књига је заснована на теорији суперниза, која садржи основу читавог нашег универзума. Тешко разумљиви концепти објашњени су на примеру доступних аналогија које отварају другачији поглед на Универзум.

Користећи сличне примере и метафоре, аутор објашњава како су научници саставили постојеће податке о универзуму.

Да би помогао читаоцу, састављен је речник научних термина ради бољег разумевања текста. Али није презасићен сложеним научним изразима.

За радознале умове, аутор је дао белешке са дубљим објашњењима.

Опис најновијих достигнућа, односа између простора и времена, скривених димензија квантног универзума, знања о свету и још много тога биће врло занимљив за радознале умове којима је потребна храна за размишљање.

Коментара: Занимљива, задивљујућа прича. Инспирише, даје оптимистичан став.

Просечна цена: 655 руб.

Још дела овог аутора: „Тканина космоса“, „Скривена стварност“.

Оцена главних књижевних издавача

састављено према подацима Роспецхата:

 1. „Ексмо-АСТ“ укључује: „Манн, Иванов и Фербер“; "Дрофица"; „Вентана-Граф"; ​​„Литри" (библиотека е-књига); „Нова књига - Буквоед“.
 2. ОЛМА Медиа Гроуп / ИД образовање;
 3. „АБЦ - Аттицус, који укључује:„ АБЦ ";„ Странац ";„ Колибри ";„ Ластавица ".
 4. Егмонт Русија, део данске издавачке куће Егмонт Интернатионал Холдинг;
 5. „Испит“;
 6. Росман;
 7. Рипол Цлассиц;
 8. "Феникс";
 9. Фламинго;
 10. Јувента.

Научне поп новине

према издавачкој кући „Ман, Иванов и Фербер“:

 • „Организовани ум“ - Левитин Д.;
 • Кратка историја свега - Вилбер К.;
 • „ДНК није реченица“ - Степхен Хоине;
 • Укроћење бесконачности - Иан Стевар.

Најбоље продавани

Стање
Геније Џејмса Глика. Биографија творца квантних теорија.

Математика

 • „Стратешке игре“, „Теорија игара“ - Д. Авинасх. Уметност стратешког размишљања.
 • „Коме је потребна математика?“ - Литван Н., Раигородски А.
 • „Како да не грешим. Моћ математичког мишљења “- Ј. Елленберг. О математици у животу.
 • Симпсони и њихове тајне из математике - Симон Сингх. Математичке шале из футураме, за љубитеље серије.
 • „Магија бројева“ - Бењамин А., Схермер М. Инстант ментално рачунање и други трикови.

Интересовање за књиге оживљава. Постојеће разне врсте носача информација - папирне, електронске, аудио, проналазе своје поклонике.

Увек запамтите то:

читање књига ће увек водити оне који више воле телевизију од њих

У овом чланку покушали смо да вас упознамо са најзанимљивијим научно-популарним збиркама књига за децу различитих узраста, надајући се да ће и њих занимати.

Тада ће заједничко читање у кућном кругу постати обједињавајући, окупљајући и надахњујући фактор саморазвоја, ширења видика, нових открића, дубљег проучавања тема и њихове заједничке дискусије.

Тако ћемо одрасти нове геније, професоре, научнике, проналазаче и само добре људе који ће наш светли, вишеструки свет променити на боље.

Ако имате искуства у стварању кућне научне библиотеке за децу; ако сте упознати са књигама описаним у оцени или занимљивијим издањима, реците нам о томе у коментарима.

ОСТАВИТЕ ПРЕГЛЕД

Унесите свој коментар!
Молимо унесите своје име овде

Прочитао сам услове Кориснички Уговор *