Избор судопера за купатило: савети и најбољи модели

0

Тренутно на тржишту постоји огроман асортиман умиваоника за купатило: округли, полукружни, овални, правоугаони, са уградњом на полу-пиједестал, пиједестал, машину за прање веша. Већ 2020. године објављени су нови буџетски модели. Али без обзира колико је велик избор, они имају исту функцију: да задовоље хигијенске потребе особе. Како одабрати висококвалитетни умиваоник за купатило по најбољој цени и не пожалити своју куповину касније?

Какав може бити дизајн?

Савремени дизајнери долазе са многим оригиналним дизајном судопера. У зависности од начина уградње, подељени су у неколико врста. Најпопуларнији су:

 • класични умиваоник... Ова опција се налази у скоро сваком дому. Судопер има отвор за славину за топлу и хладну воду. Производ је често правоугаоног облика.
 • "лала"... Овај модел је ово име стекао због спољне сличности са цветним пупољком. Умиваоник се налази на постољу које нема наслон за леђа. Све цеви су скривене унутар украсног елемента. Сам модел може бити или округли или полукружни.
 • висећи судопер или "водени љиљан"... Тражен је због своје практичности. Судопер је уска висећа конструкција, најчешће правоугаоног облика. Монтажа се врши помоћу заграда на зид, посебан ормар или изнад машине за прање веша. Сви потребни уређаји су скривени, тако да је испод судопера празан простор, на његово место можете ставити корпу за веш или друге предмете за купатило. Опције боја изгледају импресивно.
 • умиваоник за намештај... Уграђени (урезани) модел. Судопер је фиксиран унутар ормара или радне површине. Напољу се не разликује од класичне верзије. Има стандардни отвор за славину. Међутим, вреди размислити да материјал од којег ће бити направљен ормар мора имати висока водоодбојна својства. Главни плус је способност складиштења потребних алата за чишћење купатила, као и других предмета за домаћинство унутар радне површине.
 • горњи умиваоник или „чинија“. Може бити разних облика. Напољу често подсећа на слив. Постављени на врх радне плоче, док су све цеви скривене. Главна предност таквог производа је функционалност.
 • мини перилица... Погодно за станове са малим купатилима. Такав производ је мале величине, а причвршћивање на зид омогућава вам да га поставите у било који део собе, што штеди потребан простор. Главне предности су способност фиксирања умиваоника на било којој висини, као и мале димензије самог производа. Недостаци укључују чињеницу да ће све комуникације морати бити скривене унутар зида.

Који материјал треба да одаберете?

Пре куповине, морате обратити пажњу не само на врсту структуре, већ и на материјал од којег је сам умиваоник направљен.Игра важну улогу у квалитету целог производа. Материјали који се користе у производњи: нерђајући челик, фајансе, санитарије, порцелан, керамика, дрво, мермер, стакло.

Да бисте изабрали квалитетан производ, морате знати особине, као и карактеристике материјала од којег је направљен.

 • Нерђајући челик

Нерђајући челик се често карактерише као најтрајнији и најчвршћи материјал који издржава пад са тешког предмета. Међутим, истовремено, челични производи се не уклапају добро у савремени ентеријер и захтевају емајлирани премаз. Поред тога, изливање воде у судопер праћено је непријатном буком. Такви модели су погоднији за јавна места него за кућу.

 • Стакло

Други најпопуларнији су стаклени умиваоници. Могу бити глатке или са разним зарезима који чине образац. 2020. године стаклене шкољке са рхинестонес-ом и драгим камењем постале су модерне. При изради умиваоника чаши се додају додатни материјали како би производ био трајнији.

Такав модел не захтева сложено одржавање, међутим, како би се избегле пруге, потребно је често прање. Апсолутно је немогуће користити средства за чишћење у праху приликом прања. Можете огребати површину. Главна предност стакленог умиваоника је што подноси честе промене температуре.

 • Фаиенце

Фајанса је врста порцелана. Међутим, за разлику од свог колеге, он има ниже трошкове, стога је активно тражен. Спољно, умиваоник од фајанца изгледа прилично стилски, али је инфериорнији у снази од порцелана.

 • Санитарија

Санитарна керамика је врста керамике. Он је као материјал за уређење купатила стекао популарност релативно недавно. Опрема санитарија се лако чисти и има сјајну површину. Сам материјал је направљен по најновијим технологијама.

 • Порцелан

Порцелански судопери се разликују не само по својој високој цени, већ и по издржљивости. Лако се чисте и уз одговарајућу негу могу да потрају годинама које долазе. Главни недостатак је крхкост порцелана. Ако тежак предмет падне на умиваоник, на површини се може појавити пукотина.

 • Керамика

Керамички судопер направљен је помоћу посебне технологије од глине и других минерала, где су укључени падови високе температуре. Овај материјал је еколошки прихватљив и због своје глатке површине не захтева тешко прање. Цена керамичког судопера је у приступачном распону. Међутим, не треба заборавити да је керамика крхки материјал. Производ може пуцати под механичким напрезањем. Поред тога, врло је тежак, па се не препоручује употреба зидних керамичких умиваоника.

 • Дрво

Судопер од дрвеног материјала ће изгледати оригинално и стилски, али ова опција декора није јефтина. Дуг радни век обезбедиће висококвалитетно водоодбојно решење и премаз лаком који захтева додатно одржавање.

 • Мермер

Мраморни судопери не само да изгледају спектакуларно, већ имају и низ предности. На пример, иако ће се мермерна површина због своје порозне структуре брзо запрљати, може се полирати да би се вратио првобитни изглед. Такви умиваоници изгледају импресивно, али мермер је крхки материјал, па неће издржати тежак предмет који пада на његову површину. Још један значајан недостатак је висока цена производа.

Да ли је асиметрија добра или лоша? Класификација по облику

Критеријум на који треба обратити пажњу приликом куповине умиваоника је облик. Судопер може бити:

 • округла;
 • овални;
 • полукружно;
 • полу-овални;
 • правоугаоне;
 • квадрат;
 • асиметрична;
 • угао;
 • са ивичњаком;
 • са столом.

Једно од најзанимљивијих решења је асиметрични облик умиваоника. Често се такви модели производе у облику капи, неправилног квадрата или елипсе. У зависности од места причвршћивања заградама (десно или лево), они се деле на леве и десне.Већина асиметричних шкољки има леђа, али постоје модели без њега. У класичном ентеријеру такви умиваоници изгледају неумесно.

Приликом избора производа, унапред одредите на коју страну треба да буду повезане све комуникације. Причвршћивачи морају бити високог квалитета. Ови судопери су опремљени сифоном.

Умиваоници могу бити и по мери. На пример, у облику шкољке или вазе. Такви производи се не разликују у функционалности и често служе као декоративни елемент. Судопери неправилних облика ретко се урезују у радну површину или ормарић, јер могу настати потешкоће при постављању.

Асиметрични дизајн вам омогућава да уштедите простор у соби за нешто потребније, као и да оживите било коју фантазију дизајна. На пример, колекција производа асиметричног облика сада стиче популарност. Ове структуре често обављају додатну функцију у облику места за постављање хигијенских производа или других ствари. За ово постоји продужетак на самом производу, који се назива и "крило".

Најчешће грешке при избору

На шта треба пазити пре куповине умиваоника? Савети стручњака који ће вам помоћи да избегнете популарне грешке при избору судопера:

 1. Обратите пажњу на величину производа. Постоји купатило за госте, а умиваоник је потребан само за прање руку, тада можете подићи умиваоник ширине 40 центиметара и дубине 20 центиметара. Међутим, ако је купатило основно, онда би минимална ширина изабраног производа требала бити 60 центиметара.
 2. Не наседајте моди. Ако желите да извршите исту адаптацију купатила, као што је приказано у модном часопису, онда удаљите ове мисли од себе. Отмјени умиваоник можда се не уклапа у ваше купатило и може бити потпуно непрактичан. Будите једноставни и одаберите оно што одговара вашем стилу и величини купатила.
 3. Узмите у обзир вашу висину приликом куповине. Висина умиваоника на постољу дизајнирана је за људе просечне висине. Међутим, ако су сви чланови породице високи, онда треба обратити пажњу на горње и спуштене моделе.
 4. Пажљиво одаберите свој миксер. Неодговарајући дизајн славине не само да може изгледати неумјесно, већ може узроковати проблеме у облику прскања воде и буке током употребе. Да бисте то избегли, довољно је купити умиваоник са мешачем истог произвођача. Најчешће се уклапају у величину и стил.
 5. Имајте на уму да морате имати место за одлагање предмета за домаћинство. Унутрашњост је ужасно затамњена банкинама и разним детерџентима који стоје на постољима. Унапред размислите где ћете те ствари чувати.
 6. Истражите све моделе. Не бисте требали купити први судопер који наиђете и који одговара вашем купатилу. Ако потрошите мало више времена на избор производа, онда можете пронаћи умиваоник који не само да ће задовољити све водоводне стандарде, већ ће бити и скулптурална декорација вашег купатила.
 7. Уверите се да изабрани модел испуњава све критеријуме за одабир. Материјал, облик и величина, конструкција, дизајн, начин уградње, трошак - све мора бити у складу са санитарним стандардима. Судопер би требао бити висококвалитетан, практичан и истовремено одговарати стилу ентеријера.

Која компанија је најбољи умиваоник?

Судопер за купатило није најскупља куповина током реновирања. Међутим, умиваоник није инсталиран годину дана, стога, како не би погрешили приликом куповине, вреди контактирати фирме са великим бројем позитивних критика купаца.

Оцена најбољих произвођача, према оцени купаца

РОЦА

Оцена: 4.9

Током 100 година своје каријере, компанија је стекла огромно искуство у стварању опреме за купатила. У производњи конструкција у производњи користи се високотехнолошка опрема и материјали најбољег квалитета. Компанија је више пута добила признање, али главна награда за њих је што се водовод направљен у њиховој производњи користи у познатим музејима и другим значајним местима.

Модели које је Роца представила нису само висококвалитетни, већ и елегантни. Компанија годишње издаје нове врсте судопера. Упркос чињеници да се производи компаније не могу назвати буџетским, купци тврде да умиваоници не губе свој првобитни изглед током дугог радног века. Поред тога, фирма производи јефтине моделе са оригиналним дизајном.

ЈАЦОБ ДЕЛАФОН

Оцена: 4.8

Јацоб Делафон је француска компанија која производи миксере на самом почетку своје каријере. Десет година касније, Јацоб Делафон је скочио напред и почео да производи каде од ливеног гвожђа које су биле тражене. Данас су се специјализовали за опрему за купатила и уређаје.

Јацоб Делафон производи умиваонике необичних облика и софистицираног дизајна. Компанија користи посебан премаз који побољшава квалитет и животни век производа. Захваљујући својим водоодбојним својствима, вода са прљавштином која улази на површину не исушује, већ се котрља, што поједностављује процес прања судопера.

АКУАТОН

Оцена: 4.8

Производи руске производње активни су у потражњи широм ЗНД. У производњи судопера користе се само висококвалитетни материјали који удовољавају свим сигурносним стандардима. АКУАТОН нуди широку палету умиваоника: стаклени, керамички, угаони, са умиваоницима, са једном рупом, са две рупе, без рупа итд. Облици, димензије и боје опреме су потпуно различити. Свака особа може изабрати шта је за њу добро.

РАВАК

Оцена: 4.8

Чешка компанија започела је као мала породична фирма и током година прерасла је у светски познати бренд. Купци тврде да се управо од ове компаније може купити најбоља опрема. Сви производи су најбољег квалитета.

Производи стижу у продавнице заједно са низом додатне опреме и осталих водоводних инсталација, па је лако пронаћи све у истом стилу. Већина опреме је израђена од ливеног мермера који се одликује издржљивошћу. Популарни су и модели са глазираном завршном обрадом. Главни недостатак је тај што компанија не производи буџетске моделе. Међутим, ако сте спремни да платите за квалитет, онда је Равак најбољи избор.

ГУСТАВСБЕРГ

Оцена: 4.7

Компанија Густавсберг започела је производњу пре скоро 200 година и има најдужу историју у поређењу са осталим горе описаним компанијама. У почетку су се оснивачи бавили производњом порцелана, а након неколико деценија почели су да производе водоводну опрему.

Густавсберг производи јединствене моделе опреме за купатила користећи јединствене технологије. Порцелан се застакљује и затим шаље у пећ, што резултира поузданим горњим слојем који се одликује својом снагом. Главне предности компаније су повољне цене, висококвалитетни порцелан, промишљен и оригиналан дизајн.

Преглед популарних модела судопера

Пре куповине морате не само да изаберете произвођача и откријете какве судопере су по типу уградње, већ и да се одлучите за одговарајући модел. Да би то било лакше учинити, постоје оцене најбољих опција засноване на повратним информацијама стручњака и купаца.

АКУАТОН МИЛАН 80

Судопер АКУАТОН МИЛАН 80 направљен је од висококвалитетног вештачког камена чија глатка површина не дозвољава накупљање прљавштине, обезбеђујући лакоћу одржавања. Дуж ивице производа налазе се странице тако да вода не може да се одводи на под, а сама структура се продужава. На површину умиваоника можете ставити хигијенске производе и све могуће ситнице. При куповини треба обратити пажњу да причвршћивачи нису укључени у пакет.

ПараметриСпецификације
Тип инсталацијесуспендован
Образацправоугаоне
Материјаллажни дијамант
Рупа за славину1, централна локација
Преливна рупапостоји
Цена7 291 руб

АКУАТОН МИЛАН 80

Предности:

 • практична, равна површина;
 • лакоћа прања;
 • отпорност на оштећења;
 • лако поправити.

Мане:

 • Главни недостатак је висока цена.

МЕЛАНА МЛН-500Ф

Полукружни мини умиваоник погодан је и за купатило за госте и за малу собу. МЕЛАНА МЛН-500Ф због својих димензија не заузима пуно простора. Висећа конструкција може се причврстити на било које прикладно подручје на зиду, унутар којег ће бити сакривене све комуникације. Захваљујући избору боја за овај модел, умиваоник ће изгледати прикладно чак и у најнеобичнијем ентеријеру.

ПараметриСпецификације
Тип инсталацијесуспендован
Образацполукружни
Материјалфаиенце
Рупа за славину1, локација лево
Преливна рупапостоји
Цена9 900 рубаља

МЕЛАНА МЛН-500Ф

Предности:

 • од квалитетног материјала;
 • испуњава све санитарне стандарде;
 • дуг радни век;
 • има водоодбојни премаз;
 • компактност.

Мане:

 • висока цена;
 • крхкост.

Роца Диверта 327116

Буџетски судопер из Роце постаће не само прикладна опрема, већ и стилска декорација купатила. Производ је правоугаоног облика са глатким ивицама ради бољег одвођења воде. Направљен је од фајанса, а има и рупе за миксер и прелив. Међутим, неки купци тврде да је ниска цена оправдана неким потешкоћама у постављању конструкције.

ПараметриСпецификације
Тип инсталацијемортисе
Образацправоугаоне
Материјалфаиенце
Рупа за славинупостоји
Преливна рупапостоји
Цена2 882 рубаља

Роца Диверта 327116

Предности:

 • прихватљива цена;
 • висок квалитет;
 • не ствара буку;
 • лагана нега.

Мане:

 • релативно кратак радни век;
 • инсталација укључује додатне радове.

Виллерои & Боцх Амадеа 6198

Виллерои & Боцх Амадеа 6198 направљен је од санитарног порцелана чија површина не упија мирисе и практично је без прљавштине. Производ се одликује издржљивошћу, али јака механичка напрезања могу негативно утицати на премаз. Судопер има странице које спречавају испадање предмета који су на њему остали.

ПараметриСпецификације
Тип инсталацијемортисе
Образацовални
Материјалсанитарија
Рупа за славину3, опционо
Преливна рупапостоји
Цена45.018 рубаља

Виллерои & Боцх Амадеа 6198

Предности:

 • висок квалитет;
 • лакоћа неге;
 • снага;
 • једноставност инсталације;
 • ексклузивни дизајн;
 • дуг радни век.

Мане:

 • висока цена;
 • велика тежина (17 кг).

АКУАТОН ВЕНЕЦИЈА 65

Судопер АКУАТОН ВЕНИЦЕ 65 је истовремено модеран и елегантан. Израђен је од висококвалитетног вештачког камена и одликује се трајношћу. Овај модел нема прелив, а отвор за славину налази се у центру. Судопер има одбојнике који спречавају превртање ствари и одвођење воде.

ПараметриСпецификације
Тип инсталацијемортисе
Образацправоугаоне
Материјаллажни дијамант
Рупа за славину1, централна локација
Преливна рупаје одсутан
Цена6 340 рубаља

АКУАТОН ВЕНЕЦИЈА 65

Предности:

 • оптимална величина;
 • снага;
 • лако се обнавља;
 • предвиђено је везивање за рубни камен;
 • постоји место ограђено око периметра за предмете личне хигијене.

Мане:

 • високи трошкови;
 • Ако се баце тешки предмети, могу се створити иверји.

ЛАУФЕН ПАЛАЦЕ 811704

Лавафени умиваоник ЛАУФЕН ПАЛАЦЕ 811704 одговараће стилу било које собе. Његова висока цена је због висококвалитетног материјала, велике величине и погодности. Умиваоник има три рупе за уградњу опционе мешалице. Ивице производа су издужене, што вам омогућава да тамо поставите потребне хигијенске производе.

ПараметриСпецификације
Тип инсталацијетоварни лист
Образацовални
Материјалсанитарија
Рупа за славину3, опционо
Преливна рупапостоји
Цена30 360 рубаља

ЛАУФЕН ПАЛАЦЕ 811704

Предности:

 • висок квалитет;
 • лакоћа прања;
 • отпорност на механичко напрезање;
 • има места за хигијенске производе;
 • јединствени дизајн;
 • свестраност;
 • дуг радни век.

Мане:

 • велика тежина (34 кг);
 • висока цена;
 • сложена инсталација.

Судопер 64 цм Ватер Лили Мини

Комплет за овај модел, поред прелива за одвод и сифона, долази са носачем за причвршћивање судопера за веш машину. Производ не заузима пуно простора и направљен је у модерном стилу. Међутим, већина купаца се жали да су ивице заобљене према доље, а не према горе, што може довести до тога да вода тече низ странице умиваоника и да поплави зидне уређаје. На пример, утичница. Произвођач, пак, тврди да се правилним уређивањем овај ефекат не дешава.

ПараметриСпецификације
Тип инсталацијеза веш машину
Образацправоугаоне
Материјалфаиенце
Рупа за славину1, смештено у центру
Преливна рупапостоји
Цена2 950 рубаља

Судопер 64 цм Ватер Лили Мини

Предности:

 • лакоћа прања;
 • јефтиноћа;
 • оригинални дизајн;
 • висок квалитет;
 • погодан за мале собе.

Мане:

 • лош квалитет заграда;
 • на ивицама нема одбојника који могу проузроковати одвод воде на под.

Судопер 53,5 цм Ватер Лили Цомпацт

Овај модел је тражен не само због приступачне цене и малих димензија. Судопер је направљен у оригиналном дизајну који ће одговарати стилу готово сваког ентеријера. Квалитетни порцелан с временом не постаје жут, а глатка површина омогућава нечистоћу да се не накупља на једном месту и да се котрља.

ПараметриСпецификације
Тип инсталацијеза веш машину
Образацнестандардни
Материјалпорцелан
Рупа за славину1, који се налази на левој страни
Преливна рупапостоји
Цена7 480 рубаља

Судопер 53,5 цм Ватер Лили Цомпацт

Предности:

 • компактност;
 • снага;
 • лакоћа неге;
 • оригинални дизајн;
 • дуг радни век;
 • лако се инсталира.

Мане:

није пронађен.

Судопер 63,5 цм воденог љиљана

За малу собу одличан избор би био бројчаник за умиваоник од 63,5 цм. Умиваоник је инсталиран на машини за прање веша и не заузима пуно простора. Квалитетни порцелан од којег је направљен не захтева тешко одржавање и издржава механичка оштећења. Комплет укључује сифон и прелив за одвод. Судопер је тежак 19 кг.

ПараметриСпецификације
Тип инсталацијеза веш машину
Образацнестандардни
Материјалпорцелан
Рупа за славину1, који се налази на десној страни
Преливна рупапостоји
Цена8 700 рубаља

Судопер 63,5 цм воденог љиљана

Предности:

 • ексклузивни дизајн;
 • лакоћа коришћења;
 • постоје две рупе за миксер;
 • снага;
 • компактност.

Мане:

 • сложена инсталација;
 • висока цена.

Закључак

У 2019. години широка понуда умиваоника за купатило омогућава вам да изаберете најбољу, висококвалитетну и јефтину опцију за било који ентеријер. Пре куповине уверите се да модел који одаберете одговара свим критеријумима: облику, величини, дизајну, конструкцији, врсти уградње, материјалу, квалитету.

ОСТАВИТЕ ПРЕГЛЕД

Унесите свој коментар!
Молимо унесите своје име овде

Прочитао сам услове Кориснички Уговор *