Оцена најбољих инфрацрвених грејача за куће и летње викендице за 2020. годину

0

Топлина је кључ удобности у кући. Ово је посебно драгоцено ван сезоне, када разлике између ноћних и дневних температура могу достићи 20 степени. Како брзо и сигурно загрејати сеоску или сеоску кућу? Како загрејати стан док комуналне службе још нису обезбедиле топлоту?

Потребан вам је грејач који је еколошки прихватљив, сигуран и исплатив. Све горе наведене захтеве испуњавају инфрацрвени уређаји.

Уредништво сајта „best-sr.designuspro.com“ припремило је за вас рејтинг најбољих инфрацрвених грејача за куће и летње викендице за 2020. годину.

Принцип рада инфрацрвеног грејача и

Површина електричних и уљних уређаја има високу температуру, посебно оних које користе волфрам или нихром нит као грејни елемент. Зрак у близини таквих површина се загрева, а током процеса загревања влага испарава из њега. Прекомерно сув ваздух у затвореном негативно утиче на микроклиму у њему и на стање респираторног тракта човека.

Након контакта са врућом електричном струјом (филаменти), ваздух се интензивно оксидира, садржај кисеоника у њему се смањује. Недостатак кисеоника може изазвати главобољу и нелагодност.

Интензивним загревањем, масе топлог ваздуха се подижу нагоре. Што интензивније уређај ради, то се активније одвија процес циркулације ваздуха. Истовремено, најмање честице прашине се подижу са пода, што такође негативно утиче на чистоћу ваздуха и благостање становника стана. Поврх тога, многи модели електричних грејача су опремљени вентилаторима који убрзавају циркулацију ваздуха и истовремено хладе грејни елемент. Прашина се носи заједно са ваздухом који вентилатор убрзава.

Инфрацрвени грејачи су готово у потпуности лишени горе наведених недостатака.

Инфрацрвени грејачи се разликују од уобичајених уљних и електричних грејача по томе што не загревају ваздух око себе, већ емитују инфрацрвене таласе који загревају намештај, зидове и под. Талас инфрацрвеног спектра пролази кроз ваздух а да га не загреје, долази до површина, апсорбује их и рефлектује. Овако загрејани предмети почињу, пак, да емитују топлоту, загревајући ваздух. Овај принцип је природнији и ближи природном, јер сунце летњим даном загрева камен на вртној стази или зид куће, топлину коју тада осећамо.

Карактеристика таквог грејања је могућност усмереног дејства - топлота инфрацрвених зрака осетиће се у близини уређаја за грејање, док ће стварна температура у соби можда бити нижа од оне која се осећа, јер ће човек осетити не загрејан ваздух, већ топлоту инфрацрвених зрака. Због зрачења топлоте уређаји су ефикасни у слабо загрејаним просторијама, у кућама са промајом, на отвореном или на отвореној тераси.

У вансезони, многи летњи кафићи изнад столова вешају инфрацрвене уређаје за грејање који, без загревања ваздуха у соби, загревају посетиоце.

Још једна предност инфрацрвених уређаја је бешумност. Њихове електричне верзије могу се сматрати апсолутно бешумним због одсуства покретних делова.

Шта су инфрацрвени грејачи?

По типу извора енергије који се користи за грејање

 1. Дизел. За грејање се користи смеша ваздух-дизел која се кроз млазнице доводи до загрејаних електрода и пали се у додиру са ваздухом. Када смеша сагори, настају инфрацрвени зраци. Овај тип је дизајниран за велике просторе са добром вентилацијом.
 2. Гасни. Састоје се од уређаја за довод мешавине гаса, пиезо елемента, керамичког грејног елемента, кућишта и заштитног роштиља.
  Смеша гасова, запаљена помоћу пиезо паљења, доводи се у керамичку решетку, која се састоји од многих малих ћелија. Решетка, загревање, почиње да емитује инфрацрвене зраке. Важно је напоменути да се такви уређаји могу користити за кување или за топљење леда или за загревање мотора.
 3. Електрична. Електрична енергија се користи за загревање елемената уређаја. Ова врста емитера топлоте најчешће се користи као грејач за домове и летње викендице.

По дужини емитованих таласа

Спектар инфрацрвених таласа обично се дели на краткоталасне (0,7 - 2,0 микрона), средњеталасне (2,0 - 3,5 микрона) и дуготаласне (преко 3,5 микрона) делове. Што је температура инфрацрвеног извора у уређају виша, таласна дужина његовог зрачења је краћа.

 1. Кратки талас. Емитују ИР таласне дужине 0,74 - 2,5 µм. Ово је видљиви спектар зрачења. Као грејни елемент користе се халогене лампе. На овој таласној дужини могу се десити опекотине у непосредној близини уређаја, а предмети и површине могу се загрејати до температуре паљења, имајте на уму ово приликом постављања грејача.
 2. Средњи талас. Температура емитора средњег спектра достиже 700 ° Ц. У овом случају сјај се претвара у видљиви део спектра и има боју од црвене до наранџасте. Кварцне цеви са волфрамовом нити унутар се користе као емитер у таквим јединицама. Уместо кварца може се користити керамички или перфорирани алуминијум. Препоручује се постављање уређаја ове врсте на плафон на висини од најмање 3 метра. Покретни дизајни грејача средњег таласа опремљени су ротирајућим механизмом који ротира рефлектор како би се избегло прегревање површина. Средњоталасни грејачи су погодни за грејање и грејање индустријских просторија, отворених простора и кућа са великим високим плафонима.
 3. Дуготаласни грејачи се састоје од радијатора загреваног грејним елементом; такође се могу користити и друга дизајнерска решења, на пример, затворена посуда са кварцним песком, загрејана спиралом унутар ње. Температура емитора краткоталасних уређаја нижа је од температуре прве две категорије, најчешће се користе за употребу код куће и у земљи.

По начину уградње и причвршћивања

 1. Плафон;
 2. Зид;
 3. Под и мобилни;
 4. Лајсне су нови правац у уградњи. Дуготаласни грејачи се монтирају дуж обода просторије на нивоу постоља или у посебно дизајнираном постољу. Типично се користи поред плафонских средњих таласних дужина.

Како израчунати снагу грејача?

Да би се соба загрејала равномерно и довољно за угодан боравак, морате израчунати колико вам је потребна и која снага уређаја за грејање. Типично, снага се израчунава по стопи од 100 вати по квадратном метру. Али у пракси такође вреди размотрити материјал зидова куће, количину и површину застакљивања, висину плафона, нацрте, количину и материјал намештаја у соби и друге факторе. Најбоље решење било би коришћење комбинације грејача, плафона и зида, са прорачуном снаге за 10-15% већим од потребног, и са регулацијом температуре. Дакле, у случају абнормалног хладног времена или отказа једног од уређаја, бићете сигурни да се нећете смрзнути.

Најбољи ИЦ грејачи за 2020

Модели укључени у преглед:

МоделЦена
Баллу БИХ-С2-0,63 290 ₽
Хиундаи Х-ХЦ4-25-УИ7102 684 ₽
РЕСАНТА ИЦО-20003 230 ₽
Тимберк ТЦХ К2 800770 ₽
Божур 10 Лук4 150 ₽
Тимберк ТЦХ АР7 10001 736 ₽
Тимберк ТИР ХП1 18003 617 ₽

Тимберк ТИР ХП1 1800

Седмо место у рејтингу заузима скандинавски бренд климатске технологије.

Средњоталасни уређај. Предвиђа монтирање на зид, плафон и телескопску шипку. Штап није укључен у комплет, потребно га је додатно купити.

Тимберк ТИР ХП1 1800 састоји се од грејног елемента од угљеничних влакана, рефлектора постављеног иза грејача, термички изолованог кућишта и заштитне решетке.

Декларисана снага уређаја - 1800 В одговара загрејаној површини од 16-18 кв.м.

Уређај има класу заштите од прашине и воде ИП65, издржава изложеност киши и усмереним млазовима воде, што му омогућава да ради не само код куће, већ и на отвореном и у влажним просторијама.

Тимберк ТИР ХП1 1800

Предности:

 • брзо загревање;
 • подесиви угао нагиба;
 • заштита од воде и прашине;
 • атрактиван дизајн.

Мане:

 • нема даљински управљач као стандард.

Тимберк ТЦХ АР7 1000

Шесто место заузима још један представник скандинавског бренда - стационарна јединица са дугим таласима.

Монтажа на зид или плафон са приложеним носачима.
Као додатну опцију, произвођач нуди носаче носача који омогућавају уградњу грејача на удаљености од зида или плафона.

Грејни елемент се састоји од алуминијумског грејног елемента направљеног у облику цеви. Овај дизајн, у комбинацији са челичним рефлектором, обезбеђује усмерени ток инфрацрвеног зрачења, што омогућава употребу опреме на отвореним просторима, у лођама или на верандама.

Снага уређаја је довољна за грејање 10 м2. и износи 1000 В.
Температура грејног елемента Тимберк ТЦХ АР7 1000 је 250-300 ° Ц на површини грејног елемента.

Тело и решетка се не загревају до таквих вредности, што омогућава грејач да буде безбедно постављен не само на плафон, већ и на зидове на малој висини.

Још једна безбедносна гаранција је сигурносни прекидач за прегревање.

Тимберк ТЦХ АР7 1000

Предности:

 • профитабилност;
 • заштита од прегревања;
 • брз приступ радној температури.

Мане:

 • нема подешавања температуре грејања;
 • недостатак даљинског управљања.

Божур 10 Лук

Инфрацрвени генератор топлоте руске производње. Као грејни уређај користи се један грејни елемент који преноси топлоту на рефлектујућу плочу.
Препоручена површина грејане собе је 10 м2.

Божур 10 Лук причвршћен је за плафон или зид помоћу затварача који су укључени у комплет.

Уређај је доступан у три боје - белој, беж и жутој.

Божур 10 Лук

Предности:

 • профитабилност;
 • висококвалитетна монтажа.

Мане:

 • нема подешавања температуре грејања;
 • недостатак даљинског управљања.

Тимберк ТЦХ К2 800

На четвртом месту је преносна јединица.

Као грејни елементи користе се две карбонске цеви.

Укупна снага уређаја је 800 В. Сваки од грејних елемената може се посебно укључити, чиме се подешава снага грејања.

Уређај има аутоматско искључивање приликом превртања, имплементиран је помоћу дугмета на задњој страни кућишта.

Тело је направљено од топлотно отпорне пластике, са задње стране је топлотно изоловано од металних рефлекторских плоча. На врху кућишта налази се ручка за ношење.
Снага уређаја је довољна за загревање просторије површине 10-12 м2.

Тимберк ТЦХ К2 800

Предности:

 • подешавање снаге;
 • компактне величине.

Мане:

 • Механизам заштите од превртања ће радити само ако уређај падне на задњу површину, па се ова заштита не може сматрати апсолутно поузданом.

РЕСАНТА ИЦО-2000

Треће најпопуларније место међу купцима је инфрацрвени грејач произвођача РЕСАНТА.

Уређај се састоји од два грејна елемента, који греју плоче за зрачење до 250 ° Ц.
Према упутствима, дозвољена је само уградња на плафон на висини од најмање 2,5 м од пода.

Током уградње, препоручује се постављање уређаја на растојању од најмање 10 цм од плафона и најмање 50 цм од најближег објекта који може бити подложан дуготрајном загревању.

Проглашена снага је 2000 В. Ако модел користите као главни извор топлоте, ова снага је довољна за собу површине 20 квадратних метара. Када се користи као додатни грејач, површина ће бити 40 м2.

РЕСАНТА ИЦО-2000

Предности:

 • велика површина зрачних панела;
 • профитабилност.

Мане:

 • нема подешавања снаге грејања.

Хиундаи Х-ХЦ4-25-УИ710

Друго место по мишљењу купаца заузима инфрацрвени уређај средњег таласа Хиундаи Х-ХЦ4-25-УИ710. Као грејни елемент користи цев од карбонских влакана затворену у стакло отпорно на топлоту.

Модел се може монтирати на зид, а произвођач као опцију нуди монтирање на статив који се посебно купује.

Због таласа средњег спектра, грејач је у стању да даје усмерени сноп инфрацрвених зрака, брзо загревајући површину.

Називна снага од 2500 В довољна је за загревање собе површине 20 квадратних метара.

Хиундаи Х-ХЦ4-25-УИ710 има контролу температуре и сигурносни уређај који искључује уређај ако се прегреје.

Хиундаи Х-ХЦ4-25-УИ710

Предности:

 • тренутни излаз у режим рада;
 • променљиви угао нагиба грејача;
 • заштита од прегревања.

Мане:

 • спирале емитују у видљивом делу спектра, што може ометати у мраку.

Баллу БИХ-С2-0,6

Прво место у рејтингу кућних грејача заузима уређај погоднији за употребу у канцеларијама. Ово је плафонска опција дизајнирана да буде интегрисана у Армстронг систем лажних плафона. Има димензије 60 са 60 цм и тачно одговара величини плафонских плочица.

Принцип рада модела упоредив је са радом "топлог пода" - грејна завојница је инсталирана на топлотноизолационој подлози, затвореној одозго композитним материјалом који зрачи топлоту добијену загревањем завојнице.

За једноставну уградњу у сваки од четири угла грејача постоје ушице за монтирање на вешалице.

Декларисана потрошња енергије је 600 В, уз препоручену површину собе од 12 м2.

Баллу БИХ-С2-0,6

Предности:

 • висока ефикасност;
 • профитабилност;
 • сигурност.

Мане:

 • дизајниран за спуштене плафоне, што ограничава могућност употребе у малим кућама.

Савети за инсталирање инфрацрвених грејача

Поузданост даље употребе уређаја осигураће вам да следите неке савете за монтирање опреме:

 1. Да бисте повезали грејач, одаберите кабл попречног пресека најмање 1,5 мм.
 2. Слиједите упутства произвођача за пажљиво постављање уређаја, посебно с обзиром на висину и удаљеност од предмета.
 3. Уверите се да јединица, посебно краткоталасна и средњеталасна, није доступна деци.
 4. Уградите додатни термостат како бисте могли да регулишете температуру грејања.

Ако сумњате у инсталацију или у избор снаге уређаја, обратите се стручњацима и поверите им избор опреме и њену уградњу.

Ако имате искуства са инфрацрвеним грејачима или корисне савете у вези са њиховим радом, поделите их у коментарима.

ОСТАВИТЕ ПРЕГЛЕД

Унесите свој коментар!
Молимо унесите своје име овде

Прочитао сам услове Кориснички Уговор *